Valikko
Kaupunki

Valtio suunnittelee kouluihin yhteisiä kännykkäsääntöjä – HS kysyy lukijoilta, miten puhelinta saisi käyttää

Helsingin Taivallahden alakoululaiset eivät saa käyttää kännyköitä edes välitunnilla. Kuvaamataidon tunnilla laitteilla saa kuitenkin kuunnella musiikkia. Kunnat ja koulut saavat valta­kunnalliset ohjeet keväällä.

Etu-Töölö

Ei, kännykät eivät ole pilanneet nykyajan lapsia.

Taivallahden peruskoulun pihalla leikitään sateisella ruokavälitunnilla niin riehakkaasti kuin koulun pihalla kuuluukin. Juhlasalin ovet ovat auki, ja siellä temmeltää toinen lapsilauma ihan vapaaehtoisesti.

Koululaisten kännyköiden käyttö puhuttaa nyt, kun Opetushallitus viimeistelee ehdotusta koulujen järjestyssäännöiksi. Jo ekaluokkalaisilla on älypuhelimia, jotka näkyvät väistämättä myös kouluissa, niin hyvässä kuin pahassakin. Kaikenlaisia kieltoja ja rajoituksia on ehdotettu ja kokeiltu.

Uudet ohjeet on tarkoitus lähettää kouluille maaliskuun loppuun mennessä. Järjestyssäännöistä päätetään kunnissa ja kouluissa.

Vuonna 2014 tehdyn lakimuutoksen mukaan opettajat voivat jo nyt ottaa kännykän oppilaalta, jos se häiritsee opetusta. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mielestä puuttumisoikeus koskee välituntejakin, mutta vain tarvittaessa. Täyskieltoa järjestö ei aja, kuten ei Opetushallituskaan.

”Lähtökohtana on pidetty sitä, että välitunneilla ei olisi kategorista kieltoa. Eri asia on, jos oppilas esimerkiksi ottaa kännykällä epäasiallisia kuvia. Silloin opettaja voi kieltää käytön. Olemme yrittäneet sellaista muotoilua, jonka mukaan yksityisyyteen ei puututtaisi, mutta että samalla voitaisiin turvata koulutyön häiriötön kulku”, toteaa Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen.

Taivallahden peruskoulussa vasta seitsemäsluokkalaiset ja sitä vanhemmat saavat käyttää kännyköitä välitunneilla.

Siksi pihalla ulkoilevilla lapsilla ei näy puhelimia. Mutta ei kielto ihan täydellisesti toimi, kertoo seiskaluokkalainen Emma Kaila.

”Jotkut menevät vessaan koko välitunniksi käyttämään kännyköitään”, Kaila sanoo.

Viidesluokkalainen Helena Närhinen on huomannut saman. Hänen mielestään puhelimet saisi kerätä säilöön koko päiväksi.

”Käytän puhelinta vain, jos koulun jälkeen pitää lähteä jonnekin.”

Närhinen kertoo, että kuvaamataidon tunnilla puhelimia saa käyttää musiikin kuunteluun. Se auttaa keskittymään. Puhelimesta voi myös etsiä kuvia.

”Äikän tunnilla pelaamme joskus tietovisapeliä puhelimilla.”

Samalla luokalla oleva Matias Ojala haluaisi käyttää puhelintaan koulupäivän aikana. Hän pelaisi Clash of Clansia tai viestittelisi kavereille.

”Pelaamme paljon, lähinnä Supercellin pelejä.”

Joskus hän näprää puhelinta kiellosta huolimatta, ja opettaja joutuu huomauttamaan siitä. Silloin Ojala laittaa puhelimen takaisin taskuunsa.

Myös kahdeksasluokkalainen Bruno Rantala uhmaa kieltoja – ja tiedostaa puhelinriippuvuutensa.

”Käytän puhelinta liikaa, myös tunneilla. Yritän kyllä rajoittaa sitä. Opettajat ovat täällä aika tarkkoja”, Rantala kertoo.

Hän käyttää eniten viestittelypalveluita, kuten Whatsappia ja Snapchattia. Myös Clash of Clans ja muut pelit viihdyttävät. Jos puhelimet otettaisiin kokonaan pois, se olisi Rantalalle liikaa.

”Miettisin vain koko ajan, että haluan puhelimen takaisin. Sen pitää olla taskussa.”

Rantala kuuntelee myös paljon musiikkia puhelimellaan.

”Bluetooth-kuulokkeistani ei lähde piuhaa, joten opettaja ei aina ymmärrä että niistä voi silti kuulua musiikkia.”

Jotkut opettajat keräävät puhelimia säilöön tuntien ajaksi, jotta ne eivät häiritsisi opetusta. Puhelimia ei saa ottaa väkisin, mutta eräs Rantalan opettaja on keksinyt nerokkaan houkuttimen.

”Hän osti latureita puhelimien säilytyslaatikon viereen. Nyt oppilaat kilpailevat, kuka saa puhelimensa tunniksi lataukseen.”

Vaikka puhelimista on väistämättä tullut osa koulupäivien arkea, välitunneilla tehdään muutakin.

Ojala lukee seuraavalla tunnilla oleviin sanakokeisiin ja Emma Kaila pelaa luokkakavereidensa kanssa korttia.

Tunneilla kännyköiden käyttö häiritsee enemmän, sekä opettajia että muita oppilaita. Kaila kertoo, että osalla oppilaista puhelimen pitää olla koko ajan esillä, vaikka sitä ei käyttäisi.

”Moni näprää vähintään puhelimen kuorta, ja joku saattaa huutaa, jos peli menee huonosti. On kännykän käyttö silti vähemmän häiritsevää kuin se, että juteltaisiin koko ajan”, Kaila sanoo.

Puhelimia voi käyttää myös koulukiusaamiseen. Yksi koululaisista tietää tapauksia, joissa on perustettu Whatsapp-ryhmä vain tietyn oppilaan haukkumiseen.

Haastateltujen oppilaiden mukaan hyvä luokkahenki edesauttaa sitä, että välitunnit vietetään mieluummin yhdessä pelaten kuin yksin omaa kännykkää räpläten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etu-Töölö
 • Koulu
 • Kännykät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  8. 8

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  9. 9

   HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – Bottas ja Räikkönen kärkitaistossa

  10. 10

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää