Valikko
Kaupunki

Espoo saa ensimmäisen graffitiseinänsä – ”Nyt on mahdollisuus näyttää, että pelkomme ovat olleet turhia”

Graffitiseinä rakennetaan keväällä Matinkylän urheilupuistoon, neljä vuotta aloitteen jättämisen jälkeen.

Espoo on vihdoin saamassa oman graffitiseinän – neljä vuotta aloitteen jättämisen jälkeen. Espoon nuorisovaltuusto esitti asiaa ensimmäisen kerran vuonna 2012 ja toisen kerran vuonna 2014.

Graffitiseinän toteuttaminen on ollut hidasta osittain siitä syystä, että suhtautuminen asiaan on ollut Espoossa hieman vastahakoista, kertoo Espoon kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska.

”Se pelko siinä on, että kaikki muutkin paikat siinä lähellä, bussipysäkit, sillat ja jäähallit maalataan myös.”

Tanska toivoo, että graffiteja harrastavat jättäisivätkin muut rakennukset graffitiseinän ympärillä rauhaan.

”Nyt halutaan tarjota mahdollisuus tehdä graffiteja laillisesti. Nyt on mahdollisuus näyttää, että nämä pelot ovat olleet turhia”, Tanska sanoo.

”Helsingissä on useita laillisia graffitinmaalauspaikkoja, Espoossa ei yhtäkään”, toteaa nuorisovaltuuston puheenjohtaja Paula Karhunen. ”Olisi hienoa, ettei kenenkään tarvitse lähteä Helsinkiin saakka voidakseen maalata graffiteja laillisesti.”

Karhunen ei usko laillisen maalauspaikan lisäävän myös luvattomia maalauksia. ”Se on surullista, jos joku haluaa tehdä niitä laittomasti.”

48 metrin mittainen laillisten graffitien maalauspaikka on tarkoitus saada käyttöön ensi kesään mennessä. Seinä rakennetaan Matinkylän urheilupuistoon, jäähallin pohjoispuolelle skeittipaikan viereen. Hankkeen kustannukset ovat noin 20 000 ja 100 000 euron välillä, Tanska arvioi.

Helsingissä poliittinen ilmapiiri alkoi muuttua graffiteille myönteiseksi vuonna 2008 kun vuosikymmenen kestänyt, graffiteja poistanut Stop töhryille -kampanja lakkautettiin. Yli 20 miljoonaa euroa maksaneen projektin tarkoitus oli pyyhkiä graffitit ja tarrat täydellisesti Helsingin katukuvasta.

Vuoden 2008 loppuun kestäneen kampanjan aikana siivottiin muun muassa kaikki aiemmin tilatut graffititaideteokset. Pian tämän jälkeen Helsinkiin avattiin ensimmäinen laillinen graffitiseinä Suvilahteen vuonna 2009. Nyt kaupungissa on 10 laillista paikkaa graffitien maalaamiseen.

Korjaus perjantaina 8. tammikuuta kello 9.50: Alemman kuvan kuvatekstistä poistettiin sana laittomia. Matinkylän vanhan ostoskeskuksen graffitit ovat laillisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Graffitit
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää