Valikko
Kaupunki

Blinejä syötiin Helsingissä jo 1860-luvulla – näin paistat oikeaoppisen tattarikakun

Blinejä on syöty Helsingissä satojen vuosien ajan, yhtä kauan kuin kaupungissa on asunut venäläisiä. Mutta sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin venäläisten aatelisten herkku levisi vasta 1990-luvulla.

Oli ihan sattumaa, että venäläisten aatelisten herkku, rasvainen tattarikakku eli blini, levisi sesonkituotteeksi helsinkiläisravintoloihin.

Kaikki alkoi pienestä kulmaravintolasta, Galleria Haritonista, Helsingin Kaartinkaupungista 1990-luvulla.

Galleria Haritonissa bliniviikkoja kutsuttiin tosin voiviikoiksi tai maitolaskuviikoiksi ortodoksisen kalenterin kevätperinteiden mukaan. Ravintolan omistajan Hariton Tuukkasen luomaa ruokalistaa ohjasi näet uskonnollinen vakaumus. Rasvaisten tattarikakkujen maustamat Bliniviikot ennakoivat ortodoksisen kalenterin suurta paastoa.

”Elimistöä totutellaan pikku hiljaa olemaan ilman lihaa ja se on tämä bliniviikko, viikko ennen paastoa”, Hariton Tuukkanen kertoo.

”Silloin kaikki syövät ainakin yhtenä päivänä blinin, mutta monet syövät joka päivä.”

Pian Tuukkasen aloittamat bliniviikot tunnettiin ympäri Suomea ja blinistä tuli kausituote rapujen, parsan tai mateen tapaan.

Ensimmäiset maininnat blineistä ovat vuodelta 1860 Helsingfors Tidningarissa, kerrotaan Hotelli- ja ravintolamuseosta.

Blinejä on kuitenkin syöty Helsingissä satojen vuosien ajan, yhtä kauan kuin kaupungissa on asunut venäläisiä.

Ero venäläisen ja suomalainen blinin välillä on se, että suomalainen on pysynyt muuttumattomana ja venäläinen on muuttunut ohueksi, rapeaksi letuksi, joka nautitaan ranskalaiseen tapaan makeilla tai suolaisilla täytteillä, kertoo Tuukkanen.

Suomalainen versio blinistä herätti 1990-luvulla runsaasti hämmennystä venäläisturistien keskuudessa.

”Venäläiset turistit olivat aivan ihmeissään, että mikä tämä blini on, eihän se ole bliniä nähnytkään”, Tuukkanen muistelee.

Tosiasiassa blini oli Venäjälläkin alun perin paksu kakkumainen paistos. Suomalainen tulkinta on siis oikeastaan vanhanaikainen ja alkuperäinen versio blinistä.

”Neuvostoliiton aikana tuhoutui hienostunut venäläinen ruokakulttuuri, jäljelle jäi kotiruokaperinne”, Tuukkanen sanoo.

1800-luvulla blinit olivat aatelisten herkku ja tavallisen kansan juhlaruoka.

”Meillä on sanonta, että blini ei odota vierasta, vieras odottaa bliniä.”

Kakku tarjoillaan pöytään suoraan pannulta, kuumana ja rasvassa tirisevänä.

”Eihän sitä ollut mahdollisuus syödä muilla kuin niillä, joilla on keittiöhenkilökuntaa. Herrasväki istui pöydässä odottamassa, että joku keittiössä paistaa ne blinit.”

Vielä 1990-luvun Helsingissäkin blinejä nauttivat Tuukkasen mukaan ”mahakkaat ja rahakkaat”. He vaelsivat Tuukkasen –julkkiskokin –perässä ravintolasta toiseen blinien perässä.

Tänä päivänä blinejä löytyy vähän joka lähtöön: kaupan hyllyltä, ruotsinlaivan ravintolasta tai kulmakuppilasta.

”Osa näistä suomalaisista blineistä on ihan kamalia”, Tuukkanen tuhahtaa.

Blinin valmistaminen oikeaoppisesti vaatiikin oman vaivansa: taikinajuuri tulee tehdä edellisenä päivänä, pikaruokaa se ei ole.

Blininystävät tietävät jo, että blinejä on syötävä silloin kun niitä on tarjolla. Kokki Niklas Nordlingilla on takanaan tuhansia blinejä, sillä Viking Marielalla työskentelevä kokki saattaa paistaa sata kakkua illassa bliniviikkojen aikana.

”Yhtenä iltana asiakas söi alkupalapöydän ja tilasi blinin pääruoaksi. Sitten hän tilasi vielä toisen blinin”, Nordling nauraa ja ruiskuttaa kirkastettua voita valurautapannulla paistuvan blinin päälle.

Ilman voita siitä ei tule kunnollista, Nordling tietää.

”Kyllä yhteen bliniin voi mennä puoli desiä voita. Sitä voi lisätä vielä pöydässä blinin päälle, jos tuntuu kuivalta.”

Blini maistuu sopivasti happamalta ja suolaiselta, Nordling kuvailee. Siitä pitää jäädä suupieliin ohut rasvakerros.

”Mikään terveystuotehan tämä ei ole, siksi syön sitä vain kerran vuodessa”, huokaa Nordling.

”Se on vähän niin kuin mämmi: jos sitä syö useammin, se alkaa tulla korvista.”

Nordling tuijottaa blinin kypsymistä. Kun taikinamassan reunat ovat hyytyneet, on aika kääntää kakku. Suloinen sihinä täyttää laivan keittiön.

”On tämä sellainen vanhan ajan herkku. Enemmän sitä keski-ikäiset syövät.”

Blini on valmis, ja Nordling kumoaa sen muikunmädin ja smetanan viereen.

Se on täydellinen: päältä rapea – ja sisältä ilmavan pehmeä.

Suomessa syödään suolaista bliniä

  Blini on tattarijauhoista valmistettu hapan lettu tai paksumpi kakku.

  Blinit nautitaan joko suolaisten tai makeiden lisukkeiden kera.

  Suomessa blinejä syödään mädin, kalojen, smetanan ja sipulin kera.

  Venäjällä blini on ohut makea tai suolainen lettu, joka valmistetaan tattari- ohra- tai vehnäjauhoista tai perunoista.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Helsinki
  • Ravintolat
  • Helsingin historia

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

    2. 2

      Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

    3. 3

      Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

    4. 4

      Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

    5. 5

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    6. 6

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    7. 7

      ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

    8. 8

      ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

    9. 9

      HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – Bottas ja Räikkönen kärkitaistossa

    10. 10

      Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

    2. 2

      Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

    3. 3

      Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

    4. 4

      Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

    5. 5

      Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

    6. 6

      USA:n oikeiston bluffi paljastui

    7. 7

      Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

    8. 8

      Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

    9. 9

      HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

    10. 10

      Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

    2. 2

      Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

    3. 3

      Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

    4. 4

      En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

    5. 5

      Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

    6. 6

      Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

    7. 7

      Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

    8. 8

      Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

    9. 9

      Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

    10. 10

      Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

    11. Näytä lisää