Valikko
Kaupunki

Sosiaalitoimistojen työntekijöistä vain kourallinen miehiä – HS kysyy, syrjitäänkö miehiä

Tutkijan mukaan sosiaalitoimistoissa esiintyy miehiä syrjiviä ajatusmalleja ja toimintatapoja esimerkiksi lasten huoltajuuteen liittyvissä asioissa.

Pääkaupunkiseudun sosiaalitoimistoissa työskentelee vain kourallinen miehiä. Helsingin, Espoon ja Vantaan palveluksessa olevista sosiaalityöntekijöistä noin joka kymmenes on mies.

Miesten vähemmistö sosiaalipalveluissa on pieni, mutta onko sillä väliä? Vastaus näyttää riippuvan siitä, keneltä kysyy.

Ainakin Kampin sosiaalitoimistossa asioineiden mielestä työntekijöiden sukupuolella ei ole väliä, kunhan palvelu on hyvää ja ystävällisiä.

”Naiset saattavat myös olla empaattisempia”, sanoo taloudellista apua hakenut mies, joka ei halua esiintyä nimellään.

Sosiaalityöntekijöiden miesvähemmistöä edustavat Vantaalla työskentelevät Joonas Cantell ja Jukka Storm. Heidän mukaansa joidenkin miesasiakkaiden voi olla helpompi puhua joistain asioista miestyöntekijälle.

”Erot iässä ja sukupuolessa voivat vaikeuttaa tasa-arvoiseen dialogiin pääsemistä”, sanoo aikuissosiaalityössä työskentelevä Cantell.

”Joku mies on voinut kokea jäävänsä aina altavastaajaksi, joten hänen voi olla helpompi puhua mies miehelle vaikeista ja intiimeistä asioista”, sanoo lastensuojelussa työskentelevä Storm.

Koska miestyöntekijät ovat sosiaalitoimistoissa vähemmistönä, asiakkaat olettavat, että pöydän toisella puolella on nainen.

”Miestyöntekijä on monelle miesasiakkaalle myönteinen yllätys”, Cantell kertoo.

Stormkin kertoo saaneensa asiakkailta kiitosta siitä, että työntekijä on mies.

Asioidessaan sosiaalitoimistossa ihmisen elämäntilanne on usein vaikea ja tunteet pinnassa. Joonas Cantell sanoo kohdanneensa työssään vain vähän uhkailua tai nimittelyä, johon sosiaalityöntekijät toisinaan törmäävät.

”Ehkä stereotyyppinen miehinen auktoriteetti on syystä tai toisesta helpompi hyväksyä.”

Asiakkaan ja työntekijän sukupuolella on väliä, kun asiat liittyvät esimerkiksi lasten huoltajuuteen ja elatukseen, sanoo Isät lasten asialla -yhdistyksen puheenjohtaja Pasi Malmi.

Hän on tutkinut miesten kokemaa syrjintää väitöskirjassaan. Sen mukaan sosiaalitoimistoissa esiintyy miehiä syrjiviä ajatusmalleja ja toimintatapoja esimerkiksi lasten huoltajuuteen liittyvissä asioissa.

Yli puolet yhdistyksen jäsenistä ilmoitti taannoin kyselyssä kokeneensa eronsa yhteydessä sukupuolesta johtuvaa syrjintää. Tämä saattaa johtua sosiaalityön naisvaltaisuudesta, Malmi pohtii. ”Usein sosiaalitoimistossa kohtaa kaksi naista, työntekijä ja nainen. Heidän välilleen syntyy lämmin suhde.”

Hänen mukaansa miesten kokemukset syrjinnästä olisivat vähäisempiä, jos sosiaalityöntekijöinä olisi enemmän miehiä.

Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi sanoo, että tilastojen mukaan näyttää siltä, että aloilla, joissa on naisenemmistö, miehillä näyttää myös olevan enemmän ongelmia.

Eron jälkeen lapseen liittyviä asioita hoidetaan esimerkiksi lastenvalvojien luona. Vanhemmat voivat sopia esimerkiksi lapsen asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvistä asioista, jos ovat asioista yksimielisiä.

Helsingin kaupungilla työskentelee 12 lastenvalvojaa, joista miehiä on kaksi. Asiakkaiden huoli miesnäkökulman puuttumisesta nousee toisinaan keskusteluun, myöntää Helsingin perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä.

”Mutta täytyy muistaa, että lastenvalvojat eivät ota äidin tai isän näkökulmaa, vaan yrittävät varmistaa lapsen edun.”

Niemelä muistuttaa, että esimerkiksi elatusmaksujen määräytymiseen lastenvalvojilla on selkeä ohjeistus ja laskukaava.

Helsingin lastenvalvojat kertovat, että asenne työntekijän sukupuolta kohtaan tulee harvoin esille asiakastilanteessa. Joskus he kommentoivat miestyöntekijälle, että on mukavaa, kun asiaa on hoitamassa mies. Toisinaan tapaamisessa tai puhelimessa työntekijälle on todettu, että lastenvalvojat ovat äitien puolella koska ovat naisia.

Netin keskustelupalstoilla sosiaalityöntekijät esitetään monesti ”sossutantta-armeijana”, joka uskoo kaiken mitä äiti sanoo.

Pasi Malmi sanoo tämän näkyvän esimerkiksi väkivaltaepäilyissä:

”Jos miehen epäillään olevan väkivaltainen, hänen täytyy osoittaa, että hän ei sitä ole. Jos naista epäillään, miehen pitää osoittaa, että nainen on”, Malmi kuvaa.

Tuntuu, että miehiä saatetaan helpommin epäillä asiattomuuksista, jatkaa Miessakit ry:n Tomi Timperi.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen on tietoinen siitä, että jotkut miehistä kokevat tulevansa epäreilusti kohdelluiksi esimerkiksi lasten tapaamisiin ja huoltoon liittyvissä asioissa.

Mäkinen muistuttaa, että tuomioistuimet perustavat päätöksensä huoltajuuteen liittyvistä asioista lakiin lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta. Päätösten perusteena tulisi olla lapsen etu.

”Tämä ei poista sitä tosiasiaa, että miehet kokevat, että heitä kohdellaan epäreilusti.”

Vaikka lasten asumista ja huoltajuutta koskevan päätöksen tekisikin lopulta käräjäoikeus, sosiaalityöntekijän sana painaa päätöksessä kovasti.

Kun selvitetään esimerkiksi sitä, kumman vanhemman luona lapsen olisi parempi asua, olisi hyvä, että olosuhdeselvityksen tekisi kaksi työntekijää, Malmi linjaa.

”Niin, että toinen heistä olisi nainen, toinen mies.”

Onko sinulla kokemusta siitä, että sukupuoli vaikuttaisi asiointiin esimerkiksi sosiaalitoimistossa? Kerro kokemuksistasi joko oheisella lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Kiintiöt miehille?

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ei kannata mieskiintiöitä sosiaalityöhön. Hän muistuttaa, miten kävi, kun opettajankoulutuksessa oli kiintiöt.

”Ja mitä kiintiömiehille kävi? Eivät he kauan pysyneet opettajan hommissa, vaan etenivät tuota pikaa rehtoreiksi tai opetustoimenjohtajiksi.”

Avainasia on saada miehiä kiinnostumaan naisvaltaisista aloista – ja toisinpäin, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalityö
 • Sukupuolittuneisuus
 • Tasa-arvo
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  3. 3

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  9. 9

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  10. 10

   Ruotsissa hallituksella kohtalon hetket – pääministeri Löfvenin tiedotustilaisuus poliittisen kriisin ratkaisusta kello 11.45

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää