Valikko
Kaupunki

Netti tyhjensi ravipyhätöt – keskitalvella raveihin saapuvat vain sitkeimmät

Vuoden hiljaisimmat keskiviikkoravit Vermossa vetävät paikalle vain tosissaan hevosurheilua rakastavat. HS:n reportaasi kertoo, mikä tuo ihmiset raveihin.

Leppävaara

”Tämä on hyvin kiltti hevonen. Laiskakin, ei tarvitse juuri pidellä”, sanoo valmentaja Kalle Koffert ylpeänä.

Ollaan Vermon raviradan tallialueella. Nelivuotias Rite On Birdland eli tuttavien kesken Robin todellakin ottaa kaiken lungisti. Viimeksi se kannatti: vasta syksyllä raviuransa aloittanut ruuna voitti. Kuinkahan käy tänään?

Vermo näyttää yhtä rauhalliselta kuin Robin. Talleilla on elämää, katsomossa lähes kuollutta.

Kuten useimmat ravipyhäköt Vermo on rakennettu aikana, jolloin yleisö laskettiin tuhansissa muissakin kuin Kuninkuusravien kaltaisissa suurtapahtumissa. Sitten televisiolähetykset lisääntyivät ja toto siirtyi verkkoon. Nyt tuhat on iso yleisö tavallisena keskiviikkona.

13. tammikuuta on arkiraveiksikin hiljaista. Tänään sentään pakkanen ei perunut koko raveja kuten viikkoa aiemmin.

Hevoset juoksevat pitkät hokit jaloissaan, siis nastat kengissä. Siellä täällä seisoo jokunen vakava mies tuijottamassa tiukasti radalle jo hevosten lämmitellessä. Suurempi määrä ravikansaa porisee pienissä porukoissa.

Tänään ovat paikalla vain kaikkein sitkeimmät, he, jotka todella rakastavat raveja. Mikä heitä tänne vetää?

”Jännitys”, sanoo euron panoksilla pelaava näyttelijä Olli Ikonen. Ikonen osaa lukea käsiohjelmaa kuten nuoresta asti raveja seurannut osaa: hän tajuaa selvittää hevosten sukupuut, tulokset edellisistä lähdöistä, tunnistaa ohjastajat ja lähtöradan merkityksen.

Ja sitten kaikesta harkinnasta huolimatta käy vaikka niin, että suosikki säikähtää lokkia ja laukkaa. Joku hevosta hassun nimen perusteella veikannut aloittelija voittaa vieressä. Tämä on taitolaji, jossa välillä tuuri ratkaisee. Ikosesta juuri se tekee raveista rentoutumiskeinon, täydellisen vastapainon työlle.

Aloittelijalle kaikki on vähän käsittämätöntä salatiedettä.

”Aina voi kysyä”, lohduttaa raveihin itse teini-ikäisenä rakastunut ja vuosia Vermossa töissä ollut Jarkko Korhonen. Konkarit neuvovat auliisti. Titteleillä ei täällä ole väliä, kaikki hevosurheilusta innostuneet puhaltavat yhteen hiileen.

Tässä on esimerkiksi helsinkiläispari Päivi ja Kari Nevasalmi. Toinen on käynyt raveissa kolmisenkymmentä, toinen jo neljäkymmentä vuotta. Joka ikinen viikko. Mikä tänne houkuttelee?

”Hevoset”, sanoo rouva, entinen heppatyttö. ”Ihmiset”, sanoo puoliso vierestä.

Molemmat taitavat puhua samasta asiasta. Ravit ovat pariskunnalle merkittävä sosiaalinen tapahtuma, jossa tapaa aina tuttuja. Omia hevosiakin on, mutta tänne tullaan myös ilman niitä kuten tänään.

”Täällähän me itse asiassa olemme toisemmekin tavanneet, tuossa alakerrassa yli 30 vuotta sitten. Yhteinen tuttava halusi esitellä. Hän arveli, että meillä olisi varmaan paljon yhteistä.” Oikeassa oli.

Harrastuksekseen valmentavalla Koffertilla on myös selitys intohimolleen. Tämä on niin älyttömän vaikeaa.

”Tässä pitää todella oppia lukemaan hevosta”, hän sanoo. Hevonen ei kerro, että mikä tänään on hätänä, mutta valmentaja oppii vähitellen tulkitsemaan sen käyttäytymistä.

Robinilta on turha kysyä kommentteja, sillä sen kieli on juuri sidottu hellästi kiinni, ettei eläin loukkaisi sitä. Se on lämmitellyt, käynyt pissalla ja valjastettu, nyt Koffert suojaa sen korvia ylimääräiseltä hälyltä superlonpalloilla.

Hätäisempi eläin ehkä tässä välissä vähän hermoilisi, Robin ei. Pian mennään.

Raveissa jotkin perinteet säilyvät vuodesta toiseen. Vaikka tämä: Robin ravaa ensin juhlallisesti esittäytymään yleisölle. Taustalla raikaa torvimusiikki elokuvasta Pirates of the Caribbean.

Itse lähtö on vakavaa ja tarkkaa urheilua. Noin esimerkiksi: nelihenkinen tuomaristo seuraa kisaa joka sekunti ja tarkkailee useiden liuskojen mittaista listaa yksityiskohtaisia sääntöjä. Ei riitä, että ei laukkaa. Eläinlääkäri tiimeineen katsoo koko ajan, että varusteet ja hevoset ovat kunnossa ja niitä kohdellaan hyvin. Ohjastajatkin joutuvat testattavaksi – siis esimerkiksi puhallutettavaksi, vaikka kenelläkään ei vuosiin ole promilleja ollutkaan.

Nyt Robin lähtee liikkeelle. Voi, se jää joukon häntäpäähän. Miten tuolta voi nousta?

Joku hermostuneempi laukkaa. Freelancer on kärjessä, tuossa Dimmu Borgir, tuossa Jevgeni Wurst. Mutta Robin sinnittelee toiseksi viimeisenä melkein koko kisan.

Radalla on paljon myös uutta. Esimerkiksi: Kisoista tehdään koko ajan paitsi perinteistä tv-lähetystä, myös Periscope-lähetystä. Nuorille harrastajille on ponilähtöjä. Työporukoille ja vastaaville myydään iltoja aitiossa, elämyksiä. On erikoistapahtumia, kuten tässä kuussa järjestettävät sinkkuravit, joissa jollekin saattaa käydä yhtä hyvä tuuri kuin Nevasalmille. Ei ravirata tosin tavallisenakaan iltana ole enää mitään äijien reviiriä, naisten määrä sekä harrastajissa että toimihenkilöissä kasvaa koko ajan.

Sitten on Raviliiga: ravihevosesta voi ostaa osuuden sadalla eurolla. Nyt 20. päivä Vermossa ravaa taas Grainfield Fanny eli ”Vilja”, jolla on 700 omistajaa. Osalle heistä ravit ovat täysin uusi asia, mutta kymmenet saapuvat seuraamaan omaa hevosta.

Noin 500 metriä ennen maalia Robin piristyy. Se aloittaa hurjan kirin ja ohittaa ulkorataa pitkin.

Ja kyllä: se ehtii ensimmäiseksi ajoissa. Kiltti hevonen voittaa oman lähtönsä.

Vermo on Suomen päärata

 Vermo on avattu vuonna 1978. Ennen Vermoa pääkaupunkiseudulla ravattiin Käpylässä ja Oulunkylässä.

 Tavallisissa keskiviikkoraveissa katsojia on Vermossa 900–1 200. Jokavuotiset Vermon päätapahtumat Finlandia-Ajo ( tänä vuonna 8.5.) ja Suuri Suomalainen Derby (3.9.) vetävät noin 10 000 katsojaa. Koko maan isoin ravitapahtuma Kuninkuusravit on Vermossa 2017, silloin yleisöä odotetaan saapuvan jopa 50 000.

 Suurimmat rahat raveissa liittyvät pelaamiseen. Suomessa tästä vastaa Fintoto, jota ollaan parhaillaan mahdollisesti yhdistämässä Veikkauksen ja Rayn kanssa. Hevospelien kokonaisvaihto on noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

 Suurin osa totopeleistä pelataan verkossa. Paikan päällä Vermossa vedonlyönnistä tapahtuu noin 10–15 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ravit
 • Leppävaara
 • Maija Aalto
 • Suur-Leppävaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Autoilija kaivoi kännykkää jaloistaan moottoritiellä Helsingissä – liikennettä ohjannut poliisi pelastautui hyppäämällä reunakaiteen yli

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  4. 4

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  5. 5

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  6. 6

   Aleppon outo tohtori kerää vanhoja amerikanrautoja ja ihailee Hitleriä – ”Pidän kaikesta antiikkisesta paitsi naisista”

  7. 7

   Valtakunnan­sovittelija: Kaupan alan työnseisaus vapun jälkeen todennäköinen

  8. 8

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  9. 9

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  10. 10

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  5. 5

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  8. 8

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  9. 9

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää