Kaupunki

Selvitysmies Tarasti ehdottaa itsehallintoa Helsingille, Espoolle ja Vantaalle

Tarastin mielestä Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat muodostaa omat ”maakuntansa”, jos 1,6 miljoonan asukkaan Uudestamaasta tulee niiden kanssa liian suuri. Tämä helpottaisi Uudenmaan pienien kuntien asemaa.

Selvitysmies Lauri Tarastin mielestä Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat kukin muodostaa oman itsehallintoalueensa hallituksen suunnitteleman aluehallintouudistuksen yhteydessä.

Tarasti selvitti hallitukselle, mitä tehtäviä itsehallintoalueille voisi antaa. Hän jätti raporttinsa hallitukselle tammikuun lopussa.

Tarastin esitys lähti siitä, että jokainen maakunta olisi maakuntavaalissa oma vaalipiirinsä. Uudenmaan kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että seudun 26 kunnassa asuvat 1,6 miljoonaa ihmistä äänestäisivät yhtenä vaalipiirinä.

Tämä suosisi voimakkaasti Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa helsinkiläiset antoivat 40 prosenttia Helsingissä ja Uudellamaalla annetuista äänistä. Uudenmaan pienimpien kuntien Myrskylän ja Pukkilan osuus annetuista äänistä oli yhteensä 0,2 prosenttia.

”Tämä on Uuttamaata koskeva erityisongelma. Pienissä kunnissa asuvien uusimaalaisten on vaikea päästä valtuustoon, sillä enemmistö äänestäjistä asuu suurilla paikkakunnilla. Niillä [Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla] on myös keskimäärin valovoimaisempia tähtiä esittää kandidaateiksi”, Tarasti sanoo HS:lle.

Tarastin mielestä yksi keino paikata ongelmaa olisi se, että Helsinki muodostaisi oman itsehallintoalueensa eli ”maakuntansa”. Tarvittaessa myös Espoo ja Vantaa voisivat perustaa omat alueensa, Tarasti ehdottaa.

”Silloin jäljelle jäävän alueen koko vastaisi Suomen muita suurimpia maakuntia. Tämä on kuitenkin täysin yksityisajatteluani, enkä ole esittänyt asiaa virallisesti. Tätä voisi mielestäni kuitenkin harkita, jos katsotaan, että tästä Uudenmaan alueesta tulee liian suuri.”

Uudenmaan jälkeen Suomen toisiksi suurimmassa maakunnassa Pirkanmaalla on reilut 500 000 asukasta.

Tarasti arvioi, että koko Suomeen voisi tulla uudistuksen yhteydessä noin 1 000 maakuntavaltuutettua. Uudenmaan maakuntavaltuustossa istuisi Tarastin arvion mukaan noin sata valtuutettua.

Tarasti huomauttaa, ettei hänellä ole asiaan enää poliittista ohjausvaikutusta, sillä hän on jo esityksensä itsehalintoalueiden tehtävistä jättänyt.

”Tämä esitys on vain minun mielipiteeni asiaan.”

Pääkaupunkiseudun suurkunnissa Tarastin esitys saa ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) tyrmää sen suorilta jaloilta.

”Pidän esitystä täysin järjettömänä. Se vaan johtaisi tilanteeseen, jossa yhteistyötä ei tehtäisi nykyisenkään vertaa”, Rauhamäki sanoo.

Espoossa ajatukseen suhtaudutaan jo suopeammin.

”Jos tällä itsehallintouudistuksella tavoitellaan sitä, että näille hallintoalueille tulisi asukasmääriltään laajemmat hartiat, niin se on pienempien alueiden kannalta hyvä tavoite”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok).

”Suuremmissa kaupungeissa tämä tavoite on jo saavutettu, joten mielestäni esimerkiksi kuuden suurimman kaupungin kannalta kannattaisi edetä niin, että niille annettaisiin näihin itsehallintoalueisiin rinnastettavia vastuita ja velvollisuuksia. Esimerkiksi Saksassa näin on tomittu”, Mäkelä sanoo.

Rauhamäen ja Mäkelän kommentteja selittänee osaltaan se, että Helsinki on ajanut voimakkaasti metropolialueen kuntien yhdistymistä, Espoo puolestaan on halunnut pysyä itsenäisenä.

Hallitus ajaa Suomeen suurta uudistusta, jossa kunnilta siirrettäisiin valtaa maakuntarajojen mukaan muodostettaville itsehallintoalueille.

Kunnilta on siirtymässä maakuntiin noin puolet budjetista sekä esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilta yli 220 000 henkilöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • itsehallintoalueuudistus
 • Uusimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  3. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  4. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  5. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  6. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  7. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  8. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  9. Tunti sitten
  10. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  11. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  12. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  13. Näytä lisää