Valikko
Kaupunki

VR:n monopolin murtuminen lähestyy

Kunnat ostavat VR:n osuuden junista. Kilpailuttamisen edellytykset uusitaan.

Helsingin seudun junaliikenteen kilpailuttamisen perusteet selkenevät. VR ja Helsingin seudun liikenne (HSL) ovat neuvotelleet uudet ehdot junaliikenteen jatkosopimukselle, joka ulottuu vuoden 2021 kesään.

Jatkosopimus on tuomassa 32 miljoonan euron säästön viidessä vuodessa vanhaan sopimukseen verrattuna. Vielä vuosi sitten toukokuussa kustannushyöty laskettiin pari miljoonaa euroa pienemmäksi.

”Junaliikennettä on nyt enemmän. Kehäradalle on otettu lisää junia, jotta liikenne pysyy aikataulussaan. Myös Y-junan järjestelyt ovat kasvattaneet HSL:n junaliikennettä”, perustelee HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

HSL piti hinnanalennusta ehtona kolmen vuoden jatkosopimukselle. Alun perin sopimuskauden piti päättyä vuoden 2017 lopussa, ja HSL oli varautunut kilpailuttamaan junaoperaattorin siihen mennessä. VR kuitenkin esitti jatkoaikaa.

HSL suostui, koska se halusi ratkaista tarjouskilpailun kannalta hankalasti hinnoiteltavia kunnossapitojärjestelyjä.

Hinnanalennuksen valmistelu on teettänyt runsaasti töitä VR:n lähiliikenteessä.

”Viimeisen parin vuoden aikana lähiliikenteessä on tehostettu toimintaa hartiavoimin”, luonnehtii VR:n lähiliikennejohtaja Topi Simola.

HSL:n hallitus käsittelee jatkosopimusta tiistaina ja VR:n hallitus maaliskuun alussa.

Jos sopimukseen päästään, merkittävin muutos on VR:n Ilmalan varikon avautuminen ulkopuolisille operaattoreille. VR on vuokraamassa pääkaupunkiseudun kuntien yhteiselle Junakalustoyhtiölle oman tilan, jossa sen omistamia lähijunia voidaan huoltaa.

Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja VR:n omistama kalustoyhtiö on runsaassa kymmenessä vuodessa hankkinut 41 lähijunaa. Seuraavien kahden vuoden aikana lähiliikenteeseen tulee vielä 40 junaa lisää. Kalustoyhtiö vuokraa junia junaoperaattoreiden käyttöön.

Vaikka suurin osa junien arkisesta huollosta tehdään jo ulkona maastossa ja ratapihoilla, junat tarvitsevat harvinaisempia, mutta välttämättömiä huoltotoimia varten varikkotilan. Vuokrasopimusluonnokseen on kirjattu myös eräiden kalliiden koneiden kuten esimerkiksi VR:n pyöräsorvin sekä VR:n pesuhallin yhteiskäytöstä.

VR on myös luopumassa noin kolmanneksen osuudestaan Junakalustoyhtiössä. Pääkaupunkiseudun kunnat lunastavat VR:n ulos yhteensä 70 000 euron kauppasummalla. Suurimman omistajaksi nousee Helsingin kaupunki 49,5 prosentin osuudella.

Jatkosopimuksen luonnokseen on nyt pikkutarkasti perattu niitä riskitekijöitä, jotka suoraan vaikuttavat tarjouskilpailun onnistumiseen. HSL on halunnut varmistua, ettei VR ole kilpailua vääristävässä etulyöntiasemassa tarjouskilpailun koittaessa.

HSL on tähän mennessä maksanut pääkaupunkiseudun lähiliikenteestä noin 70 miljoonaa euroa vuosittain. Summa on niin suuri, että se on jo pitkään kiinnostanut kansainvälisiä toimijoita. Tarjouskierroksesta povataan aikaavievää, joten kilpailun on määrä käynnistyä jo ensi vuoden lopulla.

Vaikka liikennekausi alkaa vasta viiden vuoden kuluttua, mahdollisille valituksille ja käytännön järjestelyille halutaan varata riittävästi aikaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raideliikenne
 • Lähiliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  2. 2

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  3. 3

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Syyria ei riitä Venäjälle – Putin hakee nyt jalansijaa myös Libyassa ja Palestiinassa

  7. 7

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  8. 8

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  9. 9

   Brasiliassa lentokoneturma – Koneessa valtavaa korruptiotutkintaa johtava tuomari

  10. 10

   Meksiko luovutti huumeparoni El Chapon Yhdysvaltoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää