Valikko

Valtuustosta tuli loikkaristo – Helsingissä jo viisi loikkausta puolueesta toiseen

Helsingin kaupunginvaltuustossa on loikattu puolueista toisiin näin paljon viimeksi 1990-luvulla.

Kun kaupunginvaltuutettu Johanna Sydänmaa astuu Helsingin kaupungintalon valtuustosaliin helmikuun kolmantena päivänä kello 18.02, häntä jännittää.

Jännitys johtuu siitä, mistä kukaan ei sano mitään, mutta jonka kaikki tietävät. Sydänmaa on vasta hetki sitten tehnyt puoluepolitiikan majesteettirikoksen: loikkauksen. Kokoomuslaisena valtuustoon päässyt Sydänmaa kuuluu nyt vihreisiin.

Se tarkoittaa, että Helsingin valtuustossa on tällä valtuustokaudella tapahtunut jo viisi loikkausta. Vihreiden Sirkku Ingervo ja Zahra Abdulla ovat nykyään vasemmistoliittolaisia, kokoomuksen Jarmo Nieminen kuuluu vihreisiin ja perussuomalaisten René Hursti on hypännyt omaan, René Hursti -nimiseen valtuustoryhmäänsä.

Tälläistä loikkarivirtaa ei ole nähty Helsingissä sitten 1990-luvun. Mitä ihmettä valtuustossa tapahtuu?

Puhelimessa tulee hetkeksi hiljaista, sitten kunnallispolitiikkaa tutkinut Tampereen yliopiston emeritusprofessori Risto Harisalo vastaa.

”Niin, kyllä puolueen näkökulmasta loikkaaja pettää äänestäjänsä. Puolue on panostanut häneen paljon”, Harisalo sanoo.

Helsingin valtuuston suurimman puolueen, kokoomuksen, valtuustoryhmän johtaja Lasse Männistö näkee ilmiön osana suurempaa kokonaisuutta.

”Pidän tätä demokratian kannalta ongelmallisena. Varsinkin, jos loikkauksia tapahtuu paljon”, Männistö sanoo.

Johanna Sydänmaalle kysymys on kuitenkin monimutkaisempi. Nyt hän istuu ravintola Manalan pöydässä Helsingin Töölössä ja selittää.

”Totta kai minulla on loikkauksesta myös huono omatunto. Mutta toisaalta monet opettajakollegat ovat tulleet sanomaan, että ’huh, nyt voin kertoa julkisesti, että äänestän sinua’”, Sydänmaa sanoo.

Vuosaaren lukiossa liikunnan- ja terveystiedon opettajana työskentelevä Sydänmaa kertoo vaihtaneensa puoluetta omantunnon syistä. Maan hallituksen suunnittelemat leikkaukset todistavat hänen mukaansa, ettei kokoomus enää aja koulutuksen ja lapsiperheiden asiaa.

Tämä on näkynyt Sydänmaan mukaan myös valtuustoryhmässä: hänen ajatuksiaan heikompiosaisten ja vähävaraisten etujen ajamisesta on kyllä kuunneltu, mutta päätöksissä kuuntelu ei ole näkynyt.

”Olin turhautunut siihen, että en saanut jalansijaa itselleni tärkeille asioille”, Sydänmaa sanoo. Hän kertoo puntaroineensa loikkauspäätöstä pitkään, viime vaalikaudesta lähtien. Miksi siis juuri nyt?

”Jos loikkaa heti vaalien jälkeen, pettää äänestäjät. Jos taas loikkaa juuri ennen vaaleja, uudet äänestäjät eivät tunne sinua. Tämä oli neutraalein vaihtoehto”, Sydänmaa sanoo.

Se, onko tällainen taktikointi reilua äänestäjille, riippuu katsantokannasta.

Kuntaliitto julkaisi helmikuun alussa suuren tutkimuksen, jonka mukaan kaksi kolmasosaa äänestäjistä korostaa puolueen merkitystä tehdessään kunnallisvaalien äänestyspäätöstä.

Se on huono uutinen loikkareille: jos äänestäjä äänestää puoluetta, puolueesta toiseen loikkaava pettää äänestäjän.

Mutta sitten on se toinen näkökulma. Äänestyspäätös muodostuu useista osista, ja Kuntaliiton tutkimuksen mukaan vielä suurempi osa, 84 prosenttia, äänestäjistä korostaa edelleen myös henkilön tärkeyttä äänestyspäätöksessä. Siihen luottavat kaikki Helsingin valtuustossa loikanneet.

”Ennen perussuomalaisista lähtemistä kävin tuolla baareissa ja radalla juttelemassa äänestäjieni kanssa, ja sieltä tuli viesti, että ’nämä on René henkilövaalit’”, René Hursti kertoo.

Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom kertoo kuitenkin, että puolueen merkitys on 2000-luvulla ollut äänestyspäätöksiä mittaavissa tutkimuksissa nousussa. Totuus taitaa siis löytyä näiden kahden kahden näkökulman väliltä.

”Äänestäjien näkökulmasta pidän reilumpana sitä, että puoluevaihdos tehtäisiin vaalikausien välillä”, Pekola-Sjöblom sanoo.

”Vihreät ei ole enää se puolue johon olen aikanaan liittynyt. Suurimat erimielisyydet koskivat yhtiöittämisiä sekä opetuksen ja sote-asioiden resursseja”, sanoo vasemmistoliittoon loikannut Zahra Abdulla.

”En voinut allekirjoittaa perussuomalaisten leikkauspäätöksiä maan hallituksessa”, sanoo René Hursti -ryhmään siirtynyt René Hursti.

”Minulle ympäristö- ja luontokysymykset ovat omantunnon kysymyksiä”, sanoo vihreisiin loikannut Jarmo Nieminen.

Helsingin valtuustossa puoluetta vaihtaneet perustelevat loikkauspäätöstään sillä, että heidän edustamansa puolue ei enää edusta heidän arvojaan. On tullut linjaerimielisyyksiä ja lopulta yksilö on jäänyt puolueen jalkoihin.

Perustelut eivät yllätä Åbo Akademissa kunnallispolitiikkaa tutkivaa Siv Sandbergia.

”Kunnallispolitiikkaan liittyy perustavanlaatuinen jännite. Vaalien alla puolueet lupaavat ehdokkaille, että saat toimia vapaasti, mutta todellisuus on toinen”, Sandberg sanoo.

Ilmiö on tyypillinen Suomessa käytössä olevalle – maailman mittapuulla harvinaiselle – avoimelle listavaalijärjestelmälle. Esimerkiksi Ruotsissa käytössä olevassa suljetussa listavaalissa puolueet asettavat ehdokkaat itse läpimenojärjestykseen. Näin listalla korkealle pääsevät poliitikot ovat myös sitoutuneita puolueen arvoihin ja nokkimisjärjestys on jo vaalitilanteessa suomalaista järjestelmää selkeämpi.

Siv Sandberg kertoo, että Åbo Akademin viime syksynä tekemässä suuressa päättäjätutkimuksessa suomalaiset kunnallispoliitikot toivatkin esiin turhautumistaan juuri puolueen sisäisiin valta-asetelmiin.

Vaikka kunnallispolitiikan ajatellaan olevan eduskuntaa vapaampaa ryhmäkurista, todellisuus on Sandbergin mukaan monelle toinen.

”Noin kolmasosa suurien kuntien poliitikoista kertoo, että äänestyksissä pitää noudattaa puolueen linjaa”, Sandberg sanoo.

Toisaalta, Sandberg muistuttaa, loikkausten suurta määrää selittää myös kunnallispolitiikan kotikutoisuus.

”Aika moni hakeutuu kunnallispolitiikkaan ihan muista kuin ideologisista syistä, joten voi olla enemmänkin sattumaa, mihin puolueeseen valtuutetut päätyvät”, Sandberg sanoo.

Johanna Sydänmaa tunnistaa ilmiön. Hän itse päätyi kokoomukseen tutun opettajien ammattijärjestöpiireissä vaikuttaneen henkilön kautta. Kokoomuksen Raija Vahasalo ehdotti Sydänmaalle vuoden 2004 vaalien alla ehdokkuutta.

”Ja kohta olikin sitten jo järjestettynä tapaaminen Benin [Zyskowicz] kanssa”, Sydänmaa muistelee.

Mutta olipa yksittäisillä loikkauksilla kuinka hyvät perusteet tahansa, ilmiö itsessään saattaa muuttaa koko poliittista kulttuuria, sanovat tutkijat.

”Tällä saattaa olla dominovaikutusta. Kun yksi ihminen päättää lähteä ryhmästä, lopulta siihen päätyy useampi. Puolueiden rooli on muutenkin heikentynyt selvästi viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Enää alle kymmenen prosenttia suomalaisista kuuluu puolueisiin”, Siv Sandberg sanoo.

Helsingissä puolueiden väliset valtasuhteet ovat pysyneet loikkauksista huolimatta vaalituloksen mukaisina, mutta poliittisen laivan tasapainopiste on siirtynyt oikealta vasemmalle: loikkaajien virta on kulkenut kokoomuksesta vihreisiin, vihreistä vasemmistoliittoon ja perussuomalaisista sosiaalista oikeudenmukaisuutta korostavaan yhden miehen René Hursti -ryhmään.

Eniten puolueita tuntuu kuitenkin hiertävän se, että osa loikkareista on pitänyt puolueelta saamansa lautakuntapaikan loikkauksensa jälkeenkin. Sirkku Ingervo kuuluu edelleen nuorisolautakuntaan, Zahra Abdulla asuntolautakuntaan ja René Hursti sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Lautakuntaan jääminen ei ole laitonta, mutta puolueissa sitä ei pidetä ”herrasmiessopimuksen ” mukaisena.

Sirkku Ingervo on asiasta eri mieltä. ”Puolueen vaihtaminen on raskas prosessi. En näe syytä rangaista puoluetta vaihtaneita lautakuntapaikan menettämisellä. Silloin he menettäisivät myös mahdollisuuden vaikuttaa päätösten valmisteluun”, hän kertoo.

Ingervo kertoo kuitenkin suunnittelevansa eroa nuorisolautakunnasta, koska hänelle on avautumassa paikka toisesta lautakunnasta.

”Eteenpäin elävän mieli!”, Ingervo kommentoi.

Oikaisu 1. maaliskuuta klo 9.53: Aiemmin kirjoitukseen liitetystä grafiikasta puuttui maininta, että Jarmo Nieminen oli poissa valtuustokokouksesta, josta kuva otettiin. Hänen paikallaan istui kokoomuksen varavaltuutettu Heimo Laaksonen.

Painopiste siirtynyt vasemmalle

 Viisi valtuutettua on tällä kaudella vaihtanut puoluetta Helsingin valtuustossa. Lisäksi varavaltuutettu Mari Rantanen on siirtynyt Sdp:stä perussuomalaisiin.

 Loikkausten suunta on vienyt politiikan painopistettä oikealta vasemmalle. Kaksi valtuutettua on siirtynyt kokoomuksesta vihreisiin ja kaksi vihreistä punavihreiden kautta vasemmistoliittoon. Lisäksi René Hursti on eronnut perussuomalaisista ja perustanut oman René Hursti -ryhmän.

 Viimeksi näin moni on vaihtanut Helsingissä puoluetta kesken vaalikauden 1990-luvulla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Obama määräsi Wikileaks-vuotaja Chelsea Manningin vapautettavaksi – nyt kysytään jo, mitä tekee Julian Assange

  3. 3

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  4. 4

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  5. 5

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  6. 6

   Pikkupakkanen sai Ranskan sähköyhtiön vetoamaan kansaan: älkää käyttäkö tulostinta, tuhotkaa vanhat sähköpostit

  7. 7

   Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija: ”Aika historiallinen hetki”

  8. 8

   Venäjän ulkoministeri haukkui Euroopan ja sen ”alhaiset arvot”: Ukrainan sota johtui liberaalien arvojen tuputtamisesta

  9. 9

   Brittilehti: Yhdysvaltaisnainen haastaa Trumpin oikeuteen ahdistelusta

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  3. 3

   ”En syö juuri mitään, enkä silti laihdu” – Asiantuntijat kertovat, kuinka paljon aineenvaihdunnan hidastuminen oikeasti vaikuttaa laihtumiseen

  4. 4

   Tammikuun palkkakuitissa odottaa yllätys – tarkista, paljonko maksusi ovat nousseet kilpailukykypäätösten takia

  5. 5

   Sarjahukuttamisista tuomittu on yhä kateissa, poliisi julkaisi kasvokuvan – ”mahdolliset vihjeet hätäkeskukseen”

  6. 6

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  7. 7

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  8. 8

   Influenssa vai tavallinen flunssa? Lääkäri kertoo, miksi influenssaa kannattaa seurata tarkasti

  9. 9

   Juristi menetti työttömyys­korvauksensa, vaikka ei ollut tienannut senttiäkään – työttömyysturvassa on sudenkuoppia, jos pyrkii työllistymään itse

  10. 10

   Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Olivia Oras alkoi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana VIP-elämää – Mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää