Kaupunki

Poliisi: Ruikutus seis ja lapio käteen – naapurin lumitöistä tehdään jopa rikosilmoituksia

Taloyhtiön talkooväestä puolestaan löytyy laistajia ja marttyyreita.

Naapuri kolasi lumet tontilleni tai aura-auto heitti lumipenkan pihatielleni, joten soitanpa poliisille. Kuulostaa vitsiltä, mutta näin todella aika ajoin tapahtuu.

”Lumiriidoista tehdään rikosilmoituksia ja soitetaan jopa hätäkeskukseen”, ylikonstaapeli Nina Pelkonen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Lunta tulee nyt taivaan täydeltä, ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos päätti vedota kaupunkilaisiin, jotta lumiriidoista ei aleta tehtailla rikosilmoituksia. Tänä vuonna yhtään rikosilmoitusta ei vielä ole tehty.

Poliisi kuvaa vallitsevaa tilannetta ”lumisodaksi”. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa, että kaupungit, kunnat, tieliikennelaitos ja alihankkijat ”auraavat minkä kerkiävät”. Pihojen kulkuväyliä näillä ei kuitenkaan ole velvollisuus avata, vaikka näyttävät lumipenkat niille lentävätkin.

”Se on teidän tehtävänne. Ottakaa lumenkolaus kuntoiluna”, ylikonstaapeli Pelkonen kehottaa tiistaiaamuna lähetetyssä poliisin tiedotteessa.

Poliisi ei aio tutkia rikoksena tilanteita, joissa lunta on pudotettu ”laittomasti” naapurin pihalle. Poliisi ei myöskään aio puuttua tilanteisiin, joissa joku asukkaista ei huolehdi talonmiesvuoroistaan.

”Se on huutava vääryys, mutta ei rikos. Auta naapuria, hoida talonmiesvuorosi, hillitse itsesi”, Pelkonen kirjoittaa.

HS tavoitti värikkään tiedotteen kirjoittaneen Pelkosen, kun tämä oli lähdössä työtehtävälle tuonne ”ihanaan keliin”. Hän pyytää malttia kaupunkilaisilta.

”Koittakaa hyvät ihmiset pärjätä tämän lumen kanssa”, hän sanoo.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto antaa joka talvi kymmeniä huomautuksia taloyhtiöille lumen kasaamisesta väärään paikkaan katualueelle.

”Muutaman kerran soitamme poliisillekin, joka sitten kehottaa hoitamaan homman kuntoon”, kertoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala.

Ongelmia syntyy myös esikaupunkialueilla. Omakoti- ja rivitalojen asukkaat kolaavat lumensa kaupungin puolelle, jossa se saattaa muodostaa näköesteen liikenteelle.

”Lumelle pitää löytyä paikka omalta tontilta. Monet kuitenkin jättävät lumet kaupungin riesaksi ja hoidettavaksi”, Ojala toteaa.

”Joskus niistä tulee vääntöä, että kenen kasa on kyseessä. Usein muut alueen asukkaat kyllä kyttäävät, mitä tapahtuu, ja sitä kautta kaupunki saa ilmiantoja”, Ojala sanoo.

Kovaan koetukseen lumitöiden etiketti tulee taloyhtiössä, jossa lumityöt on päätetty hoitaa talkoovoimin. Yleensä kyseessä on rivitaloyhtiö keskustan ulkopuolella.

Välttämättä kaikki eivät ole yhtä sitoutuneita lumenluontiin. Talkooväestä löytyy usein laistajia ja uhrautujia, joskus jopa marttyyri.

”Homma toimii yleensä hyvin niin kauan, kun kaikki ovat sitoutuneita. Eripura alkaa, kun joku ei pysty tai halua osallistua”, johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta sanoo.

Osallistumiseen ei voi ketään velvoittaa. Joku on välttänyt kolaan tarttumisen maksamalla suurempaa yhtiövastiketta, mutta periaatteessa tällaiseen lisämaksuunkaan ei voi ketään velvoittaa.

”Jossain on saatettu vapaaehtoisjärjestelyillä päätyä tällaiseen lisämaksuun. Mitään velvoitetta siihen ei ole, kuten ei ole talkootyöhönkään. Yhteisten alueiden lumenluonti on täysin vapaaehtoista”, Leiwo painottaa.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto arvioivat talkootyömallin olevan taloyhtiöissä hiljalleen vähenevä toimintamalli.

”Yhtiöissä pelätään vastuukysymyksiä. Tapaturmien, kuten liukastumisten ja katolta tippuneen lumen aiheuttaneiden vammojen yhteydessä perätään taloyhtiön vastuuta”, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

”Monet maksavat mielellään vastikkeesta hieman enemmän, jotta saavat huoltoyhtiön vastuuseen.”

Pynnönen kehottaa jokaista asukasta ja jalankulkijaa ottamaan vastuuta vaaranpaikkojen tarkkailusta ja niistä ilmoittamisesta.

”Esimerkiksi silloin kun lunta tulee nopeasti paljon, huoltoyhtiön ei välttämättä voi odottaa hoitavan piha-alueita kuntoon samana päivänä. Tällöin taloyhtiön itsensä tulee ottaa vastuuta.”

Talkoilla lunta kolaavatkaan eivät saa kasata sitä mihin sattuu. Pynnösen omassa porvoolaisessa rivitaloyhtiössä pyydettiin erikseen lupa kaupungilta, jotta lunta saatiin läjittää myös kaupungin puolelle.

”Saimme siihen luvan sillä ehdolla, että kasa pysyy matalana eikä haittaa liikennettä”, Pynnönen kertoo.

Pynnösen taloyhtiössä talkoovoimin hoidettu lumenluonti on sujunut sopuisasti ja kaikki ovat halunneet osallistua.

”Kaikissa yhtiöissä ei ole näin. Eräässä yhtiössä joku oli laiminlyönyt kolauksen omalla vuorollaan. Kun seuraavan kerran satoi lunta, naapuri pukkasi lumet tämän oven eteen”, Pynnönen kuvaa.

Ojala korostaa, että tärkeintä lumietiketissä on turvallisuus.

”Tärkeintä on, ettei synny liikkumisesteitä eikä näköesteitä muille liikkujille. Lumikasat houkuttelevat myös lapsia, mikä kannattaa pitää mielessä, kun pohtii lumen sijoittamista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lumityöt
 • Lumi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  3. 3

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Helsingin Kalasatamassa kaksio maksaa lähes miljoona euroa – HS:n suora lähetys kello 8.50 näyttää, millaiset näkymät Suomen korkeimman asuinrakennuksen saunasta avautuvat

  5. 5

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  6. 6

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu kiihtyy – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle

  9. 9

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  7. 7

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin ja mieltään osoittavien NFL-pelaajien välinen taistelu kiihtyy – tähtihyökkääjä tuuletti ”virtsaamalla” kentälle
  3. Futispomo muistaa kuinka antoi joulutauolla potkut kaikille SaiPan pelaajille : ”Kysyin pelaajilta haluavatko he kuulla satuja?”
  4. ”Olen varsin humaani kokoomuslainen, mutta yritän peittää sen”, paljasti Henna Virkkunen poliittiselle takapirulle – kirja kertoo, millaista oli Erkki Laatikaisen elämä ”maakunnan satraappina”
  5. Äärioikeistolainen AfD oli toiseksi suurin puolue entisen Itä-Saksan alueella – ”Saksojen yhdistymisen konkurssihakemus”
  6. Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi
  7. Kirjeenvaihtajan neljä huomiota: Nämä haasteet Saksan vaalivoittajalla on heti työpöydällään
  8. Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella
  9. Suomi voisi tehdä verkkovaaleista vientituotteen – ja loikata samalla ammoisen Hammurabin lain ajoista moderniin maailmaan
  10. ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen
  11. USA:n uusi maahantulokielto koskee nyt myös Pohjois-Koreaa, Venezuelaa ja Tšadia
  12. Näytä lisää