Valikko
Kaupunki

Selvitysmies Tarasti ehdottaa itsehallintoa Helsingille, Espoolle ja Vantaalle

Tarastin mielestä Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat muodostaa omat ”maakuntansa”, jos 1,6 miljoonan asukkaan Uudestamaasta tulee niiden kanssa liian suuri. Tämä helpottaisi Uudenmaan pienien kuntien asemaa.

Selvitysmies Lauri Tarastin mielestä Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa voisivat kukin muodostaa oman itsehallintoalueensa hallituksen suunnitteleman aluehallintouudistuksen yhteydessä.

Tarasti selvitti hallitukselle, mitä tehtäviä itsehallintoalueille voisi antaa. Hän jätti raporttinsa hallitukselle tammikuun lopussa.

Tarastin esitys lähti siitä, että jokainen maakunta olisi maakuntavaalissa oma vaalipiirinsä. Uudenmaan kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että seudun 26 kunnassa asuvat 1,6 miljoonaa ihmistä äänestäisivät yhtenä vaalipiirinä.

Tämä suosisi voimakkaasti Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa helsinkiläiset antoivat 40 prosenttia Helsingissä ja Uudellamaalla annetuista äänistä. Uudenmaan pienimpien kuntien Myrskylän ja Pukkilan osuus annetuista äänistä oli yhteensä 0,2 prosenttia.

”Tämä on Uuttamaata koskeva erityisongelma. Pienissä kunnissa asuvien uusimaalaisten on vaikea päästä valtuustoon, sillä enemmistö äänestäjistä asuu suurilla paikkakunnilla. Niillä [Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla] on myös keskimäärin valovoimaisempia tähtiä esittää kandidaateiksi”, Tarasti sanoo HS:lle.

Tarastin mielestä yksi keino paikata ongelmaa olisi se, että Helsinki muodostaisi oman itsehallintoalueensa eli ”maakuntansa”. Tarvittaessa myös Espoo ja Vantaa voisivat perustaa omat alueensa, Tarasti ehdottaa.

”Silloin jäljelle jäävän alueen koko vastaisi Suomen muita suurimpia maakuntia. Tämä on kuitenkin täysin yksityisajatteluani, enkä ole esittänyt asiaa virallisesti. Tätä voisi mielestäni kuitenkin harkita, jos katsotaan, että tästä Uudenmaan alueesta tulee liian suuri.”

Uudenmaan jälkeen Suomen toisiksi suurimmassa maakunnassa Pirkanmaalla on reilut 500 000 asukasta.

Tarasti arvioi, että koko Suomeen voisi tulla uudistuksen yhteydessä noin 1 000 maakuntavaltuutettua. Uudenmaan maakuntavaltuustossa istuisi Tarastin arvion mukaan noin sata valtuutettua.

Tarasti huomauttaa, ettei hänellä ole asiaan enää poliittista ohjausvaikutusta, sillä hän on jo esityksensä itsehalintoalueiden tehtävistä jättänyt.

”Tämä esitys on vain minun mielipiteeni asiaan.”

Pääkaupunkiseudun suurkunnissa Tarastin esitys saa ristiriitaisen vastaanoton. Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) tyrmää sen suorilta jaloilta.

”Pidän esitystä täysin järjettömänä. Se vaan johtaisi tilanteeseen, jossa yhteistyötä ei tehtäisi nykyisenkään vertaa”, Rauhamäki sanoo.

Espoossa ajatukseen suhtaudutaan jo suopeammin.

”Jos tällä itsehallintouudistuksella tavoitellaan sitä, että näille hallintoalueille tulisi asukasmääriltään laajemmat hartiat, niin se on pienempien alueiden kannalta hyvä tavoite”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok).

”Suuremmissa kaupungeissa tämä tavoite on jo saavutettu, joten mielestäni esimerkiksi kuuden suurimman kaupungin kannalta kannattaisi edetä niin, että niille annettaisiin näihin itsehallintoalueisiin rinnastettavia vastuita ja velvollisuuksia. Esimerkiksi Saksassa näin on tomittu”, Mäkelä sanoo.

Rauhamäen ja Mäkelän kommentteja selittänee osaltaan se, että Helsinki on ajanut voimakkaasti metropolialueen kuntien yhdistymistä, Espoo puolestaan on halunnut pysyä itsenäisenä.

Hallitus ajaa Suomeen suurta uudistusta, jossa kunnilta siirrettäisiin valtaa maakuntarajojen mukaan muodostettaville itsehallintoalueille.

Kunnilta on siirtymässä maakuntiin noin puolet budjetista sekä esimerkiksi sosiaali- ja terveyssektorilta yli 220 000 henkilöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • itsehallintoalueuudistus
 • Uusimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  9. 9

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää