Valikko
Kaupunki

Ensihoitotehtävien määrä kasvanut rajusti Helsingissä – ”Henkilöstön työkuorma on valtava”

Vuonna 2 000 ambulanssi hälytettiin Helsingissä paikalle hieman alle 35 000 kertaa, ja viime vuonna ensihoitotehtävien määrä oli noussut jo 54 596:een.

Kaikki Helsingin pelastuslaitoksen ambulanssit ovat yhä useammin samanaikaisesti kiinni ensihoitotehtävissä. Jos muuta ei ole tarjolla, pitää hätiin lähettää ensin paloautolla liikkuva yksikkö.

”Henkilöstön työkuorma on valtava. Kaupungilta on pyydetty lisäresursseja, mutta niitä ei ole tullut kymmeneen vuoteen”, kertoo ensihoitopäällikkö Kari Porthan Helsingin pelastuslaitokselta.

Ensihoitotehtävien määrä on sen sijaan kasvanut rajusti. Vuonna 2000 ambulanssi hälytettiin Helsingissä paikalle hieman alle 35 000 kertaa, ja viime vuonna ensihoitotehtävien määrä oli noussut jo 54 596:een eli ennätyslukemiin.

Tehtäviä oli lähes 1 400 enemmän kuin vuonna 2014.

Viime vuonna ensihoitotehtäviä oli siis keskimäärin 150 vuorokaudessa. Porthanin mukaan ensihoitotehtävien määrä on ollut kasvusuunnassa myös tänä vuonna.

Ensihoitotehtävien määrän lisääntymistä selittää muun muassa se, että Helsingissä on koko ajan enemmän asukkaita. Suurten ikäluokkien ansiosta myös ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa.

”Vuonna 2008 ensihoitopotilaista 25 prosenttia oli yli 65-vuotiaita. Toissa vuonna yli 65-vuotiaiden osuus oli noussut jo 45 prosenttiin”, Porthan sanoo.

Samaan aikaan yhä useampi vanhus on laitoshoidon sijasta kotihoidossa. Ensihoitotehtävien määrää on Porthanin mukaan kasvattanut erityisesti juuri se, että koko ajan sairaampia vanhuksia hoidetaan kotona.

”On tiettyjä potilaita, jotka kuormittavat meitä paljon. Lyhyen ajan sisällä voi olla useita kymmeniä tehtäviä.”

Aina paikalle ei Porthanin mukaan tarvittaisi ensihoitoa. Helsingin pelastuslaitos yrittääkin pohtia hätäkeskuksen ja sosiaali- ja terveysviraston kanssa, miten ensihoidon työkuormaa voisi pienentää. Käytännössä tällaisia keinoja olisi esimerkiksi kotisairaanhoidon valmiuksien nostaminen ja hätäkeskuksen riskiarvion päivittäminen.

Tavoitteena on siis luoda nykyistä yksilöidymmät ohjeet siitä, milloin tilanne on niin akuutti, että ambulanssi on tarpeen. Ensihoitoa on turha kuormittaa silloin, jos tilanteen pystyisi hoitamaan potilaan turvallisuutta vaarantamatta esimerkiksi omalääkärin kautta.

Mitään nopeita muutoksia on tuskin luvassa, koska päätöksiä pitää tehdä ministeritasolla asti. Hätäkeskusta ohjaa ja valvoo sisäministeriö.

”Tämä ei ole mikään yksinkertainen asia”, Porthan toteaa.

Porthan painottaa, että kenenkään ei pidä alkaa nostaa rimaa hätäkeskukseen soittamisen suhteen. On viranomaisten tehtävä puntaroida, kuinka akuutti tilanne on ja mikä on paras toimintatapa – potilaan ei pidä yrittää ratkoa tällaisia asioita.

Suurin osa Helsingin ensihoitotehtävistä liittyi viime vuonna aiempien vuosien tapaan peruselintoimintojen häiriöihin. Sydämen, verenkierron, hengityksen ja tajunnan vakavat häiriöt muodostivat noin 40 prosenttia tehtävistä.

Ensihoitopalvelun järjestäminen on sairaanhoitopiirien vastuulla. Helsingissä pelastuslaitos toimii ensihoitopalvelujen tuottajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ensihoito
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää