Valikko
Kaupunki

Turvapaikanhakijoille opetetaan karatea Helsingissä – urheiluseura joutui vihavyöryn kohteeksi

Urheiluseura Tapanilan Erä aikoo solvauksista huolimatta jatkaa yhteistyön tekemistä vastaanottokeskusten kanssa

Urheiluseura Tapanilan Erän henkilökunta on joutunut vihakampanjan kohteeksi sen vuoksi, että Tapanilan urheilukeskuksessa järjestetään karatetunteja turvapaikanhakijoille. Maahanmuuttoa vastustava joukko myös kokoontui torstai-iltana osoittamaan mieltään urheilukeskuksen pihalle.

Kommentointia on saanut osakseen erityisesti Tapanilan Erän karatejaoston varapuheenjohtaja Maija Laaksonen, joka on myös turvapaikanhakijoille liikuntamahdollisuuden tarjoavan projektin vetäjä ja miesten karateryhmän ohjaaja. Suuri osa lähinnä sähköpostitse ja sosiaalisen median kautta lähetetyistä viesteistä on ollut asiattomia, ja räikeimmät solvaukset on myös välitetty eteenpäin poliisille.

”Meidän lähtökohtamme on se, ettemme anna rasismille pikkusormeakaan. Itse olen ollut varsin vahvasti vastaanottavana osapuolena näissä vihaviesteissä, ja eihän se kivaa ole”, Laaksonen sanoo.

”Sanat satuttavat, mutta eivät ne sen enempää tee”, hän kuitenkin jatkaa.

Laaksonen kertoo tietävänsä, että hän toimii oikein. Tästäkin syystä solvaukset ja muut asiattomuudet on helpompaa jättää omaan arvoonsa.

”Itse näen asian niin, että urheiluseuran yksi tärkeä tehtävä on estää rasismia.”

Joitakin ihmisiä raivostuttaa pelkästään se, että turvapaikanhakijoille järjestetään maksutta ohjattua liikuntaa. Pulssia kohottaa entisestään opetettava laji: karate.

”Paljon olemme saaneet palautetta siitä, että miksi juuri karate. Tavoite ei ole opettaa väkivaltaa, vaan kaikkea muuta”, Laaksonen kertoo.

Laaksonen muistuttaa, että karaten perusarvoihin kuuluu toisen kunnioittaminen ja tasa-arvoinen kohtelu. Turvapaikanhakijat oppivat myös samalla suomen kieltä.

Tapanilan Erä tekee yhteistyötä vastaanottokeskustoimintaa pyörittävän Luona Oy:n kanssa. Laaksosen mukaan Luona kartoitti, mitä lajeja turvapaikanhakijat ovat harrastaneet kotimaissaan. Kärkisijan vei ylivoimaisesti jalkapallo, jota turvapaikanhakijat ovat myös päässeet pelaamaan, ja seuraavaksi esiin nousivat kamppailulajit.

Miesten karateryhmä aloitti harjoittelun viime joulukuussa. Alkuvuodesta lähtien myös naisilla ja lapsilla on ollut oma ryhmänsä. Harjoituksissa on Laaksosen mukaan käynyt 10–40 turvapaikanhakijaa.

Tapanilan Erä aikoo jatkaa yhteistyötään vastaanottokeskusten kanssa. Laaksonen kertoo, että karatekurssien rinnalle voi tulla esimerkiksi jotain sellaista liikuntaa, jota naiset ja pienet lapset voivat tehdä yhdessä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi viime vuoden lopulla 35 000 euron valtionavustuksen Luonan vastaanottokeskuksissa järjestettävälle liikuntatoiminnalle.

Myös Tapanilan Erän liikuntapäällikkö Kirsi Kautto on saanut vihapostia. Erän väkeä on haukuttu paitsi sähköpostitse myös puhelimitse ja sosiaalisen median kautta. Pahimman mylläkän aikana Tapanilan Erän karatejaoksen Facebook-sivu piti sulkea.

Solvausten lähtöpiste sijaitsee Kauton mukaan yleensä kaukana Tapanilasta.

”Pääosa viesteistä on tullut muualta kuin Helsingin seudulta. Tällainen ryhmittymä kuin ”Rajat kiinni” on ollut aktiivisena”, Kautto toteaa.

Rajat kiinni -liike myös osoitti mieltään torstai-iltana Tapanilan urheilukeskuksella. Mielenosoituksesta oli tehty asianmukainen ilmoitus poliisille, ja kokoontuminen sujui ilman yhteenottoja.

”Siellä oli ilmeisesti 10–20 ihmistä huutelemassa ’rajat kiinni’ banderolliensa kanssa”, Kautto kuvailee.

Tapanilan Erälle on Maija Laaksosen mukaan alkanut tulla mielenosoituksen jälkeen positiivista ja kannustavaa palautetta. Hän kokee, että Tapanila on nyt yhteisönä asettunut tukemaan Erän toimintaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Tapanila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää