Valikko
Kaupunki

Voisiko espoolainen liittää tonttinsa Kauniaisiin pienemmän veroprosentin perässä – ei onnistu, virkamies sanoo

Rajalla olevia kiinteistöjä siirtyy kunnasta toiseen. Pala Vihtiä on jo liittynyt Espooseen, pala Sipoota on siirtymässä Vantaalle. Asukkaat ovat perustelleet muutosta palveluiden etäisyydellä.

Suuria kuntaliitoksia Helsingin seudulla ei ole nähty, mutta kuntien rajat näyttävät silti muuttuvan pienin nitkahduksin.

Seuraava muutos voi tulla Vantaan ja Sipoon väliseen rajaan. Sipoolaisen pariskunnan toive siitä, että heidän 4 236 neliömetrin kokoinen tonttinsa liitettäisiin Vantaaseen, nytkähti maanantaina askeleen eteenpäin, kun Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi osaltaan anomuksen kuntarajan siirtämisestä.

Lasse ja Eeva Riutamaa ovat asuneet 21 vuotta Sipoossa tontilla, joka on kiinni kuntarajassa Vantaan Nikinmäen kupeessa. Ainoa kulkutie pariskunnan talolle on Vantaan Siikatien kautta, ja kiinteistö on liitetty Vantaan sähkö- ja viemäriverkkoihin.

Riutamaat pistivät kuntarajamuutoksen vireille viime syksynä, kun Sipoon rakennusvalvonta oli viestittänyt, että lisärakentamiselle ei heruisi lupia. Pariskunnalla on neljä perheellistä lasta, joista kaksi on suunnitellut oman talon rakentamista samalle tontille vanhempiensa talon kanssa.

Riutamaiden kotia lähimmät palvelut, kuten terveyskeskus, löytyy Vantaalta. Kotikunnassa Sipoossa vastaavat palvelut ovat 13 kilometrin päästä Nikkilän kuntakeskuksessa.

Neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolta kertoo, että yksittäiset kuntalaiset perustelevat anomustaan kuntarajan siirtämisestä yleensä juuri palveluiden saatavuudella ja etäisyyksillä.

”Varmasti ne ovat ne kaksi perustetta, joilla eniten esitetään siirtoa”, Hernesmaa sanoo.

Pienikin kuntarajan rukkaus on osaliitos, jota säätelee kuntarakennelaki. Reilusti Riutamaiden tonttia suurempi pala Sipoota muuttui naapurikunnaksi, kun Lounais-Sipoo liitettiin Helsinkiin vuonna 2009. Liitokset ovat mittakaavaerosta huolimatta rinnastettavissa.

”Prosessi on samankaltainen riippumatta siitä, onko kysymyksessä pieni alue vai suurempi alue. Tietyt lain edellyttämät vaiheet täytyy käydä läpi”, Hernesmaa kertoo.

Suomessa tehtiin valtiovarainministeriön tilaston mukaan vuosina 2004–2015 kaikkiaan 84 osaliitosesitystä. Esityksistä 46 oli asukkaiden tekemiä, ja myös muun muassa kunnat itse sekä maanmittaustoimistot tekivät niitä.

Osaliitostilaston tilastovuosi alkaa heinäkuusta ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Heinäkuusta 2014 vuoden 2015 kesäkuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla tehdyistä seitsemästä osaliitosesityksestä kaksi hyväksyttiin. Kolmena edellisvuonna ei mennyt läpi yhtään anomusta.

Vuodesta 2004 lähtien on hyväksytty kaikkiaan 27 kuntarajan siirtämiseen liittyvää anomusta.

Vaikka osaliitoksia tehdäänkin, kotikunnan muutos onnistuu edelleen huomattavasti helpommin perinteisin keinoin – eli yksinkertaisesti muuttamalla.

Kuntarajan siirtoa haluavan kuntalaisen tai kaupunkilaisen on nimittäin ensin tehtävä asiasta esitys oman kunnan kaupunginhallitukselle, joka puolestaan hankkii kaikkien asianomaisten kunnanvaltuustojen lausunnot. Lopullisesti osaliitoksesta päättää joko valtiovarainministeriö tai valtioneuvosto.

”Pääsääntöisesti kaikista kuntarakennemuutoksista päätetään valtioneuvostossa. Kuitenkin silloin, jos mikään kunta ei vastusta osaliitosta, voidaan muutos hyväksyä myös valtiovarainministeriön päätöksellä”, Hernesmaa kertoo.

Välillä kaikki asianosaiset kunnat vastustavat osaliitosta, mutta liitos toteutuu siitä huolimatta. Näin kävi esimerkiksi viime vuonna, kun Espoon rajalla Vihdissä asuvan perheen tontti liitettiin valtioneuvoston päätöksellä Espooseen.

”Lain mukaan edellytykset muutoksen hyväksymiselle ovat tiukemmat, mikäli toinen kunta vastustaa muutosta. Muutos on helpompi tehdä, jos kunnat ovat yksimielisesti osaliitosesityksen takana.”

Kuntarakennelaki määrää perussävelet, joiden mukaan anomus kuntarajan siirtämisestä joko hyväksytään tai hylätään. Päätöksenteko kysyy Hernesmaan mukaan kuitenkin aina myös tapauskohtaista harkintaa.

Kun kuntarajoja kuitenkin muutetaan kuntalaisten aloitteesta ja pienin nitkauksin, voisiko ihminen alkaa noukkia rusinat kuntien pullasta?

Kun on mukava, omiin mieltymyksiin valitettavan väärällä puolella kuntarajaa sijaitseva tontti, voisiko kuntarajaa siirtämällä hyötyä esimerkiksi rahallisesti?

Voisiko esimerkiksi Kauniaisten rajalla asuva espoolainen perustella osaliitosta sillä, että maksaa mieluummin Kauniaisille 16,5 prosentin kuntaveroa kuin Espooseen 18 prosentin veroa. Säästäisihän siinä esimerkiksi 3 500 euroa tienaava veroissa runsaat 50 euroa kuukaudessa.

”Se ei kyllä ole lainmukainen peruste muuttaa kuntarajoja”, Hernesmaa toteaa.

”Liitos ei varmaankaan veroperusteisesti onnistuisi, vaan pitäisi olla muitakin syitä”, arvelee myös Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Vasta muutaman kuukauden kunnanjohtajan virassa ollut Masar kertoo, ettei tällä hetkellä ole vireillä mitään sellaista, mikä voisi siirtää Espoon ja Kauniaisten välistä rajaa. Hän ei muista kuulleensa aiemminkaan osaliitospyrkimyksistä.

Rajalla voisi kuitenkin teoriassa olla myllerrystä, sillä kaikki tontit eivät välttämättä ole edes yhdessä kaupungissa.

”Ainakin yksi tontti on osittain Espoon puolella, osittain Kauniaisten puolella”, Masar kertoo.

Kauniaisten pinta-alan paisuminen Espoon keskellä ei siis ole realistinen tulevaisuudenkuva. Eikä kaupungilla itselläänkään ole Masarin mukaan tarvetta valloittaa alueita Espoolta.

”Tämä on ihan sopiva koko.”

Kuntajakoa voidaan kuntarakennelain veivata uusiksi muun muassa silloin, jos muutos parantaa alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita, alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia tai alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta.

Jo nyt vantaalaisiksi itsensä tuntevat Riutamaat ovat toiveikkaita sen suhteen, että heistä tulee vielä virallisesti vantaalaisia.

”Meillä on aika hyvät perustelut. Jää vielä nähtäväksi, minkälaisia argumentteja Sipoolla on pitää meidät sipoolaisina”, Lasse Riutamaa sanoo.

Riutamaan näkemyksen mukaan kuntarajojen hienosäätöä voisi tehdä nykyistä järkevämmällä ja jouhevammalla tavalla. Hänen mielestään byrokratia on tällaisenaan turhan jäykkää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Sipoo
 • Raja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  5. 5

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  6. 6

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  7. 7

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  8. 8

   Vladimir Putin on kokenut koiraihminen, mutta aina hän ei käyttäydy vastuullisen koiranomistajan lailla – Putinin Konni päätyi luontonsa vastaisesti pelottelutehtäviin

  9. 9

   Päihtyneitä kuljettajia liikkuu juuri nyt maanteillä muuta vuotta enemmän – katso, moniko rattijuoppo on jäänyt kiinni kotikunnassasi tänä vuonna

  10. 10

   Ampuma­välikohtaus Israelin suurlähetystössä Jordaniassa – Yksi kuollut ja yksi haavoittunut vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää