Valikko
Kaupunki

Gladiaattorit tekevät Espoossa toisistaan selvää öljyttyjen lihasten voimin – katso video ja kuvakooste

Espoolaisyleisö sai sunnuntaina kouriintuntuvan oppitunnin roomalaishuvituksista Weegee-museossa. Taistelunäytöksiä on tilattu lisääkin.

Tapiola. Silmä kovana satapäinen yleisö seuraa Vulturuksen ja Maximuksen kiertelyä. Roomalaisten gladiaattorien vermeillä varustetut taistelijat kiiltävät öljystä näyttelykeskus Weegeen tehdasmaisessa valaistuksessa.

Öljyä ovat vapaaehtoiset hieroneet heidän jäseniinsä ennen ottelun alkua. Toisin kuin Rooman valtakunnassa, Espoossa yleisön ei sentään tarvitse maksaa tästä ilosta.

Taistelu on määrä käydä ”hamaan loppuun” saakka. Yleisö päättää, säästyykö hävinneen taistelijan henki vai loppuuko maallinen vaellus espoolaiseen museoon.

Vulturus eli Joeli Takala tekee harhautuksia harppuunallaan. Vaikka taisteluverkko takertuu omiin ja vastustajan varusteisiin, hän kukistaa Maximuksen, Arttu Peltoniemen, niin kevyesti, että omistaja vaatii uusintaa.

”Yleisöllä olisi nyt mahdollisuus lyödä vetoa taistelijoiden puolesta pientä summaa vastaan”, maanittelee gladiaattorien omistaja ja kouluttaja Julius Maximus, Juho Sarno.

Rahalle perso omistaja luettelee nopeasti, kuinka arvokkaita hänen orjansa Vulturus, Maximus ja Thereus ovat roomalaisvaluutta sestertiuksessa.

Voittamaton Thereus, Julius Väliaho, on selvästi arvokkain. Kolmannes Julius Maximuksen omaisuudesta on kiinni tässä tehopakkauksessa.

Niinpä Julius Maximus yrittää nyhtää yleisöltä viimeisetkin killingit myymällä orjiensa öljynsekaista hikeä. Kaikkihan tietävät, että gladiaattorin hiki parantaa mieskuntoa ja lisää naisten hedelmällisyyttä.

”Ja ottelun jälkeen on mahdollista ostaa kahdenkeskistä aikaa gladiaattorin kanssa”, Julius Maximus lirkuttelee vaimoväkeä vilkuillen.

Kauppa käy nihkeästi, vaikka espoolaisyleisö arvostaa juontajan lipeviä yrityksiä.

Kaikesta näkee, että Servi morituri -ryhmän gladiaattorit on valmistautunut huolellisesti tehtäväänsä. Espoon kaupunginmuseo tilasi yleisöesityksen, kun Italiasta lähteneen Gladiaattorit-näyttelyn aikataulu varmistui vuosi sitten.

Gladiaattorikolmikko on opiskellut taistelutekniikoita, hankkinut varusteita ja kehitellyt koreografioita yhteenottoihin. Pellavaiset lannevaatteet on ommeltu ja soviteltu jokaiselle sopiviksi. Vaatteiden pysyttävä päällä ja kestettävä teräaseilla mätkimistä.

Museo on hankkinut saksalaisvalmisteisia roomalaiskauden kypäriä ja sellaisia välineitä, joita miehet eivät ole itse pystyneet tekemään.

Suojavarusteista ja tylsistä miekoista huolimatta jokaisella gladiaattorilla on viiltohaavoja ja mustelmia.

”Eihän tästä mitään tulisi, jos me vain hieman läpsisimme toisiamme näön vuoksi”, Takala hymähtää.

Miehet ovat tunteneet toisensa kuuden vuoden ajan. Eri aikakausien taistelunäytökset ovat työllistäneet heitä näyttämöllä, messuilla ja muissa tapahtumissa. Kuolemaan menevät orjat eli Servi morituri -ryhmä on ollut olemassa vuoden verran.

Espoolaisyleisö lämpenee taisteluiden edetessä suorastaan epäsuomalaiseen kannustukseen. Taputusten ja vihellysten myrskyssä verenhimoisimmin eläytyvät katselijat – alle 12-vuotiaat pojat – ovat aina vaatimassa hävinneelle taistelijalle hengenlähtöä.

Säälivät äidit pitävät huolen siitä, että hyvin taistelleet miehet jäävät jatkamaan gladiaattorin uraansa.

”Ok, tämän kerran! Mutta seuraavalla kerralla kuolee!” pojat huutavat kuorossa.

Seuraava taistelunäytös Espoossa on luvassa 6. maaliskuuta. Lisäksi lapsille järjestetään gladiaattorikoulu 23. ja 25. helmikuuta sekä lasten museofestivaalien aikaan 19.–20. maaliskuuta.

Gladiaattorit – Kuolema ja voitto Colosseumilla on esillä Espoon kaupunginmuseossa 27. maaliskuuta saakka.

Oikaisu 31.1. kello 19.11: Arttu Peltoniemen nimi korjattu oikeaan muotoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Tapiola
 • Museot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää