Valikko
Kaupunki

Poliisiyhdistys: Helsinki-Vantaalla on liian vähän poliiseja – ”Tuntuu, ettei pärjää”

Työntekijäyhdistyksen puheenjohtajan Timo Harjaluoman mukaan poliisien määrä lentoasemalla pitäisi yli kaksinkertaistaa nykyisestä noin 20:stä. Poliisin lentoaseman yksikön henkilömäärä romahti vuonna 2014.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelee liian vähän poliiseja, väittää työntekijöitä edustavan LPY:n puheenjohtaja Timo Harjaluoma. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Harjaluoman mukaan Helsinki-Vantaalla työskentelevien noin 20 poliisin määrä pitäisi nostaa noin 50:een, jotta lentoasema olisi poliisin näkökulmasta ”täysin kontrollissa ja turvattu”.

”Tällä hetkellä työvuorossa on yhtä aikaa korkeintaan 3–4 poliisia. Se on liian vähän, jos sattuu vähäänkään isompi operaatio. Nyt mennään liian ohkaisella miehityksellä, joka ei kestä edes flunssa-aaltoa, Harjaluoma sanoo Keskisuomalaiselle.

Huoli lentokenttien turvallisuudesta on herännyt Brysselin tiistaisten terrori-iskujen jälkeen. Euroopan unionin asiantuntijat pitävät ensi viikolla kokouksen, jossa pohditaan lentokenttäturvallisuutta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos vastasi kritiikkiin aamupäivällä torstaina tiedottamalla, että laitos pystyy tarvittaessa tuomaan lentoasemalle lisää poliiseja nopeastikin. ”Viimeksi tällä viikolla poliisilaitos nosti lentoasemalla valmiuttaan. – – Toisin sanoen kaikkia poliisin resursseja käytetään siellä, missä niitä tarvitaan”, tiedotteessa sanotaan.

Poliisilaitoksen mukaan keskustelu poliisin resursseista ”on aina paikallaan”.

Harjaluoma kertoo HS:lle, että hän haluaa osoittaa huolensa Suomen hallitukselle, jonka käsissä suunnitellut leikkaukset poliisin resursseihin ovat.

”En osoita tätä Itä-Uudenmaan poliisille, joka tekee kaikkensa niillä resursseilla, joita sillä on.”

”Nyt suunnitellaan lähes tuhannen poliisivakanssin vähentämistä vuoteen 2019 mennessä – kun nytkin tuntuu, ettei pärjää, niin entä sitten tulevaisuudessa”, Harjaluoma kysyy.

Suomessa on tällä hetkellä virassa noin 7 200 poliisia, mutta määrä voi pudota säästöjen vuoksi tuhannella vuoden 2019 loppuun mennessä.

Poliisin palkkalistoilla olevan henkilöstön määrä lentoaseman yksikössä romahti vuonna 2014. Samaan aikaan lakkautetun liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö siirrettiin tuolloin osaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta.

Poliisin tilastopalvelun tiedoista selviää, että poliisin lentoaseman yksikössä työskenteli alkuvuonna 2016 yhteensä keskimäärin 31 henkeä. Luvussa on mukana poliisien lisäksi myös muita työntekijöitä. Vuodesta 2005 alkaen määrä pysytteli keskimäärin hieman alle 50:ssä kunnes romahti nykytasolleen vuonna 2014.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten sekä muiden tehtävien määrä lentokentän alueella on vuosien varrella vaihdellut huomattavasti. Vuonna 2005 rikoksista ilmoitettiin noin 490 kertaa, vuonna 2009 noin 1 100 kertaa, viime vuonna noin 580 kertaa. Valtaosa tapauksista on liikennerikoksia.

Muita tehtäviä poliisilla oli vuonna 2005 noin 410, vuonna 2009 noin 890 ja vuonna 2015 noin 400 kappaletta. Esimerkiksi poliisilain perusteella tehtävien kiinniottojen määrä on viime vuosina lisääntynyt selvästi: niiden määrä liikkui pitkään sadan tuntumassa, mutta viime vuonna niitä oli yli 150 vuodessa.

Lentokentän alueelle tilastoidut rikosilmoitukset ja tehtävät eivät välttämättä ole tapahtuneet lentoasemalla.

Harjaluoma sanoo Keskisuomalaiselle, että poliisin alimiehitys ei ole tiettävästi johtanut vakaviin turvallisuuspuutteisiin lentoasemalla. Kuitenkin Rajavartiolaitos on joutunut tekemään poliisille kuuluvia tehtäviä asemalla, hän sanoo.

Niin sanottujen ”paikkapoliisien” käyttö asemalla ei Harjaluoman mukaan ole myöskään ratkaisu resurssipulaan. Lentoasemalla toimiminen vaatii erityisosaamista.

”Muun kuin lentokenttäpoliisin on kankeampi liikkua alueella, ja käytännössä ulkopuolinen tarvitsee jouhevaan työskentelyyn oppaan mukaan esimerkiksi kulkurajoitetuista ovista kulkemiseen ja terminaalialueella autoiluun”, hän sanoi Keskisuomalaiselle.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos puolestaan huomauttaa, että myös muuta poliisilaitoksen henkilöstöä on koulutettu liikkumaan ja toimimaan lentoasemalla ja sen ympäristössä.

LPY on entinen liikkuvan poliisin henkilöstöyhdistys ja kuuluu Suomen Poliisijärjestöjen liittoon. Valtaosa Helsinki-Vantaan poliiseista kuuluu LPY:hyn.

Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö siirrettiin vuoden 2014 alusta osaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Trump ei tunnu vieläkään tietävän, mitä vallallaan tekisi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  8. 8

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  9. 9

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  10. 10

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää