Valikko
Kaupunki

Helsingin valtuusto ei halunnut luovuttaa valtaansa koulujen sulkemisesta lautakunnalle – asia lähti uudelleen valmisteluun

Kolme tarinaa kouluista: Lakkauttamisesta kerrottiin vain hetkeä ennen päätöstä tai kaikilta kerättiin jo ideoita

Kaupunginvaltuusto pohti keskiviikkona Helsingissä, voisiko koulun lopettamisesta tulevaisuudessa päättää valtuuston sijasta lautakunta.

Kaupunginhallitus oli esittänyt tätä valtuustolle. Valtuusto ei kuitenkaan tätä niellyt, vaan palautti asian vähän yllättäen virkamiesten uudelleen valmisteltavaksi. Etukäteen arveltiin, että valtuusto sanoisi esitykselle kyllä tai ei.

Palautusta ehdotti Pilvi Torsti (sd) ja häntä kannatti Maija Anttila (sd). Päätös syntyi äänin 44–37. Palautusta kannatettiin eniten vasemmalta ja perussuomalaisista, tosin monet ryhmät hajosivat äänestyksessä.

Torsti esitti, että asia palautetaan valmisteluun niin, että koulujen perustamista ja lakkauttamista koskevat mahdolliset toimivaltamuutokset lautakunnan ja valtuuston välillä arvioidaan samassa aikataulussa meneillään olevan johtamisen järjestelmää koskevan uudistuksen kanssa.

”Lisäksi päätöksenteon valmistelussa etsitään tapoja, joilla kouluverkon tarkastelussa yksittäisen lapsen alakoulun koulupolku on ennakoitavissa 3–6 vuotta eteenpäin. Opetusvirasto ja tilakeskus tekevät valmistelun yhteistyössä”, palautusesityksessä ehdotettiin.

Valtuusto päätti myös Ylä-Malmin peruskoulun ja Kotinummen ala-asteen sekä Pelimannin ala-asteen ja Kannelmäen peruskoulun hallinnollisesta yhdistämisestä sekä Brahenpuiston koulun siirrosta Kalasatamaan.

Päätöksenteon muutosta on vastustettu, koska sen pelätään kaventavan kaupunkilaisten mahdollisuuksia vaikuttaa.

HS kertoo siksi kolme tarinaa siitä, miten koulun kohtalo nykyisin ratkeaa.

1 Suutarila – pitkä prosessi ja paha mieli

Suutarilan yläaste ja Töyrynummen ala-aste yhdistyvät syksyllä. Yläkoulun rakennuksesta on myös useaan otteeseen lohkaistu tiloja muuhun käyttöön.

Helmikuun alussa päätetään, muuttavatko kuutosluokat Töyrynummesta yläkoulun rakennukseen puolen kilometrin päähän, jolloin opetusvirasto luopuisi osasta Töyrynummen tiloja.

”Emme ole löytäneet yläasteelta niitä tiloja, mihin ne oppilaat mahtuisivat”, huokaa yksi vanhemmista, Minna Marttila-Mäki. Koulussa on jo muunnettu opetustilaksi esimerkiksi varastotilaa.

Virasto vetoaa esimerkiksi ATK-luokan vähäiseen käyttöön. Vanhempien mielestä ATK-luokan käyttö ei näy tilastoista oikein ja luokka on tarpeen niin pitkään, kun koulun kannettavat koneet eivät toimi nikottelematta. Vastaavia esimerkkejä on paljon. Vanhemmat haluaisivat, että koulun neliöt mitattaisiin ennen päätöksiä puolueettomasti.

”Todella ahdasta tulee”, sanovat myös yhdeksäsluokkalaiset Maiju Lähteenmäki ja Tiia Honkala. Heitä arveluttaa myös koulun ilmanvaihdon riittäminen.

2 Vuosaari – kaikki mukaan jo ideoimaan

Opetusvirasto lupaa, että kaupunkilaiset pääsevät tulevaisuudessa aiemmin vaikuttamaan päätöksiin. Ensimmäinen uudella tavalla valmisteltu tapaus on Vuosaari, jonka kahdeksasta koulusta olisi tarkoitus synnyttää neljä suurta yhtenäiskoulua.

Mielipiteitä kyseltiin jo ennen kuin oli esitystä kommentoitavaksi. Koulujen henkilökunnille ja johtokunnille pidettiin alkuun avoin ideariihi. Ehdotuksista valittiin neljä kommentoitaviksi. Näistä parhaana pidetystä kyseltiin vielä tavalliseen tapaan ajatuksia verkossa ja asukastilaisuudessa, joka poiki sekä kehuja että moitteita.

”Meille on tärkeää, että olemme saaneet mahdollisimman monenlaisia näkökulmia keskusteluun alusta asti”, sanoo perusopetuksen linjanjohtaja Outi Salo.

Uutta tapaa toimia kehitetään lisää: Meilahden ja Pikku Huopalahden koulupäätöksiä on lykätty kauemmas kevääseen tämän vuoksi.

3 Tuorinniemi – yllätys, koulu lopetetaan

Tuorinniemen koululaisten vanhemmat kuulivat joulukuun lopussa huhun: koulu lopetetaan. Koulu kertoi asiasta virallisesti tammikuussa tulevien ekaluokkien infotilaisuudessa. Asiasta voidaan tehdä ensimmäiset päätökset jaostossa 2. helmikuuta.

Tämä on sääntöjen mukaista. Tuorinniemi on Herttoniemenrannan ala-asteen sivukoulu. Kyseessä on hallinnon kannalta ylimääräisistä tiloista luopuminen, ei koko koulun lakkauttaminen. Tämä ei nykyisinkään vaadi valtuuston siunausta. Perheiden kannalta kyse on silti siitä, että oman lapsen koulu suljetaan.

”Mitään vaihtoehtoja ei ole edes selvitetty”, sanoo Arto Pihlaja, esikoululaisen isä. Tuorinniemen koulun ideana on ollut tarjota saman katon alta päivähoitoa, leikkipuistotoimintaa iltapäiväkerhoineen ja opetusta toiselle luokalle asti. Vanhempia arveluttaa pääkoulun koko, koulumatkan turvallisuus ja valmiiksi täysi iltapäiväkerho.

”Virastolta edellytetään, että tilasäästöjä tehdään. Ymmärrän, että perheet kokevat tämän suurena menetyksenä”, sanoo Salo.

Näistä kouluista ­päätetään nyt

 Elokuussa 2016 on jo päätetty yhdistää seuraavat koulut hallinnollisesti: Suutarilan yläaste ja Töyrynummen ala-aste, Myllypuron ylä- ja ala-aste, Eläintarhan ala-aste ja Länsi-Pasilan ala-aste ja Alppilan yläaste sekä Pukinmäen koulu ja Soinisen koulu.

 Valtuusto käsittelee helmikuussa Vesalan naapureina sijaitsevien ylä- ja ala-asteen koulujen yhdistämisestä.

 Vuosaaren koulujen yhdistämistä neljäksi yhtenäiseksi peruskouluksi aletaan käsitellä opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa helmikuussa. Samana päivänä aletaan käsitellä myös Tuorinniemen sivukoulun tiloista ja osasta Töyrynummen koulun tiloista luopumista, joista ei tarvita erikseen valtuuston päätöstä.

 Meilahden ja Pikku Huopalahden mahdollista yhdistämistä ei päätetä vielä, asian valmistelua jatketaan keväällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Suutarila
 • Herttoniemi
 • Vuosaari
 • Helsinki
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  6. 6

   Kakussa listeriaa, jyvien joukossa jyrsijän papanoita – EU:n palvelu varoittaa kytevistä ruokaskandaaleista

  7. 7

   Rikosepäily ylimmän syyttäjän toimista on kiinnostava, mutta niin ovat tapauksen taustatkin – näin ne linkittyvät Jari Aarnioon

  8. 8

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  9. 9

   Intialainen kansanedustaja suuttui paikasta turistiluokassa – löi matkustamo­työntekijää sandaalilla 25 kertaa

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää