Valikko
Kaupunki

Poliisi: Ruikutus seis ja lapio käteen – naapurin lumitöistä tehdään jopa rikosilmoituksia

Taloyhtiön talkooväestä puolestaan löytyy laistajia ja marttyyreita.

Naapuri kolasi lumet tontilleni tai aura-auto heitti lumipenkan pihatielleni, joten soitanpa poliisille. Kuulostaa vitsiltä, mutta näin todella aika ajoin tapahtuu.

”Lumiriidoista tehdään rikosilmoituksia ja soitetaan jopa hätäkeskukseen”, ylikonstaapeli Nina Pelkonen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Lunta tulee nyt taivaan täydeltä, ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos päätti vedota kaupunkilaisiin, jotta lumiriidoista ei aleta tehtailla rikosilmoituksia. Tänä vuonna yhtään rikosilmoitusta ei vielä ole tehty.

Poliisi kuvaa vallitsevaa tilannetta ”lumisodaksi”. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa, että kaupungit, kunnat, tieliikennelaitos ja alihankkijat ”auraavat minkä kerkiävät”. Pihojen kulkuväyliä näillä ei kuitenkaan ole velvollisuus avata, vaikka näyttävät lumipenkat niille lentävätkin.

”Se on teidän tehtävänne. Ottakaa lumenkolaus kuntoiluna”, ylikonstaapeli Pelkonen kehottaa tiistaiaamuna lähetetyssä poliisin tiedotteessa.

Poliisi ei aio tutkia rikoksena tilanteita, joissa lunta on pudotettu ”laittomasti” naapurin pihalle. Poliisi ei myöskään aio puuttua tilanteisiin, joissa joku asukkaista ei huolehdi talonmiesvuoroistaan.

”Se on huutava vääryys, mutta ei rikos. Auta naapuria, hoida talonmiesvuorosi, hillitse itsesi”, Pelkonen kirjoittaa.

HS tavoitti värikkään tiedotteen kirjoittaneen Pelkosen, kun tämä oli lähdössä työtehtävälle tuonne ”ihanaan keliin”. Hän pyytää malttia kaupunkilaisilta.

”Koittakaa hyvät ihmiset pärjätä tämän lumen kanssa”, hän sanoo.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto antaa joka talvi kymmeniä huomautuksia taloyhtiöille lumen kasaamisesta väärään paikkaan katualueelle.

”Muutaman kerran soitamme poliisillekin, joka sitten kehottaa hoitamaan homman kuntoon”, kertoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala.

Ongelmia syntyy myös esikaupunkialueilla. Omakoti- ja rivitalojen asukkaat kolaavat lumensa kaupungin puolelle, jossa se saattaa muodostaa näköesteen liikenteelle.

”Lumelle pitää löytyä paikka omalta tontilta. Monet kuitenkin jättävät lumet kaupungin riesaksi ja hoidettavaksi”, Ojala toteaa.

”Joskus niistä tulee vääntöä, että kenen kasa on kyseessä. Usein muut alueen asukkaat kyllä kyttäävät, mitä tapahtuu, ja sitä kautta kaupunki saa ilmiantoja”, Ojala sanoo.

Kovaan koetukseen lumitöiden etiketti tulee taloyhtiössä, jossa lumityöt on päätetty hoitaa talkoovoimin. Yleensä kyseessä on rivitaloyhtiö keskustan ulkopuolella.

Välttämättä kaikki eivät ole yhtä sitoutuneita lumenluontiin. Talkooväestä löytyy usein laistajia ja uhrautujia, joskus jopa marttyyri.

”Homma toimii yleensä hyvin niin kauan, kun kaikki ovat sitoutuneita. Eripura alkaa, kun joku ei pysty tai halua osallistua”, johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta sanoo.

Osallistumiseen ei voi ketään velvoittaa. Joku on välttänyt kolaan tarttumisen maksamalla suurempaa yhtiövastiketta, mutta periaatteessa tällaiseen lisämaksuunkaan ei voi ketään velvoittaa.

”Jossain on saatettu vapaaehtoisjärjestelyillä päätyä tällaiseen lisämaksuun. Mitään velvoitetta siihen ei ole, kuten ei ole talkootyöhönkään. Yhteisten alueiden lumenluonti on täysin vapaaehtoista”, Leiwo painottaa.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto arvioivat talkootyömallin olevan taloyhtiöissä hiljalleen vähenevä toimintamalli.

”Yhtiöissä pelätään vastuukysymyksiä. Tapaturmien, kuten liukastumisten ja katolta tippuneen lumen aiheuttaneiden vammojen yhteydessä perätään taloyhtiön vastuuta”, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

”Monet maksavat mielellään vastikkeesta hieman enemmän, jotta saavat huoltoyhtiön vastuuseen.”

Pynnönen kehottaa jokaista asukasta ja jalankulkijaa ottamaan vastuuta vaaranpaikkojen tarkkailusta ja niistä ilmoittamisesta.

”Esimerkiksi silloin kun lunta tulee nopeasti paljon, huoltoyhtiön ei välttämättä voi odottaa hoitavan piha-alueita kuntoon samana päivänä. Tällöin taloyhtiön itsensä tulee ottaa vastuuta.”

Talkoilla lunta kolaavatkaan eivät saa kasata sitä mihin sattuu. Pynnösen omassa porvoolaisessa rivitaloyhtiössä pyydettiin erikseen lupa kaupungilta, jotta lunta saatiin läjittää myös kaupungin puolelle.

”Saimme siihen luvan sillä ehdolla, että kasa pysyy matalana eikä haittaa liikennettä”, Pynnönen kertoo.

Pynnösen taloyhtiössä talkoovoimin hoidettu lumenluonti on sujunut sopuisasti ja kaikki ovat halunneet osallistua.

”Kaikissa yhtiöissä ei ole näin. Eräässä yhtiössä joku oli laiminlyönyt kolauksen omalla vuorollaan. Kun seuraavan kerran satoi lunta, naapuri pukkasi lumet tämän oven eteen”, Pynnönen kuvaa.

Ojala korostaa, että tärkeintä lumietiketissä on turvallisuus.

”Tärkeintä on, ettei synny liikkumisesteitä eikä näköesteitä muille liikkujille. Lumikasat houkuttelevat myös lapsia, mikä kannattaa pitää mielessä, kun pohtii lumen sijoittamista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lumityöt
 • Lumi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  4. 4

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  5. 5

   Mauno Koiviston haudasta tuli hetkessä Helsingin uusin nähtävyys – katso HS:n suora lähetys Hietaniemen hautausmaalta

  6. 6

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  7. 7

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  8. 8

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää