Valikko
Kaupunki

Selvitysmies Tarasti ehdottaa itsehallintoa Helsingille, Espoolle ja Vantaalle

Tarastin mielestä Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat muodostaa omat ”maakuntansa”, jos 1,6 miljoonan asukkaan Uudestamaasta tulee niiden kanssa liian suuri. Tämä helpottaisi Uudenmaan pienien kuntien asemaa.

Selvitysmies Lauri Tarastin mielestä Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat kukin muodostaa oman itsehallintoalueensa hallituksen suunnitteleman aluehallintouudistuksen yhteydessä.

Tarasti selvitti hallitukselle, mitä tehtäviä itsehallintoalueille voisi antaa. Hän jätti raporttinsa hallitukselle tammikuun lopussa.

Tarastin esitys lähti siitä, että jokainen maakunta olisi maakuntavaalissa oma vaalipiirinsä. Uudenmaan kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että seudun 26 kunnassa asuvat 1,6 miljoonaa ihmistä äänestäisivät yhtenä vaalipiirinä.

Tämä suosisi voimakkaasti Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa helsinkiläiset antoivat 40 prosenttia Helsingissä ja Uudellamaalla annetuista äänistä. Uudenmaan pienimpien kuntien Myrskylän ja Pukkilan osuus annetuista äänistä oli yhteensä 0,2 prosenttia.

”Tämä on Uuttamaata koskeva erityisongelma. Pienissä kunnissa asuvien uusimaalaisten on vaikea päästä valtuustoon, sillä enemmistö äänestäjistä asuu suurilla paikkakunnilla. Niillä [Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla] on myös keskimäärin valovoimaisempia tähtiä esittää kandidaateiksi”, Tarasti sanoo HS:lle.

Tarastin mielestä yksi keino paikata ongelmaa olisi se, että Helsinki muodostaisi oman itsehallintoalueensa eli ”maakuntansa”. Tarvittaessa myös Espoo ja Vantaa voisivat perustaa omat alueensa, Tarasti ehdottaa.

”Silloin jäljelle jäävän alueen koko vastaisi Suomen muita suurimpia maakuntia. Tämä on kuitenkin täysin yksityisajatteluani, enkä ole esittänyt asiaa virallisesti. Tätä voisi mielestäni kuitenkin harkita, jos katsotaan, että tästä Uudenmaan alueesta tulee liian suuri.”

Uudenmaan jälkeen Suomen toisiksi suurimmassa maakunnassa Pirkanmaalla on reilut 500 000 asukasta.

Tarasti arvioi, että koko Suomeen voisi tulla uudistuksen yhteydessä noin 1 000 maakuntavaltuutettua. Uudenmaan maakuntavaltuustossa istuisi Tarastin arvion mukaan noin sata valtuutettua.

Tarasti huomauttaa, ettei hänellä ole asiaan enää poliittista ohjausvaikutusta, sillä hän on jo esityksensä itsehalintoalueiden tehtävistä jättänyt.

”Tämä esitys on vain minun mielipiteeni asiaan.”

Pääkaupunkiseudun suurkunnissa Tarastin esitys saa ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) tyrmää sen suorilta jaloilta.

”Pidän esitystä täysin järjettömänä. Se vaan johtaisi tilanteeseen, jossa yhteistyötä ei tehtäisi nykyisenkään vertaa”, Rauhamäki sanoo.

Espoossa ajatukseen suhtaudutaan jo suopeammin.

”Jos tällä itsehallintouudistuksella tavoitellaan sitä, että näille hallintoalueille tulisi asukasmääriltään laajemmat hartiat, niin se on pienempien alueiden kannalta hyvä tavoite”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok).

”Suuremmissa kaupungeissa tämä tavoite on jo saavutettu, joten mielestäni esimerkiksi kuuden suurimman kaupungin kannalta kannattaisi edetä niin, että niille annettaisiin näihin itsehallintoalueisiin rinnastettavia vastuita ja velvollisuuksia. Esimerkiksi Saksassa näin on tomittu”, Mäkelä sanoo.

Rauhamäen ja Mäkelän kommentteja selittänee osaltaan se, että Helsinki on ajanut voimakkaasti metropolialueen kuntien yhdistymistä, Espoo puolestaan on halunnut pysyä itsenäisenä.

Hallitus ajaa Suomeen suurta uudistusta, jossa kunnilta siirrettäisiin valtaa maakuntarajojen mukaan muodostettaville itsehallintoalueille.

Kunnilta on siirtymässä maakuntiin noin puolet budjetista sekä esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilta yli 220 000 henkilöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • itsehallintoalueuudistus
 • Uusimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää