Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijat eivät päässeet sisään homoravintola DTM:ään – Puutteelliset asiakirjat aiheuttavat uusille maahantulijoille ongelmia

Maahanmuuttoviraston mukaan suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista on puutteelliset matkustusasiakirjat.

Kaupunki
 
Maahanmuuttovirasto
Oleskelulupakortti ei ole virallinen henkilötodiste.
Oleskelulupakortti ei ole virallinen henkilötodiste. Kuva: Maahanmuuttovirasto

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatun ravintola DTM:n ovipolitiikasta on noussut kohu Helsingin homoyhteisössä.

Homokansan yhdistäväksi tekijäksi itseään kuvaileva Ranneliike.net-verkkosivusto kertoo, että lauantai-iltana DTM:ssä järjestettyyn iltajuhlaan pyrkinyt turvapaikanhakijoista ja maahanmuuttajista koostuva ryhmä ei päässyt sisään ravintolaan puutteellisten henkilöllisyystodistusten vuoksi.

Paikalla ollut Hassen Hnini kertoo HS:lle, että ravintolaan oli menossa noin viidentoista hengen seurue, joista osa pyrki todistamaan täysi-ikäisyytensä maahanmuuttoviraston myöntämällä oleskelulupakortilla ja osa vastaanottokeskuksen myöntämällä asukaskortilla. DTM:ssä oli tapahtuma-aikaan käynnissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavan Regnbågsankan-nimisen järjestön yksityistilaisuus.

”Vahtimestarit eivät hyväksyneet seurueen jäsenten kortteja, vaikka kortissa on nimi, syntymäaika ja kansallisuus. Tämä sama asia on tapahtunut useasti aiemminkin”, Hnini sanoo.

Lopulta yksityistilaisuuden järjestäjät siirtyivät viettämään tapahtumaa ravintolan ulkopuolelle tukeakseen ulos jääneitä kutsuvieraita.

DTM:ää pyörittävän Äkä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Karri Nieminen pahoittelee tapauksesta koitunutta harmia, mutta toteaa, että ravintolan kannalta kyseessä on yksiselitteisen asia. Lupa- ja valvontavirasto Valviran ohjeiden mukaan ravintolan pitäisi tarkistaa nuoren asiakkaan ikä viranomaisen antamasta henkilöllisyystodistuksesta. Hyväksyttäviksi todistuksiksi Valvira laskee Suomen tai jonkun muun maan henkilökortin, passin ja ajokortin.

Oleskeluluvan saaneiden henkilöiden oleskelulupakortti on kylläkin viranomaisen antama, mutta sitä ei ole luokiteltu viralliseksi henkilötodistukseksi.

Nieminen kertoo, että ravintola jää tapauksessa puun ja kuoren väliin.

”Emme halua syrjiä ketään, emmekä halua jättää ketään ulkopuolelle. Haluamme toivottaa kaikki tervetulleeksi, jotka täyttävät ikärajan ja pystyvät osoittamaan sen.”

Niemiselle välitetyn tiedon mukaan DTM:n ovimiehet olisivat kohdanneet lauantaina seitsemän hengen seurueen, joista kahdella olisi ollut Valviran ohjeet täyttävä henkilöllisyystodistus. Hän muistuttaa, että ravintola voi menettää anniskelulupansa, jos sen asiakkaat eivät pysty todistamaan täysi-ikäisyyttään.

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunna s kertoo, ettei alkoholilainsäädännössä määritellä sitä, minkälaiset henkilöllisyystodistukset ovat hyväksyttäviä todisteita täysi-ikäisyydestä.

”Tähän on Valviran ohjeissa otettu kantaa käytännön syistä. Olennaista on, että todistus on viranomaisen hyväksymä, eikä väärennetty”, Kunnas sanoo.

Oleskelulupakortin tavoin myöskään ajokortti ei ole virallinen henkilötodistus. Kunnas kertoo, että ajokortti on kuitenkin hyväksytty Valviran ohjeisiin, koska sitä käytetään henkilöllisyyden varmentamiseen monissa muissakin paikoissa.

”Pankitkin hyväksyvät sen todisteeksi”, Kunnas sanoo.

Hän muistuttaa, että Valviran ohjeissa on kyse vain viranomaisen ohjeesta.

”Lopulta vastuu siitä, minkälaiset kortit hyväksytään ja ettei alaikäiselle anniskella, on elinkeinonharjoittajalla.”

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajalle Esko Revolle tarinat uusien maahantulijoiden asiakirjoihin liittyvistä ongelmista ovat tuttuja. Repo kertoo, että ilman virallista henkilötodistusta matkustaminen on turvapaikanhakijoiden kohdalla yleistä.

”Noin 70–80 prosentilla tulijoista on puutteelliset matkustusasiakirjat.”

Jos turvapaikanhakijalle myönnetään turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella, hän saa myös oikeuden joko pakolaisen matkustusasiakirjaan tai muukalaispassiin. Nämä toimivat virallisina henkilötodistuksina. Kyseisten asiakirjojen saaminen ei kuitenkaan Revon mukaan välttämättä toteudu välittömästi turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Siihen asti uusilla maahantulijoilla saattaa olla ongelmia esimerkiksi ravintolaan pääsemisessä, täysi-ikäisyyttä vaativien tuotteiden kuten alkoholin ja tupakan ostamisessa sekä pankkitilin avaamisessa.

Revon mukaan oleskelulupakortin ole ulkonäöstään huolimatta tarkoituskaan käydä henkilötodistuksena.

”Virallisissa henkilötodistuksissa on tietyt turvatekijät ja muotomääräykset. Suomessa viralliset henkilötodistukset haetaan poliisin kautta”, Repo sanoo.

Hän kertoo, että oleskelulupakortin tarkoitus on tuoda esiin tiedot esimerkiksi oleskeluluvan voimassaoloajasta ja siitä kenelle se on myönnetty.

Tatu Hiltunen
Pitkään toiminut DTM-yökerho sijaitsee nykyisin Mannerheimintiellä. Aiemmin se on toiminut Punavuoressa ja Kampissa.
Pitkään toiminut DTM-yökerho sijaitsee nykyisin Mannerheimintiellä. Aiemmin se on toiminut Punavuoressa ja Kampissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat