Kaupunki

Valikko
Kaupunki

Huutava pula ammattilaisista: Pääkaupunkiseudun päiväkodeista puuttuu 500 lastentarhanopettajaa

Pula lastentarhanopettajista kasvaa vuosi vuodelta, koska yliopistosta valmistuvat eivät riitä täyttämään edes nykyistä vajetta.

Pääkaupunkiseudulta puuttuu ainakin 467 lastentarhanopettajaa ja 49 erityislastentarhanopettajaa.

Toisin sanoen joka kuudennen suomenkielisen lastentarhanopettajan työtä hoiti Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä lokakuussa joku ilman alalle pätevöittävää koulutusta tai paikka oli kokonaan ilman täyttämättä.

Pula pahenee nykymenolla joka syksy. Seudulta valmistuvien määrä ei paikkaa nykyistäkään vajetta. Samalla lapsimäärä kasvaa ja kokeneita ammattilaisia siirtyy eläkkeelle.

Pääkaupunkiseudulle tarvittaisiin siis satoja kappaleita lisää Salsa Liimataisia. Helsingin isoimmassa päiväkodissa Kallion Franzeniassa tammikuussa aloittanut lastentarhanopettaja sanoo, että pedagogiikkaa painottanut koulutus on tarpeen joka päivä pienimpienkin ryhmässä.

Se auttaa katsomaan kasvatuksen näkökulmasta arkisia tilanteita.

”Esimerkiksi aamupiirissä käydään läpi viikonpäiviä, leikkiryhmissä kehittyvät sosiaaliset taidot. Erilaisissa siirtymätilanteissakin voi tehdä paljon, vaikka nimetä lapselle kehonosia pukemisen yhteydessä tai laulaa vessareissulla.”

Lyhyisiin sijaisuuksiin on vuosia ollut vaikea löytää pätevää väkeä. Nyt myöskään vakipaikkoihin ei aina riitä hakijoita.

”Ensin pitää aina etsiä kelpoista lastentarhanopettajaa. Jos sellaista ei millään löydy, nimitämme esimerkiksi jonkun hyvän, pitkään töitä tehneen lastenhoitajan opettajan sijaiseksi”, sanoo Helsingin varhaiskasvatusviraston johtaja Satu Järvenkallas.

Helsinki pyrkii houkuttelemaan uusia työntekijöitä esimerkiksi tukemalla opiskelijoita harjoittelussa ammatillisella ohjauksella, järjestämällä infotilaisuuksia ja tarjoamalla mentorointia vastavalmistuneille.

”Fakta on silti, että vaikka saisimme kaikki tältä alueelta valmistuvat meille töihin, se ei riittäisi”, sanoo työvoimasuunnittelija Riikka Heloma.

Helsingin yliopistossa alan opinnot syksyllä aloittavia on yhtä paljon kuin vuotta aiemmin: 120. Paikoista 20 tulee hallituksen myöntämällä hätärahalla, viime vuonna samat paikat tulivat toisen väliaikaisen rahoituksen avulla.

Myös ammattikorkeakouluista valmistuu lastentarhanopettajiksi päteviä. Lisäksi pääkaupunkiseudulle saapuu jonkin verran eläkeikää lähestyviä päteviä lastentarhanopettajia lastensa ja lastenlastensa perässä.

Ammattilaisista kilpailevat muutkin suomalaiskaupungit.

”On korkea kynnys muuttaa tänne pienipalkkaiselle alalle opiskelupaikkakunnalta, kun vuokrat ovat niin kalliita”, muistuttaa Espoon varhaiskasvatusjohtaja Titta Tossavainen.

Toisaalta moni vastavalmistunut vaihtaa alaa. Tyypillistä on jatkaa esimerkiksi luokanopettajan opintoja.

”Ehkä heillä on erilainen näkemys tästä alasta kuin minulla. Ei tämä ole vain leikkiä hiekkalaatikolla, vaan vaativaa työtä”, sanoo pari vuotta alalla ollut Liimatainen.

Työn raskas puoli on hektisyys. Hän kaipaisi enemmän aikaa kohdata lapset yksilöinä. Liimatainen valittelee kehnoa palkkaa ja sitä, että työtä ei arvosteta tarpeeksi.

”Itse koen, että juuri tätä haluan tehdä. Lapset palkitsevat joka päivä.”

Laki edellyttää, että päiväkotiryhmässä kolmesta ammattilaisesta yhden pitää olla lastentarhanopettaja. Lastentarhanopettajaliitto on jo pitkään vaatinut, että yli kolmevuotiaiden ryhmässä pitäisi olla kaksi lastentarhanopettajaa ja yksi lastenhoitaja. Jos näin käy, vaje tekijöistä kasvaa entisestään.

Liimataisen mielestä kahden lastentarhanopettajan vaatimus on hyvä. ”Toisen opettajan tuli auttaisi suunnittelemaan toimintaa nykyistä paremmin.”

Espoon Tossavainen arvelee, että pedagogisen koulutuksen tarve on yhä suurempi. ”Ammattilaiset tarvitsevat syvällistä ymmärrystä alle kouluikäisen tavasta oppia.”

Yhä useampi tulee ammattikorkea­koulusta

 Lastentarhanopettajista suurin osa on kasvatustieteiden kandidaatteja yliopistosta tai ammattikorkeakoulun sosionomeja, joiden tutkintoon kuuluu myös varhaiskasvatusopintoja. Ammattikorkeakoululaisten osuus kasvaa.

 Palkka alkaa 2 300 eurosta.

 Yliopistokoulutusta on lisätty tipoittain. Valtion tämän vuoden budjetissa on rahaa 120 aloituspaikan lisäämiseksi väliaikaisesti eri puolille Suomea. Helsingin yliopisto hakee todennäköisesti kahtakymmentä näistä.

 Ruotsinkielisiä ammattilaisia on ollut vielä vaikeampi löytää.

 Pätevistä lastenhoitajista ei ole yhtä pahaa pulaa, koska lähihoitajia koulutetaan paljon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Päivähoito
 • Helsinki
 • Vantaa
 • Espoo
 • koulutuspolitiikka
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  7. 7

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  8. 8

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  3. 3

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  4. 4

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  5. 5

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää