Valikko
Kaupunki

Helsinki on yllättävän humalahakuinen kaupunki – näissä kaupunginosissa juodaan eniten

Helsinkiläinen ei tupakoi, on hoikka ja syö kiltisti kasviksensa – mutta juo merkillisen paljon myös hyvinvoivissa kaupunginosissa.

Helsinki on yllättävän humalahakuinen kaupunki. Pääkaupungissa on myös muuta Suomea enemmän liikaa alkoholia käyttäviä, erityisesti Ullanlinnan, Kallion, Alppiharjun ja Kampinmalmin peruspiireissä.

Näin kertoo kaupungin tietokeskuksen tuore selvitys terveydestä ja elintavoista alueittain. Helsingin tiedot on poimittu erilleen THL:n valtakunnallisista luvuista. Alkoholin kulutusta mitataan vastauksilla audit-testiin, siis siihen samaan, jota yleisesti käytetään esimerkiksi työter­veysasemilla ja neuvoloissa.

Muilla mittareilla helsinkiläinen pitää terveydestään parempaa huolta kuin suomalainen yleensä. Harvempi polttaa, jättää kasvikset tai liikunnan väliin tai on ylipainoinen. Useampi kokee terveytensä yhtä hyväksi kuin muualla Suomessa, joskin masennus on yleistä.

Selitys tälle on pitkälti pääkaupunkiseudun muuta maata korkeampi koulutustaso, mutta alkoholin tapauksessa tämä ei täysin riitä syyksi. Hyvinvoiva Etelä-Helsinki näkyy myös alkoholi­tilastoissa vahvasti.

Ei kyllä yllätä, huudahtavat Ullanlinnassa asuvat Robin Johansson ja Juha Sutinen.

”Kaikkihan täällä ovat juoppoja”, Johansson lisää ja siirtää sotilasta rivakasti eteenpäin šakkilaudalla. Meneillään on pikašakkiturnaus ravintola Centralissa, ja Tapsa Talasterä on vahvoilla.

Sutinen maistelee vieressä olutta. Ehkä täällä asuvilla ihmisillä on vapaa-aikaa enemmän, Sutinen miettii. On aikaa juoda enemmän.

”Juominen ei täällä rajoitu viikonloppuun. Se on enemmän drinkillä käyntiä. Muualla ehkä enemmän vedetään tuubat”, Sutinen jatkaa.

Johansson on eri mieltä. ”Kyllä täällä on jengi aika tukka täynnä.”

Humala ei siis liene aivan tuntematon etelähelsinkiläisille.

Helsinkiläisten omaa kokemusta elintavoistaan ei aiemmin ole koottu aivan samalla tavalla yhteen alueittain. Tutkija Elise Haapamäki sanoo, että aineiston avulla ei vielä voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä elintapojen syvemmistä syistä. Tähän tarvittaisiin vielä lisää tutkimusta.

”Siihenhän kaikki tällainen tutkimus tähtää, että palveluja pysyttäisiin suunnittelemaan paremmin”, Haapamäki selittää.

Tutkijan mukaan tulokset ­eivät juuri yllättäneet. Monia ­alueellisia eroja terveyteen vaikuttavissa tavoissa voi lukea rinnan esimerkiksi asuntokantaa ja koulutusta mittaavien tilastojen kanssa.

Alkoholia tosiaan käyttää mittareiden mukaan liikaa useampi kuin joka kolmas helsinkiläinen. Suuri kulutus on yleisempää nuorissa ikäryhmissä, ja myös sukupuolten väliset erot ovat yhä mittavia.

Alkoholia kuluu eniten vähän koulutetuilla miehillä, mutta myös korkeasti koulutettujen miesten luvut ovat suuria. Liikakäytöltä suojaa jonkin verran perhe: synkimmät luvut osuvat yksinasujille.

Alkoholin liikakäyttö oli tavallisinta kantakaupungissa ja harvinaisinta Itä- ja Länsi-Pakilassa sekä Munkkiniemessä. Humalahakuinen juominen sen sijaan jakautui alueittain hiukan eri tavalla: se oli edelleen yleistä Kalliossa ja Alppiharjussa mutta harvinaisempaa eteläisimmissä peruspiireissä.

Sitä esiintyi sen sijaan paljon Myllypurossa, jossa liikakäytön luvut taas olivat maltillisia.

Juominen on erilaista eri kaupunginosissa, uskoo Ullanlinnassa asuva Eetu Halmesmäki ja siemaisee viinilasistaan. Miehen nauttima punaviini on Malbec-rypäleestä valmistettua, sillä Halmesmäen mielestä ei ole yhdentekevää, mitä lihapullien kyytipoikana nauttii.

”Täällä safkataan ja juodaan samaan aikaan. Täällä on tapana vetää lounasviini tai dinner-viinit, mutta se jää siihen”, Halmesmäki kuvailee.

Ullanlinnassa varmasti juodaan määrällisesti paljon, Halmesmäki uskoo, mutta se ei usein tarkoita humaltumista.

”Me olemme nyt juoneet lasilliset viiniä ruoan kanssa. Monet tekevät niin vaikka päivittäin. Mutta me olemme lähdössä tästä himaan nukkumaan.”

Muissa terveystottumuksissa Helsinki on muuta maata paremmalla tiellä.

Päivittäin tupakoivia aikuisia on vain 14 prosenttia. Korkeasti koulutetut käyttäytyvät samoin Helsingissä kuin muuallakin maassa – harva polttaa. Toisaalta vähän koulutetut helsinki­läiset polttavat enemmän kuin vähän koulutetut suomalaiset yleensä.

Päivittäin tupakoivista moni myös käyttää liikaa alkoholia. Tupakoivien osuus on suurin Mellunmäessä, Myllypurossa, Pasilassa, Pukinmäessä, Kaarelassa ja Pitäjänmäessä.

Helsinkiläisistä aikuisista 13 prosenttia on lihavia. Noin viidennes syö niukasti tuoreita kasviksia. Varmimmin kasviksia löytyy lautaselta Tuomarinkylässä ja Lauttasaaressa, harvimmin Pukinmäessä. Yksi ihmisten valintoja paljon selittänyt tekijä oli mahdollisuus lounaaseen työpaikan tai oppilaitoksen ruokalassa. Se auttaa muistamaan kasvikset.

Noin kolmannes aikuisista liikkuu aktiivisesti Helsingissä. Luvut ovat parhaita kantakaupungissa. Liikunnan väliin jättäviä on eniten Pasilassa ja Itä-Helsingissä.

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimusaineisto perustuu THL:n tuoreimpiin valtakunnallisiin alueellisiin terveys- ja hyvinvointikyselyihin, joista on poimittu erikseen helsinkiläisten vastaukset vuosilta 2013–2015.

  Helsinkiläisiä vastaajia on tänä aikana ollut vajaat 10 000.

 Vastaajat ovat yli 20-vuotiaita.

 Taustamuuttujina on tarkasteltu esimerkiksi ikää, koulutustasoa, sukupuolta ja aluetta, joita tutkimuksessa ovat Helsingin peruspiirit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Terveys
 • Kansanterveys
 • Etelä-Helsinki
 • Kaisu Moilanen
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Donald Trump väittää lopettaneensa CNN:n ja MSNBC:n katsomisen, jäljelle jäi Fox – kanava, jota ravisuttaa kaksi ahdisteluskandaalia ja syytökset valheellisesta uutisoinnista

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

  7. 7

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  8. 8

   Natsitohtori Mengele teki julmia ihmiskokeita – poikansa hän tapasi sodan jälkeen vain kahdesti, salanimellä Fritz-setä

  9. 9

   Taloyhtiön ahneus synnytti erikoisen ravintolasekoilun

  10. 10

   Myrkkyruiskeiden vanhentumisen hoputtama Arkansas teloitti kaksi raiskausmurhasta tuomittua – ensimmäinen tuplateloitus 17 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  6. 6

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää