Valikko
Kaupunki

Blinejä syötiin Helsingissä jo 1860-luvulla – näin paistat oikeaoppisen tattarikakun

Blinejä on syöty Helsingissä satojen vuosien ajan, yhtä kauan kuin kaupungissa on asunut venäläisiä. Mutta sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin venäläisten aatelisten herkku levisi vasta 1990-luvulla.

Oli ihan sattumaa, että venäläisten aatelisten herkku, rasvainen tattarikakku eli blini, levisi sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin.

Kaikki alkoi pienestä kulmaravintolasta, Galleria Haritonista, Helsingin Kaartinkaupungista 1990-luvulla.

Galleria Haritonissa bliniviikkoja kutsuttiin tosin voiviikoiksi tai maitolaskuviikoiksi ortodoksisen kalenterin kevätperinteiden mukaan. Ravintolan omistajan Hariton Tuukkasen luomaa ruokalistaa ohjasi näet uskonnollinen vakaumus. Rasvaisten tattarikakkujen maustamat Bliniviikot ennakoivat ortodoksisen kalenterin suurta paastoa.

”Elimistöä totutellaan pikku hiljaa olemaan ilman lihaa ja se on tämä bliniviikko, viikko ennen paastoa”, Hariton Tuukkanen kertoo.

”Silloin kaikki syövät ainakin yhtenä päivänä blinin, mutta monet syövät joka päivä.”

Pian Tuukkasen aloittamat bliniviikot tunnettiin ympäri Suomea ja blinistä tuli kausituote rapujen, parsan tai mateen tapaan.

Ensimmäiset maininnat blineistä ovat vuodelta 1860 Helsingfors Tidningarissa, kerrotaan Hotelli- ja ravintolamuseosta.

Blinejä on kuitenkin syöty Helsingissä satojen vuosien ajan, yhtä kauan kuin kaupungissa on asunut venäläisiä.

Ero venäläisen ja suomalainen blinin välillä on se, että suomalainen on pysynyt muuttumattomana ja venäläinen on muuttunut ohueksi, rapeaksi letuksi, joka nautitaan ranskalaiseen tapaan makeilla tai suolaisilla täytteillä, kertoo Tuukkanen.

Suomalainen versio blinistä herätti 1990-luvulla runsaasti hämmennystä venäläisturistien keskuudessa.

”Venäläiset turistit olivat aivan ihmeissään, että mikä tämä blini on, eihän se ole bliniä nähnytkään”, Tuukkanen muistelee.

Tosiasiassa blini oli Venäjälläkin alun perin paksu kakkumainen paistos. Suomalainen tulkinta on siis oikeastaan vanhanaikainen ja alkuperäinen versio blinistä.

”Neuvostoliiton aikana tuhoutui hienostunut venäläinen ruokakulttuuri, jäljelle jäi kotiruokaperinne”, Tuukkanen sanoo.

1800-luvulla blinit olivat aatelisten herkku ja tavallisen kansan juhlaruoka.

”Meillä on sanonta, että blini ei odota vierasta, vieras odottaa bliniä.”

Kakku tarjoillaan pöytään suoraan pannulta, kuumana ja rasvassa tirisevänä.

”Eihän sitä ollut mahdollisuus syödä muilla kuin niillä, joilla on keittiöhenkilökuntaa. Herrasväki istui pöydässä odottamassa, että joku keittiössä paistaa ne blinit.”

Vielä 1990-luvun Helsingissäkin blinejä nauttivat Tuukkasen mukaan ”mahakkaat ja rahakkaat”. He vaelsivat Tuukkasen –julkkiskokin –perässä ravintolasta toiseen blinien perässä.

Tänä päivänä blinejä löytyy vähän joka lähtöön: kaupan hyllyltä, ruotsinlaivan ravintolasta tai kulmakuppilasta.

”Osa näistä suomalaisista blineistä on ihan kamalia”, Tuukkanen tuhahtaa.

Blinin valmistaminen oikeaoppisesti vaatiikin oman vaivansa: taikinajuuri tulee tehdä edellisenä päivänä, pikaruokaa se ei ole.

Blininystävät tietävät jo, että blinejä on syötävä silloin kun niitä on tarjolla. Kokki Niklas Nordlingilla on takanaan tuhansia blinejä, sillä Viking Marielalla työskentelevä kokki saattaa paistaa sata kakkua illassa bliniviikkojen aikana.

”Yhtenä iltana asiakas söi alkupalapöydän ja tilasi blinin pääruoaksi. Sitten hän tilasi vielä toisen blinin”, Nordling nauraa ja ruiskuttaa kirkastettua voita valurautapannulla paistuvan blinin päälle.

Ilman voita siitä ei tule kunnollista, Nordling tietää.

”Kyllä yhteen bliniin voi mennä puoli desiä voita. Sitä voi lisätä vielä pöydässä blinin päälle, jos tuntuu kuivalta.”

Blini maistuu sopivasti happamalta ja suolaiselta, Nordling kuvailee. Siitä pitää jäädä suupieliin ohut rasvakerros.

”Mikään terveystuotehan tämä ei ole, siksi syön sitä vain kerran vuodessa”, huokaa Nordling.

”Se on vähän niin kuin mämmi: jos sitä syö useammin, se alkaa tulla korvista.”

Nordling tuijottaa blinin kypsymistä. Kun taikinamassan reunat ovat hyytyneet, on aika kääntää kakku. Suloinen sihinä täyttää laivan keittiön.

”On tämä sellainen vanhan ajan herkku. Enemmän sitä keski-ikäiset syövät.”

Blini on valmis, ja Nordling kumoaa sen muikunmädin ja smetanan viereen.

Se on täydellinen: päältä rapea – ja sisältä ilmavan pehmeä.

Suomessa syödään suolaista bliniä

  Blini on tattarijauhoista valmistettu hapan lettu tai paksumpi kakku.

  Blinit nautitaan joko suolaisten tai makeiden lisukkeiden kera.

  Suomessa blinejä syödään mädin, kalojen, smetanan ja sipulin kera.

  Venäjällä blini on ohut makea tai suolainen lettu, joka valmistetaan tattari- ohra- tai vehnäjauhoista tai perunoista.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Helsinki
  • Ravintolat
  • Helsingin historia

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    2. 2

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    3. 3

      Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

    4. 4

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    5. 5

      Venäjän aktivisteja sotkee nyt vihreä litku – oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui sen vuoksi torstaina sairaalaan

    6. 6

      Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

    7. 7

      Naisimaamit jakelivat fatwoja maailman suurimpaan muslimimaahan: Tähtäimessä lapsiavioliitot, väkivalta ja ympäristön pilaaminen

    8. 8

      Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

    9. 9

      Tupakointi raskausaikana vahingoittaa jopa sukupolvien yli – voi aiheuttaa autismia lapsenlapsilla

    10. 10

      Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    2. 2

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    3. 3

      Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

    4. 4

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    5. 5

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    6. 6

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    7. 7

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    8. 8

      Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

    9. 9

      Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

    10. 10

      Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    2. 2

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    3. 3

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    4. 4

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    5. 5

      Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

    6. 6

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    7. 7

      Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

    8. 8

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    9. 9

      Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

    10. 10

      Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

    11. Näytä lisää