Valikko
Kaupunki

Kalliit remontit uhkaavat ajaa halvat lähiöt umpikujaan – kartta näyttää vanhenevat alueet

Taloyhtiöiden peruskorjausten kustannukset pelottavat pääkaupunkiseudun lähiöissä, joissa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä. Kallis remontti voi pakottaa pienituloiset jopa myymään asuntonsa.

Karakallio

Puhtaan valkoinen Karakallio nuokkuu Ruususen unessa samoin kuin naapurilähiö Viherlaaksokin – vain muutaman kilometrin päässä Leppävaaran keskuksesta.

Pitkin metsikköjä on ripoteltu 1960- ja 1970-luvun elementtitaloja. Ostoskeskus on hiljainen. Liikkeitä on karannut Selloon.

Ikääntyneet ihmiset kävelevät harvakseltaan polkuja pitkin. Parkkipaikoilla seisoo autoja, joissa on vanhat rekisterikilvet.

Korkean kerrostalon pihalla nököttää pari työmaaparakkia. Karakalliontie 5 on taloyhtiöistä ensimmäisiä, joka ovat polkaisseet käyntiin putkiremontin.

Alakerroksessa häärivät huomioliivein varustetut miehet, ja työkoneiden melu viiltää korvia.

Osa asukkaista on evakossa, osa sinnittelee asunnoissaan, kuten Lauri Vikman, 82.

”Ajattelin, että pääsen täältä pois ennen kuin tämä homma alkaa, mutta tässä elämässä ollaan. Olen vähän pettynyt”, mies hymähtää.

Vikman omistaa kolmion niin kuin monet muutkin Karakalliossa vuosikymmeniä asuneet perheet. Tulossa on 35 000 euron korjauslasku.

Kun myös kylpyhuone uusitaan, josta tulee lisää maksettavaa 15 000 euroa. Vastikkeisiin on tiedossa satojen eurojen korotukset.

”Eläkeläisen rahat eivät vaan riitä”, Vikman toteaa.

Toiveissa on, että Vikmanin perheen nuoremmat sukupolvet innostuisivat ostamaan asunnon. Houkuttimena voisivat olla uusittu Karakallion koulu ja parin kolmen kilometrin päässä Leppävaaran urheilupuisto.

Karakalliolla on hyvät mahdollisuudet tehdä sukupolvenvaihdos. Koska alueelle muutti aikoinaan etupäässä asuntosäästäjiä, siellä on vähän vuokra-asuntoja. Rauhallisella lähiöllä on kohtuullisen hyvä maine.

Toista on joissakin muissa pääkaupunkiseudun vuokratalovaltaisissa lähiöissä. Huonon maineen lisäksi taloyhtiöt ovat usein laiminlyöneet korjauksia vuodesta toiseen.

”Postinumero ratkaisee pääkaupunkiseudullakin. Pankit alkavat nikotella eikä korjauslainaa hevillä irtoa”, sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna. ”Tämä on omiaan vahvistamaan joidenkin lähiöiden rapistumista ja eriytymistä.”

Surkeimmassa asemassa ovat Paunan mukaan pienet rivitaloyhtiöt, joissa on viidestä kymmenen osakasta.

”Jos talossa on tasakatto, ja korjauksia viivytelty, kiipelissä ollaan.”

Toisaalta juuri Karakalliossa asuntojen hinnat laskivat vuonna 2015 kaikkein eniten, 10,5 prosenttia. Lasku oli kuudenneksi suurin koko Suomessa.

Myös Espoon kaupunki on huolissaan ongelmasta.

”Korjaukset saattavat maksaa 800 euroa neliöltä, ja kaiken aikaa hinnat nousevat – viime vuoden aikana sadalla eurolla neliöltä”, Espoon kaupungin projektipäällikkö Kai Fogelholm kertoo.

Pienituloiset eläkeläiset – etenkin yksinelävät – ovat pulassa. He asuvat usein pääkaupunkiseudun halvimmissa asunnoissa, joissa neliöhinta pyörii 2 000–2 500 euron kieppeillä.

”He voivat jäädä nalkkiin omaisuutensa vangiksi”, Fogelholm pelkää.

Umpikujan torjumiseksi Espoon kaupunki järjestää tänä keväänä informaatioiltoja, joissa kerrotaan taloyhtiöiden aktiiveille, minkälaisia keinoja on tarjolla tilanteen ratkaisemiseksi.

Kaupunki voi auttaa muuttamalla asemakaavaa niin, että taloyhtiöt saavat tontille lisää rakennusoikeutta. Esimerkiksi parkkipaikalle voidaan rakentaa uusi kerrostalo, mutta autopaikoillekin pitäisi jäädä tilaa.

Lisärakentamisesta saadusta hyödystä kaupunki ottaa 40 prosenttia maankäyttömaksua. Siksi siitä ei tule rahasampoa halvoilla asuinalueilla.

”Esimerkiksi lisäkerrokset eivät ratkaise taloyhtiöiden ongelmaa, koska rakennusliikkeitä on vaikea saada innostumaan hankkeesta”, arvioi Karakallion Huolto Oy:n toimitusjohtaja Tatu Rasia.

Sen sijaan Rasia uskoo, että kimppakorjaaminen onnistuu jouhevammin, ja sillä säästetään urakkahinnoissa.

Lisärakentaminen ei ole aina naapurien mieleen.

”Viereinen taloyhtiö havittelee uutta kahdeksankerroksista taloa, mutta se saattaa huonontaa näkymiä. Voi olla, että me vastustetaan”, sanoo Tornihaukantien 8:n hallituksen puheenjohtaja Taito Pasanen, 76.

Myöskään Pasasen taloyhtiön tontilla lisärakentaminen ei hevillä onnistu, sillä piha kutistuisi ja autopaikkoja häviäisi.

”Siitä ei taida saada riittävästi rahaakaan, koska maakäyttömaksu lohkaisee osan pois.”

Vaikka yhtiö on pitänyt kunnossa kahta taloaan, putket ja viisi hissiä on pakko uusia lähivuosina.

”Kun remontti tulee, vastikkeet tuplaantuvat. Vaihtoehtoina on käänteinen asuntolaina tai myyminen”, pohtii Seppo Salonen, 62.

Myyntipäätöksen tekeminen on tukalaa. Täytyy luopua kodista, naapureista ja tutusta ympäristöstä, jossa on asunut elämänsä tärkeimmät vuosikymmenet.

”Sitä paitsi jos myyt, et saa samankokoista uudempaa, vaan paljon pienemmän asunnon. Mihin nämä kaikki tavarat sitten pannaan”, miettii Nea Sällsten, 91.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • lähiöt
 • putkiremontti
 • Espoo
 • Karakallio
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  10. 10

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää