Valikko
Kaupunki

Helsinki: Guggenheimin museo olisi veronmaksajille kannattava

Raportin mukaan Guggenheimin museo toisi Helsinkiin yli satatuhatta turistia ja 400 työpaikkaa

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) sanoo Taloustutkimuksen uuden Guggenheim-tutkimuksen vahvistavan entisestään tietoa siitä, että hanke on veronmaksajille kannattava.

”Johtopäätös niin tästä kuin aikaisemmista tutkimuksista on, että tuloja tulisi enemmän kuin menoja niin Helsingille kuin koko Suomelle”, Viljanen sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin aikooko vastaaja matkustaa Suomeen kolmen seuraavan vuoden aikana ja muuttuuko kanta, jos Helsinkiin rakennetaan Guggenheimin museo. Tutkimuksen mukaan Guggenheimin museon rakentaminen Helsinkiin toisi arviolta 130 000 uutta matkailijaa kaupunkiin vuodessa lähinnä Euroopasta, etenkin naapurimaista Ruotsista ja Venäjältä.

Aasiasta museo pysäyttäisi noin 60 000 Helsingin kautta lentävää turistia Helsinkiin päiväksi tai yöksi. Nyt jatkolennoille tähtäävät jättävät Helsingin nähtävyydet liian usein väliin.

Kun Guggenheimin museon houkuttelemat turistit yöpyisivät ja aterioisivat Helsingissä, he toisivat 36–45 miljoonaa euroa vuodessa. Turistit työllistäisivät 400 henkilöä suoraan ja välillisesti.

”Tutkimus on hyvä lisä keskusteluun ja osoittaa, että Guggenheimin museo voisi olla hyvin tärkeä piristysruiske kaupungille ja valtiolle sekä tuottaisi kymmeniä miljoonia euroja ravintoloille majoittajille sekä muille matkailijoiden kanssa toimiville aloille”, Viljanen sanoo.

Ilman valtion osarahoitusta museo tuskin syntyy. Valtion verotulot voisivat kasvaa lähes kymmenen miljoonaa euroa vuodessa, arvioi tutkimusjohtaja Pasi Holm Taloustutkimuksesta. Helsingin ja pääkaupunkiseudun kunnat saisivat puolestaan verotuloja 2,6 miljoonaa euroa lisää vuodessa.

Haastatteluja tehtiin Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Aasialaiset haastateltiin Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä osin Helsingin keskustassa nähtävyyksien edustalla. Yli 2 200 haastatellusta 40 prosenttia arvioi, että museo lisäisi Helsingin houkuttelevuutta matkailukaupunkina

Taloustutkimuksen tiedot eivät kaupungille kuitenkaan vielä riitä. ”Meillä on oma vaikuttavuustutkimus viimeistelyssä”, apulaiskaupunginjohtaja Viljanen muistuttaa.

Kaupungin johto pohti vaikuttavuustutkimuksensa julkistamista ja antamista poliittiseen päätöksentekoon jo loppusyksystä, mutta toisin kävi.

”Todelliset kustannukset voidaan esitellä vasta, kun rahoitusneuvottelut ovat valmiit. Vaikutustutkimusta ei voi viimeistellä ennen sitä.”

Sen Viljanen paljastaa, että kaupungin oma vaikutustutkimuskin todistaa, että hankkeen tulot ovat veronmaksajille suuremmat kuin menot. Mutta hän ei halua edes arvata saadaanko asia kaupunginhallituksen käsittelyyn ennen kesälomia.

”Neuvottelujen edetessä moni asia on tarkentunut ja meillä on tutkittu myös uudenlaista rahoitusmallia, josta kerromme myöhemmin”, Viljanen suostuu kommentoimaan.

Museorakennuksen hinta ei ole vielä tarkasti selvillä. Arviot ovat liikkuneet 130 miljoonassa eurossa.

Taloustutkimuksen raportin rahoittajia olivat esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto, Finavia, Finpro/Visit Finland, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari sekä Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa, jonka toimitusjohtaja Timo Lappi toivoisi uusia turistikohteita Helsinkiin.

”Helsinki on jäämässä muista pohjoismaista jälkeen turismissa. Kööpenhamina on ylivoimainen, mutta myös Tukholma ja Oslo pystyvät houkuttelemaan kasvavia määriä matkailijoita” Lappi sanoo.

Edellytykset ottaa vastaa lisää matkailijoita paranevat Lapin mukaan lähivuosina.

”Helsingissä on käynnissä hotellien investointibuumi. Uusia hotelleja rakennetaan yhteensä 600–700 miljoonalla eurolla.”

Uusiin hotelleihin syntyy 500–700 uutta työpaikka riippuen siitä, minkä verran hotelleihin tulee ravintolapaikkoja.

”Helsinkiin pitää saada uusia houkuttelevia kohteita turisteille. Eivät kansainväliset matkailijat jaksa katsoa kirkkoja ja Sibelius-monumenttia neljä päivää, täytyy olla jotain muutakin”, Lappi sanoo.

Korjaus 20.1. klo 14.45: Aasiasta tulevien lyhytaikaisten turistien määräksi arvioidaan 60 000, ei 6 000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää