Kaupunki

Valikko
Kaupunki

Netti tyhjensi ravipyhätöt – keskitalvella raveihin saapuvat vain sitkeimmät

Vuoden hiljaisimmat keskiviikkoravit Vermossa vetävät paikalle vain tosissaan hevosurheilua rakastavat. HS:n reportaasi kertoo, mikä tuo ihmiset raveihin.

Leppävaara

”Tämä on hyvin kiltti hevonen. Laiskakin, ei tarvitse juuri pidellä”, sanoo valmentaja Kalle Koffert ylpeänä.

Ollaan Vermon raviradan tallialueella. Nelivuotias Rite On Birdland eli tuttavien kesken Robin todellakin ottaa kaiken lungisti. Viimeksi se kannatti: vasta syksyllä raviuransa aloittanut ruuna voitti. Kuinkahan käy tänään?

Vermo näyttää yhtä rauhalliselta kuin Robin. Talleilla on elämää, katsomossa lähes kuollutta.

Kuten useimmat ravipyhäköt Vermo on rakennettu aikana, jolloin yleisö laskettiin tuhansissa muissakin kuin Kuninkuusravien kaltaisissa suurtapahtumissa. Sitten televisiolähetykset lisääntyivät ja toto siirtyi verkkoon. Nyt tuhat on iso yleisö tavallisena keskiviikkona.

13. tammikuuta on arkiraveiksikin hiljaista. Tänään sentään pakkanen ei perunut koko raveja kuten viikkoa aiemmin.

Hevoset juoksevat pitkät hokit jaloissaan, siis nastat kengissä. Siellä täällä seisoo jokunen vakava mies tuijottamassa tiukasti radalle jo hevosten lämmitellessä. Suurempi määrä ravikansaa porisee pienissä porukoissa.

Tänään ovat paikalla vain kaikkein sitkeimmät, he, jotka todella rakastavat raveja. Mikä heitä tänne vetää?

”Jännitys”, sanoo euron panoksilla pelaava näyttelijä Olli Ikonen. Ikonen osaa lukea käsiohjelmaa kuten nuoresta asti raveja seurannut osaa: hän tajuaa selvittää hevosten sukupuut, tulokset edellisistä lähdöistä, tunnistaa ohjastajat ja lähtöradan merkityksen.

Ja sitten kaikesta harkinnasta huolimatta käy vaikka niin, että suosikki säikähtää lokkia ja laukkaa. Joku hevosta hassun nimen perusteella veikannut aloittelija voittaa vieressä. Tämä on taitolaji, jossa välillä tuuri ratkaisee. Ikosesta juuri se tekee raveista rentoutumiskeinon, täydellisen vastapainon työlle.

Aloittelijalle kaikki on vähän käsittämätöntä salatiedettä.

”Aina voi kysyä”, lohduttaa raveihin itse teini-ikäisenä rakastunut ja vuosia Vermossa töissä ollut Jarkko Korhonen. Konkarit neuvovat auliisti. Titteleillä ei täällä ole väliä, kaikki hevosurheilusta innostuneet puhaltavat yhteen hiileen.

Tässä on esimerkiksi helsinkiläispari Päivi ja Kari Nevasalmi. Toinen on käynyt raveissa kolmisenkymmentä, toinen jo neljäkymmentä vuotta. Joka ikinen viikko. Mikä tänne houkuttelee?

”Hevoset”, sanoo rouva, entinen heppatyttö. ”Ihmiset”, sanoo puoliso vierestä.

Molemmat taitavat puhua samasta asiasta. Ravit ovat pariskunnalle merkittävä sosiaalinen tapahtuma, jossa tapaa aina tuttuja. Omia hevosiakin on, mutta tänne tullaan myös ilman niitä kuten tänään.

”Täällähän me itse asiassa olemme toisemmekin tavanneet, tuossa alakerrassa yli 30 vuotta sitten. Yhteinen tuttava halusi esitellä. Hän arveli, että meillä olisi varmaan paljon yhteistä.” Oikeassa oli.

Harrastuksekseen valmentavalla Koffertilla on myös selitys intohimolleen. Tämä on niin älyttömän vaikeaa.

”Tässä pitää todella oppia lukemaan hevosta”, hän sanoo. Hevonen ei kerro, että mikä tänään on hätänä, mutta valmentaja oppii vähitellen tulkitsemaan sen käyttäytymistä.

Robinilta on turha kysyä kommentteja, sillä sen kieli on juuri sidottu hellästi kiinni, ettei eläin loukkaisi sitä. Se on lämmitellyt, käynyt pissalla ja valjastettu, nyt Koffert suojaa sen korvia ylimääräiseltä hälyltä superlonpalloilla.

Hätäisempi eläin ehkä tässä välissä vähän hermoilisi, Robin ei. Pian mennään.

Raveissa jotkin perinteet säilyvät vuodesta toiseen. Vaikka tämä: Robin ravaa ensin juhlallisesti esittäytymään yleisölle. Taustalla raikaa torvimusiikki elokuvasta Pirates of the Caribbean.

Itse lähtö on vakavaa ja tarkkaa urheilua. Noin esimerkiksi: nelihenkinen tuomaristo seuraa kisaa joka sekunti ja tarkkailee useiden liuskojen mittaista listaa yksityiskohtaisia sääntöjä. Ei riitä, että ei laukkaa. Eläinlääkäri tiimeineen katsoo koko ajan, että varusteet ja hevoset ovat kunnossa ja niitä kohdellaan hyvin. Ohjastajatkin joutuvat testattavaksi – siis esimerkiksi puhallutettavaksi, vaikka kenelläkään ei vuosiin ole promilleja ollutkaan.

Nyt Robin lähtee liikkeelle. Voi, se jää joukon häntäpäähän. Miten tuolta voi nousta?

Joku hermostuneempi laukkaa. Freelancer on kärjessä, tuossa Dimmu Borgir, tuossa Jevgeni Wurst. Mutta Robin sinnittelee toiseksi viimeisenä melkein koko kisan.

Radalla on paljon myös uutta. Esimerkiksi: Kisoista tehdään koko ajan paitsi perinteistä tv-lähetystä, myös Periscope-lähetystä. Nuorille harrastajille on ponilähtöjä. Työporukoille ja vastaaville myydään iltoja aitiossa, elämyksiä. On erikoistapahtumia, kuten tässä kuussa järjestettävät sinkkuravit, joissa jollekin saattaa käydä yhtä hyvä tuuri kuin Nevasalmille. Ei ravirata tosin tavallisenakaan iltana ole enää mitään äijien reviiriä, naisten määrä sekä harrastajissa että toimihenkilöissä kasvaa koko ajan.

Sitten on Raviliiga: ravihevosesta voi ostaa osuuden sadalla eurolla. Nyt 20. päivä Vermossa ravaa taas Grainfield Fanny eli ”Vilja”, jolla on 700 omistajaa. Osalle heistä ravit ovat täysin uusi asia, mutta kymmenet saapuvat seuraamaan omaa hevosta.

Noin 500 metriä ennen maalia Robin piristyy. Se aloittaa hurjan kirin ja ohittaa ulkorataa pitkin.

Ja kyllä: se ehtii ensimmäiseksi ajoissa. Kiltti hevonen voittaa oman lähtönsä.

Vermo on Suomen päärata

 Vermo on avattu vuonna 1978. Ennen Vermoa pääkaupunkiseudulla ravattiin Käpylässä ja Oulunkylässä.

 Tavallisissa keskiviikkoraveissa katsojia on Vermossa 900–1 200. Jokavuotiset Vermon päätapahtumat Finlandia-Ajo ( tänä vuonna 8.5.) ja Suuri Suomalainen Derby (3.9.) vetävät noin 10 000 katsojaa. Koko maan isoin ravitapahtuma Kuninkuusravit on Vermossa 2017, silloin yleisöä odotetaan saapuvan jopa 50 000.

 Suurimmat rahat raveissa liittyvät pelaamiseen. Suomessa tästä vastaa Fintoto, jota ollaan parhaillaan mahdollisesti yhdistämässä Veikkauksen ja Rayn kanssa. Hevospelien kokonaisvaihto on noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

 Suurin osa totopeleistä pelataan verkossa. Paikan päällä Vermossa vedonlyönnistä tapahtuu noin 10–15 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ravit
 • Leppävaara
 • Maija Aalto
 • Suur-Leppävaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  7. 7

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  8. 8

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää