Kaupunki

Parturi-kampaamot verottajan tehovalvonnassa – ”Toivoisin, että alle 20 euron hintaa kavahdettaisiin”

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila laskee, että puolen tunnin hiustenleikkuu pitäisi maksaa noin 30 euroa, jotta yrittäjälle jää jotain käteen.

Kymmenen euron hiustenleikkaus voi kuulostaa asiakkaan korviin houkuttelevalta tarjoukselta, mutta sellaiseen tarttuessa voi tulla myös tukeneeksi harmaata taloutta. Tätä mieltä on Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila.

Laurila kertoo, että puolen tunnin hiustenleikkauksesta pitäisi paikkakunnasta riippuen veloittaa 27,50–30 euroa, mikäli yrittäjä haluaa saada verojen ja muiden maksujen jälkeen vielä asuntolainaa lyhennettyä ja leipää ruokapöytäänsä.

Parturi-kampaamoiden ja monien muiden pienyrittäjien arvonlisävero (alv) laskettiin vuonna 2007 kokeilumielessä 22 prosentista kahdeksaan prosenttiin. EU:n laajuinen kokeilu päättyi vuonna 2011, ja nykyisin alv on 24 prosenttia.

Kun parturiyrittäjän pitää vielä maksaa tila- tai tuolivuokra ja työvälinekulut sekä muun muassa työeläkemaksut, nousee puolen tunnin hiustenleikkauksen hinta Laurilan mukaan väkisinkin vähimmillään 30 euron tuntumaan.

Samaa mieltä on Helsingin keskustassa työskentelevä Riitta Parviainen, joka veloittaa miesten tukanleikkuusta 29 euroa.

”Siitä menee arvonlisävero 24 prosenttia, työtulovero, vakuutukset, sähköt, vuokrat, tarjoilut ja lehdet”, Parviainen luettelee. Parviaisen mielestä kympin hiustenleikkauksilla ei voi maksaa veroja ja elää. ”Sieltä ei viitostakaan jää tekijälle ja sillä pitäisi maksaa sairauskulut ja eläkkeet ja lomat. Ei tule kesää, jos hinta menee alle 29 euron.”

Muutaman sadan metrin päässä Helmi Holttinen on leikannut samassa liikkeessä jo 1970-luvulta.

”Olen kuullut että kalliossa leikataan kympillä. Ne eivät varmaan maksa arvonlisäveroa”, Holttinen pohtii.

”Jos hinta on alle 20 euroa, niin toivoisin, että kuluttaja jo hieman kavahtaisi”, Arja Laurila sanoo.

”Olen kuullut, että ’kympin partureitakin’ löytyy, mutta omalla kohdalla sellaista ei ole tullut vastaan”, hän toteaa myös.

Laurila laskee, että jos puolen tunnin hiustenleikkaus maksaa 30 euroa, jää yrittäjälle käteen 8–12 euroa.

”Se ei ole kummoinen palkka.”

Verottaja aikoo tänä vuonna valvoa tehostetusti parturi-kampaamoalaa ja taksialaa. Se on jo aloittanut kyseisten alojen toimijoihin kohdistuvat tarkastukset koko maassa.

Verottajan mukaan toimialakohtaisilla verotarkastuksilla voidaan tehokkaasti vähentää harmaata taloutta. Tehostetulla valvonnalla verottaja parantaa rehellisesti toimivien yrittäjien toimintaedellytyksiä ja puuttuu alan mahdollisesti epäterveeseen kilpailuun.

Tarkastuskäynneillä verotarkastajat tutustuvat yrityksen liiketoimintaan ja tutkivat kirjanpidon. He myös ohjaavat yrittäjää veroasioiden hoidossa, jotta jatkossa tämä osaisi toimia oikein. Tutkimusten mukaan yritykset kokevat tarkastukset positiivisina ja yhteistyön sujuvana.

Myös Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila suhtautuu tehovalvontaan positiivisesti.

”On erittäin hyvä, että ala käydään läpi. Järjestönä meillä ei ole oikeutta puuttua kenenkään hinnoitteluun. Siksi toivonkin, että myös kuluttajat puuttuisivat asiaan, jos herää epäilyksiä, että jossain jätetään mahdollisesti veroja maksamatta.”

Laurilan mukaan yli 90 prosenttia parturi-kampaajista on yksinyrittäjiä. Hän kertoo, että alalle on kehkeytynyt vakavia haasteita sen jälkeen, kun hintoja oli jälleen nostettava arvonlisäveron korotuksen jälkeen. Perustavanlaatuinen ongelma on se, että ihmiset käyvät nyt parturissa aiempaa harvemmin.

”Tilanne on erittäin haastava ja surullinen. Jos aiemmin kerran kuukaudessa käyneet asiakkaat käyvät nyt kolmen kuukauden välein, niin asiakaskierto ei kata kuukauden kuluja”, Laurila toteaa.

Naisten hiustenleikkauksen, joka kestää useimmiten kauemmin kuin miesten vastaava, hinta voi nousta värjäyksen kanssa yli sataan euroon. Tämä voi tuntua asiakkaan näkökulmasta kohtuuttomalta, mutta Laurilan mukaan kyse ei ole ryöstöhinnasta vaan välttämättömästä hinnasta.

Hiusyrittäjien havaintojen mukaan yhä useampi pyrkiikin siistimään hiuksiaan kotioloissa.

”Erityisesti hiusten värjäystä tehdään entistä enemmän itse kotona. Vain leikkaus tullaan hoitamaan ammatti-ihmisellä”, Laurila kertoo.

Verohallinto on aiemminkin kohdistanut tehostettua valvontaa tietyille toimialoille, joilla on tavallista enemmän harmaata taloutta. Viime vuosina se on tehnyt kohdennettuja tarkastuksia esimerkiksi rakennus- ja ravintola-aloille. Poliisi puolestaan varoitti viime vuonna alle kuuden euron pitsoista, joihin voi liittyä harmaata taloutta.

”Odotamme jännityksellä tuloksia. Meillä ei ole kristallipalloa, joten niitä ei pysty ennustamaan”, Laurila toteaa hiusalan tehotarkkailusta.

Verohallinto aloitti tehovalvonnan

 Verohallinto valvoo tänä vuonna tehostetusti taksialaa ja parturi-kampaamoalaa.

 Harmaan talouden kitkemiseen pyrkivää tehovalvontaa on viime vuosina kohdistettu myös muun muassa rakennus- ja ravintola-aloille.

 Poliisi puolestaan nosti viime vuonna esille alle kuuden euron pitsat, joihin voi viranomaisten mukaan liittyä kassan ohi myymistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Harmaa talous
 • kampaajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  10. 10

   Sähkö­polkupyörä säästää ympäristöä ja sen yleistymistä kannattaa tukea – kuten Ruotsi päätti tehdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää