Valikko
Kaupunki

Vesi uhkaa tulvia Turunväylälle – kevättulvat alkoivat Uudellamaalla

Espoon Kirkkojärvellä yritetään estää vettä nousemasta moottoritielle.

Espoon Kirkkojärvellä on vedenpinta noussut jo muutaman sentin päähän moottoritien pinnasta. Espoonjoen veden on arvioitu tulvivan Turunväylän kaistoille huomenna iltapäivällä ellei Bodom-järven juoksutuksen vähentäminen auta. Veden pinta on maanantaista noussut 20 senttiä ja on kolmen sentin päässä Turunväylän pinnasta.

”Seuraamme tilannetta, Se ei ehkä nyt pääse nousemaan jos juoksetus tehoaa”, kertoo päivystävä päällikkö Kaj Arteva Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta. ”Mikäli vedenpinta jatkaa nousuaan, suljemme huomenna toisen kaistan, mutta toivotaan, ettei vesi pääse siihen asti.”

Uudenmaan vesistöissä saavutetaan tulvahuippu tänään torstaina, arvioi Uudenmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (Ely). Muun muassa Keravanjoki ja Vantaanjoki ovat jo tulvineet paikoin yli äyräidensä, mutta vakavia vahinkoja ei ole toistaiseksi päässyt syntymään.

”Rakennusvahinkoja ei ole tullut tietoon”, kertoo johtava vesitalousasiantuntija Kari Rantakokko Uudenmaan Ely-keskuksesta.

Keskiviikon ja torstain välisen yön sekä torstaiaamun vesisateet voivat nostaa vedenpintaa Uudenmaan vesistöissä. Lumet ovat jo sulaneet, joten tulvimisen paheneminen on enää sateista kiinni.

”Odotamme, että Vantaanjoella on tulvahuippu torstaina illemmalla. Keravanjoella tulvahuippu oli jo tasaantumassa aamulla”, Rantakokko sanoo.

Rantakokon mukaan on itse asiassa tulkintakysymys, pitäisikö käynnissä olevaa tulvintaa kutsua talvi- vai kevättulvaksi.

”Hyvin harvoin on helmikuussa näin voimakkaita tulvia. Ajankohta on poikkeuksellinen, 1–2 kuukautta tavanomaista aikaisemmin.”

Tulvien luonne onkin viime vuosina poikennut totutusta Uudellamaalla. Perinteisen suuremman kevättulvan sijaan on ollut useampia pienempiä tulvajaksoja, jotka ovat ajoittuneet pitkin vuotta.

Vaikka jokien virtaamat ovat vuodenaikaan nähden voimakkaita, ei tulviminen ole ainakaan toistaiseksi äitynyt kovinkaan pahaksi. Vantaanjoessa ja Keravanjoessa on mitattu Rantakokon mukaan viime päivinä keskimääräisen kevättulvan tasoisia virtaamia.

Veden valtaamia alikulkutunneleita on jouduttu sulkemaan ainakin Vantaalla. Pumppaustehtävät tai muut tulvimiseen liittyvät keikat eivät kuitenkaan ole toistaiseksi juoksuttaneet pahemmin pääkaupunkiseudun pelastuslaitoksia.

”Yhteensä on ollut kuusi pumppauskeikkaa. Kirjaamisen aloitimme eilen, eli kuusi keikkaa noin vuorokaudessa”, kertoo päivystävä palomestari Simo Koponen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Helsingin puolella Vantaanjoki tapaa tulvia erityisesti Oulunkylän siirtolapuutarhan kohdilla, ja alueelle onkin tulossa pysyvä tulvavalli. Vesi on jälleen noussut kävelyteille saakka, mutta tilanne on kuitenkin pysynyt toistaiseksi hallinnassa.

”Ei ole mitään tällä hetkellä. Nyt näyttää hyvältä, mutta tilanne saattaa muuttua nopeastikin – seuraamme tilannetta koko ajan”, sanoo päivystävä palomestari Petri Korhonen Helsingin pelastuslaitokselta.

Hiljaista on ollut myös Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella, johon muun muassa Espoo ja Kauniainen kuuluvat. Viimeisen puolentoista vuorokauden aikana palomiehillä on ollut vain yksi pumppauskeikka.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää lämpötila voi painua lähipäivinä jälleen pakkasen puolelle. Tällöin sateetkin tulevat lumena, eikä vedenpinta pääse enää nousemaan vesistöissä.

Oletko valokuvannut Uudenmaan talvitulvaa? Lukijan kuvia voi lähettää suoraan verkkolomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulvat
 • Pääkaupunkiseutu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  6. 6

   Räikkönen otti vahvan startin ja johtaa Monacossa – HS seuraa suomalaisten taistelua

  7. 7

   Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

  8. 8

   Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  10. 10

   Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  10. 10

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää