Valikko
Kaupunki

Ei maailmallakaan aina moikkailla bussikuskia – Tokiossa hengityssuojain peittää hymynkin

Moni saattaa yllättyä, etteivät suomalaiset olekaan maailman jurointa kansaa, jos mittarina pidetään bussikuskin tervehtimistä.

Tokio/Tukholma/Lontoo

Moni saattaa yllättyä, etteivät suomalaiset olekaan maailman jurointa kansaa, jos mittarina pidetään bussikuskin tervehtimistä. HS:n maanantaina julkaiseman laskennan mukaan vain noin joka neljäs tervehtii kuljettajaa – ja todella harva ääneen.

HS:n kirjeenvaihtajat laskivat vertailun vuoksi bussimatkustajien moikkauksia kolmessa suurkaupungissa: Tokiossa, Tukholmassa ja Lontoossa.

Tulos saattaa yllättää: eipä niitä moikkauksia viljellä muuallakaan.

Hyvin käyttäytyvässä Tokiossa bussikuskia tervehditään selvästi harvemmin kuin Helsingissä.

Arkiaamun bussijono on Japanin pääkaupungissa Tokiossa Shinjuku Nishiguchin bussiterminaalissa hyvässä järjestyksessä kuten Japanissa on tapana. Kun bussi tulee, kukin menee omalla vuorollaan kyytiin ja vilauttaa maksukorttia kuljettajan edessä olevalle lukulaitteelle. Vain yksi kahdeksasta kyytiin nousevasta, noin 40-vuotias nainen, tervehtii kuljettajaa. Hän tekee sen nyökkäämällä nopeasti. Nyökkäys tarkoittaa tässä yhteydessä samaa kuin kumartaminen.

Hyviä tapoja arvostavassa Japanissa kumarrellaan paljon, kun tavataan kavereita tai liiketuttuja. Bussikuskille pokkuroiminen sen sijaan ei näytä kuuluvan tapoihin.

Tokiossa vain harva menee bussilla töihin, koska kaupungissa on erittäin tehokas ja kattava metro- ja junaverkosto. Niiden vaunuissa ollaan ruuhka-aikoina kuin sillit suolassa.

HS:n laskujen mukaan joka kahdeksas tervehti kuljettajaa, ja kaikki tervehtivät kumartamalla. Tulos on linjassa japanilaisen asiakaspalvelukulttuurin kanssa. Japanissa asiakas on kuningas, eikä häneltä odoteta erityisiä kohteliaisuuksia palvelijoilleen.

”Jotkut sanovat huomenta tai iltaa tai tervehtivät kumartamalla. Jotkut eivät”, sanoo tokiolainen linja-autonkuljettaja Yuuji Iwasawa, 34. ”Ei haittaa, jos matkustaja vain menee ohi.”

”Itse yritän kumartaa kaikille”, kuljettaja sanoo.

On mahdollista, että osa HS:n tarkkailemista bussiin tulijoista tervehti kuljettajaa hiljaa sanallisesti tai hymyili. Siitä on vaikea saada varmuutta, koska huulten liikkeitä ei näe kirurgin maskia muistuttavan hengityssuojaimen takaa. Maskia käytti kuljettaja sekä noin puolet matkustajista.

Tokiossa monet käyttävät hengityssuojainta etenkin julkisissa kulkuvälineissä. Maskin alkuperäinen tarkoitus on estää tarttuvien tautien kuten influenssien leviämistä. Tähän tarkoitukseen niitä käyttävät etenkin vanhukset.

Monelle nuorelle maski on sen sijaan lähinnä asuste tai sosiaalinen suojamuuri, joka viestii, etteivät he halua kommunikoida muiden matkustajien kanssa. Osalle Tokion nuorista naisista maski on kuin osa meikkiä. Eri värisillä ja kokoisilla maskeilla voi korostaa tai peittää haluttuja kasvonpiirteitä.

Tiukassa tuntuivat olevan tervehdykset myös Tukholmassa. HS tarkkaili moikkauksia bussilinjalla kolme, joka körötteli aamuruuhkassa läpi Tukholman kohti Södersjukhusetia eteläisellä Södermalmilla.

Monilla työmatkalaisilla oli korvilla kuulokkeet tai puhelin. Juuri kukaan ei hymyile. Moni tulee sisään tuppisuuna.

”God morgon”, kajauttaa silti vanhempi nainen kovaan ääneen kuskille ovella.

Tukholma ei ole kaupunki, jossa naapurille puhutaan tai kadulla aloitetaan keskustelu vieraan kanssa. Jos mahdollista, se on vielä harvinaisempaa kuin Helsingissä.

Siksi ei ole yllätys, että verraten harva tervehtii myös bussikuskia. Yllätys on pikemminkin se, että HS:n epätieteellisessä pikatestissä niin tekee silti joukko ihmisiä.

Edestakaiselle matkalle aamuruuhkassa osuu 122 matkustajaa. Heistä kuskia tervehtii tavalla tai toisella 32 eli noin joka neljäs. Noin puolet heistä ääneen. Hieman myöhemmin aamulla tervehtijöitä on jo liki yhtä monta kuin tervehtimättömiä.

Kuljettaja Maria Sundbergin mielestä kaupunkilaiset ovat todellisuudessa varsin hyvätapaisia.

”Aika moni oikeasti tervehtii. Moni ääneenkin. Sitten on tietenkin se joukko, joka ei koskaan sano mitään”, hän sanoo.

Sundberg aloitti kuskina vuonna 1981, ja hänen kouluttajansa tervehti aina ja kaikkia. Hän itsekin oppi saman tavan. Aina ei silti nykyisin tule sanottua hei kaikille ruuhkassa ja liikennettä vahtiessa.

Poikkeuksen tarkastelussa näyttää tekevän Lontoo, jossa tervehtiminen kuuluu hyviin tapoihin. Kaikki bussimatkustajat eivät jaksa silti kuskia tervehtiä. Kaikki kopeissaan istuvat kuskitkaan eivät viitsi tervehtiä matkustajia.

HS:n tarkkailumatkan aikana 25 matkustajasta 19 tervehti kuljettajaa, lähes kaikki jopa ääneen.

Lontoolaisen iästä ei välttämättä voi päätellä, tervehtiikö hän vai ei. Nuorissa on paljon hyvätapaisia, ja toisaalta moni eläkeläinen viilettää sisään luomatta kuljettajaan katsettakaan.

Pitää myös muistaa, että Lontoossa asuu paljon maahanmuuttajia. Noin kolmannes lontoolaisista on syntynyt Britannian ulkopuolella. Maahanmuuttajat tuovat mukanaan oman maansa kulttuurin. Näin myös tervehtimiskulttuuri voi vaihdella sen mukaan, missä päin Lontoota matkustetaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää