Valikko
Kaupunki

Poliisi: Ruikutus seis ja lapio käteen – naapurin lumitöistä tehdään jopa rikosilmoituksia

Taloyhtiön talkooväestä puolestaan löytyy laistajia ja marttyyreita.

Naapuri kolasi lumet tontilleni tai aura-auto heitti lumipenkan pihatielleni, joten soitanpa poliisille. Kuulostaa vitsiltä, mutta näin todella aika ajoin tapahtuu.

”Lumiriidoista tehdään rikosilmoituksia ja soitetaan jopa hätäkeskukseen”, ylikonstaapeli Nina Pelkonen Länsi-Uudenmaan poliisista kertoo.

Lunta tulee nyt taivaan täydeltä, ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos päätti vedota kaupunkilaisiin, jotta lumiriidoista ei aleta tehtailla rikosilmoituksia. Tänä vuonna yhtään rikosilmoitusta ei vielä ole tehty.

Poliisi kuvaa vallitsevaa tilannetta ”lumisodaksi”. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa, että kaupungit, kunnat, tieliikennelaitos ja alihankkijat ”auraavat minkä kerkiävät”. Pihojen kulkuväyliä näillä ei kuitenkaan ole velvollisuus avata, vaikka näyttävät lumipenkat niille lentävätkin.

”Se on teidän tehtävänne. Ottakaa lumenkolaus kuntoiluna”, ylikonstaapeli Pelkonen kehottaa tiistaiaamuna lähetetyssä poliisin tiedotteessa.

Poliisi ei aio tutkia rikoksena tilanteita, joissa lunta on pudotettu ”laittomasti” naapurin pihalle. Poliisi ei myöskään aio puuttua tilanteisiin, joissa joku asukkaista ei huolehdi talonmiesvuoroistaan.

”Se on huutava vääryys, mutta ei rikos. Auta naapuria, hoida talonmiesvuorosi, hillitse itsesi”, Pelkonen kirjoittaa.

HS tavoitti värikkään tiedotteen kirjoittaneen Pelkosen, kun tämä oli lähdössä työtehtävälle tuonne ”ihanaan keliin”. Hän pyytää malttia kaupunkilaisilta.

”Koittakaa hyvät ihmiset pärjätä tämän lumen kanssa”, hän sanoo.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto antaa joka talvi kymmeniä huomautuksia taloyhtiöille lumen kasaamisesta väärään paikkaan katualueelle.

”Muutaman kerran soitamme poliisillekin, joka sitten kehottaa hoitamaan homman kuntoon”, kertoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala.

Ongelmia syntyy myös esikaupunkialueilla. Omakoti- ja rivitalojen asukkaat kolaavat lumensa kaupungin puolelle, jossa se saattaa muodostaa näköesteen liikenteelle.

”Lumelle pitää löytyä paikka omalta tontilta. Monet kuitenkin jättävät lumet kaupungin riesaksi ja hoidettavaksi”, Ojala toteaa.

”Joskus niistä tulee vääntöä, että kenen kasa on kyseessä. Usein muut alueen asukkaat kyllä kyttäävät, mitä tapahtuu, ja sitä kautta kaupunki saa ilmiantoja”, Ojala sanoo.

Kovaan koetukseen lumitöiden etiketti tulee taloyhtiössä, jossa lumityöt on päätetty hoitaa talkoovoimin. Yleensä kyseessä on rivitaloyhtiö keskustan ulkopuolella.

Välttämättä kaikki eivät ole yhtä sitoutuneita lumenluontiin. Talkooväestä löytyy usein laistajia ja uhrautujia, joskus jopa marttyyri.

”Homma toimii yleensä hyvin niin kauan, kun kaikki ovat sitoutuneita. Eripura alkaa, kun joku ei pysty tai halua osallistua”, johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta sanoo.

Osallistumiseen ei voi ketään velvoittaa. Joku on välttänyt kolaan tarttumisen maksamalla suurempaa yhtiövastiketta, mutta periaatteessa tällaiseen lisämaksuunkaan ei voi ketään velvoittaa.

”Jossain on saatettu vapaaehtoisjärjestelyillä päätyä tällaiseen lisämaksuun. Mitään velvoitetta siihen ei ole, kuten ei ole talkootyöhönkään. Yhteisten alueiden lumenluonti on täysin vapaaehtoista”, Leiwo painottaa.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto arvioivat talkootyömallin olevan taloyhtiöissä hiljalleen vähenevä toimintamalli.

”Yhtiöissä pelätään vastuukysymyksiä. Tapaturmien, kuten liukastumisten ja katolta tippuneen lumen aiheuttaneiden vammojen yhteydessä perätään taloyhtiön vastuuta”, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

”Monet maksavat mielellään vastikkeesta hieman enemmän, jotta saavat huoltoyhtiön vastuuseen.”

Pynnönen kehottaa jokaista asukasta ja jalankulkijaa ottamaan vastuuta vaaranpaikkojen tarkkailusta ja niistä ilmoittamisesta.

”Esimerkiksi silloin kun lunta tulee nopeasti paljon, huoltoyhtiön ei välttämättä voi odottaa hoitavan piha-alueita kuntoon samana päivänä. Tällöin taloyhtiön itsensä tulee ottaa vastuuta.”

Talkoilla lunta kolaavatkaan eivät saa kasata sitä mihin sattuu. Pynnösen omassa porvoolaisessa rivitaloyhtiössä pyydettiin erikseen lupa kaupungilta, jotta lunta saatiin läjittää myös kaupungin puolelle.

”Saimme siihen luvan sillä ehdolla, että kasa pysyy matalana eikä haittaa liikennettä”, Pynnönen kertoo.

Pynnösen taloyhtiössä talkoovoimin hoidettu lumenluonti on sujunut sopuisasti ja kaikki ovat halunneet osallistua.

”Kaikissa yhtiöissä ei ole näin. Eräässä yhtiössä joku oli laiminlyönyt kolauksen omalla vuorollaan. Kun seuraavan kerran satoi lunta, naapuri pukkasi lumet tämän oven eteen”, Pynnönen kuvaa.

Ojala korostaa, että tärkeintä lumietiketissä on turvallisuus.

”Tärkeintä on, ettei synny liikkumisesteitä eikä näköesteitä muille liikkujille. Lumikasat houkuttelevat myös lapsia, mikä kannattaa pitää mielessä, kun pohtii lumen sijoittamista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lumityöt
 • Lumi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  6. 6

   Lopetetaan sinkkujen neuvominen

  7. 7

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  8. 8

   Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  5. 5

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  6. 6

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  9. 9

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää