Valikko
Kaupunki

Helsinki täyttää taas hehtaarikaupalla merta Hernesaaressa: ”Idioottimainen suunnitelma”

Pursiseura ja asukasaktiivit kritisoivat kaupunkisuunnitteluviraston satamasuunnitelmia.

Kirosanoja ja takinkääntösyytöksiä. Helsingin toiseksi vanhin pursiseura Helsingfors Segelsällskap (HSS) ja Pro Herne -kansalaisliike kritisoivat värikkäästi Hernesaareen suunnitteilla olevaa jättimäistä venesatamaa.

”Tämä on aivan idioottimainen suunnitelma. Jos tätä nimitetään kilpapurjehduksen tukemiseksi, se on vähän kuin ehdottaisi, että Lahden hyppyrimäen alastulorinteeseen rakennettaisiin parkkitalo”, sanoo vuonna 1893 perustetun HSS-pursiseuran puheenjohtaja Tapio Lehtinen.

Kaupunkisuunnitteluvirasto kaavailee Hernesaareen noin 6 000 ihmisen asuntojen lisäksi 900 venepaikan venesatamaa. Viraston suunnitelmissa uudesta venesatamasta tulee Helsingin purjehduksen keskuspaikka, josta käsin järjestetään jatkossa kaikki kansainvälisen tason purjehduskilpailut.

Lehtisen mukaan sataman vaatimat maatäytöt ja aallonmurtajat tulevat kuitenkin kaupungin parhaan kilpapurjehdusradan päälle. Hernesaaren itäpuolella sijaitsevalla C-radalla yhdistyy kaksi kansainvälisen tason purjehduskilpailulle elintärkeää asiaa: radalla puhaltaa usein sopiva tuuli ja se on katsojaystävällisen lähellä rantaa.

”Toinen ongelma on se, että suunniteltu maantäyttö kaventaa Hernesaaren ja Pihlajasaaren välistä kulkevaa vilkasta runkoväylää. Siitä syntyy vakava veneilyturvallisuusriski. Samaan väliin ohjataan ensi kesästä lähtien myös laivoja.”

Pro Herne -kansalaisliikettä edustava Saynur Imaditdin-Auer muistuttaa, että kaupunginhallitus on jo kerran palauttanut kaupunkisuunnitteluviraston maatäyttöä vaatineet Hernesaari-suunnitelmat uudelleen valmisteluun.

”Nyt maatäytöt ovat kuitenkin tulleet mukaan tähän uuteenkin suunnitelmaan”, Imaditdin-Auer sanoo.

Hän kertoo olevansa huolissaan veneilijöiden turvallisuudesta, ruoppausten vaikutuksesta uimaveteen ja näkymien kärsimisestä.

Kaupunginhallituksen vuonna 2013 hylkäämässä osayleiskaavaesityksessä Hernesaaren kaakkoiskärjen tuntumaan ehdotettiin maatäyttöä. Sen päälle olisi voitu sijoittaa helikopterikenttä.

Kaupunginhallitus päätyi kuitenkin palaamaan suunnittelupöydän ääreen, koska järjestely olisi vaatinut kaupungilta lähes sadan miljoonan euron investointeja ja kaventanut huomattavasti Hernesaaren ja Pihlajasaaren väliin jäävää väylää.

Kaupunginhallituksen palautuspäätöksessä todetaan, että Hernesaareen suunniteltavan asuntorakentamisen ja risteilijälaivasataman tilatarpeet ”toteutetaan ensisijaisesti olemassa olevan Hernesaaren puitteissa”.

Ensi tiistaina kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoukseen tuleva venesatama on kaupunkisuunnitteluviraston mukaan 10–70 miljoonan euron projekti. Kilpapurjehduskeskuksen lisäksi Hernesaaren olisi tarkoitus toimia jatkossa myös valtavana huvivenesatamana.

Tapio Lehtisen mukaan kilpapurjehdussatama voitaisiin rakentaa noin viidellä miljoonalla eurolla, HSS:n kotisatamaa, Merisatamaa muokkaamalla.

Suomen purjehdusseurojen kattojärjestö Suomen purjehdus ja veneily ry:ssä ei pidetä satamasuunnitelmien kritiikkiä oikeutettuna.

Liiton hallituksessa valmennuksesta ja huippukilpapurjehduksesta vastaava Henrik Andersson myöntää, että rata lyhenee maantäytön vuoksi vähän, mutta korostaa, että samalla kilpakentästä tulee areenamaisempi ja katsojaystävällisempi.

”Kyllä sinne olympialuokat mahtuvat jatkossakin”, Andersson sanoo.

Hernesaaren osayleiskaavasta vastaava arkkitehti Matti Kaijansinkko ja Helsingin sataman matkustajasatamien johtaja Kari Noroviita taas kiistävät väitteet veneilyturvallisuuden vaarantumisesta.

”Pihlajasaaren itäpuolta kulkevaa väylää ollaan leventämässä, joten ei tuollaista ongelmaa pääse syntymään”, Noroviita sanoo.

Hernesaaren uudesta satamasta on tulossa koti Helsingin suurimmalle ja vanhimmalle purjehdusseuralle, vuonna 1861 perustetulle NJK:lle, joka lähtee nykyisestä satamastaan Koivusaaresta rakentamisen tieltä. NJK havittelee Hernesaaresta 400 venepaikkaa.

Myös NJK vastusti Hernesaaren aiemman osayleiskaavaehdotuksen maatäyttöjä. Kaupunkisuunnitteluviraston uuteen suunnitelmaan seurassa ollaan kuitenkin tyytyväisiä.

”Suunnitelma on aivan erilainen. Aiemman ehdotuksen helikopterikenttä olisi tullut paljon kauemmaksi merelle kuin satama tässä ehdotuksessa”, NJK:n puheenjohtaja Claes Tallberg sanoo.

Satamasuunnitelmat

 Hernesaareen suunnitellaan noin 6 000 ihmisen asuinaluetta. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto käsittelee osayleiskaavaehdotusta tiistaina.

 Saaren eteläkärkeen kaavaillaan 900 venepaikan satamaa.

 Suomen vanhin pursiseura NJK muuttanee Hernesaareen, kun sen vanhaan kotisatamaan Koivusaareen rakennetaan asuntoja.

 Suomen toisiksi vanhin pursiseura HSS ja Pro Herne -kaupunginosaliike vastustavat sataman vaatimia maatäyttöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Etelä-Helsinki
 • Purjehdus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  4. 4

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  7. 7

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää