Valikko
Kaupunki

Omaisia pelottaa: vanhus ei saa hoitopaikkaa, jos suinkin pärjää kotona

Myös muistisairaiden toiveet otetaan huomioon hoivapaikasta päätettäessä Helsingin seudulla

Iäkkäiden muistisairaiden ihmisten kotihoito puhuttaa Helsingin seudulla. Keskustelu rävähti HS:n mielipideosastolla viime viikolla, kun sotaveteraanin tytär moitti kotihoidon henkilöstöä välinpitämättömyydestä ja piiloutumisesta hoitokriteerien taakse.

Sunnuntaina omaiset Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta kritisoivat kotikuntiensa vanhuspalveluita, etenkin kotihoitoa riittämättömiksi.

Yhteistä omaisten kokemuksille on, etteivät edes yli 90-vuotiaat muistisairaat pääse hoivakotiin, vaan heille tarjotaan kotihoitoa.

Ikä ei ratkaisekaan hoitopaikan saamista Helsingin, Espoon ja Vantaan vanhuspalveluissa. Helsingin arviointitoimikunnan johtaja Tuulikki Siltari sanoo, että ihmisen toimintakyky on kaikkein tärkein kriteeri.

”Muistisairaillakin sairaus voi olla eri vaiheissa, joten me katsomme myös, mikä terveydentila on muuten. Onko lääkitys kunnossa, onko tilanne vakaa.”

Toimintakyvyllä tarkoitetaan ihmisen mahdollisuuksia selvitä päivittäisistä askareista kotonaan. Pystyykö ihminen nousemaan sängystä, käymään vessassa, keittämään aamupuuroa ynnä muuta.

Arvioinnissa katsotaan, onko kaikki kotihoidon mahdollisuudet hyödynnetty vai voidaanko esimerkiksi kuntoutusta tai päivätoimintaa lisätä. Jos lisätukea on saatavissa, ihminen voi jatkaa asumista kotonaan.

”Monet muistisairaat tuntevat kuitenkin oman kotinsa ja pystyvät toimimaan siellä. Jos tuttu ympäristö otetaan pois, he romahtavat”, Siltari sanoo.

Vantaan vanhuspalveluiden johtaja Timo Aronkytö on samoilla linjoilla.

”Koti on kuitenkin se paikka, missä ihminen menetti muistinsa. Siellä muistin rippeet säilyvät viimeiseen asti”, Aronkytö sanoo.

Kuuden suurimman kaupungin vertailussa ilmenee, että aivan valtaosa iäkkäistä ihmisistä asuu yhä kotonaan. Helsingissä yli 85-vuotiaista vain 46 prosentilla on hoivapaikka. Yli puolet on kotona, ja heistä osalla on kotihoitoa, osalla ei.

Espoon tilastot ovat saman suuntaiset. Kaikista 90 vuotta täyttäneistä noin 60 prosenttia on joko hoivakodissa tai sitten kotona kotihoidon asiakkaana. Peräti 40 prosenttia asuu kotona eikä käytä kunnallisia kotihoidon palveluita.

Vantaalla yli 75-vuotiaista 92,2 prosenttia asuu edelleen kotona.

Kaikille pääkaupunkiseudun kunnille on yhteistä se, että ihmisen omaa tahtoa halutaan kunnioittaa mahdollisimman pitkään. Myös muistisairaiden toiveita kuullaan, mutta ammattilaiset punnitsevat, miten hyvin ihminen kykenee arvioimaan omaa tilannettaan.

”Vantaalla asiakkaan toive on pyhä. Koti on asuinpaikkana ensisijainen, hoivapaikka toissijainen”, sanoo Aronkytö.

Hän sanoo, että esimerkiksi Hämevaaran tulipalossa menehtyneen iäkkään pariskunnan oma toive oli asua kotona niin pitkään kuin mahdollista. Pariskunnan poika kirjoitti HS:n yleisönosastolla, ettei hänen epäilyjään vanhempien pärjäämisestä otettu tosissaan.

Myös Espoossa painotetaan asukkaan omaa toivetta. Vanhuspalvelujohtaja Matti Lyytikäinen sanoo, että ratkaisut eivät ole helppoja.

”Vaikeinta on, jos asukkaan, omaisen ja meidän asiantuntijoiden näkemykset ovat hyvin erilaisia.”

Vanhuspalveluiden ristiriidat tulkitaan usein kuntien säästökeinoiksi, joissa yritetään vältellä kallista 24 tunnin hoivaa viimeiseen asti.

Siltarin mukaan 24 tunnin hoivapaikka maksaa keskimäärin 50 000 euroa vuodessa. Summalla voisi palkata puolitoista työntekijää kotihoitoon. Lyytikäinen laskee, että kotihoito jo niissä tapauksissa, joissa vuorokausikäyntejä on 2–3 voi maksaa saman verran.

Monissa kunnissa on jo vireillä muistisairaille uudentyyppisiä asumisratkaisuja, joissa ihmisten turvallisuus on otettu huomioon, mutta heitä ei lukita 24 tunniksi hoivakodin seinien sisälle. Esimerkiksi Vantaan Myyrmäkeen valmistuu vuonna 2018 Hyvän asumisen kortteli, jossa on asuinpaikkoja yhteensä 200.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhustenhoito
 • Vantaa
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  2. 2

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Huono omatunto treenaamisesta ja jatkuva aikapula – Lue asiantuntijoiden täsmävinkit siihen, miten liikunta onnistuu ruuhkavuosien keskellä

  10. 10

   Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää