Valikko
Kaupunki

Helsingin pormestariruletti on valmiina pyörähtämään käyntiin – vihreät valmiina ajamaan Sinnemäkeä asemiin

Valtuusto valitsee ensimmäisen pormestarin runsaan vuoden kuluttua. Mutta kenestä pormestari leivotaan, se ratkeaa kunnallisvaaleissa keväällä 2017.

Onko hän Tatu Rauhamäki (kok), Anni Sinnemäki (vihr), Osku Pajamäki (sd) vai kuka -mäki? Tai ehkä hän ei ole -mäki ollenkaan, vaan ehkä -stö, -käs tai -ti: Lasse Männistö (kok), Otso Kivekäs (vihr) tai Pilvi Torsti (sd)?

Hetkinen, mitäs tuo Anni Sinnemäki tuolla tekee? Muuthan ovat Helsingin kolmen suurimman puolueen valtuutettuja, ja Sinnemäki on apulaiskaupunginjohtaja.

”Kyllä me ajatellaan, että Anni on mukana. Se on vain järjestelykysymys”, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

Mistä on kysymys?

Vastaus on: Helsingin pormestarista, lajissaan ensimmäisestä. Valtuusto valitsee hänet ensi vuoden kuntavaalien jälkeen keskuudestaan eli valtuutettujen joukosta.

Vaalit pidetään huhtikuussa 2017, ja Sinnemäen kausi virkamiehenä päättyy vasta kesällä. Hän ja luonnollisesti myös muut perimältään poliittiset apulaiskaupunginjohtajat kuten Laura Räty (kok) ja Ritva Viljanen (sd) voivat kuitenkin asettua vaaleissa ehdolle, jos vain ovat valmiit rankkaan ratkaisuun.

”Ainahan voi erota virastaan ja tehdä itsestään vaalikelpoisen”, Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki toteaa.

Sinnemäen, Rädyn ja Viljasen toimikautta on vielä seuraavien vaalien jälkeen jäljellä. Mitä heille tapahtuu ensi vuonna, sen he tietävät korkeintaan itse. Mutta kadulle he eivät joudu, siitä on Helsingissä ollut tapana pitää huolta.

”Helsinki ei irtisano. Heille etsitään jokin tehtävä Helsingin organisaatiosta”, Rauhamäki sanoo.

Periaatteessa myös Helsingin nykyinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) tai apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) voisivat erota tehtävistään, asettua vaaleissa ehdolle, päästä valtuustoon ja ilmoittautua pormestarikandidaateiksi. Kumpikin täyttää kuitenkin ensi vuonna 63 vuotta, ja eläke lienee riittävä palkinto tähänastisista palveluksista.

Koko johtamisjärjestelmä uudistuu

Mutta nyt mentiin vähän asioiden edelle. Pormestarin valinta tai henkilöys ei sitä paitsi kenties ole ollenkaan tärkein asia muutoksessa. Koko Helsingin johtamisjärjestelmä kokee historiansa suurimman muutoksen. Kuntavaalien jälkeen valtuusto valitsee Helsingille pormestarin lisäksi myös neljä apulaispormestaria.

Eikä siinä kaikki: Helsingin nykyiset 31 hallintoalaa korvataan neljällä toimialalla. Niitä johtavat neljä toimialalautakuntaa, joiden puheenjohtajia ovat apulaispormestarit. Pormestarit ja apulaispormestarit ovat puhtaasti poliitikkoja. Uusien valtuustojen kokoontuessa äänestetään aina uudelleen pormestareista, joten heidän kautensa on periaatteessa valtuustokauden mittainen eli nelivuotinen.

Uudessa johtamisjärjestelmässä toimialoille etsitään myös virkamiesjohtajat. Jotta siirtyminen pormestarimalliin olisi sujuvampi, toimialajohtajien etsintä alkaa jo tämän vuoden syksyllä, semminkin kun kansliapäällikkö Tapio Korhonen on jäämässä eläkkeelle.

Neljä toimialaa ovat todennäköisesti sosiaali- ja terveystoimi, opetustoimi, tekninen toimi ja sivistystoimi. Toimialajohtajiksi järjestetään avoin haku. Hakijoiksi toivotaan isojen kaupunkien tai valtion korkeissa, julkishallinnon tehtävissä toimivia tai olleita.

Tämä tarkoittaa, ettei kukaan nykyisistä Helsingin virastopäälliköistä voi tuudittautua turvalliseen uneen tulevaisuudestaan toimialajohtajana.

Miten pormestari valitaan?

Äänestäjille se mahdollisuus ei suoraan siunaudu, koska sekä pormestarin että apulaispormestarit valitsee valtuusto. Mahdollinen kansansuosikki eli ääniharava ei siis välttämättä pääse pormestariksi, vaikka on sekin mahdollista, jos hän sopii puolueelleen ja puolue voittaa vaalit.

Valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit huutamalla vuoron perään eli samalla tavalla kuin tähänkin asti valittaessa kaupunginjohtajia tai jäseniä kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin. Malli lienee taannoisilta koulujen voimistelutunneilta: suurin huutaa ensin mielestään parhaan.

Vuoronperään huutaminen tapahtuu puolueiden vaalien jälkeisen paikkaluvun järjestyksessä. Ensin huudetaan pormestarit, sitten kaupunginhallituksen jäsenet, sitten toimialalautakuntien jäsenet, ja lopuksi niiden alle tulevien jaostojen jäsenet.

Ja mikä tärkeintä:

Kaikki puolueet saavat huutaa vuorollaan, eivätkä esimerkiksi jotkut vaaleissa teoriassa enemmistöksi tulleet kaksi puoluetta tee sopimusta, että jakavat paikat keskenään.

Jos esimerkiksi kokoomus ja vihreät olisivat ensi vaalien jälkeen kaksi suurinta, ne voisivat tehdä maan hallitusohjelmaa vastaavan pormestarisopimuksen asioista, joita ne seuraavalla valtuustokaudella pitävät tärkeinä, esimerkiksi näin: veroprosenttia ei koroteta (kok), hiilidioksidipäästöjä pyritään alentamaan nopeutetusti (vihr). Puolueet, joille tämä ei sopisi, eivät pääsisi huutamaan paikkoja.

”On sekin mahdollista. Esimerkiksi kokoomus ja vihreät tekevät diilin tärkeinä pitämistään asioista. Sitten ne sanovat muille puolueille, että pääsette mukaan huutamaan vain jos hyväksytte diilin ehdot”, Osku Pajamäki toteaa.

Tuleva pormestarisopimus vastaa nykyistä valtuustostrategiaa. Siinä puolueet sopivat talouden raameista, tavoitteista, keinoista . . . vähän samaan tapaan kuin maan hallituksen muodostajat sopivat hallitusohjelmastaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö vakuuttaa, että Helsingin hyvää perinnettä kaikkien puolueiden mukana olosta jatketaan.

Ja että kaupunkilaisten vaaleissa käyttämä ääni kuuluu paikkojen jaossa, varsinkin nyt, kun korkeimpaan johtoon asettuvat poliitikot.

”Tärkein on talous, paljon tärkeämpi kuin vallanjako. Toivon, että kaikki puolueet sitoutuvat laajaan sopimisen kulttuuriin”, Männistö sanoo.

Jos ylihuomenna keskiviikkona valtuustossa esiteltävä kaupunginhallituksen esitys pormestarimallista voittaa, paikkaluku eri luottamuselimissä on niin iso, että pienimmillekin, jopa yhden hengen valtuustoryhmille, on luvassa paikka jossakin hierarkian sopukassa.

Kuka olisi siis mieleisesi pormestari?

Todennäköisesti kokoomuslainen tai vihreä hänen täytyy kuitenkin olla.

Tai mistä sen tietää, mikä puolue voittaa kunnallisvaalit Helsingissä ensi vuonna? Nyt Helsingin kolme suurinta puoluetta ovat kokoomus, vihreät ja Sdp. Siksi tässä nimetyt kaupunginjohtajat, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat näistä puolueista.

Mutta jos demarit, vasemmistoliitto tai keskusta onkin vaalivoittaja, pormestarina saattaa aloittaa vaikkapa jo mainittu Pilvi Torsti (sd), Paavo Arhinmäki (vas) tai Laura Kolbe (kesk).

Tai jos perussuomalaiset voittavat, Helsingin ensimmäinen pormestari voisi olla Jussi Halla-aho (ps).

Oikaisu 14. maaliskuuta klo 8.55: Kunnallisvaalit järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan keväällä 2017. Esitys siirrosta syksyyn 2017 ei etenekään. Kirjoitusta on muokattu vastaamaan vaalien ajankohtaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit
 • Helsinki
 • Pormestari
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  3. 3

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  9. 9

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  10. 10

   Ruotsissa hallituksella kohtalon hetket – pääministeri Löfvenin tiedotustilaisuus poliittisen kriisin ratkaisusta kello 11.45

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää