Kaupunki

Koululaisten tietoturvaopetus jää uudessakin opetussuunnitelmassa vajaaksi

Millaisen jäljen jätät verkkoon? Kuka osaa kaivella sinusta tietoa? Miten koulussa voitaisiin opastaa nuoria paremmin? Tietoturvasta keskusteltiin Sanomatalon Mediatorilla maanantaina 11.

Millaisen jäljen jätät verkkoon? Kuka osaa kaivella sinusta tietoa? Miten koulussa voitaisiin opastaa nuoria paremmin?

Tietoturvasta keskusteltiin Sanomatalon Mediatorilla maanantaina 11.1. klo 17–18.30. Lavalla olivat muun muassa vloggaaja eli videobloggaaja Maiju ”Mansikka” Voutilainen, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ja Microsoftin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Max Mickelsson. Tilaisuuden juontavat Nuorten Ääni -toimituksen toimittajat Anna Kristiina El-Khoury ja Iiris Laisi.

Helsingin Sanomat kertoi nuorista ja tietoturvasta laajassa uutisessa perjantaina:

Ronja Holopainen Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta ymmärtää, mitä netissä kannattaa jakaa ja mitä ei.

”En kuitenkaan tiedä, millä tavoin ihmiset hakkeroivat tilejä, joten en osaa suojautua siltä”, Holopainen, 15, kertoo.

Holopaisen tietoturvataidoista vain pieni osa tulee koulusta. Hän uskoo, että opettajat osaavat tietoturva-asiat mutta he eivät jaa osaamistaan oppilaiden kanssa, koska uskovat näiden jo osaavan kyseiset asiat.

”Nyt tietoturvaa ei opeteta ollenkaan, mutta välillä muistutetaan, että oppilaiden pitäisi jakaa vain materiaalia, jota ei tarvitse myöhemmin hävetä. Tietoturvan opetusta tulisi parantaa, sillä läheskään kaikki ­eivät saa tietoturvaan liittyvää tietoa kotoa.”

Tiedon kaivaminen on helppoa. Yllä olevalla videolla Janne Kauhanen Nixu-tietoturvayhtiöstä näyttää, kuinka paljon hän saa selville Nuorten ääni -toimittaja Iiris Sydänmaanlakasta lyhyen kahvitauon aikana.

Syksyllä 2016 käyttöön otettava uusi opetussuunnitelma ohjeistaa opettamaan peruskoululaisille, miten mahdollisilta tietoturvariskeiltä suojaudutaan ja mitä tietosuoja ja tekijänoikeus tarkoittavat.

”Tavoitteena on opastaa oppilaita käyttämään tieto- ja viestintätekniikkaa vastuullisesti ja turvallisesti. Opetus perustuu kriittiseen suhtautumiseen tietoon, jota esimerkiksi verkosta on saatavissa. Nuorille opetetaan myös, miten omia tietoja, valokuvia ja videoita jaetaan”, kertoo opetusneuvos Leo Pahkin Opetushallituksesta.

Opetussuunnitelman mukaan opetuksen tulisi pyrkiä siihen, että tieto- ja viestintätekniikan käyttö olisi luonteva osa oppilaan oppimista. Uusi opetussuunnitelma ei kuitenkaan varsinaisesti lisää tietoturvan opetusta kouluissa.

Yläasteen tietotekniikan opettaja Pasi Andersson Munkkiniemen yhteiskoulusta kertoo, että uudessa opetussuunnitelmassa tieto- ja viestintätekniikasta on tehty yksi laaja-alainen osaamisalue.

”Koska tietotekniikka ei ole pakollisena oppiaineena, sitä pitää sisällyttää kaikkiin oppiaineisiin. Se, kuinka paljon tietoturvaa opetetaan, vaihtelee kouluittain ja sen mukaan, paljonko opettajat itse hallitsevat tietotekniikkaa.”

Tutkija Meri-Tuulia Kaarakainen Turun yliopistosta huomauttaa, että uudistus ja digitaalisten välineiden käytön lisääminen edellyttävät opettajilta, että heidän pitää ottaa selvää siitä, mikä on ihmisten, ohjelmistojen ja laitteistojen tietoturva.

”Luulen, että lähes kaikilla opettajilla on käsitys tietoturvasta, mutta voimme järjestää täydennyskoulutusta. Opettajat voivat myös kysyä apua kollegoiltaan ja muilta asiantuntijoilta tai hakea itsenäisesti tietoa tietoturvasta”, Pahkin pohtii.

Munkkiniemen yhteiskoulun yläasteen opetuksessa tullaan edelleen tarjoamaan tietotekniikkaa valinnaisena aineena.

”Tarkoituksena on vielä erikseen käydä läpi tieto- ja viestintätekniikan perusteet, mutta oppitunteja ei ole kuin noin neljä kouluvuoden aikana”, Andersson kertoo. Hän on sitä mieltä, että moni nuori tietää internetiin liittyvistä mahdollisuuksista ja riskeistä.

Kaarakaisen tutkimuksen mukaan nuoret luottavat tieto­turvataitoihinsa, mutta testeissä samat nuoret eivät ymmärtäneet annettuja tehtäviä.

Hän arvioi nuorten tietä­mättömyyden tietoturva-asioista johtuvan esimerkiksi siitä, että nykytekniikka on niin helppokäyttöistä, ettei nuori tule miettineeksi, mihin tieto menee ja kuka siihen pääsee käsiksi.

Vaikka Kaarakainen toivoo, että kouluissa opittaisiin enemmän tietoturvasta, myös vanhemmilla ja oppilaalla itsellään on vastuu tietoturvariskien tiedostamisesta.

Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimituksen toimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietoturva
 • Opetus-uudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää