Valikko
Kaupunki

Entinen ”nyrkkilähiö” saa kasvojenkohotuksen – Hakunilassa alkaa täydennysrakentaminen

Vuoden kaupunginosaksi valitussa Hakunilassa alkaa täydennysrakentaminen, kun bussivarikkokin siirtyy muualle.

Uninen talvipäivä Hakunilan keskustassa saattaa parin vuoden kuluttua hieman vauhdittua, sillä Vantaa on tuuppaamassa alueen kehitystä roimasti eteenpäin.

2000-luvun alussa Hakunila nousi julkisuuteen jengien tappelukenttänä, mutta tuo on mennyttä aikaa. Viime kesänä Suomen kotiseutuliitto valitsi lähiön vuoden kaupunginosaksi. Yksi peruste valinnalle oli asukkaiden vilkas yhteistoiminta.

Kaupunginosan henki on muuttunut vuosien saatossa. HS vieraili Hakunilassa viime elokuussa. Tuolloin todettiin, että ”nyrkkilähiöstä” on kasvanut lintukoto.

Pian muuttuu myös rakennettu ympäristö. Pitkään odotettu muutto on nimittäin toteutumassa, sillä Itä-Vantaan bussivarikko Hakunilanmäen länsilaidalla on saanut uuden osoitteen Kehä III:n varresta Vantaan Energian jätevoimalan kupeesta. Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta myönsi maanantaina uudelle bussivarikolle suunnitteluvarauksen siten, että tilat Ojangossa olisivat käytössä kesällä 2019.

Nykyiset vuokrasopimukset bussiyhtiöiden kanssa päättyvät ensi vuonna.

Bussivarikko on ollut lähtökuopissaan jo useita vuosia, mutta aiemmat yritykset uuden varikon perustamiseksi ovat yksi toisensa jälkeen osoittautuneet liian kalliiksi. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän (sd) mukaan nyt on tosi kyseessä.

”Kaupungilla on Ojangossa voimajohtojen alla maata, jota ei mihinkään muuhun voi käyttää. Lisäksi Ojangon yhteydet ovat parantuneet, kun jätevoimalalle on rakennettu oma liittymä Kehä III:lle”, Penttilä sanoo.

Bussivarikon muutto on Penttilän mielestä Hakunilan brändille iso askel. Toivon mukaan muutto piristää Hakunilan muita rakennushankkeita.

Vielä muutama vuosi sitten HOK-Elanto suunnitteli bussien paikalle isoa kauppakeskusta, mutta hanke meni jäihin, kun varikkoa ei saatu siirrettyä. Vantaan aluearkkitehdin Vesa Karisalon mukaan iso kauppakeskus ei ole enää ajankohtainen.

Tavoitteena on kartoittaa lisärakentamismahdollisuuksia tämän vuoden aikana koko Hakunilanmäen alueelta aina Lahdenväylän länsipuolelle Ikeaa hipoen.

”Me lähdemme nyt selvittämään alueen rakennusmahdollisuuksia puhtaalta pöydältä”, Karisalo sanoo. Bussivarikon tilalle sovitellaan Karisalon mukaan sekä asumista että palveluita.

HOK-Elantoa kiinnostaa kyllä Hakunilan kauppapalveluiden lisääminen, mutta bussivarikon sijainti moottoritien varressa on kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalaisen mukaan huono.

”Se ei ole suoraan saavutettavissa Lahdenväylältä eikä Kehä III:lta. Lisäksi asiakkaat joutuisivat raahaamaan kauppakasseja kotiin ylämäkeen, koska bussivarikko sijaitsee montussa.”

Karjalaisen mukaan Hakunila ansaitsee paremmat palvelut taajaman sisällä. HOK-Elanto on yksi osakkeenomistaja myös vanhassa ostoskeskuksessa.

Hakunilalaisia ison kauppakeskuksen menetys ei hetkauta. Vanhassa ostoskeskuksessa asioineiden Pirjo Santasen ja Merja Piskusen mielestä isot ostosparatiisit ovat tarpeettomia. He olisivat tyytyväisiä, jos joku laittaisi vanhan ostarin tomerasti kuntoon.

”Täältä ovat vähitellen lähteneet pankit, posti, monet kaupat ja viimeksi Tarjoustalo vuoden vaihteessa. Ja aina niiden tilalle on tullut uusi juottola”, hymähtää 30 vuotta Hakunilassa asunut Piskunen.

Pirjo Santanen kaipaa ostoskeskukseen kenkäkauppaa ja suutaria. Autokouluun matkannut Ville Välimaa taas olisi tyytyväinen, jos joku haluaisi perustaa monipuolisen kuntosalin. Ainakin tiloja olisi tarjolla.

Myös Keijo Nissilä toivoo vain vanhan ostoskeskuksen kohentamista. Jo 18 vuotta Hakunilassa asunut Nissilä on nähnyt väestön ikääntyvän ja tarttuvan rollaattoriin.

”Eihän tämä väki edes pääsisi tuonne bussivarikon tienoille.”

Aluearkkitehti Vesa Karisalo huokaa puhelimessa, kun vanhan ostoskeskuksen kohennus tulee puheeksi. Viime vuosina ostoskeskuksen alennustilaa on yritetty kääntää monin tavoin. Kaupungin keinot ovat kuitenkin rajalliset, kun kiinteistön omistus on hajautunut ja omistajat ovat erimielisiä siitä, mitä kiinteistölle pitäisi tehdä.

”Jopa yhden autopaikan haltija on osakkaana ostoskeskus­yhtiössä”, Karisalo sanoo.

Hakunilan asukkaille ostoskeskus on silti vain yksi osa arkea. Santanen ja Piskunen kehuvat Hakunilaa rauhalliseksi ja vehreäksi kotipaikaksi, missä ihmiset elelevät sopuisasti uskonnosta tai etnisestä taustasta riippumatta.

”Täällä on tehty töitä yhteis­elon suhteen. Seurakunta on ollut tässä erityisen hyvä. He ovat onnistuneet tuomaan maahanmuuttajataustaisia asukkaita mukaan toimintaan”, kiittää Santanen.

Jotain näkyvääkin Hakunilassa tapahtuu jo tänä keväänä. Destian vanhan varikkoalueen asuntorakentaminen alkaa.

Entinen Destian varikko sijaitsee Itä-Vantaan varikon pohjoispuolella. Alueelle on kaavoitettu asuntoja 900 asukkaalle. Viidesosa asunnoista on kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hakunilan suuralue
 • Vantaa
 • Bussiliikenne
 • Asuminen
 • Kauppakeskukset
Luetuimmat
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 4. 4

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 5. 5

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

 10. 10

  Merkittävä venäläispoliitikko uhkaa Yhdysvaltoja ”kivuliailla vastatoimilla” – USA:n edustajainhuone äänesti uusien Venäjä-pakotteiden puolesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 7. 7

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 8. 8

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää