Valikko
Kaupunki

Voisiko espoolainen liittää tonttinsa Kauniaisiin pienemmän veroprosentin perässä – ei onnistu, virkamies sanoo

Rajalla olevia kiinteistöjä siirtyy kunnasta toiseen. Pala Vihtiä on jo liittynyt Espooseen, pala Sipoota on siirtymässä Vantaalle. Asukkaat ovat perustelleet muutosta palveluiden etäisyydellä.

Suuria kuntaliitoksia Helsingin seudulla ei ole nähty, mutta kuntien rajat näyttävät silti muuttuvan pienin nitkahduksin.

Seuraava muutos voi tulla Vantaan ja Sipoon väliseen rajaan. Sipoolaisen pariskunnan toive siitä, että heidän 4 236 neliömetrin kokoinen tonttinsa liitettäisiin Vantaaseen, nytkähti maanantaina askeleen eteenpäin, kun Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi osaltaan anomuksen kuntarajan siirtämisestä.

Lasse ja Eeva Riutamaa ovat asuneet 21 vuotta Sipoossa tontilla, joka on kiinni kuntarajassa Vantaan Nikinmäen kupeessa. Ainoa kulkutie pariskunnan talolle on Vantaan Siikatien kautta, ja kiinteistö on liitetty Vantaan sähkö- ja viemäriverkkoihin.

Riutamaat pistivät kuntarajamuutoksen vireille viime syksynä, kun Sipoon rakennusvalvonta oli viestittänyt, että lisärakentamiselle ei heruisi lupia. Pariskunnalla on neljä perheellistä lasta, joista kaksi on suunnitellut oman talon rakentamista samalle tontille vanhempiensa talon kanssa.

Riutamaiden kotia lähimmät palvelut, kuten terveyskeskus, löytyy Vantaalta. Kotikunnassa Sipoossa vastaavat palvelut ovat 13 kilometrin päästä Nikkilän kuntakeskuksessa.

Neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolta kertoo, että yksittäiset kuntalaiset perustelevat anomustaan kuntarajan siirtämisestä yleensä juuri palveluiden saatavuudella ja etäisyyksillä.

”Varmasti ne ovat ne kaksi perustetta, joilla eniten esitetään siirtoa”, Hernesmaa sanoo.

Pienikin kuntarajan rukkaus on osaliitos, jota säätelee kuntarakennelaki. Reilusti Riutamaiden tonttia suurempi pala Sipoota muuttui naapurikunnaksi, kun Lounais-Sipoo liitettiin Helsinkiin vuonna 2009. Liitokset ovat mittakaavaerosta huolimatta rinnastettavissa.

”Prosessi on samankaltainen riippumatta siitä, onko kysymyksessä pieni alue vai suurempi alue. Tietyt lain edellyttämät vaiheet täytyy käydä läpi”, Hernesmaa kertoo.

Suomessa tehtiin valtiovarainministeriön tilaston mukaan vuosina 2004–2015 kaikkiaan 84 osaliitosesitystä. Esityksistä 46 oli asukkaiden tekemiä, ja myös muun muassa kunnat itse sekä maanmittaustoimistot tekivät niitä.

Osaliitostilaston tilastovuosi alkaa heinäkuusta ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Heinäkuusta 2014 vuoden 2015 kesäkuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla tehdyistä seitsemästä osaliitosesityksestä kaksi hyväksyttiin. Kolmena edellisvuonna ei mennyt läpi yhtään anomusta.

Vuodesta 2004 lähtien on hyväksytty kaikkiaan 27 kuntarajan siirtämiseen liittyvää anomusta.

Vaikka osaliitoksia tehdäänkin, kotikunnan muutos onnistuu edelleen huomattavasti helpommin perinteisin keinoin – eli yksinkertaisesti muuttamalla.

Kuntarajan siirtoa haluavan kuntalaisen tai kaupunkilaisen on nimittäin ensin tehtävä asiasta esitys oman kunnan kaupunginhallitukselle, joka puolestaan hankkii kaikkien asianomaisten kunnanvaltuustojen lausunnot. Lopullisesti osaliitoksesta päättää joko valtiovarainministeriö tai valtioneuvosto.

”Pääsääntöisesti kaikista kuntarakennemuutoksista päätetään valtioneuvostossa. Kuitenkin silloin, jos mikään kunta ei vastusta osaliitosta, voidaan muutos hyväksyä myös valtiovarainministeriön päätöksellä”, Hernesmaa kertoo.

Välillä kaikki asianosaiset kunnat vastustavat osaliitosta, mutta liitos toteutuu siitä huolimatta. Näin kävi esimerkiksi viime vuonna, kun Espoon rajalla Vihdissä asuvan perheen tontti liitettiin valtioneuvoston päätöksellä Espooseen.

”Lain mukaan edellytykset muutoksen hyväksymiselle ovat tiukemmat, mikäli toinen kunta vastustaa muutosta. Muutos on helpompi tehdä, jos kunnat ovat yksimielisesti osaliitosesityksen takana.”

Kuntarakennelaki määrää perussävelet, joiden mukaan anomus kuntarajan siirtämisestä joko hyväksytään tai hylätään. Päätöksenteko kysyy Hernesmaan mukaan kuitenkin aina myös tapauskohtaista harkintaa.

Kun kuntarajoja kuitenkin muutetaan kuntalaisten aloitteesta ja pienin nitkauksin, voisiko ihminen alkaa noukkia rusinat kuntien pullasta?

Kun on mukava, omiin mieltymyksiin valitettavan väärällä puolella kuntarajaa sijaitseva tontti, voisiko kuntarajaa siirtämällä hyötyä esimerkiksi rahallisesti?

Voisiko esimerkiksi Kauniaisten rajalla asuva espoolainen perustella osaliitosta sillä, että maksaa mieluummin Kauniaisille 16,5 prosentin kuntaveroa kuin Espooseen 18 prosentin veroa. Säästäisihän siinä esimerkiksi 3 500 euroa tienaava veroissa runsaat 50 euroa kuukaudessa.

”Se ei kyllä ole lainmukainen peruste muuttaa kuntarajoja”, Hernesmaa toteaa.

”Liitos ei varmaankaan veroperusteisesti onnistuisi, vaan pitäisi olla muitakin syitä”, arvelee myös Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Vasta muutaman kuukauden kunnanjohtajan virassa ollut Masar kertoo, ettei tällä hetkellä ole vireillä mitään sellaista, mikä voisi siirtää Espoon ja Kauniaisten välistä rajaa. Hän ei muista kuulleensa aiemminkaan osaliitospyrkimyksistä.

Rajalla voisi kuitenkin teoriassa olla myllerrystä, sillä kaikki tontit eivät välttämättä ole edes yhdessä kaupungissa.

”Ainakin yksi tontti on osittain Espoon puolella, osittain Kauniaisten puolella”, Masar kertoo.

Kauniaisten pinta-alan paisuminen Espoon keskellä ei siis ole realistinen tulevaisuudenkuva. Eikä kaupungilla itselläänkään ole Masarin mukaan tarvetta valloittaa alueita Espoolta.

”Tämä on ihan sopiva koko.”

Kuntajakoa voidaan kuntarakennelain veivata uusiksi muun muassa silloin, jos muutos parantaa alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita, alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia tai alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta.

Jo nyt vantaalaisiksi itsensä tuntevat Riutamaat ovat toiveikkaita sen suhteen, että heistä tulee vielä virallisesti vantaalaisia.

”Meillä on aika hyvät perustelut. Jää vielä nähtäväksi, minkälaisia argumentteja Sipoolla on pitää meidät sipoolaisina”, Lasse Riutamaa sanoo.

Riutamaan näkemyksen mukaan kuntarajojen hienosäätöä voisi tehdä nykyistä järkevämmällä ja jouhevammalla tavalla. Hänen mielestään byrokratia on tällaisenaan turhan jäykkää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Sipoo
 • Raja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Tutkija: Republikaanien epäonnistuminen Obamacaren romuttamisessa vaikeuttaa muitakin uudistuksia – ”Tyssääminen on merkki syvistä vaikeuksista”

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  8. 8

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  9. 9

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  8. 8

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää