Valikko
Kaupunki

Sosiaalitoimistojen työntekijöistä vain kourallinen miehiä – HS kysyy, syrjitäänkö miehiä

Tutkijan mukaan sosiaalitoimistoissa esiintyy miehiä syrjiviä ajatusmalleja ja toimintatapoja esimerkiksi lasten huoltajuuteen liittyvissä asioissa.

Pääkaupunkiseudun sosiaalitoimistoissa työskentelee vain kourallinen miehiä. Helsingin, Espoon ja Vantaan palveluksessa olevista sosiaalityöntekijöistä noin joka kymmenes on mies.

Miesten vähemmistö sosiaalipalveluissa on pieni, mutta onko sillä väliä? Vastaus näyttää riippuvan siitä, keneltä kysyy.

Ainakin Kampin sosiaalitoimistossa asioineiden mielestä työntekijöiden sukupuolella ei ole väliä, kunhan palvelu on hyvää ja ystävällisiä.

”Naiset saattavat myös olla empaattisempia”, sanoo taloudellista apua hakenut mies, joka ei halua esiintyä nimellään.

Sosiaalityöntekijöiden miesvähemmistöä edustavat Vantaalla työskentelevät Joonas Cantell ja Jukka Storm. Heidän mukaansa joidenkin miesasiakkaiden voi olla helpompi puhua joistain asioista miestyöntekijälle.

”Erot iässä ja sukupuolessa voivat vaikeuttaa tasa-arvoiseen dialogiin pääsemistä”, sanoo aikuissosiaalityössä työskentelevä Cantell.

”Joku mies on voinut kokea jäävänsä aina altavastaajaksi, joten hänen voi olla helpompi puhua mies miehelle vaikeista ja intiimeistä asioista”, sanoo lastensuojelussa työskentelevä Storm.

Koska miestyöntekijät ovat sosiaalitoimistoissa vähemmistönä, asiakkaat olettavat, että pöydän toisella puolella on nainen.

”Miestyöntekijä on monelle miesasiakkaalle myönteinen yllätys”, Cantell kertoo.

Stormkin kertoo saaneensa asiakkailta kiitosta siitä, että työntekijä on mies.

Asioidessaan sosiaalitoimistossa ihmisen elämäntilanne on usein vaikea ja tunteet pinnassa. Joonas Cantell sanoo kohdanneensa työssään vain vähän uhkailua tai nimittelyä, johon sosiaalityöntekijät toisinaan törmäävät.

”Ehkä stereotyyppinen miehinen auktoriteetti on syystä tai toisesta helpompi hyväksyä.”

Asiakkaan ja työntekijän sukupuolella on väliä, kun asiat liittyvät esimerkiksi lasten huoltajuuteen ja elatukseen, sanoo Isät lasten asialla -yhdistyksen puheenjohtaja Pasi Malmi.

Hän on tutkinut miesten kokemaa syrjintää väitöskirjassaan. Sen mukaan sosiaalitoimistoissa esiintyy miehiä syrjiviä ajatusmalleja ja toimintatapoja esimerkiksi lasten huoltajuuteen liittyvissä asioissa.

Yli puolet yhdistyksen jäsenistä ilmoitti taannoin kyselyssä kokeneensa eronsa yhteydessä sukupuolesta johtuvaa syrjintää. Tämä saattaa johtua sosiaalityön naisvaltaisuudesta, Malmi pohtii. ”Usein sosiaalitoimistossa kohtaa kaksi naista, työntekijä ja nainen. Heidän välilleen syntyy lämmin suhde.”

Hänen mukaansa miesten kokemukset syrjinnästä olisivat vähäisempiä, jos sosiaalityöntekijöinä olisi enemmän miehiä.

Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi sanoo, että tilastojen mukaan näyttää siltä, että aloilla, joissa on naisenemmistö, miehillä näyttää myös olevan enemmän ongelmia.

Eron jälkeen lapseen liittyviä asioita hoidetaan esimerkiksi lastenvalvojien luona. Vanhemmat voivat sopia esimerkiksi lapsen asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvistä asioista, jos ovat asioista yksimielisiä.

Helsingin kaupungilla työskentelee 12 lastenvalvojaa, joista miehiä on kaksi. Asiakkaiden huoli miesnäkökulman puuttumisesta nousee toisinaan keskusteluun, myöntää Helsingin perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä.

”Mutta täytyy muistaa, että lastenvalvojat eivät ota äidin tai isän näkökulmaa, vaan yrittävät varmistaa lapsen edun.”

Niemelä muistuttaa, että esimerkiksi elatusmaksujen määräytymiseen lastenvalvojilla on selkeä ohjeistus ja laskukaava.

Helsingin lastenvalvojat kertovat, että asenne työntekijän sukupuolta kohtaan tulee harvoin esille asiakastilanteessa. Joskus he kommentoivat miestyöntekijälle, että on mukavaa, kun asiaa on hoitamassa mies. Toisinaan tapaamisessa tai puhelimessa työntekijälle on todettu, että lastenvalvojat ovat äitien puolella koska ovat naisia.

Netin keskustelupalstoilla sosiaalityöntekijät esitetään monesti ”sossutantta-armeijana”, joka uskoo kaiken mitä äiti sanoo.

Pasi Malmi sanoo tämän näkyvän esimerkiksi väkivaltaepäilyissä:

”Jos miehen epäillään olevan väkivaltainen, hänen täytyy osoittaa, että hän ei sitä ole. Jos naista epäillään, miehen pitää osoittaa, että nainen on”, Malmi kuvaa.

Tuntuu, että miehiä saatetaan helpommin epäillä asiattomuuksista, jatkaa Miessakit ry:n Tomi Timperi.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen on tietoinen siitä, että jotkut miehistä kokevat tulevansa epäreilusti kohdelluiksi esimerkiksi lasten tapaamisiin ja huoltoon liittyvissä asioissa.

Mäkinen muistuttaa, että tuomioistuimet perustavat päätöksensä huoltajuuteen liittyvistä asioista lakiin lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta. Päätösten perusteena tulisi olla lapsen etu.

”Tämä ei poista sitä tosiasiaa, että miehet kokevat, että heitä kohdellaan epäreilusti.”

Vaikka lasten asumista ja huoltajuutta koskevan päätöksen tekisikin lopulta käräjäoikeus, sosiaalityöntekijän sana painaa päätöksessä kovasti.

Kun selvitetään esimerkiksi sitä, kumman vanhemman luona lapsen olisi parempi asua, olisi hyvä, että olosuhdeselvityksen tekisi kaksi työntekijää, Malmi linjaa.

”Niin, että toinen heistä olisi nainen, toinen mies.”

Onko sinulla kokemusta siitä, että sukupuoli vaikuttaisi asiointiin esimerkiksi sosiaalitoimistossa? Kerro kokemuksistasi joko oheisella lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Kiintiöt miehille?

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ei kannata mieskiintiöitä sosiaalityöhön. Hän muistuttaa, miten kävi, kun opettajankoulutuksessa oli kiintiöt.

”Ja mitä kiintiömiehille kävi? Eivät he kauan pysyneet opettajan hommissa, vaan etenivät tuota pikaa rehtoreiksi tai opetustoimenjohtajiksi.”

Avainasia on saada miehiä kiinnostumaan naisvaltaisista aloista – ja toisinpäin, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalityö
 • Sukupuolittuneisuus
 • Tasa-arvo
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  4. 4

   Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   Glada vappen! Helan går! Suomenruotsalaisilla on omat vappuperinteensä – näin he juhlivat

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

  9. 9

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  10. 10

   Räikkönen tällä kertaa ottavana osapuolena ikimuistoisessa radiokeskustelussa: ”Miksi olemme Bottaksen takana?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  5. 5

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  8. 8

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  9. 9

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  10. 10

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää