Kaupunki

Valikko
Kaupunki

Entinen ”nyrkkilähiö” saa kasvojenkohotuksen – Hakunilassa alkaa täydennysrakentaminen

Vuoden kaupunginosaksi valitussa Hakunilassa alkaa täydennysrakentaminen, kun bussivarikkokin siirtyy muualle.

Uninen talvipäivä Hakunilan keskustassa saattaa parin vuoden kuluttua hieman vauhdittua, sillä Vantaa on tuuppaamassa alueen kehitystä roimasti eteenpäin.

2000-luvun alussa Hakunila nousi julkisuuteen jengien tappelukenttänä, mutta tuo on mennyttä aikaa. Viime kesänä Suomen kotiseutuliitto valitsi lähiön vuoden kaupunginosaksi. Yksi peruste valinnalle oli asukkaiden vilkas yhteistoiminta.

Kaupunginosan henki on muuttunut vuosien saatossa. HS vieraili Hakunilassa viime elokuussa. Tuolloin todettiin, että ”nyrkkilähiöstä” on kasvanut lintukoto.

Pian muuttuu myös rakennettu ympäristö. Pitkään odotettu muutto on nimittäin toteutumassa, sillä Itä-Vantaan bussivarikko Hakunilanmäen länsilaidalla on saanut uuden osoitteen Kehä III:n varresta Vantaan Energian jätevoimalan kupeesta. Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta myönsi maanantaina uudelle bussivarikolle suunnitteluvarauksen siten, että tilat Ojangossa olisivat käytössä kesällä 2019.

Nykyiset vuokrasopimukset bussiyhtiöiden kanssa päättyvät ensi vuonna.

Bussivarikko on ollut lähtökuopissaan jo useita vuosia, mutta aiemmat yritykset uuden varikon perustamiseksi ovat yksi toisensa jälkeen osoittautuneet liian kalliiksi. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän (sd) mukaan nyt on tosi kyseessä.

”Kaupungilla on Ojangossa voimajohtojen alla maata, jota ei mihinkään muuhun voi käyttää. Lisäksi Ojangon yhteydet ovat parantuneet, kun jätevoimalalle on rakennettu oma liittymä Kehä III:lle”, Penttilä sanoo.

Bussivarikon muutto on Penttilän mielestä Hakunilan brändille iso askel. Toivon mukaan muutto piristää Hakunilan muita rakennushankkeita.

Vielä muutama vuosi sitten HOK-Elanto suunnitteli bussien paikalle isoa kauppakeskusta, mutta hanke meni jäihin, kun varikkoa ei saatu siirrettyä. Vantaan aluearkkitehdin Vesa Kariluodon mukaan iso kauppakeskus ei ole enää ajankohtainen.

Tavoitteena on kartoittaa lisärakentamismahdollisuuksia tämän vuoden aikana koko Hakunilanmäen alueelta aina Lahdenväylän länsipuolelle Ikeaa hipoen.

”Me lähdemme nyt selvittämään alueen rakennusmahdollisuuksia puhtaalta pöydältä”, Kariluoto sanoo. Bussivarikon tilalle sovitellaan Kariluodon mukaan sekä asumista että palveluita.

HOK-Elantoa kiinnostaa kyllä Hakunilan kauppapalveluiden lisääminen, mutta bussivarikon sijainti moottoritien varressa on kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen mukaan huono.

”Se ei ole suoraan saavutettavissa Lahdenväylältä eikä Kehä III:lta. Lisäksi asiakkaat joutuisivat raahaamaan kauppakasseja kotiin ylämäkeen, koska bussivarikko sijaitsee montussa.”

Karjalaisen mukaan Hakunila ansaitsee paremmat palvelut taajaman sisällä. HOK-Elanto on yksi osakkeenomistaja myös vanhassa ostoskeskuksessa.

Hakunilalaisia ison kauppakeskuksen menetys ei hetkauta. Vanhassa ostoskeskuksessa asioineiden Pirjo Santasen ja Merja Piskusen mielestä isot ostosparatiisit ovat tarpeettomia. He olisivat tyytyväisiä, jos joku laittaisi vanhan ostarin tomerasti kuntoon.

”Täältä ovat vähitellen lähteneet pankit, posti, monet kaupat ja viimeksi Tarjoustalo vuoden vaihteessa. Ja aina niiden tilalle on tullut uusi juottola”, hymähtää 30 vuotta Hakunilassa asunut Piskunen.

Pirjo Santanen kaipaa ostoskeskukseen kenkäkauppaa ja suutaria. Autokouluun matkannut Ville Välimaa taas olisi tyytyväinen, jos joku haluaisi perustaa monipuolisen kuntosalin. Ainakin tiloja olisi tarjolla.

Myös Keijo Nissilä toivoo vain vanhan ostoskeskuksen kohentamista. Jo 18 vuotta Hakunilassa asunut Nissilä on nähnyt väestön ikääntyvän ja tarttuvan rollaattoriin.

”Eihän tämä väki edes pääsisi tuonne bussivarikon tienoille.”

Aluearkkitehti Vesa Kariluoto huokaa puhelimessa, kun vanhan ostoskeskuksen kohennus tulee puheeksi. Viime vuosina ostoskeskuksen alennustilaa on yritetty kääntää monin tavoin. Kaupungin keinot ovat kuitenkin rajalliset, kun kiinteistön omistus on hajautunut ja omistajat ovat erimielisiä siitä, mitä kiinteistölle pitäisi tehdä.

”Jopa yhden autopaikan haltija on osakkaana ostoskeskus­yhtiössä”, Kariluoto sanoo.

Hakunilan asukkaille ostoskeskus on silti vain yksi osa arkea. Santanen ja Piskunen kehuvat Hakunilaa rauhalliseksi ja vehreäksi kotipaikaksi, missä ihmiset elelevät sopuisasti uskonnosta tai etnisestä taustasta riippumatta.

”Täällä on tehty töitä yhteis­elon suhteen. Seurakunta on ollut tässä erityisen hyvä. He ovat onnistuneet tuomaan maahanmuuttajataustaisia asukkaita mukaan toimintaan”, kiittää Santanen.

Jotain näkyvääkin Hakunilassa tapahtuu jo tänä keväänä. Destian vanhan varikkoalueen asuntorakentaminen alkaa.

Entinen Destian varikko sijaitsee Itä-Vantaan varikon pohjoispuolella. Alueelle on kaavoitettu asuntoja 900 asukkaalle. Viidesosa asunnoista on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hakunilan suuralue
 • Vantaa
 • Bussiliikenne
 • Asuminen
 • Kauppakeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  3. 3

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  4. 4

   Poliisi ammuttu päähän Kööpenhaminan esikaupungissa – turvatoimia kiristetty koko Tanskassa

  5. 5

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Uudet kirjat moukaroivat kansallissankaria – Mannerheim ei ollut järin mukava mies

  9. 9

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  10. 10

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  6. 6

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  7. 7

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  8. 8

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää