Valikko
Kaupunki

Kymmenet autot kolaroivat pääkaupunki­seudulla – syinä lumipyry ja autoilijoiden liian suuret nopeudet

Iltaan mennessä kolareissa oli Helsingissä ollut osallisena ainakin 30 autoa. Eniten kolareita sattui iltapäivän kuluessa Espoossa Kehä I:llä ja Turunväylällä.

Erittäin huono ajokeli ja autoilijoiden liian suuret tilannenopeudet poikivat lukuisia kolareita pääkaupunkiseudulla lauantaina. Suma sattui iltapäivään, ja pikkuhiljaa iltaa kohden rauhoittui, kerrottiin poliisin tilannekeskuksista ja pelastuslaitoksista Helsingissä ja Espoossa ennen iltakahdeksaa.

Varsinkin Espoossa Kehä I:llä ja Turunväylällä sattui päivän mittaan peräänajoja ja ketjukolareita. Kahdessa ketjukolarissa oli ollut mukana neljä autoa. Myös Lahdenväylällä sattui kello puoli neljän aikaan kolmen auton ketjukolari.

Yhteensä pääkaupunkiseudulla sattuneissa kolareissa on ollut päivän aikana osallisina kymmeniä autoja. Helsingin poliisista kerrottiin illalla, että pelkästään pääkaupungissa oli lauantaina kirjattu puoli kahdeksaan mennessä 15 kolaria.

Kenenkään ei tiedetty loukkaantuneen vakavasti.

Myös Espoon poliisin tilannekeskuksesta kerrottiin illalla, että iltapäivän ”hässäkän” jälkeen tilanne rauhoittui yhtäkkiä. Tilannekeskuksesta arveltiin, että Liikenneviraston ja uutisvälineiden välittämät tiedot liukkaudesta ja useista kolareista olivat tavoittaneet autoilijat ja tehneet heidät varovaisiksi.

Yhteenlaskettuna Helsingin, Espoon ja Vantaan poliisien tietoon tulleissa kolareissa on ollut osallisena puolensataa autoa.

Pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaalla sattui vähiten onnettomuuksia lauantaina. ”Pieniä peltikolareita”, Itä-Uudenmaan poliisista kerrottiin.

”Kolme henkilöä on altistunut. Vaikea sanoa, kuinka lieviä tai vakavia heidän vammansa ovat”, ylikomisario Jorma Makkonen Helsingin poliisista kertoi onnettomuuspaikalta hiukan ennen kello neljää iltapäivällä.

Kolari sulki yhden Lahteen päin vievän kaistan Lahdenväylältä Kehä I:n ja Porvoonväylän väliltä. Makkosen mukaan alueella vaihdetaan paljon kaistaa, kun autoilijat ryhmittyvät lähtemään joko Lahden tai Porvoon suuntaan.

Alueella sattui myös toinen kolari ja liikenne ruuhkautui pitkiksi jonoiksi asti.

Pääkaupunkiseudulla pyrytti pitkin päivää. Tihein kolarisuma oli Espoossa Kehä I:llä Leppävaaran korkeudella ja Turunväylällä. Ainakin kahdessa kolarissa oli mukana neljäkin autoa.

”Lumi pöllyää, lämpötila on laskenut ja liukastanut tiet, näkyvyys on paikoin vain kymmenen metriä”, päivystäjä Leena Vilén Länsi-Uudenmaan poliisista kertoi lauantaina puoli neljän aikaan.

Yksi syy kolareihin on kuitenkin Vilénin mukaan yli muiden: ”Ihminen on niin tyhmä, ettei ota huomioon olosuhteita”, hän totesi.

”Espoosta maalle päin on kiinteä 100 kilometrin tuntinopeusrajoitus, ja autoilijat paahtavat satasta.”

Kun kolari on sattunut, paikalle tullut yksi poliisiauto ei vielä Vilénin mukaan riitä vaikuttamaan autoilijoihin siten, että he hidastaisivat. ”Vasta kun alkaa näkyä punaisia autoja, he hiljentävät.”

Liikennevirasto varoitti jo aamusta tiedotteessaan, että sakea lumisade haittaa päivän aikana näkyvyyttä varsinkin pääkaupunkiseudulla ja pitkin Suomen etelärannikkoa.

”Kannattaa muistaa turvavälit ja tarkistaa ennen lähtöä, että pyyhkimet ovat siinä kunnossa että tuulilasi pysyy puhtaana”, ohjeisti liikennepäivystäjä Petra Latvasalo Helsingin tieliikennekeskuksesta.

”Myös ajonopeus tulisi sopeuttaa ajokeliin.”

Kaikille viesti ei ollut mennyt perille. Viranomaisten kampanjointi lumen tultua sen puolesta, että autoilijat kerrankin yllättäisivät lumen, kääntyi päivän mittaan perinteiseen suuntaan: lumi yllätti autoilijat.

Teiden liukkaus ja lumisade aiheuttivat myös pieniä kolareita pitkin päivää, tieliikennekeskuksesta kerrottiin aiemmin päivällä.

Myös Ilmatieteen laitos varoitti lumen vuoksi huonosta ajokelistä Uudellamaalla. Rannikolla ajokeli oli laitoksen sivujen mukaan paikoittain jopa erittäin huono.

Myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa keli oli iltapäivästä alkaen huono lumisateen vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset ovat voimassa sunnuntaiaamuun asti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Italian lumivyöryn alta elossa löytyneet koiranpennut valavat uskoa pelastustoimiin – samaan aikaan syytökset viranomaisia kohtaan kiihtyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää