Valikko
Kaupunki

Itä-Helsingissä monet kokkaavat kaasuliedellä – ”Television tähtikokit nostavat kaasuliesien myyntiä”

Jo 20 helsinkiläisen kerrostalon asukkaat tekevät ruokaa biokaasulla.

Suuri osa Helsingissä käytettävästä kotitalouskaasusta virtaa kantakaupungin ulkopuolelle Myllypuroon, Pihlajamäkeen, Roihuvuoreen, Vartiokylään, Herttoniemeen ja Kulosaareen.

Kuinka suuri osa, sitä ei kaasunsiirrosta vastaava Aurora Kaasunjakelu pysty sanomaan. Kaasuliesiä käyttäviä kotitalouksia on Auroran verkossa noin 25 000.

”Meidän kaasunjakelustamme vain noin kaksi prosenttia menee kotitalouksiin, joten olemme katsoneet niitä yhtenä kokonaisuutena”, sanoo operatiivisen toiminnan johtaja Timo Harju.

Yhtiö toimii 13 paikkakunnalla, mutta valtaosa keittiökaasun asiakkaista on Helsingissä. Esimerkiksi Vantaan Jusslan alueelle kaasu menee lähinnä asfaltintekijöiden tarpeisiin.

Aurora Kaasunjakelu nousi otsikoihin, kun sen kaasun siirtohintojen liki 50 prosentin korotukset tulivat julki heti sähkönsiirtoyhtiö Carunan isojen hinnankorotusten jälkeen. Kuluttajaviranomaiset selvittävät korotusten asianmukaisuutta.

Esimerkiksi noin kahdeksan euron siirtohinta kuukaudessa nousi yli 12 euroon vuoden alussa. Monilla asiakkailla kuukausihinta on kiinteä eli kaasunsiirtoa ei laskuteta kulutuksen mukaan.

”Keittiökaasua on siirtynyt viime vuosina 0,7–0,9 miljoonaa kuutiota vuodessa. Hintoja ei ollut korotettu vuosiin, eivätkä tulot kattaneet menoja”, Harju sanoo.

Aurora Kaasunjakelu syntyi viime vuonna, kun kaasunjakelu ja kaasunmyynti erotettiin. Skotlantilainen pääomasijoitusyhtiö SL Capital Partners osti Gasumin paikallisjakeluverkon viime kesänä. Siihen asti Gasum oli hoitanut sekä kaasun myynnin että siirtotoiminnan.

Helsingissäkin valtaosa Auroran välittämästä menee kiinteistöjen lämmitykseen ja teollisuudelle. Keittiökaasun käyttäjämäärät ovat pysyneet kohtuullisen vakiona, sillä poismuuttaneiden asiakkaiden tilalle on tullut uusia asiakkaita vastaava määrä.

Siirtoyhtiönä Aurora välittää useiden tuottajien kaasua. Harjun mukaan jo 20 asuinkerrostalon keittiöissä on siirtynyt biokaasun kuluttajiksi.

”Biokaasun tuottajat tietysti toivoisivat sen käytön lisääntyvän. Biokaasun siirto toimii samalla tavalla kuin Norppa-sähkön jakelu sähköverkossa”, Harju sanoo.

Ympäristöystävällisen Norppa-sähkön tuottajat ohjaavat sähkön yhteiseen jakeluverkkoon. Norppa-sähkön käyttäjät maksavat tuottajalle kulutuksensa mukaan.

Kaasuliesikauppaan asuminen verkoston ulkopuolella ei suoraan vaikuta. Kaasuliesiin erikoistuneessa Kaasuvalo-yrityksessä on totuttu asiakkaisiin, jotka kantavat kaasupulloja keittiön allaskaappiin tai omakotitalon kellariin. Nämä asiakkaat ovat ihmisiä, joille ruoanlaitto on intohimo.

”Television kokkiohjelmat ja tähtikokit kuten Jamie Oliver nostivat kaasuliesien myyntiä kymmenen vuotta sitten. Se trendi on pysynyt”, sanoo toimitusjohtaja Jonne Salenius Kaasuvalosta.

Suuri osa keittiökaasun asiakkaista asuinpaikastaan riippumatta valitsee kaasulieden ja sähköuunin yhdistelmän. Uunin käyttö koetaan hankalaksi, ja se myös kuluttaa kaasua enemmän kuin liesi.

Jos asiakkaan kulutusta ei noteerata kaasulaskussa, myös uuniksi saattaa valikoitua kaasu-uuni.

Kaasuverkko kuntoon

 Auroran Kaasunjakelu on ilmoittanut investoivansa Helsingin kaasuverkkoon 1,4 miljoona euroa tänä vuonna. Muihin kaasuverkkoihinsa se investoi miljoona euroa.

 Yhtiöllä on Helsingissä kaasuverkkoa yli 200 kilometriä.

 Auroran siirtämän kaasun määrä on alle kaksi prosenttia Suomen kaasunsiirroista.

 Liesikäyttöön se siirtää alle 0,04 prosenttia koko Suomen kaasunsiirtojen kokonaismäärästä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää