Kaupunki

Seitsemän veljestä Irakista löysivät kodin Suomesta – ”Parhaimpia ovat suomalaiset mummot ja papat”

Al-Bazoonin veljeskatras pakeni Suomeen 1990-luvun alussa. Nyt Helsingissä ja Hyvinkäällä asuvat veljekset toimivat tulkkeina uusille turvapaikanhakijoille.

Tapaamisaikaan on enää 37 minuuttia, kun käy ilmi, että yksi tämän tarinan päähenkilöistä on kateissa. On sovittu, että tehdään lehtijuttu seitsemästä suomenirakilaisesta veljeksestä, jotka kaikki toimivat tulkkeina.

Se on herkullinen ajatus: päivitetään Aleksis Kiven klassikkokirja 2010-luvulle. Mutta hetki ennen yhteishaastattelua veljeksistä toiseksi nuorin, Simon ­al-Bazoon, ilmoittaa, että veljistä toiseksi vanhin, Azhar al-Bazoon, ei tulekaan.

Miten näin voi olla? Kiven Seitsemässä veljeksessä veljeskatraan toiseksi vanhin jäsen Tuomas on se jämpti ja sovitussa pysyvä.

”Voit vain kuvitella, kuinka vaikeaa on yrittää järjestää kaikkia seitsemää veljeä samaan aikaan samaan paikkaan, kun heidän tunteensa muuttuvat koko ajan”, Simon puuskahtaa.

Mutta ei huolta! Kuluu vain viisi minuuttia, ja draama saa onnellisen lopun. Azhar onkin ollut pienillä päiväunilla eikä ole siksi vastannut puhelimeen.

Kohta Thafir, Azhar, Meisin, Hamid, Mahmud, Simon ja Karar järjestäytyvät kameran eteen äitinsä kotona Hyvinkäällä. Seitsemän iloista miestä, hymyt korvissa kuin Otavan tähdillä.

Siinä he nyt ovat: ensin tulleet.

Ensimmäinen turvapaikanhakija-aalto saapui Suomen 1990-luvun alussa. Silloin tuli myös al-Bazoonin kiintiöpakolaisperhe.

Saddam Husseinin vaino ei väistellyt verta eikä pyydellyt anteeksi. Niinpä Karbalan kaupungissa asuneet al-Bazoonitkin lähtivät.

Ensimmäiset vuodet kuluivat pakolaisleirissä Saudi-Arabiassa. Sitten hiekkamyrskyt jäivät taakse ja perhe muutti Turkuun.

”Se oli uusi alku”, Simon sanoo.

Viime vuonna Suomeen saapui taas joukko uutta elämää etsiviä irakilaisia. Al-Bazoonin veljeksille se on tuonut päivätöiden ohelle lisää tulkkauskeikkoja.

Veljekset asuvat nykyään Helsingissä ja Hyvinkäällä, mutta keikkaa on riittänyt vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea.

”Pahimmillaan tulkattavaa on ollut 14 tuntia päivässä”, sanoo Mahmud al-Bazoon, veljistä kolmanneksi nuorin.

Ohjelmoija, kokki, koneasentaja, koneistaja, raskaiden koneiden kuljettaja, myyntiedustaja ja merkonomi. Vaikka Turun Pernoossa ei 1990-luvun alussa aina oikein hyväksytty ulkomaalaisia, pikkuhiljaa elämä nosti Irakin seitsemän veljestä selkäänsä.

”Parhaimpia ovat suomalaiset mummot ja papat. Heiltä me saimme parhaat neuvot siitä, miten täällä Suomessa ollaan”, Simon al-Bazoon sanoo.

Virallisemmassa kotouttamisjärjestelmässä sen sijaan olisi ollut veljesten mukaan parantamisen varaa. Pojille opetettiin kyllä kieltä muttei juuri kulttuuria.

”No esimerkiksi sellainen pieni asia, että Irakissa julkinen kiroilu koetaan loukkaavaksi. Kun sitten joku poika sanoi bussi­pysäkillä ’vittu’, emme tajunneet, ettei hän yritä loukata ­meitä. Oli tulla tappelu”, Mahmud al-Bazoon muistelee.

Al-Bazoonit pelkäävät, ettei Suomessa ole ymmärretty, mihin kulttuurierojen viidakkoon turvapaikanhakijat joutuvat.

”Pitäisi kysyä neuvoa niiltä, jotka ovat jo kohdanneet nämä ongelmat. Siis aiemmin tulleilta turvapaikanhakijoilta”, Simon sanoo.

Kiven kirjassa veljekset eivät pysty vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin ja muuttavat siksi syvälle metsään Impivaaraan.

Simon al-Bazoon vakuuttaa, että impivaaralaisuus on totta. Ja vielä pahempaa: se on tarttuvaa!

”Minustakin on tullut sellainen. Väkijoukoissa ihmisten kosketukset ahdistavat, enkä enää osaa nauraa julkisesti kovaan ­ääneen. Meistä on tullut ne seitsemän veljestä”, Simon julistaa.

Otetaan vaikka Aleksis Kiven Aapo, veljeksistä kolmanneksi vanhin. Hän on harkitsevainen ja kova tarinankertoja. Irakin veljeksistä kolmanneksi vanhin on Meisin. Onko Meisinissä Aapon luonteenpiirteitä?

”On! Hänkin kertoo tarinoita”, Karar huudahtaa.

No entäs sitten Simeoni, liuhuparta? Keittääkö Hamid koko veljeskatraalle herneet?

”Joo. Se on oikeastikin meidän kokki!” sanoo Meisin eli ”Aapo”.

Vielä yksi. Esikoispoika Juhani on ankara ja hidasoppinen. Löytyykö esikoispoika Thafirista näitä luonteenpiirteitä?

”Ei Thafir ainakaan ole hidasoppinen: hän on valmistunut yliopistostakin. Eikä hän ole ankarakaan”, Simon lisää.

Sitten käy ilmi vielä toinen huojentava asia: seitsemän veljestä eivät olekaan perheen ai­noat lapset. ”Meillä on myös kaksi siskoa”, Simon kertoo.

Ja kuinka ollakaan, hekin tekevät keikkaa tulkkeina.

Nuorimmaista veljeksistä, Kararia, naurattavat edelleen Seitsemän veljeksen luonteenpiirteet.

”Olen Eero”, hän julistaa. ”Se älykäs toisinajattelija.”

Kun ihmisten väliset jännitteet kasvavat, tarvitaan välittäjiä, jotka pystyvät toimimaan kahden maailman välillä. Pakolaiskriisin aikana sellaisia ovat olleet tulkit.

Al-Bazoonin veljekset kertovat, että jatkuva hädän katsominen on tuntunut pahalta, mutta toisaalta on ollut hienoa päästä kertomaan tulijoille Suomesta.

Tulkkaukset ovat johtaneet myös outoihin tilanteisiin. Nyt Suomeen on tullut myös irakilaisia, jotka kannattivat Saddam Husseinin hallintoa. Veljekset ovat siis auttaneet niitä, joiden vuoksi he joutuivat 25 vuotta sitten jättämään kotimaansa.

”Onhan se tietysti vähän ironista”, Karar sanoo.

”Mutta tulkilla ei saa olla mielipiteitä. Tällaiset eivät voi vaikuttaa tulkkaukseen”, Simon sanoo.

Se on suomalaisen viileä tapa suhtautua politiikkaan. Ovatko veljekset nykyään irakilaisia vai suomalaisia?

”En ole käynyt Irakissa 25 vuoteen. Taidan kyllä olla enemmän suomalainen kuin irakilainen”, Mahmud sanoo.

Simon on samaa mieltä.

”Tuntemattomien kanssa koen kyllä itseni edelleen välillä vähän ulkomaalaiseksi”, hän sanoo.

”Tuttujen kanssa sellaista tunnetta ei enää tule.”

Seitsemän veljestä kääntävät Seitsemää veljestä arabiaksi. HS.fi/hstv

Irakilaiset Suomessa

 Suomeen saapui viime vuonna 25 400 turvapaikanhakijaa. Heistä 15 400 oli Irakista.

 Vuonna 2014 Suomessa asui Tilastokeskuksen mukaan 12 953 irakilaistaustaista ihmistä.

 Osa irakilaisista on tullut Suomeen kiintiöpakolaisina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakolaiset
 • Pakolaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  3. 3

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  4. 4

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää