Luonnontilaisena säilyneen Kruunuvuoren huvila-alue lahosi lopullisesti

1800–1900-lukujen vaihteessa rakentumaan lähtenyt huvila-alue on tullut tiensä päähän.

Tammikuun viimeisenä perjantaina tusinan verran Helsingin yliopiston opiskelijoita seisoi Kruunuvuorenlammen vetisellä jäällä. Biologian ylioppilaat eivät vain kairanneet reikiä näkyvään pintamuodostelmaan, vaan ulottivat tutkimuksensa syvemmälle metsälammen pohjasedimenttiin, kerrostumiin, jotka ovat kasautuneet sinne aikojen alusta.

Sedimentti on muodostunut ympäröivistä puista, pensaista ja muusta kasvillisuudesta sekä ilmassa leijailleesta elollisesta, joka on ensin pudonnut lammen pintaan ja sitten vajonnut pohjaan. Mudaksikin kutsuttua massaa on sinne kertynyt noin metrin tai puolentoista paksuudelta.

Kruunuvuorenlampi, jota on kutsuttu myös Kaitalammeksi, on soisine rantavyöhykkeineen noin hehtaarin laajuinen luonnontilainen, merenpinnan yläpuolella sijaitseva luontoalue.

Lammen ympäristöstä on laskettu satakunta keloa.

Kruunuvuori sijaitsee Katajanokalta noin kaksi kilometriä merenselän yli itään, Laajasalon länsipuolella. Maantieteellisesti katsoen se sijaitsee jotakuinkin keskellä Helsinkiä. Puut kaatuilevat siellä tuulissa tai lahoavat omia aikojaan.

Sinisorsat, haapanat, telkät ja suokukot vetelevät keväisin vanoja lammenpintaan. Pensaissa laulavat tiltaltit, pikkusiepot, idänuunilinnut, kultarinnat, ja kelossa koputtaa palokärki. Voi sanoa, että keskellä Helsinkiä sijaitsee luontoparatiisi.

Mutta hiukan edempänä, Kruunulammesta ensin mäkeä ylös ja sitten muutama sata metriä pohjoiseen, alkaa tuho.

On vaikea sanoa, mikä tunteista nousee ensimmäisenä pintaan: suru, pettymys, viha, inho vai sääli.

Ehkä ne kaikki.

1800–1900-lukujen vaihteessa rakentumaan lähtenyt huvila-alue arvokkaampine villoineen ja vaatimattomampine mökkeineen on tullut tiensä päähän.

Ensin Suomen kansakoulun isän Uno Cygnaeuksen poika Johan Cygnaeus vuonna 1902 osti koko 42 hehtaarin kokoisen Kruunuvuoren alueen aina Haakoninlahdesta Kaitalahteen. Sittemmin alueelle muodostui noin 30–40 kesäasunnon alue, josta eteläpuolen rakennukset tosin lohkaistiin ja uhrattiin jo 1950-luvulta saakka öljysataman tynnyreille ja tuhottiin.

1910-luvulta toisen maailmasodan loppuun saakka Kruunuvuoresta kehkeytyi yksi Helsingissä asuvien saksalaisten huvielämän keskuksista, kun saksalaissyntyinen konsuli Albert Goldbeck-Löwe ja myöhemmin hänen veljenpoikansa Adolf Goldbäck­Löwe kutsuivat saksankielisiä vieraitaan Kissinge-huvilaansa kesäpäivien vieraikseen.

Saksan hävittyä sodan Neuvostoliitolle kaikki Suomessa sijainnut saksalainen omaisuus siirtyi voittajavaltion omistukseen, myös Kruunuvuori. Suomen kommunistisen puolueen vuokrattua Kruunuvuoren Neuvostoliitolta vuonna 1945 alueella viettivät kesiään SKP:n jäsenet.

Tuon ajan huvilayhdyskunta pysyi vielä pystyssä, mutta kun seuraava vaihe koitti, alkoi rapistuminen.

Vuonna 1955 Kruunuvuoren alueen huviloineen osti Neuvostoliitolta suomalainen vuorineuvos Aarne Aarnio.

Rakennusalallakin toimivan yhtymän patruuna koetti saada alueelle asemakaavan, joka mahdollistaisi 666 asunnon rakentamisen Kruunulammen ympäristöön.

Kun kaavaa ei syntynyt eikä rakennuslupaa herunut Helsingin kaupungilta kolmesta yrityksestä huolimatta, huvila-alue jäi pikku hiljaa oman onnensa nojaan. Yhtymän työntekijät tosin pitivät huolta rakennuksista sen verran kuin kykenivät, sillä kommunistien jälkeen Kruunuvuoren huviloissa viettivät kesiään kapitalistiyrityksen työntekijät. Se ei riittänyt.

1970-luvulta lähtien lahoamisen merkkejä on ollut hirsissä ja puurakenteissa. Vandaalien ja tuhopolttajien löydettyä tyhjinä seisoneet mökit ja aloitettua niiden silmittömän tuhoamisen, alkoi lopun aika Kruunuvuoressa.

Vaiteliaan metsälammen ruutanat eivät ympäristöään ravisuttaneesta maailmanpoliittisesta kuohunnasta ja omistussuhteiden heilahteluista ääristä toisiin mitään tienneet.

Eivätkä niistä enää osaa kertoa huvilatkaan, jotka historiassaan ovat nähneet niin suomalaista, saksalaista, kommunistista kuin kapitalistista kesänviettoa. Rakennukset ovat paria lukuun ottamatta lahonneet, homehtuneet ja muuttuvat pian sedimentiksi kuin Kruunulammen pohjan muta.

Kaiken kruununa vuoren laella seisonut uljas huvimaja on enää muutama hiiltynyt puu makaamassa pitkin pituuttaan kalliolla. Huvit ovat viereiselle merenlahdelle ja muun muassa katajanokkalaiselle kadulle nimensä luovuttaneessa Kruunuvuoressa päättyneet.

Kun 10 000 asukkaan Kruunuvuorenranta valmistuu 2020-luvulla, kun Kruunusillat kuljettavat helsinkiläisiä ja turisteja kätevästi kantakaupungista Kruunuvuoreen, kun uudet asukkaat ottavat lähistön metsät ja kalliot lampineen tehokkaaseen virkistyskäyttöön, on Kruunuvuoren aarnimetsänkin tarina pian loppuun kerrottu.

Lähde: Minna Torppa, Aurora Reinhard: Kruunuvuori – Unohdettujen huviloiden tarina (Helsingin kaupunginmuseo 2005); Helsingin kaupungin asiakirjat.

Satavuotinen paratiisi

 Kruunuvuoren huvila-alue alkoi syntyä varsinaisesti, kun Johan Cygnaeus osti Haakoninlahden ja Kaitalahden välisen alueen ja rakennutti sinne Villa Idmanin 1900-luvun alussa.

 Vuonna 1945 Kruunuvuori siirtyi Neuvostoliiton omistukseen. 1946 sen vuokrasi Suomen kommunistinen puolue, ja kesäasukkaina olivat puolueen jäsenet.

 Vuonna 1955 alueen ostanut Aarne Aarnio koetti kolmesti (1968, 1977 ja 1998) saada Kruunuvuoreen rakennuslupaa asuintaloille, joka kerta tuloksetta.

 Helsingin kaupunki on kaavoittanut Kruunuvuoren virkistysalueeksi. Maapohja on yhä Aarnion yhtiön omistuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Sähkö­polkupyörä säästää ympäristöä ja sen yleistymistä kannattaa tukea – kuten Ruotsi päätti tehdä

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Ashin Wirathu on yksi Aasian vaarallisimmista agitaattoreista: Kiihko­buddhalainen munkki lietsoo etnistä vainoa Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää