Kaupunki

Vantaa elää vaaran vuosia

Demariryhmän uusi vetäjä Jukka Hako näkee, että Vantaa on nyt vedenjakajalla.

Vantaa juhli viime vuonna isojen rakennusurakoiden valmistumista, kun junaliikenne kehäradalle lähti liikkeelle ja Kehä III:n mittava urakka saatiin päätökseen. Saavutusta himmentää se, että lähes 300 miljoonan ­euron hankkeet kasvattivat velkaisen kaupungin lainataakan yli miljardiin euroon.

Vyön kiristykseen tottuneelle kaupungille vuodenvaihde merkitsee toiveikasta käännettä. Joko nyt päästään korjaamaan investoinnin hedelmiä? Joko nyt voidaan suunnata katseet huonokuntoisiin rakennuksiin ja täydentää asukkaitten palveluita?

Vastausta odotetaan etenkin valtuuston kahdelta tasavahvalta suurryhmältä: kokoomukselta ja sosiaalidemokraateilta.

Demariryhmän uusi puheenjohtaja Jukka Hako (sd) toppuuttelee. Talousohjaksia ei juuri voi höllentää, koska kaupungin on tehtävä ylijäämäisiä tilinpäätöksiä velkaa lyhentääkseen.

Olisi Hakon mielestä suuri virhe sijoittaa tonttimyynnin tulot käyttötalouden parsimiseen. Kuntalaisten palveluita pitäisi pystyä pyörittämään lähinnä verotuloilla, jotka olisi saatava kasvuun.

”On mietittävä, miten parhaiten hyödyntää nämä isot väyläinvestoinnit. Vantaa on nyt eräällä tavalla kulminaatiopisteessä. Uskon, että moni päättäjä jakaa tämän näkemyksen.”

Mutta mitä Vantaa voi tehdä, jotta kehäradasta saataisiin tehot irti?

Ainakin uusia asuntoja syntyy jo niin vinhaa vauhtia Tikkurilaan, Kivistöön ja lähivuosina myös Myyrmäkeen ja Martinlaaksoon, että lisävauhti olisi epärealistista.

Vantaa sai viime vuonna valmiiksi uusia asuinrakentamisen kaavoja yhteensä 336 000 kerrosneliötä. Niistä 310 000 kerrosneliötä sijoittuu kehäradan varteen.

”Elinkeinopolitiikkaa meidän pitäisi käsitellä vielä päättäväisemmin. Meidän pitäisi ehdottomasti katsoa, onko jotain vielä tehtävissä, jotta saataisiin esimerkiksi Vehkalan aseman työpaikka-alue liikkeelle.”

Vantaa on kaavaillut Vehkalan ensimmäiseen vaiheeseen jopa 1 000–1 600 työpaikkaa. Siksi asema otettiin jo nyt kehäradan rakennusohjelmaan, vaikka Hämeenlinnanväylän ja Kehä III:n kainalossa on juuri nyt hyvin vähän potentiaalisia matkustajia.

Hakon mielestä sopiva areena muun muassa elinkeinopoliittisille tarkasteluille on tammikuussa nimitettävä valtuustoryhmien toimikunta, jonka pitäisi tarkastella maan hallituksen uudistusten vaikutuksia Vantaalla.

Sen pitäisi arvioida nykytilaa, ennakoida tulevia muutoksia ja päättää kaupungin omista tavoitteista.

Hako haluaisi tehdä talous- ja velkaohjelmaa tukevan talouden kokonaistarkastelun samaan tapaan kuin neljä vuotta sitten.

Velkaohjelmasta ei ole lipsuttu, vaikka maan huono taloustilanne on kitkenyt verotuloja ja lykännyt lainojen lyhentämistä. Nyt näyttää siltä, että velkaa päästään lyhentämään vuonna 2019, vaikka näin piti tapahtua jo ensi vuonna.

”Jos kokonaistarkastelu jää uuden valtuuston tehtäväksi, se tapahtuu vasta 2018. Ei tässä voida kahta vuotta odottaa.”

Sama toimikunta voisi Hakon mukaan myös jäsentää opetuksen tilantarvetta.

Vantaan sivistystoimi on jo teettänyt alueellisia kouluverkkotarkasteluja, joista toivotaan reseptiä kouluremonttien asettamiseen tärkeysjärjestykseen. Tutkimukset ja analysointi ovat kuitenkin tapahtuneet virkatyönä, jolloin valtuustolle on jäänyt kuulijan rooli.

Hako epäilee, että ilman valtuuston sitoutumista keskustelu helposti harhautuu yksittäisiin kouluihin ja niiden ongelmiin.

”Oppimisympäristöt muuttuvat, tabletit ovat tulleet, digitalisaatio etenee, ja opetus muuttuu. Voi olla, ettei kaikkia tiloja edes kannata kunnostaa, koska ne eivät sovellu uuteen oppimiseen. Me tarvitsemme selvän ohjelman.”

Yksi ratkaisu Vantaan remonttilistan lyhentämiseen voisi löytyä kaupungin omien yhtiöitten taseesta. Hako ei kuitenkaan usko, että yhtiöistä löytyisi sellaista pääomaa, jonka turvin esimerkiksi kouluja saataisiin korjattua. Selvitys pitää hänen mielestään silti tehdä.

Samalla kun uusi toimikunta katsoo suurennuslasilla Vantaan palvelutarpeita ja rahoitusmahdollisuuksia, se joutuu Hakon mukaan selvittämään myös päätöksentekojärjestelmää. Helsingissä poliitikkojen enemmistö on jo kallistumassa pormestarimallin kannalle.

”Vaikka malli olisi millainen tahansa, valmistelun on kuitenkin tapahduttava virkavastuulla. Se on ydinkysymys.”

Yhden pormestarikeskustelun vantaalaiset kävivät jo viime vaalikaudella, kun silloinen kaupunginjohtaja Juhani Paajanen (sd) oli siirtymässä eläkkeelle. Järjestelmää ei silloin muutettu.

Vantaa on jo vuosikymmenet ottanut vastaan kasvua ja uusia asukkaita, vaikka kaupungilta ei ole sitä itseltään kysytty. Paikallishistorioitsijana ansioitunut Hako näkee, että Vantaalla oli oma osuutensa siihen, etteivät kaikki 1960–1970-lukujen muuttohalukkaat päätyneet Ruotsiin.

”Vantaan isot väylähankkeet ovat olleet tämän sukupolven ponnistus. Kukaan ei tiedä, mitä kehärata tuo 30 vuoden jaksolla, mutta minä olen optimisti.”

Jukka Hako

 60-vuotias, avoliitossa, kaksi aikuista lasta.

 Syntynyt Helsingissä, mutta asunut Vantaalla 49 vuotta.

 Filosofian maisteri, pääaine Suomen historia. Ansioitunut kotiseututyössä Vantaalla.

 Osa-aikayrittäjä, tietokirjailija ja kustantaja. Työskenteli 22 vuotta rahoitusalalla, mutta viimeisten viiden vuoden ajan päätyö on ollut Urheiluopistosäätiön osa-aikaisena asiamiehenä.

 Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 2008 lähtien.

  Kaupunginhallituksen

1. varapuheenjohtaja vuosina 2009–2012.

 Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallituksessa vuodesta 2009 lähtien.

 Harrastuksia: kulttuurin suurkuluttaja, mutta myös liikunta, etenkin lentopallo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Kehärata
 • Kuntatalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  9. 9

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  10. 10

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  3. Tunti sitten
  4. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  5. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  6. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  7. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  8. 2 tuntia sitten
  9. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  10. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  13. Koposen piinaava hermovaurio alkaa hellittää, jopa FC Barcelona lähetti lääkärinsä Suomeen
  14. Näytä lisää