Valikko
Kaupunki

Kalliit remontit uhkaavat ajaa halvat lähiöt umpikujaan – kartta näyttää vanhenevat alueet

Taloyhtiöiden peruskorjausten kustannukset pelottavat pääkaupunkiseudun lähiöissä, joissa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä. Kallis remontti voi pakottaa pienituloiset jopa myymään asuntonsa.

Karakallio

Puhtaan valkoinen Karakallio nuokkuu Ruususen unessa samoin kuin naapurilähiö Viherlaaksokin – vain muutaman kilometrin päässä Leppävaaran keskuksesta.

Pitkin metsikköjä on ripoteltu 1960- ja 1970-luvun elementtitaloja. Ostoskeskus on hiljainen. Liikkeitä on karannut Selloon.

Ikääntyneet ihmiset kävelevät harvakseltaan polkuja pitkin. Parkkipaikoilla seisoo autoja, joissa on vanhat rekisterikilvet.

Korkean kerrostalon pihalla nököttää pari työmaaparakkia. Karakalliontie 5 on taloyhtiöistä ensimmäisiä, joka ovat polkaisseet käyntiin putkiremontin.

Alakerroksessa häärivät huomioliivein varustetut miehet, ja työkoneiden melu viiltää korvia.

Osa asukkaista on evakossa, osa sinnittelee asunnoissaan, kuten Lauri Vikman, 82.

”Ajattelin, että pääsen täältä pois ennen kuin tämä homma alkaa, mutta tässä elämässä ollaan. Olen vähän pettynyt”, mies hymähtää.

Vikman omistaa kolmion niin kuin monet muutkin Karakalliossa vuosikymmeniä asuneet perheet. Tulossa on 35 000 euron korjauslasku.

Kun myös kylpyhuone uusitaan, josta tulee lisää maksettavaa 15 000 euroa. Vastikkeisiin on tiedossa satojen eurojen korotukset.

”Eläkeläisen rahat eivät vaan riitä”, Vikman toteaa.

Toiveissa on, että Vikmanin perheen nuoremmat sukupolvet innostuisivat ostamaan asunnon. Houkuttimena voisivat olla uusittu Karakallion koulu ja parin kolmen kilometrin päässä Leppävaaran urheilupuisto.

Karakalliolla on hyvät mahdollisuudet tehdä sukupolvenvaihdos. Koska alueelle muutti aikoinaan etupäässä asuntosäästäjiä, siellä on vähän vuokra-asuntoja. Rauhallisella lähiöllä on kohtuullisen hyvä maine.

Toista on joissakin muissa pääkaupunkiseudun vuokratalovaltaisissa lähiöissä. Huonon maineen lisäksi taloyhtiöt ovat usein laiminlyöneet korjauksia vuodesta toiseen.

”Postinumero ratkaisee pääkaupunkiseudullakin. Pankit alkavat nikotella eikä korjauslainaa hevillä irtoa”, sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna. ”Tämä on omiaan vahvistamaan joidenkin lähiöiden rapistumista ja eriytymistä.”

Surkeimmassa asemassa ovat Paunan mukaan pienet rivitaloyhtiöt, joissa on viidestä kymmenen osakasta.

”Jos talossa on tasakatto, ja korjauksia viivytelty, kiipelissä ollaan.”

Toisaalta juuri Karakalliossa asuntojen hinnat laskivat vuonna 2015 kaikkein eniten, 10,5 prosenttia. Lasku oli kuudenneksi suurin koko Suomessa.

Myös Espoon kaupunki on huolissaan ongelmasta.

”Korjaukset saattavat maksaa 800 euroa neliöltä, ja kaiken aikaa hinnat nousevat – viime vuoden aikana sadalla eurolla neliöltä”, Espoon kaupungin projektipäällikkö Kai Fogelholm kertoo.

Pienituloiset eläkeläiset – etenkin yksinelävät – ovat pulassa. He asuvat usein pääkaupunkiseudun halvimmissa asunnoissa, joissa neliöhinta pyörii 2 000–2 500 euron kieppeillä.

”He voivat jäädä nalkkiin omaisuutensa vangiksi”, Fogelholm pelkää.

Umpikujan torjumiseksi Espoon kaupunki järjestää tänä keväänä informaatioiltoja, joissa kerrotaan taloyhtiöiden aktiiveille, minkälaisia keinoja on tarjolla tilanteen ratkaisemiseksi.

Kaupunki voi auttaa muuttamalla asemakaavaa niin, että taloyhtiöt saavat tontille lisää rakennusoikeutta. Esimerkiksi parkkipaikalle voidaan rakentaa uusi kerrostalo, mutta autopaikoillekin pitäisi jäädä tilaa.

Lisärakentamisesta saadusta hyödystä kaupunki ottaa 40 prosenttia maankäyttömaksua. Siksi siitä ei tule rahasampoa halvoilla asuinalueilla.

”Esimerkiksi lisäkerrokset eivät ratkaise taloyhtiöiden ongelmaa, koska rakennusliikkeitä on vaikea saada innostumaan hankkeesta”, arvioi Karakallion Huolto Oy:n toimitusjohtaja Tatu Rasia.

Sen sijaan Rasia uskoo, että kimppakorjaaminen onnistuu jouhevammin, ja sillä säästetään urakkahinnoissa.

Lisärakentaminen ei ole aina naapurien mieleen.

”Viereinen taloyhtiö havittelee uutta kahdeksankerroksista taloa, mutta se saattaa huonontaa näkymiä. Voi olla, että me vastustetaan”, sanoo Tornihaukantien 8:n hallituksen puheenjohtaja Taito Pasanen, 76.

Myöskään Pasasen taloyhtiön tontilla lisärakentaminen ei hevillä onnistu, sillä piha kutistuisi ja autopaikkoja häviäisi.

”Siitä ei taida saada riittävästi rahaakaan, koska maakäyttömaksu lohkaisee osan pois.”

Vaikka yhtiö on pitänyt kunnossa kahta taloaan, putket ja viisi hissiä on pakko uusia lähivuosina.

”Kun remontti tulee, vastikkeet tuplaantuvat. Vaihtoehtoina on käänteinen asuntolaina tai myyminen”, pohtii Seppo Salonen, 62.

Myyntipäätöksen tekeminen on tukalaa. Täytyy luopua kodista, naapureista ja tutusta ympäristöstä, jossa on asunut elämänsä tärkeimmät vuosikymmenet.

”Sitä paitsi jos myyt, et saa samankokoista uudempaa, vaan paljon pienemmän asunnon. Mihin nämä kaikki tavarat sitten pannaan”, miettii Nea Sällsten, 91.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähiöt
 • Putkiremontti
 • Espoo
 • Karakallio
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  7. 7

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  8. 8

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  9. 9

   Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  10. 10

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää