Valikko
Kaupunki

Helsingin pormestariruletti on valmiina pyörähtämään käyntiin – vihreät valmiina ajamaan Sinnemäkeä asemiin

Valtuusto valitsee ensimmäisen pormestarin runsaan vuoden kuluttua. Mutta kenestä pormestari leivotaan, se ratkeaa kunnallisvaaleissa keväällä 2017.

Onko hän Tatu Rauhamäki (kok), Anni Sinnemäki (vihr), Osku Pajamäki (sd) vai kuka -mäki? Tai ehkä hän ei ole -mäki ollenkaan, vaan ehkä -stö, -käs tai -ti: Lasse Männistö (kok), Otso Kivekäs (vihr) tai Pilvi Torsti (sd)?

Hetkinen, mitäs tuo Anni Sinnemäki tuolla tekee? Muuthan ovat Helsingin kolmen suurimman puolueen valtuutettuja, ja Sinnemäki on apulaiskaupunginjohtaja.

”Kyllä me ajatellaan, että Anni on mukana. Se on vain järjestelykysymys”, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

Mistä on kysymys?

Vastaus on: Helsingin pormestarista, lajissaan ensimmäisestä. Valtuusto valitsee hänet ensi vuoden kuntavaalien jälkeen keskuudestaan eli valtuutettujen joukosta.

Vaalit pidetään huhtikuussa 2017, ja Sinnemäen kausi virkamiehenä päättyy vasta kesällä. Hän ja luonnollisesti myös muut perimältään poliittiset apulaiskaupunginjohtajat kuten Laura Räty (kok) ja Ritva Viljanen (sd) voivat kuitenkin asettua vaaleissa ehdolle, jos vain ovat valmiit rankkaan ratkaisuun.

”Ainahan voi erota virastaan ja tehdä itsestään vaalikelpoisen”, Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki toteaa.

Sinnemäen, Rädyn ja Viljasen toimikautta on vielä seuraavien vaalien jälkeen jäljellä. Mitä heille tapahtuu ensi vuonna, sen he tietävät korkeintaan itse. Mutta kadulle he eivät joudu, siitä on Helsingissä ollut tapana pitää huolta.

”Helsinki ei irtisano. Heille etsitään jokin tehtävä Helsingin organisaatiosta”, Rauhamäki sanoo.

Periaatteessa myös Helsingin nykyinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) tai apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) voisivat erota tehtävistään, asettua vaaleissa ehdolle, päästä valtuustoon ja ilmoittautua pormestarikandidaateiksi. Kumpikin täyttää kuitenkin ensi vuonna 63 vuotta, ja eläke lienee riittävä palkinto tähänastisista palveluksista.

Koko johtamisjärjestelmä uudistuu

Mutta nyt mentiin vähän asioiden edelle. Pormestarin valinta tai henkilöys ei sitä paitsi kenties ole ollenkaan tärkein asia muutoksessa. Koko Helsingin johtamisjärjestelmä kokee historiansa suurimman muutoksen. Kuntavaalien jälkeen valtuusto valitsee Helsingille pormestarin lisäksi myös neljä apulaispormestaria.

Eikä siinä kaikki: Helsingin nykyiset 31 hallintoalaa korvataan neljällä toimialalla. Niitä johtavat neljä toimialalautakuntaa, joiden puheenjohtajia ovat apulaispormestarit. Pormestarit ja apulaispormestarit ovat puhtaasti poliitikkoja. Uusien valtuustojen kokoontuessa äänestetään aina uudelleen pormestareista, joten heidän kautensa on periaatteessa valtuustokauden mittainen eli nelivuotinen.

Uudessa johtamisjärjestelmässä toimialoille etsitään myös virkamiesjohtajat. Jotta siirtyminen pormestarimalliin olisi sujuvampi, toimialajohtajien etsintä alkaa jo tämän vuoden syksyllä, semminkin kun kansliapäällikkö Tapio Korhonen on jäämässä eläkkeelle.

Neljä toimialaa ovat todennäköisesti sosiaali- ja terveystoimi, opetustoimi, tekninen toimi ja sivistystoimi. Toimialajohtajiksi järjestetään avoin haku. Hakijoiksi toivotaan isojen kaupunkien tai valtion korkeissa, julkishallinnon tehtävissä toimivia tai olleita.

Tämä tarkoittaa, ettei kukaan nykyisistä Helsingin virastopäälliköistä voi tuudittautua turvalliseen uneen tulevaisuudestaan toimialajohtajana.

Miten pormestari valitaan?

Äänestäjille se mahdollisuus ei suoraan siunaudu, koska sekä pormestarin että apulaispormestarit valitsee valtuusto. Mahdollinen kansansuosikki eli ääniharava ei siis välttämättä pääse pormestariksi, vaikka on sekin mahdollista, jos hän sopii puolueelleen ja puolue voittaa vaalit.

Valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit huutamalla vuoron perään eli samalla tavalla kuin tähänkin asti valittaessa kaupunginjohtajia tai jäseniä kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin. Malli lienee taannoisilta koulujen voimistelutunneilta: suurin huutaa ensin mielestään parhaan.

Vuoronperään huutaminen tapahtuu puolueiden vaalien jälkeisen paikkaluvun järjestyksessä. Ensin huudetaan pormestarit, sitten kaupunginhallituksen jäsenet, sitten toimialalautakuntien jäsenet, ja lopuksi niiden alle tulevien jaostojen jäsenet.

Ja mikä tärkeintä:

Kaikki puolueet saavat huutaa vuorollaan, eivätkä esimerkiksi jotkut vaaleissa teoriassa enemmistöksi tulleet kaksi puoluetta tee sopimusta, että jakavat paikat keskenään.

Jos esimerkiksi kokoomus ja vihreät olisivat ensi vaalien jälkeen kaksi suurinta, ne voisivat tehdä maan hallitusohjelmaa vastaavan pormestarisopimuksen asioista, joita ne seuraavalla valtuustokaudella pitävät tärkeinä, esimerkiksi näin: veroprosenttia ei koroteta (kok), hiilidioksidipäästöjä pyritään alentamaan nopeutetusti (vihr). Puolueet, joille tämä ei sopisi, eivät pääsisi huutamaan paikkoja.

”On sekin mahdollista. Esimerkiksi kokoomus ja vihreät tekevät diilin tärkeinä pitämistään asioista. Sitten ne sanovat muille puolueille, että pääsette mukaan huutamaan vain jos hyväksytte diilin ehdot”, Osku Pajamäki toteaa.

Tuleva pormestarisopimus vastaa nykyistä valtuustostrategiaa. Siinä puolueet sopivat talouden raameista, tavoitteista, keinoista . . . vähän samaan tapaan kuin maan hallituksen muodostajat sopivat hallitusohjelmastaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö vakuuttaa, että Helsingin hyvää perinnettä kaikkien puolueiden mukana olosta jatketaan.

Ja että kaupunkilaisten vaaleissa käyttämä ääni kuuluu paikkojen jaossa, varsinkin nyt, kun korkeimpaan johtoon asettuvat poliitikot.

”Tärkein on talous, paljon tärkeämpi kuin vallanjako. Toivon, että kaikki puolueet sitoutuvat laajaan sopimisen kulttuuriin”, Männistö sanoo.

Jos ylihuomenna keskiviikkona valtuustossa esiteltävä kaupunginhallituksen esitys pormestarimallista voittaa, paikkaluku eri luottamuselimissä on niin iso, että pienimmillekin, jopa yhden hengen valtuustoryhmille, on luvassa paikka jossakin hierarkian sopukassa.

Kuka olisi siis mieleisesi pormestari?

Todennäköisesti kokoomuslainen tai vihreä hänen täytyy kuitenkin olla.

Tai mistä sen tietää, mikä puolue voittaa kunnallisvaalit Helsingissä ensi vuonna? Nyt Helsingin kolme suurinta puoluetta ovat kokoomus, vihreät ja Sdp. Siksi tässä nimetyt kaupunginjohtajat, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat näistä puolueista.

Mutta jos demarit, vasemmistoliitto tai keskusta onkin vaalivoittaja, pormestarina saattaa aloittaa vaikkapa jo mainittu Pilvi Torsti (sd), Paavo Arhinmäki (vas) tai Laura Kolbe (kesk).

Tai jos perussuomalaiset voittavat, Helsingin ensimmäinen pormestari voisi olla Jussi Halla-aho (ps).

Oikaisu 14. maaliskuuta klo 8.55: Kunnallisvaalit järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan keväällä 2017. Esitys siirrosta syksyyn 2017 ei etenekään. Kirjoitusta on muokattu vastaamaan vaalien ajankohtaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit
 • Helsinki
 • Pormestari
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  4. 4

   Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   Glada vappen! Helan går! Suomenruotsalaisilla on omat vappuperinteensä – näin he juhlivat

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

  9. 9

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  10. 10

   Räikkönen tällä kertaa ottavana osapuolena ikimuistoisessa radiokeskustelussa: ”Miksi olemme Bottaksen takana?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  5. 5

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  8. 8

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  9. 9

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  10. 10

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää