Valikko
Kaupunki

Energiajätepöntöt pian historiaan – kiinteistöiltä aletaan kerätä erikseen muovipakkauksia Helsingin seudulla

HSY aloittaa toukokuussa kokeilun, jossa muovipakkauksia kerätään omiin astioihinsa isojen kiinteistöjen pihoilla pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudun isoimmat kiinteistöt saavat keväällä omat jäteastiansa muovipakkauksille, kuten tyhjille jogurttipurkeille ja shampoopulloille.

Kyse on Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kokeilusta, joka liittyy vuodenvaihteessa julkisten paikkojen ekopisteillä alkaneeseen muovinkeräykseen. Muovinkeräyspisteitä on kuitenkin pääkaupunkiseudulla toistaiseksi vain noin 40.

Julkisten paikkojen muovinkeräyksen järjestää Suomen pakkauskierrätys Rinki -yhtiö, joka puolestaan muodostuu yrityksistä, jotka pakkaavat tuotteita Suomessa tai tuovat muoviin pakattuja tuotteita maahan. Laki on määritellyt vähimmäismäärän muoville, jonka keräys tuottajien pitää järjestää.

Vain 40 keräyspisteen verkosto on erittäin pieni. Esimerkiksi kartonkia kerätään pääkaupunkiseudulla jokaisessa yli kymmenen huoneiston kiinteistössä ja 130 keräyspisteessä.

HSY:n kokeilu tulee siis tekemään muovipakkausten kierrättämisestä selvästi nykyistä helpompaa.

”Asukkaalle se on paljon helpompi vaihtoehto. Ei tarvitse pakata pakkauksia autoon ja ajella mihinkään”, kertoo käyttöpäällikkö Juha Talvio HSY:stä.

Toukokuussa alkavaan keräyskokeiluun voivat osallistua ne kiinteistöt pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, joilla on tällä hetkellä HSY:n energiajätteen keräys. Tällaisia kiinteistöjä on Talvion mukaan pääkaupunkiseudulla noin 3 500.

Energiajätteen – siis esimerkiksi monien muovituotteiden, styroksin, tekstiilien sekä cd- ja dvd-levyjen – erillinen kerääminen on menettänyt merkityksensä pääkaupunkiseudulla, sillä energiajäte päätyy lopulta samaan laariin sekajätteen kanssa eli poltettavaksi Vantaan jätevoimalaan. Vielä pari vuotta sitten energiajäte kuljetettiin poltettavaksi Lahteen, mutta Vantaan voimala otettiin käyttöön keväällä 2014.

HSY ei ole halunnut katkaista energiajätteen sinällään turhaa erillistä keräämistä muun muassa siksi, että taloyhtiöiden pihoilta olisi pitänyt kerätä pois yli 5 000 jätepönttöä, joista suurta osaa tarvitaan pian taas muovipakkausten keräämiseen. Energiajätteen keräys päättyy huhtikuun lopussa, eli silloin kun muovipakkausten kerääminen alkaa.

”Energiajätettä kerättiin 6–7 vuotta, ja se tiedettiin välivaiheeksi”, Talvio toteaa.

Kokeilun piiriin kuuluvat kiinteistöt saavat HSY:ltä kirjeen vielä helmikuun aikana. Sen jälkeen HSY vaihtaa kokeiluun osallistuvien asuinkiinteistöjen energiajäteastioihin uudet tarrat, joissa kerrotaan, mitä muovipakkausten keräysastiaan saa laittaa.

Kerättyjen muovipakkausten hyödyntämisestä vastaa Suomen Uusiomuovi Oy, joka Rinki-yhtiön tavoin edustaa yrityksiä, jotka pakkaavat tuotteita muoviin tai tuovat muovipakkauksia Suomeen. Kierrätysmuovi käytetään uusien pakkausten raaka-aineena.

Mikäli kiinteistö ei halua muovipakkausten keräystä, vaihtaa HSY energiajäteastiat sekajätepöntöiksi.

Kokeilun on määrä kestää syksyyn 2017 asti. Keräysverkosto voi Talvion mukaan laajentua jätehuoltomääräyksen avulla, mikäli pakkausten kerääminen osoittautuu menestykseksi. Muovipakkauksille ei siis toistaiseksi ole jätehuoltomääräystä toisin kuin esimerkiksi kartongille, jolle pitää olla HSY-alueella oma keräysastiansa kaikissa kiinteistöissä, joissa on vähintään 10 huoneistoa.

Muovipakkausten keräykseen saa laittaa:

– Elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset.

– Pesuaine-, sampoo- ja saippuapakkaukset.

– Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä.

– Muovikassit, -pussit ja -kääreet.

Muovipakkausten keräykseen ei saa laittaa:

– Muita muoviesineet, kuten lelut.

– Muu materiaalit, kuten lahjapaperi.

– PVC-pakkaukset, jotka tunnistaa merkinnästä 03.

– Vaarallisten aineiden jäämiä, kuten maalia tai öljyä sisältävät purkit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kierrättäminen
 • Muovi
 • Pääkaupunkiseutu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää