Valikko
Kaupunki

Helsinki ajaa yhä moottoriteiden poistamista – naapurit syyttävät ruuhkien luomisesta

Kirkkonummella epäillään, että Länsiväylän muuttaminen kaduksi rikkoisi ihmisten perusoikeuksia

Helsinki on nostanut naapurinsa takajaloilleen. Tällä kertaa puhinaa aiheuttaa Helsingin suunnitelma muuttaa kaupunkiin johtavat moottoritiemäiset väylät kaupunkibulevardeiksi.

”Suomen kansalaisille tulee taata vapaa liikkuvuus pääkaupunkiin ja sieltä pois. Vapaan liikkuvuuden rajoittaminen on vastoin kansalaisten perusoikeuksia”, sanotaan Kirkkonummen Helsingin yleiskaavaa koskevassa lausunnossa.

Kirkkonummen lausunto kuvaa hyvin, millaiselle kierteelle keskustelu Helsingin yleiskaavasta on lähtenyt.

Enää ei ole kyse vain siitä, mihin Helsingin uudet asukkaat jatkossa sijoitetaan. Nyt puhutaan myös siitä, millaiseksi koko Etelä-Suomi kehittyy.

Helsingin yleiskaavatyön rohkein ehdotus on muuttaa Helsingin moottoritiemäiset sisääntuloväylät niin sanotuiksi kaupunkibulevardeiksi.

Bulevardisoinnin tarkoituksena on saada lisätilaa asunnoille ja yrityksille, vähentää autoilua sekä lisätä joukkoliikenteen käyttöä. Käytännössä tähän päästäisiin laskemalla teiden ajonopeuksia, rakentamalla bulevardeille pikaraitiotiet ja pystyttämällä asuntoja sekä yrityksiä lähemmäs teiden varsia.

Suunnitelmaa on kaupattu elävää kaupunkikulttuuria pur­suavilla havainnekuvilla, joissa teiden varsia piristävät kahvilat, ravintolat ja iloiset ihmiset.

Esimakua aikeista tarjoaa Mannerheimintien pohjoispäähän suunniteltu muutos, jota alla oleva vaihtokuva esittelee.

 

Helsingin naapureiden mielestä suunnitelma toisi myös paljon ankeutta. Niiden mielestä luvassa olisi liikenneruuhkia Kehä I:sen ja Kehä III:sen väliseen Suomeen sekä saasteita bulevardien varsille.

Helsingin bulevardisuunnitelmia vastustavat Kirkkonummen lisäksi ainakin Espoo, Vantaa, Tuusula ja Nurmijärvi.

”Bulevardeista muodostuisi täydellinen liikennetulppa muualta Suomesta Helsinkiin tultaessa”, sanoo Kirkkonummen kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Pekka M. Sinisalo (ps). Hän ehdotti perusoikeuksia koskevan kohdan lisäämistä Kirkkonummen lausuntoon.

”Helsinki on pääkaupunki. Sen pitäisi ajatella, mikä on parasta koko Suomelle ei pelkästään Helsingille. ”

Helsingin kaavoitusta johtava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) sanoo, että Helsinki pyrkii siihen, ettei ”liiallista ruuhkautumista synny millekään vyöhykkeelle”.

”Tähän mennessä tehtyjen selvitysten perusteella tämä kyllä onnistuu. Helsingille on tietenkin tär­keää, että keskustaamme pääsee helposti eri liikennevälineillä.”

”Bulevardien liikenteen runkona toimivat pikaratikat. Ne ovat tehokas joukkoliikenneväline ja jättävät tilaa myös autoilijoille.”

Bulevardipessimismi ei rajoitu ainoastaan kaupunkeihin, sillä myös esimerkiksi Liikennevirasto, Uudenmaan ely-keskus ja Helsingin seudun kauppakamari suhtautuvat suunnitelmiin varauksella.

”Tehtävänämme on ajatella koko Suomen liikennettä. Sen työn kannalta paras ratkaisu ei ole tehdä aivan kaikista väylistä bulevardeja”, sanoo Liikenneviraston liikennejärjestelmä­asiantuntija Anni Rimpiläinen.

Rimpiläinen sanoo, että Liikennevirasto kannattaa ajatusta Helsingin tiivistämisestä. Viraston mielestä uutta kaupunkia voitaisiin tehdä myös rakentamalla nykyistä korkeammalle ja tiiviimmin.

Helsingin suunnitelmista Liikennevirasto kannattaa ainoastaan Vihdintien, Itäväylän ja Laajasalontien muuttamista bulevardeiksi.

”Tuusulanväylällä valtakunnallista liikennettä on vähän, mutta sillä on paljon liikennettä lentokentälle, joten sitä pitää pohtia”, Rimpiläinen sanoo.

”Länsiväylä on tavaraliikenteen reitti Länsisatamaan, joten myös sen tulisi säilyä valtion väylänä.”

Sinnemäen mielestä bulevardeja tarvittaisiin huomattavasti Liikenneviraston näkemystä enemmän, sillä ne ovat olennainen osa yleiskaavan asuinrakentamismahdollisuuksia.

”On jotakuinkin mahdotonta ajatella, että bulevardisoinnin mahdollisuudet koskisivat vain Vihdintietä ja Itäväylää.”

Moottoritiet ovat valtion omistamia teitä. Helsinki ei siis pysty yksin päättämään teiden muuttamisesta bulevardeiksi.

”Kaupungin ja valtion olisi hyvä neuvotella, että mitä tässä tehdään ja millä aikataululla. Olemme hieman ihmetelleet, että näistä ei ole käyty neuvotteluja”, Rimpiläinen sanoo.

Jos valtio ja Helsinki eivät pääse sopuun, oikeuslaitos päättää viime kädessä kumman intressi on tärkeämpi.

Bulevardit mahdollistavat kasvun

 Helsingin yleiskaava tähtää siihen, että Helsingissä asuu vuonna 2050 noin 870 000 asukasta.

 Helsinki arvioi, että se saa bulevardien avulla enemmän asukkaita ja työpaikkoja kuin ilman niitä.

 Helsingin poliitikkojen on määrä päättää yleiskaavasta tämän vuoden syksyllä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää