Kaupunki

Tutkija: ”Nuoren syyllistäminen työttömyydestä on väärin”

HS vei erikoistutkija Päivi Bergin katsomaan valokuvanäyttelyä elämässään jumiin jääneistä nuorista miehistä. Hän ei ymmärrä heitä, jotka väittävät nuoren syrjäytymisen olevan aina oma vika.

”Syrjäytyminen on oma vika!”

Väite saa Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Päivi Bergin ärsyyntymään. Möläys on ensimmäinen julkaistu kommentti HS.fi:n sunnuntaisessa jutussa, jossa kerrotaan Kaisa Rautaheimon valokuvanäyttelystä elämässään jumiin jääneistä nuorista miehistä.

”Se ei ole nuoren vika, jos työtä ei ole tarjolla, kun hän sitä etsii. Tai jos nuori pyrkii koulutukseen useita kertoja eikä pääse, tai koulutus jää jostain syystä kesken, ja jos ei saa siihen tukea”, Berg sanoo.

”Pitäisi etsiä keinoja, miten näitä nuoria pystyttäisiin auttamaan, eikä syytellä, koska syyttelyllä niitä ’yhteiskuntakelpoisia’ nuoria ei ainakaan tuoteta.”

Tämän Berg sanoo Valokuvataiteen museossa, jonne HS vei hänet katsomaan kyseistä näyttelyä. Aihepiiri on Bergille erittäin tuttu. Hän julkaisi viime vuonna esimerkiksi Nuoret luukulla -tutkimuksen yhdessä Sanna Aaltosen ja Salla Ikäheimon kanssa.

Tutkimuskohteena oli 18–29-vuotiaita naisia ja miehiä, joilta puuttui opiskelu- tai koulutuspaikka. Julkaisussa pohdittiin syrjäytymistä ja nuorten asemaa palvelujärjestelmässä.

”Näyttelyn tarinat herättivät minussa aika samanlaisia tunnelmia kuin tutkimuksessa. Sieltä näkyy se, että hyvin erilaisista tilanteista ovat sellaiset nuoret lähtöisin, jotka ovat syrjäytymisriskissä.”

Työpaikkaa tai koulutuspaikkaa vailla olevista nuorista ei Bergin mukaan pitäisi kuitenkaan puhua automaattisesti syrjäytyneinä.

”Suorituskeskeisyys tänä päivänä saattaa osittain vaikuttaa siihen, että ihminen, joka ei ole kauhean vahvasti kiinnittynyt johonkin, nähdään syrjäytyneenä, vaikka todellisuudessa nuoret eivät itse itseään syrjäytyneenä näe.”

Berg korostaa, että nuoruus on aina ollut ikävaihde, jossa ei välttämättä tiedetä, mitä halutaan tehdä. Aina on pidetty välivuosia, on pohdittu ja haettu omaa paikkaa.

Joillakin tämä välivaihe kuitenkin venyy pidemmäksi. Miksi oman elämän rakentaminen on toisille vaikeampaa?

”Syrjätymisriskiin liitetään usein varhaislapsuutta, on ollut ongelmaa esimerkiksi lapsuudenperheessä. Sitten voi olla päihteisiin liittyviä juttuja, ja sitten on tietysti meidän yleinen työmarkkinatilanteemme, jossa niitä töitä ei vain ole.”

Bergin mukaan yksi yhdistävä tekijä nuorilla, jotka jäävät pidemmäksi aikaa välivaiheeseen, on mielenterveysongelmat.

”Niihin ei ole välttämättä saatu hoitoa. Voi olla masennusta tai muuta ahdistusta tai paniikkihäiriötä. Pitäisi vahvasti kiinnittää huomiota nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, etteivät nämä ongelmat jäisi hoitamatta.”

Tilastokeskuksen kehityspäällikkönä työskennellyt Pekka Myrskylä esitti vuonna 2012, että Suomessa saattaisi olla noin 50 000 nuorta syrjäytymisvaarassa. Berg sanoo, että oli määrä mikä tahansa, työpaikkojen määrän kasvaessa se pienenee.

Berg on tyytyväinen vuonna 2013 käyttöönotettuun nuorisotakuuseen, jolla pyritään siihen, että työttömäksi ilmoittautumisesta kolmen kuukauden päästä nuorella pitäisi olla jonkinlainen opiskelu-, työharjoittelu-, työpaja- tai työpaikka.

”Meneillään on myös Ohjaamo-hanke, jossa eri puolilla Suomea pyritään saamaan palveluita samalle luukulle, jotta saataisiin matalan kynnyksen paikka, jossa nuoret tavoittaisivat palvelut yhdeltä luukulta.”

Ensisijaisen tärkeää olisi, että nuori löytäisi luottamuksellisen suhteen työntekijään, joka häntä yrittää auttaa. Se vie yleensä aikaa.

”Nuorisotakuuseen ja etsivään työhön on esitetty isojakin leikkauksia”, Berg suree.

Näyttely on tällä kertaa koostettu nuorten miesten kuvista ja heidän tarinoistaan.

”On todella tärkeää, että näyttelyssä nostetaan esille poikien tilannetta. Jos tilastoja katsoo, meillä on melkein yhtä paljon nuoria tyttöjä, jotka ovat samassa tilanteessa”, Berg muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvat
 • Nuoret
 • nuorisotyöttömyys
 • Museot
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  9. 9

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  10. 10

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää