Kaupunki

Laskettelu voi loppua Etelä-Suomessa – ”Olemme varmaan viimeinen sukupolvi”

Etelän rinteiden tulos tehdään tällä viikolla. Eteläsuomalaisista moni käy lähimäessä vain kerran vuodessa, hiihtolomalla.

Talma, Sipoo

”Eilisiltana ei ollut mustelmia. Tänään voi olla”, veikkaa helsinkiläinen Laura Lehikoinen. Edellispäivänä alla oli sukset, mutta nyt yhdeksänvuotias keikkuu ensi kertaa lumilaudalla.

Lehikoinen on tällä viikolla laskenut Lucas-veljensä kanssa Sipoon Talmassa kaksi kertaa, mikä on keskimääräiselle hiihtolomakävijälle jo aika paljon.

”Puolitoista miljoonaa suomalaista sanoo harrastavansa laskettelua, mutta suurin osa käy mäessä kerran tai harvemmin. Jos kävisi edes kaksi kertaa, olisi lajin jatkuminen kaikille turvattu”, sanoo Talma Skin toimitusjohtaja Esa Pihlajaniemi.

Näinä päivinä toimitusjohtaja toimittaa hiki päässä hyllyihin vuokrasuksia, monoja ja kypäriä, sillä juuri nyt rauta on kuumaa ja lumi kylmää. Maanantaina sata lasta aloitti hiihtokoulun, ja keskiviikkona tuli lisää.

”20 prosenttia hiihtokeskuksen vuoden tuloksesta tehdään yhden hiihtolomaviikon aikana”, Pihlajaniemi kertoo.

Takana on pari leutoa talvea, joiden jäljet näkyvät kuoppina ainakin Talman, Peuramaan ja Vihdin rinneyhtiöiden liikevaihdoissa.

Rinnefirmoilla on vastassaan kolme kovaa ässää: sää, sähkö ja Pihlajaniemen mainitsema sitoutuminen harrastukseen.

Huippuviikon tuloksen tuovat ne, jotka laskevat vain harvoin. Muina aikoina rinteet ovat himolaskijoiden valtakuntaa.

Kurjista talvista huolimatta kaikki vakuuttavat, että etelän hiihtokeskukset ovat kannattavia. Katseen pitää yltää yhtä vesisadetta pidemmälle.

”Heikkonakin talvena laskettelussa on imua”, sanoo toisen polven rinneyrittäjä, Kirkkonummen Peuramaata pyörittävä Janne Uotila.

Sää ja sähkö kulkevat käsi kädessä. Mitä useammin lumi sulaa pois, sitä useammin se on lumetettava uudelleen. Sähköä palaa, kun pumput ja kompressorit ahtavat vettä ylämäkeen lumitykkien ammuttavaksi.

Uotilan mukaan rinteiden laitto hiihtokuntoon maksaa kuusinumeroisen summan.

”Carunan homma lyö meihin kovasti”, hän sanoo ja viittaa kohua herättäneisiin sähkön siirtohintojen korotuksiin.

Talman rinteet on lumetettu tänä vuonna ainakin kaksi ja puoli kertaa, ja sähkö on henkilöstökulujen jälkeen keskuksen toiseksi suurin menoerä.

”Mutta ilman lunta me emme myy kahvin kahvia tai pullan pullaa emmekä vuokraa välineen välinettä”, Pihlajaniemi sanoo. ”Toisaalta meillä oli tänä vuonna monet avajaiset.”

Iso sähkölasku puskee ylös lipunhintoja, mutta loputtomiin laskettelijoita ei voi rokottaa.

”Laskettelu on jo nyt kallis harrastus, ja tulevaisuudessa se muuttuu vielä kalliimmaksi”, Uotila sanoo. Kelpo hiihtolomasäistä huolimatta tästä kaudesta näyttää tulevan kolmas heikko peräjälkeen.

”Suunta on selkeä ja ilmasto lämpenee. Me olemme varmaan viimeinen sukupolvi, joka pyörittää hiihtokeskuksia Etelä-Suomessa.”

Laskettelukeskus tuntuu olevan kuin dinosaurus: suurikokoinen ener­gia­syöppö muuttuvassa ilmastossa.

Periaatteessa laskettelurinteen lumettamiseen riittää pari pakkasyötä. Laadultaan tykkilumen kerrotaan olevan jopa parempaa kuin rakeistuva luonnonlumi.

Hiihtokeskukselle lumella on väliä kuitenkin myös siellä, mihin tykit eivät yllä: kodin ikkunasta pitää näkyä myös kodin ikkunasta, jotta satunnaishiihtäjä hoksaisi edes lähteä mäkeen.

”Täällä lunta on joka tapauksessa, mutta kun lunta on maastossa, se tuo ihmisille lajin mieleen”, Pihlajaniemi sanoo.

Samaa sanoo Serenan puistonjohtaja Jouko Järvinen: ”Kun kaduilla ja metsissä on lunta, tulee talvifiilis.”

Serenalla on etelän laskettelukeskuksista hyppysissään valttikortti. Se kortti on heinäkuu.

Hiihtokeskus pärjäisi Järvisen mukaan yksinäänkin, mutta koko Serenan tuloksesta ison osan tekee heinäkuu ja vesipuisto.

Muutkin tähtäävät nyt kesään. Peuramaan Janne Uotila puuhaa veljensä Samin pyörittämään Vihti Ski Centeriin seikkailupuistoa vaijeriliukuineen.

”Satsaamme entistä enemmän muuhun toimintaan. Vaikka laskettelu on edelleen olennaisinta, sen varassa ei voi yksin olla”, Uotila sanoo.

Seikkailupuisto aukeaa keväällä myös Talmassa. Pihan puista lähtee viisikerroksinen kiipeilyrata, jonka päästä alkaa vaijeriliuku laskettelumäen alarinteeseen.

Seikkailupuisto saattaa tuoda Laura Lehikoisenkin Talmaan myös kesällä, sillä hän on viihtynyt mainiosti seudun parissa muussa vastaavassa paikassa.

”Mustikkamaa oli ihan täynnä”, mummi Anneli Lehikoinen kertoo, kun lapset nousevat mäkeen uudella mattohissillä. Investointi kielii uskosta lasketteluun.

”Kyllä se jatkuu Etelä-Suomessa vielä parikymmentä vuotta”, luottaa myös Peuramaan Uotila.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää