Valikko
Kaupunki

Poliisiyhdistys: Helsinki-Vantaalla on liian vähän poliiseja – ”Tuntuu, ettei pärjää”

Työntekijäyhdistyksen puheenjohtajan Timo Harjaluoman mukaan poliisien määrä lentoasemalla pitäisi yli kaksinkertaistaa nykyisestä noin 20:stä. Poliisin lentoaseman yksikön henkilömäärä romahti vuonna 2014.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelee liian vähän poliiseja, väittää työntekijöitä edustavan LPY:n puheenjohtaja Timo Harjaluoma. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Harjaluoman mukaan Helsinki-Vantaalla työskentelevien noin 20 poliisin määrä pitäisi nostaa noin 50:een, jotta lentoasema olisi poliisin näkökulmasta ”täysin kontrollissa ja turvattu”.

”Tällä hetkellä työvuorossa on yhtä aikaa korkeintaan 3–4 poliisia. Se on liian vähän, jos sattuu vähäänkään isompi operaatio. Nyt mennään liian ohkaisella miehityksellä, joka ei kestä edes flunssa-aaltoa, Harjaluoma sanoo Keskisuomalaiselle.

Huoli lentokenttien turvallisuudesta on herännyt Brysselin tiistaisten terrori-iskujen jälkeen. Euroopan unionin asiantuntijat pitävät ensi viikolla kokouksen, jossa pohditaan lentokenttäturvallisuutta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos vastasi kritiikkiin aamupäivällä torstaina tiedottamalla, että laitos pystyy tarvittaessa tuomaan lentoasemalle lisää poliiseja nopeastikin. ”Viimeksi tällä viikolla poliisilaitos nosti lentoasemalla valmiuttaan. – – Toisin sanoen kaikkia poliisin resursseja käytetään siellä, missä niitä tarvitaan”, tiedotteessa sanotaan.

Poliisilaitoksen mukaan keskustelu poliisin resursseista ”on aina paikallaan”.

Harjaluoma kertoo HS:lle, että hän haluaa osoittaa huolensa Suomen hallitukselle, jonka käsissä suunnitellut leikkaukset poliisin resursseihin ovat.

”En osoita tätä Itä-Uudenmaan poliisille, joka tekee kaikkensa niillä resursseilla, joita sillä on.”

”Nyt suunnitellaan lähes tuhannen poliisivakanssin vähentämistä vuoteen 2019 mennessä – kun nytkin tuntuu, ettei pärjää, niin entä sitten tulevaisuudessa”, Harjaluoma kysyy.

Suomessa on tällä hetkellä virassa noin 7 200 poliisia, mutta määrä voi pudota säästöjen vuoksi tuhannella vuoden 2019 loppuun mennessä.

Poliisin palkkalistoilla olevan henkilöstön määrä lentoaseman yksikössä romahti vuonna 2014. Samaan aikaan lakkautetun liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö siirrettiin tuolloin osaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta.

Poliisin tilastopalvelun tiedoista selviää, että poliisin lentoaseman yksikössä työskenteli alkuvuonna 2016 yhteensä keskimäärin 31 henkeä. Luvussa on mukana poliisien lisäksi myös muita työntekijöitä. Vuodesta 2005 alkaen määrä pysytteli keskimäärin hieman alle 50:ssä kunnes romahti nykytasolleen vuonna 2014.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten sekä muiden tehtävien määrä lentokentän alueella on vuosien varrella vaihdellut huomattavasti. Vuonna 2005 rikoksista ilmoitettiin noin 490 kertaa, vuonna 2009 noin 1 100 kertaa, viime vuonna noin 580 kertaa. Valtaosa tapauksista on liikennerikoksia.

Muita tehtäviä poliisilla oli vuonna 2005 noin 410, vuonna 2009 noin 890 ja vuonna 2015 noin 400 kappaletta. Esimerkiksi poliisilain perusteella tehtävien kiinniottojen määrä on viime vuosina lisääntynyt selvästi: niiden määrä liikkui pitkään sadan tuntumassa, mutta viime vuonna niitä oli yli 150 vuodessa.

Lentokentän alueelle tilastoidut rikosilmoitukset ja tehtävät eivät välttämättä ole tapahtuneet lentoasemalla.

Harjaluoma sanoo Keskisuomalaiselle, että poliisin alimiehitys ei ole tiettävästi johtanut vakaviin turvallisuuspuutteisiin lentoasemalla. Kuitenkin Rajavartiolaitos on joutunut tekemään poliisille kuuluvia tehtäviä asemalla, hän sanoo.

Niin sanottujen ”paikkapoliisien” käyttö asemalla ei Harjaluoman mukaan ole myöskään ratkaisu resurssipulaan. Lentoasemalla toimiminen vaatii erityisosaamista.

”Muun kuin lentokenttäpoliisin on kankeampi liikkua alueella, ja käytännössä ulkopuolinen tarvitsee jouhevaan työskentelyyn oppaan mukaan esimerkiksi kulkurajoitetuista ovista kulkemiseen ja terminaalialueella autoiluun”, hän sanoi Keskisuomalaiselle.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos puolestaan huomauttaa, että myös muuta poliisilaitoksen henkilöstöä on koulutettu liikkumaan ja toimimaan lentoasemalla ja sen ympäristössä.

LPY on entinen liikkuvan poliisin henkilöstöyhdistys ja kuuluu Suomen Poliisijärjestöjen liittoon. Valtaosa Helsinki-Vantaan poliiseista kuuluu LPY:hyn.

Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö siirrettiin vuoden 2014 alusta osaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Millaista on Daruden elämä 17 vuotta Sandstormin jälkeen? Keikkoja maailmalla, röyhkeitä kopioijia ja asuntolainan lyhennyksiä

  6. 6

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  7. 7

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  8. 8

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulussa

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää