Valikko
Kaupunki

Helsingin apulaispoliisipäällikkö brittilehdessä: Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena

Ilkka Koskimäki sanoo The Telegraphin haastattelussa, että raiskaukset puistoissa ja kaduilla olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin tänne tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna.

Helsingin poliisin väite irakilaisten turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä ja ahdistella naisia uutenavuotena leviää maailmalla.

Brittilehti The Telegraphin mukaan turvallisuushenkilökunta Suomessa on raportoinut ”laajasta seksuaalisesta häirinnästä” uudenvuoden juhlinnan aikaan. Sen mukaan naiset ovat raportoineet turvapaikanhakijoiden kourineen heidän rintojaan ja suudelleen heitä ilman lupaa.

Lehti on haastatellut Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka sanoi lehden mukaan, että ”tämä ilmiö on uusi suomalaisten seksuaalirikosten historiassa”. Myös uutistoimisto AFP kirjoitti asiasta.

”Meillä ei ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana”, Koskimäki sanoo The Telegraphin jutussa.

Aiemmin Helsingin poliisi tiedotti, että sille ilmoitettiin uutena vuonna kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus.

HS kertoo perjantaina julkaistussa jutussa tähänastiset tiedot siitä, miten uudenvuoden ahdistelukohu on edennyt hetki hetkeltä.

The Telegraphin mukaan Senaatintorilla olisi pidätetty kolme irakilaista turvapaikanhakijaa epäiltynä seksuaalirikoksista. Poliisin mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

Helsingin poliisin mukaan Senaatintorin läheisyydestä otettiin uutenavuotena kiinni yksi ihminen epäiltynä yleisellä paikalla tapahtuneesta seksuaalirikoksesta. Tutkinnanjohtaja ei lakisyistä kerro, oliko kyseessä turvapaikanhakija.

”Kyseessä on ollut pakottaminen seksuaaliseen tekoon. Rikosnimike pitää sisällään esimerkiksi tilanteen, että naisen humalatilaa hyväksikäyttäen häntä kosketellaan tavoilla, jotka voidaan katsoa seksuaaliseksi”, kertoo tutkinnanjohtaja Teija Koskenmäki-Karaharju.

Epäilty on päästetty vapaaksi. Tapauksen tutkinta jatkuu.

Poliisi sai brittilehden mukaan vastaanottokeskusten henkilökunnalta vihjeitä turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä.

Koskimäki sanoo lehden mukaan, että raiskaukset (”sexual assaults”) puistoissa ja kaduilla olivat tuntemattomia Suomessa ennen kuin tänne tuli suuri määrä turvapaikanhakijoita viime vuonna. Koskimäki viittaa mitä ilmeisemmin nimenomaan julkisella paikalla tapahtuneisiin raiskauksiin, koska hän sanoo seuraavassa lauseessa, että viime vuonna rekisteröidyt 14 tapausta olivat ”iso uutinen kaupungissa”.

Poliisille ilmoitettujen niin sanottujen puskaraiskausten määrä lisääntyi viime vuonna viidellä. Viime vuonna Helsingin poliisin tietoon tuli 14 julkisella paikalla tapahtunutta raiskausta, kun niitä edellisenä vuonna oli 9.

Koskimäen kommentit ovat herättäneet huomiota sosiaalisessa mediassa, jossa suomalaiset naiset ja miehet alkoivat jakaa kokemuksiaan seksuaalisesta ahdistelusta tunnisteella #lääppijä. Verkkokeskustelijoiden tavoitteena on tuoda esiin seksuaalisen ahdistelun yleisyyttä Suomessa.

HS kysyi apulaispoliisipäällikkö Koskimäeltä hänen lausunnoistaan.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, mihin perustuu The Telegraphin julkaisema tieto, että Helsingin uudenvuoden juhlinnassa oli ennen kokematonta ja laajaa seksuaalista häirintää?

Meillä ei ole tarvetta enää jatkaa tästä aiheesta keskustelua. Se mitä on kerrottu on faktaa, ja nyt on uudet haasteet.

Mihin perustuu väite laajasta seksuaalisesta häirinnästä?

Se pitää paikkansa, oli ihan poikkeuksellista, tämänkaltaista ei ole ollut aikaisemmin. On ollut ahdistelutapauksia ja vakavampia tapauksia. Tällainen ilmiö on olemassa, mutta me onnistuimme laajalla poliisin läsnäololla ja työllä estämään isommat ongelmat.

Poliisi on kertonut, että sille on ilmoitettu kolme ydinkeskustassa uutenavuonna tehtyä ahdistelutapausta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Onko niitä tullut lisää?

Kolmesta on tehty ilmoitus, mutta sen lisäksi poliisin tietoon on tullut, että Senaatintorilla on ollut laajempaa häirintää.

Keneltä poliisi on kuullut Senaatintorin laajasta häirinnästä?

Tapahtuman järjestysmiehiltä. Siellä on käyty käsiksi naisiin ja ahdisteltu. Oltaisiin toivottu, että niistä olisi tehty ilmoitus, mutta sellaisia ei nyt ole tehty.

Jos ilmoitettuja tapauksia on kolme, voiko poliisi tällä perusteella sanoa, että seksuaalinen häirintä on ollut ennennäkemättömän laajaa?

En ole lukenut Telegraphin juttua, enkä voi kommentoida kaikkia julkaistuja lehtijuttuja. Me emme ota kantaa siihen, mikä on paljon, jokainen näistä tapauksista on liikaa. Pitää huomata, että poliisilla oli todella suuri läsnäolo Helsingin ydinkeskustassa. Me teimme kovaa työtä valtavalla poliisimäärällä turvataksemme ihmisten juhlinnan.

Jos ongelma oli iso, miksi poliisi ei tiedottanut siitä välittömästi uudenvuoden jälkeen vaan vasta myöhemmin?

Aattoa ennen varauduimme merkittävillä resursseilla, joten tällöin ei ollut tarvetta tiedottaa, ettei turhia pelkoja tulisi. Varautuminen koski kaikenlaista rikollisuuden torjuntaa, mukaan lukien ahdistelut. Annoimme ulos yleisluonteisen tiedotteen uuden vuoden juhlijoille. Kun sitten Kölnin tapauksista useat toimittajat kyselivät, päätimme tiedotteen laittamisesta uudenvuoden yön tapahtumista.

Julkisella paikalla tapahtuneita raiskauksia ilmoitettiin viime vuonna 14, sitä edellisenä 9. Määrä on noussut, mutta millä perusteella sanot ilmiön olleen Helsingissä tuntematon ennen turvapaikanhakijoita?

Tässä on ollut merkittävä lisäys, ja joukossa on ollut erittäin vakavia tapauksia. Poliisi on halunnut tiedottaa asiasta, koska tämä on uusi ilmiö, se tuli viime syksynä.

Nousu on ollut iso, ja tekijät ovat olleet uhrille tuntemattomia. Yksin liikkuneisiin naisiin on käyty käsiksi, suudeltu ja käyty väkisin käsiksi. Tällainen ilmiö on olemassa, ja tapauksia tuli pitkin syksyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  3. 3

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää