Valikko
Kaupunki

Kissalaakson nuoriso lähtee Korkeasaaresta

Lumileopardin pennuista yksi matkaa Yhdysvaltoihin ja kaksi Ranskaan.

Korkeasaaren lumileopardien ystävien kannattaa nyt kiirehtiä eläintarhaan, koska kissapetojen lapsikatras supistuu kevään aikana. Puolentoista vuoden ikään ehtineet lumileopardin pennut lähtevät yksi toisensa perästä maailmalle.

Yksi naaras matkasi jo lokakuussa Itävaltaan Salzburgin eläintarhaan. Toisen naaraspennun määränpää on Toledon eläintarha Yhdysvalloissa.

”Pennun jenkkimatkaa on valmisteltu lähes vuoden. Kuten voi kuvitella Yhdysvaltoja varten tarvitaan aika paljon paperihommia ja muita järjestelyjä”, sanoo Korkeasaaren eläinhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti.

Kahdelle urospennulle on järjestynyt paikka Ranskaan, Mulhousen ja Auvergnen eläintarhoihin.

Lumileopardit ovat Korkeasaaren yleisömagneetteja, koska yleisö voi varmuudella nähdä niitä tarhassa. Jollei muuta niin paksu pörröinen häntä roikkuu lepolavan yli.

Sen sijaan amurinleopardit elävät niin piilottelevaa arkea takatarhoissa, että on vaikea uskoa, että niitä on yhteensä neljä.

Lisääntyvän parin ja eläkepäiviä viettävän 14-vuotiaan naaraan lisäksi on puolivuotias naaraspentu, jota suuri yleisö on nähnyt lähinnä Korkeasaaren nettivideoissa.

”Olen nähnyt sen vain kerran, ja olen sentään täällä töissä”, hymähtää Trontti.

Harvinainen naaraspentu on kuitenkin korvaamattoman arvokas, ja sillä olisi ottajia jonoksi asti.

”Meillä oli syyskuussa eurooppalaisten eläintarhojen kokous, jossa amurinleopardien koordinaattori iloitsi kovasti meidän tyttöpennustamme. Poikia on nyt syntynyt enemmän”, Trontti sanoo.

Luonnossa amurinleopardeja elää vain noin 80 yksilöä Venäjän kaukoidässä. Laji on maailman uhanalaisin kissapeto. Eläintarhoissa niitä on 200 yksilöä, joista puolet Euroopassa.

Amurinleopardien luontoon palauttamista on viritetty sen kotiseuduille jo pitkään, koska tarhaeläinten avulla luonnonkantaa pystyttäisiin vahvistamaan. Riittävän laajan luonnonsuojelualueen lisäksi tarvitaan tarha, jossa eläimiä voi totuttaa luonnonmukaiseen elämään.

”Näyttää siltä, että rakennustyöt pääsevät alkuun tämän vuoden alussa. Vielä on jonkin verran epäselvyyttä siitä, sijoitetaanko sinne pari, jonka poikaset pääsevät luontoon vai totutetaanko siellä eläintarhoissa syntyneitä poikasia”, Trontti sanoo.

Luonnonkanta ei ole ainakaan mennyt huonompaan suuntaan, koska uusimmissa laskennoissa on arvioitu eläimiä olevan tuplaten aiempaan verrattuna. Trontin mukaan laskentamenetelmät ovat tehostuneet.

Salametsästys on amurinleopardien suurin uhka, koska sen turkki on arvokas. Metsästysuutiset eivät kaikeksi onneksi aina pääty huonosti. Taannoin suojelijat saivat pelastettua ansaan joutuneen amurinleopardinpennun hengissä.

Korkeasaaren Kissalaakson nuorisosta myös aasianleijonan kolmoset ovat tulleet siirtoikään. Ensimmäinen naarasleijona matkustaa Kölnin eläintarhaan maaliskuussa. Sen sisaruksille pitäisi järjestyä uusi koti samoihin aikoihin.

Aasianleijonat ovat lisääntyneet erinomaisesti tarhaoloissa, mikä mahdollistaisi niiden palauttamisen luontoon. Intiaan on suunniteltu jo pitkään luonnonsuojelualuetta aasianleijonien tarpeisiin, mutta Trontin mukaan hanke ei ole vielä valmis. Neuvotteluvastuu Intian valtion kanssa on englantilaisilla toimijoilla.

Luonnonkannan vahvistaminen tarhaeläimillä on aina vaikea projekti, joka voi mennä pieleen monissa eri vaiheissa. Tästä hyvä esimerkki on mongolianvillihevosten siirto, johon Korkeasaarikin osallistui. Siirtoa koordinoi Prahan eläintarha.

”Meiltä lähti Prahaan yksi mongolianvillihevonen, mutta ennen varsinaista siirtoa muun lauman kanssa se oli juossut yöllä vieraassa tarhassa päin seinää. Hevonen menehtyi”, Trontti kertoo.

Siirtoprojekti päättyi vuoden vaihteessa, koska koordinaattorit haluavat katsoa, miten jo siirretyt eläimet sopeutuvat luonnonkantaan.

Korkeasaari ei ole pelkästään kissapetojen viejä, vaan luvassa on myös uusia tulokkaita kevään aikana. Ilvestarhaan on tulossa kansainvälinen pariskunta Puolan ja Latvian eläintarhoista. Tarhan edellinen asukki, ilvesuros jouduttiin lopettamaan vanhuudenvaivojen vuoksi.

Seuraavia pentu-uutisia sopii odottaa amurintiikereiltä, vaikka niiden puolitehoiset paritteluyritykset eivät ole vakuuttaneet asiantuntijoita.

”Ne pääsevät toistensa seuraan kiima-aikana. Ei kuitenkaan ole odotettavissa, että vielä tärppäisi, koska kyse on hyvin nuorista eläimistä”, Trontti toppuuttelee.

Naaras täyttää huhtikuussa kolme vuotta. Uros on sitä muutaman kuukauden vanhempi.

Amurintiikereille on ehdotettu täysin uutta suojelualuetta Kazakstaniin, alueelle, missä aikanaan vaelsi kaspiantiikereitä. Trontin mukaan on epäselvää, siirrettäisiinkö sinne tarheläimiä vai luonnonkantaa muilta alueilta. Amurintiikereillä on luonnonsuojelualue Venäjän Kaukoidässä.

Luonnossa amurintiikereitä elää 450–500. Eläintarhoissa niitä on yhtä paljon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korkeasaari
 • leopardi
 • Tiikeri
 • ilves
 • leijona

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää