Valikko
Kaupunki

Valtio suunnittelee kouluihin yhteisiä kännykkäsääntöjä – HS kysyy lukijoilta, miten puhelinta saisi käyttää

Helsingin Taivallahden alakoululaiset eivät saa käyttää kännyköitä edes välitunnilla. Kuvaamataidon tunnilla laitteilla saa kuitenkin kuunnella musiikkia. Kunnat ja koulut saavat valta­kunnalliset ohjeet keväällä.

Etu-Töölö

Ei, kännykät eivät ole pilanneet nykyajan lapsia.

Taivallahden peruskoulun pihalla leikitään sateisella ruokavälitunnilla niin riehakkaasti kuin koulun pihalla kuuluukin. Juhlasalin ovet ovat auki, ja siellä temmeltää toinen lapsilauma ihan vapaaehtoisesti.

Koululaisten kännyköiden käyttö puhuttaa nyt, kun Opetushallitus viimeistelee ehdotusta koulujen järjestyssäännöiksi. Jo ekaluokkalaisilla on älypuhelimia, jotka näkyvät väistämättä myös kouluissa, niin hyvässä kuin pahassakin. Kaikenlaisia kieltoja ja rajoituksia on ehdotettu ja kokeiltu.

Uudet ohjeet on tarkoitus lähettää kouluille maaliskuun loppuun mennessä. Järjestyssäännöistä päätetään kunnissa ja kouluissa.

Vuonna 2014 tehdyn lakimuutoksen mukaan opettajat voivat jo nyt ottaa kännykän oppilaalta, jos se häiritsee opetusta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mielestä puuttumisoikeus koskee välituntejakin, mutta vain tarvittaessa. Täyskieltoa järjestö ei aja, kuten ei Opetushallituskaan.

”Lähtökohtana on pidetty sitä, että välitunneilla ei olisi kategorista kieltoa. Eri asia on, jos oppilas esimerkiksi ottaa kännykällä epäasiallisia kuvia. Silloin opettaja voi kieltää käytön. Olemme yrittäneet sellaista muotoilua, jonka mukaan yksityisyyteen ei puututtaisi, mutta että samalla voitaisiin turvata koulutyön häiriötön kulku”, toteaa Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen.

Taivallahden peruskoulussa vasta seitsemäsluokkalaiset ja sitä vanhemmat saavat käyttää kännyköitä välitunneilla.

Siksi pihalla ulkoilevilla lapsilla ei näy puhelimia. Mutta ei kielto ihan täydellisesti toimi, kertoo seiskaluokkalainen Emma Kaila.

”Jotkut menevät vessaan koko välitunniksi käyttämään kännyköitään”, Kaila sanoo.

Viidesluokkalainen Helena Närhinen on huomannut saman. Hänen mielestään puhelimet saisi kerätä säilöön koko päiväksi.

”Käytän puhelinta vain, jos koulun jälkeen pitää lähteä jonnekin.”

Närhinen kertoo, että kuvaamataidon tunnilla puhelimia saa käyttää musiikin kuunteluun. Se auttaa keskittymään. Puhelimesta voi myös etsiä kuvia.

”Äikän tunnilla pelaamme joskus tietovisapeliä puhelimilla.”

Samalla luokalla oleva Matias Ojala haluaisi käyttää puhelintaan koulupäivän aikana. Hän pelaisi Clash of Clansia tai viestittelisi kavereille.

”Pelaamme paljon, lähinnä Supercellin pelejä.”

Joskus hän näprää puhelinta kiellosta huolimatta, ja opettaja joutuu huomauttamaan siitä. Silloin Ojala laittaa puhelimen takaisin taskuunsa.

Myös kahdeksasluokkalainen Bruno Rantala uhmaa kieltoja – ja tiedostaa puhelinriippuvuutensa.

”Käytän puhelinta liikaa, myös tunneilla. Yritän kyllä rajoittaa sitä. Opettajat ovat täällä aika tarkkoja”, Rantala kertoo.

Hän käyttää eniten viestittelypalveluita, kuten Whatsappia ja Snapchattia. Myös Clash of Clans ja muut pelit viihdyttävät. Jos puhelimet otettaisiin kokonaan pois, se olisi Rantalalle liikaa.

”Miettisin vain koko ajan, että haluan puhelimen takaisin. Sen pitää olla taskussa.”

Rantala kuuntelee myös paljon musiikkia puhelimellaan.

”Bluetooth-kuulokkeistani ei lähde piuhaa, joten opettaja ei aina ymmärrä että niistä voi silti kuulua musiikkia.”

Jotkut opettajat keräävät puhelimia säilöön tuntien ajaksi, jotta ne eivät häiritsisi opetusta. Puhelimia ei saa ottaa väkisin, mutta eräs Rantalan opettaja on keksinyt nerokkaan houkuttimen.

”Hän osti latureita puhelimien säilytyslaatikon viereen. Nyt oppilaat kilpailevat, kuka saa puhelimensa tunniksi lataukseen.”

Vaikka puhelimista on väistämättä tullut osa koulupäivien arkea, välitunneilla tehdään muutakin.

Ojala lukee seuraavalla tunnilla oleviin sanakokeisiin ja Emma Kaila pelaa luokkakavereidensa kanssa korttia.

Tunneilla kännyköiden käyttö häiritsee enemmän, sekä opettajia että muita oppilaita. Kaila kertoo, että osalla oppilaista puhelimen pitää olla koko ajan esillä, vaikka sitä ei käyttäisi.

”Moni näprää vähintään puhelimen kuorta, ja joku saattaa huutaa, jos peli menee huonosti. On kännykän käyttö silti vähemmän häiritsevää kuin se, että juteltaisiin koko ajan”, Kaila sanoo.

Puhelimia voi käyttää myös koulukiusaamiseen. Yksi koululaisista tietää tapauksia, joissa on perustettu Whatsapp-ryhmä vain tietyn oppilaan haukkumiseen.

Haastateltujen oppilaiden mukaan hyvä luokkahenki edesauttaa sitä, että välitunnit vietetään mieluummin yhdessä pelaten kuin yksin omaa kännykkää räpläten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etu-Töölö
 • Koulu
 • Kännykät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  5. 5

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  6. 6

   Näyttelijä Johnny Depp puhui Donald Trumpin salamurhaamisesta – ”Tämä on vain kysymys, en vihjaile mitään”

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää