Valikko
Kaupunki

Vaarallisen typpidioksidin raja-arvot ylittyivät jälleen Helsingissä

Viime vuoden mittauksissa raja ylittyi Töölöntullissa, Mäkelänkadulla ja paikoin Hämeentiellä, kertoo Helsingin ympäristökeskus.

Terveydelle vaarallisten typpidioksidien raja-arvo ylittyi joillakin Helsingin keskustan vilkkailla kaduilla jälleen vuonna 2015. Typpidioksidi on esimerkiksi hengitysteiden ärsytystä aiheuttava kaasu, jota vapautuu ilmakehään esimerkiksi liikenteestä.

Typpidioksidin 40 mikrogramman raja-arvo ylittyi Töölöntullissa, Mäkelänkadulla ja paikoin Hämeentiellä. Alueilla, joissa raja-arvo ylittyy, asuu kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Päivi Kippo-Edlundin mukaan noin 13 000 ihmistä.

”Tärkein pointti on, että typpidioksidipitoisuudelle on asetettu raja-arvo terveydellisin perustein – kun pitoisuudet ylittyvät, ihmisille voi aiheutua terveydellisiä haittoja”, hän sanoo.

Typpidioksidia kerääntyy etenkin rakennusten ympäröimiin katukuiluihin, joissa tuuli ei pääse sekoittamaan pakokaasuja. Pitkäaikainen altistuminen lisää hengitys-, sydän- ja verenkiertosairauksia sekä kuolleisuutta.

Pitoisuudet ovat laskeneet huippuvuodesta 2010, mutta Euroopan unionin ilmanlaatudirektiivin mukainen raja-arvo olisi pitänyt alittaa viime vuonna. Helsinki sai EU:lta ja ympäristöministeriöltä jatkoaikaa raja-arvon alle pääsemiseksi.

Raja-arvo kuitenkin ylittyi. Helsingin ympäristökeskuksen mukaan syynä ovat etenkin dieselajoneuvojen suuret päästöt ja dieselautojen osuuden suureneminen liikenteessä.

”Ajoneuvotekniikassa tapahtuneet parannukset ovat johtaneet siihen, että hiukkaspäästöt ovat pienentyneet. Samaan aikaan typpidioksidipäästöt ovat kasvaneet”, Kippo-Edlund sanoo.

”Dieselautoilla on myös sellainen ongelma, että todellisessa ajossa tulevat päästöt ovat suhteellisen paljon korkeammat kuin laboratorio-oloissa mitatut päästöt.”

Helsingin uuden ilmansuojelusuunnitelman mukaan raja-arvot alitettaisiin viimeistään vuonna 2024. Tavoitetta vauhdittaisivat tiemaksujen käyttöönotto, vähäpäästöinen linja-autokalusto ja bussien siirtyminen biopolttoaineisiin.

Tiemaksut vähentäisivät liikennettä niin, että raja-arvot alittuisivat kaikkialla keskustan alueella vuoden 2022 tienoilla.

”Helsingin seudun ympäristöpalvelujen tekemien mallinnusten perusteella tiemaksujen asettaminen olisi tehokkain ja nopein keino vähentää liikennemääriä ja sitä kautta alentaa typpidioksidipitoisuuksia”, Kippo-Edlund sanoo.

Suunnitelman on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2017, ja kaupunkilaisilla on mahdollisuus kommentoida sitä huhtikuun loppuun asti.

Typpidioksidi on lopulta vain eräs ilmanlaatuun vaikuttavista tekijöistä. Osansa on myös liikenteestä ja puunpoltosta vapautuvilla pienhiukkasilla ja katupölyllä.

Typpidioksidipitoisuudet ovat olleet esillä myös kaupunkibulevardien suunnittelun yhteydessä. Tiiviissä rakentamisessa on uhkana riski, että typpidioksidipitoisuuden raja-arvo ylittyy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Ilmanlaatu
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää