Valikko
Kaupunki

Kymmenien vuosien vuokrasopimuksia, kilpailevia yrittäjiä ja vaiettu sopimus – Mitä Tapiolan urheilupuistossa oikein tapahtuu?

Länsimetro aloittaa liikennöinnin syksyllä, mutta Tapiolan urheilupuiston suunnittelu pitäisi aloittaa alusta, vaatii kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Puistoa on suunniteltu jo seitsemän vuotta.

Tapiola. Suuri espoolainen unelma urheilupuistosta odottaa yhä toteutumistaan. Länsimetro aloittaa liikennöinnin ensi kesänä, mutta urheilupuiston seisakkeella matkustaja kohtaa vuosikausia vanhat harjoitushallit. Espoo ei ole saanut alueen suunnittelua käyntiin, ja puiston tonteista taistelee kolme yritystä.

Tapiolan urheilupuistosta piti tulla Espoon jalokivi, urheilun ja vapaa-ajan pyhiinvaelluskohde sekä Finnair-stadionin kilpailija. Alue näyttää kuitenkin samalta kuin seitsemän vuotta sitten, jolloin alueen kehittämistä ­ideoi­tiin.

Nyt alueen suunnittelu on aloitettava alusta, vaatii kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok).

Alun perin oli tarkoitus, että tänne kohoaisi Espoon merkittävin urheilukeskus, jopa 22 500 katsojaa vetävä jalkapallosta­dion, joka toimisi myös viihde­tapahtumien järjestäjänä.

Viime vuonna Espoon kaupunki lopetti yllättäen tukensa hankkeelle eikä jatkanut enää stadionin kaavavarausta.

Nyt kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) esittää, että alueelle ei toteutetakaan seitsemän vuotta suunniteltua jalkapallo­stadionia, sillä se on liian suuri alueelle.

”Meidän liikuntatoimemme ja jalkapalloilijoiden edustajat ovat ar­vioineet, että siellä ei ole tarvetta näin suurelle hallille”, Mäkelä perustelee.

Hänen mukaansa olisi myös toivottavaa, että alueella tulisi sellaista toimintaa, joka tarjoaisi palveluita jatkuvasti.

Espoon elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päättää maaliskuussa, hylätäänkö stadionhanke lopullisesti.

Alueen suunnittelusta ei kukaan Espoossa halua kommentoida HS:lle mitään.

”Nyt on päätetty, että ei suunnitella aluetta halli kerrallaan vaan lähdetään kokonaisuudesta”, kuvailee alueen projektipäällikkö Antti Mäkinen.

Nyt alueelle on tarkoitus järjestää monipuoliset edellytykset jalkapallon harrastajia varten. Lisäksi alueelle halutaan monipuolisesti eri liikuntalajeja ja tarpeen mukaan liikuntahalleja.

Alueelle kaavaillaan liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä palveluita ja majoitustoimintaa, mikä voisi tarkoittaa hotellia.

Jalkapallostadion on Mäkisen mukaan niin hallitseva ja kookas, että se rajoittaisi alueen muuta suunnittelua.

”Jos se tulisi, tämä alue olisi oikeastaan sitten tällainen kuin nyt muilta osin.”

Mitä jalkapallostadionin rakentaminen sitten rajoittaisi, sitä Mäkinen tai kaupunginjohtaja Mäkelä eivät kerro.

Alueen muut toimijat, Esport-yhteisöt ja Jussi Salonojan yh­tiöt, eivät katso hyvällä isoa sta­dionia. Jussi Salonojan Tapiolan monitoimiareena Oy omistaa Espoon Metro-areenan, jääkiekkojoukkue Bluesin kotihallin.

Tapiolan monitoimiareena Oy:n mukaan kaupunki on solminut yhtiön kanssa sopimuksen, jossa kaupunki lupaa, että se ei tuo alueelle kilpailevaa liiketoimintaa.

”Stadion on selkeästi suunnattu tapahtuma-areenaksi, ja sillä harjoitettaisiin monitoimiareenan kanssa kilpailevaa liiketoimintaa, mikä on vastoin sitä, mistä kaupungin kanssa on ­sovittu, kun monitoimiareena on rakennettu”, lukee HS:n saamassa vastineessa.

Kaupunginjohtaja Mäkelä myöntää kuulleensa saman väitteen. ”En tiedä tuollaisesta sopimuksesta mitään enkä tiedä, mistä siinä puhutaan.”

Jos tällainen sopimus kuitenkin on, sitooko se kaupungin kädet alueen suunnittelussa?

”Sitä minun on täysin mahdotonta arvioida. Se on meidän lakiasiaintoimemme tehtävä”, Mäkelä vastaa.

Muun muassa Ratiopharm-areenan omistava Esport-yhteisö haluaa laajen­taa toimintaansa majoitukseen.

”Olisimme kiinnostuneita myös sellaisen hieman pienemmän midiareenan rakentamisesta”, kertoo Esportin omistaja Färid Ainetdin.

Jalkapallostadionia ei silti vielä ole haudattu, sanoo toimitus­johtaja Kim Sussmann.

”Jos Espoo haluaa yksityisellä rahalla rakennetun stadionin ja tapahtumapaikan, tässä on sen mahdollisuus. Tätä pienemmässä hallissa kilpailuetu katoaa ja sitä täytyy tukea yhteiskunnan varoilla. Tähän ei kuluisi vero­rahoja.”

Jalkapallostadion käyttö olisi suurimmaksi osaksi jalkapalloilijoiden käytössä, Sussmann kuvailee.

”Ajasta olisi varattu 10 prosenttia viihteelle, mutta liikevaihdosta taas tulee 85 prosenttia viihdekäytöstä.”

Hänen mukaansa alueen muiden yritysten toiminta ei kilpailisi jalkapallostadionin kanssa.

 

AIKAJANA: Espoon ja kolmen yrityksen sekasotku 
2009

Espoo tekee suunnittelu­varauksen Tapiolan jalkapallo­stadionia oy:n hanketta varten. Yritys saa suunnittelu­varauksen myös hotellille tai toimistotiloille.

Myös Esport-yhteisöt saa suunnitteluvarauksen omien toimitilojensa läheisyyteen palveluiden kehittämistä varten.

2014

Tapiolan jalkapallostadion Oy hakee poikkeamispäätöstä parkkipaikoista, jonka Espoo myöntää. Jussi Salonojan Tapiolan monitoimiareena Oy tekee valituksen päätöksestä hallinto-oikeuteen.

2015

Esport-yhteisöt tekee maanvuokrahakemuksen kuplahallia varten, joka halutaan toteuttaa jalkapallo­stadionin suunnittelualueelle.

Tapiolan jalkapallostadion Oy toimittaa hankesuunnitelman stadionista kaupungille.

Esport-yhteisöt ja FC Honka vetoavat kaupunkiin kirjeellä, jossa vastustetaan jättiläis­areenaa alueelle.

Espoo päättää olla jatkamatta stadionin suunnitteluvarausta.

Tapiolan monitoimiareena Oy vetoaa kaupungin kanssa solmittuun sopimukseen, jonka mukaan Tapiolan urheilupuiston alueelle ei voida tuoda kilpailevaa toimintaa.

2016

Kaupunginjohtaja esittää alueen suunnittelun aloittamista alusta ja jalkapallo­stadionhankkeen hylkäämistä.

Espoon kaupunginhalli­tuksen elinkeino- ja kilpailu­kykyjaosto jättää kaupunginjohtajan esityksen pöydälle.

Hanke on kestänyt useita vuosia

  Tapiolan urheilupuistoa on suunniteltu 7 vuotta.

  Alun perin alueelle oli tarkoitus rakentaa iso jalkapallostadion.

  Alueella on jo Esportin omistamat tennishallit, Bluesin kotihalli Metro-areena sekä Esportin omistama monitoimihalli sekä useita jalkapallon harjoituskenttiä.

  Esport Centerin tennishalleilla on vuokra-aikaa vuoteen 2038. Niiden häätäminen alueelta ennen vuokrasopimuksen loppumista saattaisi maksaa kaupungille paljon.

  Tapiolan jalkapallostadion Oy:n rahoitus ja taustavaikuttajat ovat vaihtuneet prosessin aikana useita kertoja.

  Alueella on metroasema, joka tulee käyttöön ensi kesänä, kun länsimetro aloittaa liikennöinnin.

 

Tausta

Espoon urheilupuolue haluaa pelastaa Bluesin

 

Pitäisikö Espoon kaupungin pelastaa jääkiekkojoukkue Blues?

Tämä kysymys liittyy olennaisesti Tapiolan urheilupuiston kehittämiseen, onhan Bluesin kotihalli talousvaikeuksissa rypevä Espoon Metro-areena Tapiolan urheilupuistossa.

Espoon kaupungilta on uponnut satojatuhansia euroja Bluesin ympärillä toimiviin espoolaisyrityksiin.

Viimeisin kädenojennus oli yhteistyösopimus Metro-areenan toimintaa pyörittävän Espoon Areenat Oy:n (Esar) kanssa. Sopimus tarkoittaa käytännössä verorahojen työntämistä yritykselle.

Pian sopimuksen solmimisen jälkeen Esar joutui yrityssaneeraukseen Metro-areenaa kotihallinaan käyttävän jääkiekkojoukkue Espoo Bluesin talousvaikeuksien vuoksi.

Tämän jälkeen kaupungin virkamiehet alkoivat puhua ääneen Bluesin pelastamisesta kaupungin rahoilla. Tätä ovat kannattaneet virkamiehet Martti Merra (kok) ja Sampo Suihko sekä kaupunginvaltuutettu ja ulkoministeri Timo Soini (ps).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Urheilu
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Espoo Blues

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  3. 3

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  4. 4

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  10. 10

   Hittinikkari Tiina Vainikainen, 27, sanoittaa ja säveltää Nikke Ankaralle ja Arttu Lindemanille – kun oma biisi meni Spotifyn ykköseksi, hän oli ”niin onnellinen, että se oli jo liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  10. 10

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää