Valikko
Kaupunki

Putkirikosta laaja vesivahinko Helsingin Tuomiokirkkoon – Vuodon huomannut kanttori: ”Kuin suihkukone olisi lentänyt katedraalin yli”

Kulttuurihistoriallisesti merkittävän kirkon arvokkaimmat esineet, kuten esimerkiksi urut, näyttävät säästyneen vahingoilta. Lauantaille suunniteltua vihkimistä, kastetta ja iltakirkkoa ei tarvinnut perua.

Sprinkleriputken rikkoutuminen aiheutti vakavan vesivahingon Helsingin tuomiokirkossa perjantaina illalla kello kymmenen jälkeen.

Päivystävä palomestari Timo Ustinov Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että vaurioituneesta putkesta ehti valua kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kirkkorakennukseen kuutioittain vettä. Tarkkaa määrää hän ei kuitenkaan pystynyt arvioimaan.

”Massiivinen vesivahinko”, Ustinov kuvailee.

Tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntio Petri Oittinen kertoi varhain lauantaiaamuna, että kirkkosalissa oli vettä pahimmillaan muutama sentti.

”Salissa oli vettä nilkkoihin asti.”

Arvokkain irtaimisto, kuten urut ja muut musiikki-instrumentit, eivät Oittisen mukaan kuitenkaan vaurioituneet vesivahingossa.

Siitä, onko vesi vahingoittanut kirkon rakenteita, ei ole vielä tietoa.

”Tästä ei ole osviittaa. Mutta tietysti tämä uhkakuva ymmärretään, ja siitä kiinteistöjohto tiedottaa ensi viikon aikana, kun tietoa tulee lisää.”

Oittinen kertoi lauantaina iltapäivällä, että Tuomiokirkon pääsalin tapahtumat järjestetään vesivahingosta huolimatta normaalisti.

Putkirikko sattui yhdessä Tuomiokirkon kulmatorneista.

Yksi sprinkleriputkista oli Ustinovin mukaan rikkoutunut liitoskohdasta. Rikkoutumisen syy ei ole vielä selvillä, Ustinov sanoi lauantaiaamuna.

”En kuitenkaan heti lähtisi epäilemään lämpötilanvaihtelua. Selvittely jatkuu.”

Sprinkleriputkissa on kova paine, ja vettä saattoi suihkuta putkesta satoja litroja minuutissa. Vesi valui portaita pitkin ja liikutteli irtainta tavaraa.

Vesi virtasi valtoimenaan kirkosta portaita pitkin alas Senaatintorille.

”Hyvä tuuri kävi siinä, että vesi tuli suurelta osin yhden kupolin sisäänkäynnistä ulos. Portaat olivat pahimmassa vaiheessa melkoinen vesiputous.”

Vesivuodon havaitsi kirkossa harjoittelemassa ollut kanttori Harri Viitanen. Hänen mukaansa vesi kohisi sisätiloissa äänekkäästi.

”Oli kuin suihkukone olisi lentänyt katedraalin yli.”

Hän kertoo soittaneensa 112-hälytysnumeroon kello 22.26.

Viitasen mukaan veden paine puski ulko-oven auki, ja sisätilojen rakenteita sinkosi useiden metrien päähän ovesta. Sitten vesi jatkoi matkaansa Senaatintorille kirkon rappusia pitkin.

”Oli kuin Imatran kosket olisivat pauhanneet”, Viitanen kertoo.

Pelastuslaitos aloitti kirkon kuivattamisen sen jälkeen, kun vedentulo oli saatu katkaistua. Jo aamuyöllä pelastuslaitoksen toimenpiteet kirkolla olivat ohi.

”Tilanne on siirtynyt jälkivahingontorjuntaan. Käsitykseni mukaan saimme kirkkosalista veden niin hyvin pois, että uskon, että sen voisi tänään normaalisti avata”, Ustinov sanoi lauantaiaamuna.

Pääsuntio Oittisen mukaan viikonlopulle sovittuja pääsalin tapahtumia ei peruta. Päivän ohjelmassa on vihkiminen, kaste ja jumalanpalvelus kello 18. Sunnuntain messu pidetään suunnitellusti kello kymmeneltä.

Keskiviikkona Tuomiokirkossa on vuorossa valtiopäivien ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus, kun eduskunta palaa joulutauoltaan.

Sen sijaan Tuomiokirkon holvisto eli krypta pidetään toistaiseksi suljettuna. Siellä pidetään hartauksia ja taidenäyttelyitä. Kesäisin kryptassa on kahvila.

”Kryptan tilanteesta teimme toimiston johdon kanssa päätöksen, että se on pois käytöstä ainakin ensi viikon siellä tehtävien huoltotehtävien ja vaurioiden kartoittamisen vuoksi. Ensi viikolla selviää jatko”, Oittinen sanoo.

Seurakunnan mukaan krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, ja siellä säilytettiin muun muassa halkoja.

Ustinov arvioi, että runsaasta vedentulosta huolimatta kirkon arvokkaimmat esineet, kuten esimerkiksi urut, ovat säästyneet vahingoilta.

Vahinkojen selvittely kuitenkin jatkuu. Ustinovin mukaan tarkempi selvitystyö vesivahingon vaatimista toimenpiteistä käynnistetään heti.

Ustinov ei muista, milloin vastaavaa vesivahinkoa olisi tapahtunut kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa Helsingissä. Myös pääsuntio Oittinen sanoo, että vesivahinko oli poikkeuksellinen.

”Olen ollut täällä 35 vuotta pääsuntiona. Tätä mittaluokkaa ei ole missään nimessä tapahtunut, mutta kryptassa on joskus ollut haittaa sulamisvesistä. 20–25 vuotta sitten oli vähän vastaavantyyppinen sprinklerihajoaminen, mutta se oli erilainen kokoluokaltaan”, Oittinen sanoo.

Hän kertoo viettäneensä ison osan yöstä Tuomiokirkolla. Tilojen kuivattaminen jatkui läpi yön, ja se jatkuu yhä lauantaina.

”Tämä on ollut mieliin pysyvästi jäävä tapahtuma, kun miettii rakennuksen merkitystä Helsingille ja koko maalle.”

Senaatintorin laidassa kohoava Tuomiokirkko on Helsingin hiippakunnan pääkirkko. Nikolainkirkkona ja Suurkirkkona aiemmin tunnettu rakennus on valmistunut vuonna 1852. Se on osa Helsingin historiallista empire-keskustaa.

Tuomiokirkon tilaisuuksissa käy vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä eri puolilta maailmaa.

Olitko paikalla? Lähetä ottamasi kuva tai video osoitteeseen hs.online@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirkot
 • Vesivahingot
 • Helsingin pelastuslaitos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  3. 3

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  8. 8

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  9. 9

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  10. 10

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää