Valikko
Kaupunki

Suomen syvimmän reiän poraaminen alkaa Espoossa – seitsemän kilometriä maan sisään

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä iloitsee St1:n päätöksestä rakentaa geoterminen pilottilämpölaitos Otaniemeen. Porausurakan arvioidaan kestävän noin kuusi kuukautta, ja lämpölaitoksen pitäisi valmistua vuonna 2017.

Espoon maankamaraan kairataan Suomen syvimmät reiät. Jopa seitsemän kilometrin syvyyteen ulottuvat reiät ovat olennainen osa energiayhtiö St1:n geotermista lämpölaitosta, joka tulee olemaan pilottihanke.

Hanke sai viimeisen varmistuksensa, kun St1 ilmoitti maanantaina tehneensä investointipäätöksen lämpölaitoksen rakentamisesta Espoon Otaniemeen.

Lämpökaivojen porauksen on St1:n mukaan määrä alkaa maalis–huhtikuun vaihteessa. Jo aiemmin St1 on porannut alueella parin kilometrin syvyisen luotausreiän.

Porausurakan arvioidaan kestävän noin kuusi kuukautta, ja lämpölaitoksen pitäisi valmistua vuonna 2017.

Fortum ostaa laitoksen tuottaman lämpöenergian Espoon kaukolämpöverkkoon. Sillä pystyy St1:n arvion mukaan kattamaan noin kymmenen prosenttia kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Pilottilaitos on yksi Suomen energia-alan merkittävimmistä tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneista. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on iloissaan St1:n päätöksestä rakentaa geoterminen lämpölaitos Otaniemeen.

”Tämä tukee erinomaisella tavalla tavoitettamme ilmastonmuutoksen torjunnassa,” Mäkelä sanoo.

Pääosin fossiiliseen energiaan perustuva kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa. Otaniemen laitos tulee hyödyntämään maan sisällä olevaa lämpöä, joten energialähde on päästötön ja uusiutuva.

Pääkaupunkiseudun yhteinen pitkän tähtäimen tavoite on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Välitavoitteena on viidenneksen päästövähennys vuoteen 2020 mennessä.

Maansisäistä geotermistä lämpöä synnyttää radioaktiivisten aineiden hajoaminen. Maalämpö puolestaan on auringon säteilyssä maaperään siirtyvää lämpöä.

Valmis voimala toimii siten, että yhdestä reiästä vesi kulkee aina seitsemän kilometrin syvyyteen. Siellä geoterminen lämpö kuumentaa veden, joka nousee toista reikää myöten ylös. Vettä kierrätetään pumppaamalla.

Maan uumenista saatavaa lämpöä pystyy hyödyntämään nykyisessä kaukolämpöverkossa.

Maailmalla toimii jo geotermisen lämmön voimaloita, ja sen avulla pystyy myös tuottamaan sähköä. Erityisesti tuliperäisessä Islannissa geotermisen energian merkitys on suuri.

Ennen geotermistä lämpövoimalaa pidettiin Suomeen sopimattomana, koska Suomessa lämpimät kerrokset ovat niin syvällä.

Otaniemen halkaisijaltaan noin 20-senttisistä rei’istä tulee heittämällä Suomen syvimmät lajissaan. Vielä toistaiseksi ennätystä pitää hallussaan Outokummussa sijaitseva tutkimusreikä, jonka syvyys on 2 516 metriä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaukolämpö
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää