Valikko
Kaupunki

Poliisiyhdistys: Helsinki-Vantaalla on liian vähän poliiseja – ”Tuntuu, ettei pärjää”

Työntekijäyhdistyksen puheenjohtajan Timo Harjaluoman mukaan poliisien määrä lentoasemalla pitäisi yli kaksinkertaistaa nykyisestä noin 20:stä. Poliisin lentoaseman yksikön henkilömäärä romahti vuonna 2014.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla työskentelee liian vähän poliiseja, väittää työntekijöitä edustavan LPY:n puheenjohtaja Timo Harjaluoma. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Harjaluoman mukaan Helsinki-Vantaalla työskentelevien noin 20 poliisin määrä pitäisi nostaa noin 50:een, jotta lentoasema olisi poliisin näkökulmasta ”täysin kontrollissa ja turvattu”.

”Tällä hetkellä työvuorossa on yhtä aikaa korkeintaan 3–4 poliisia. Se on liian vähän, jos sattuu vähäänkään isompi operaatio. Nyt mennään liian ohkaisella miehityksellä, joka ei kestä edes flunssa-aaltoa, Harjaluoma sanoo Keskisuomalaiselle.

Huoli lentokenttien turvallisuudesta on herännyt Brysselin tiistaisten terrori-iskujen jälkeen. Euroopan unionin asiantuntijat pitävät ensi viikolla kokouksen, jossa pohditaan lentokenttäturvallisuutta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos vastasi kritiikkiin aamupäivällä torstaina tiedottamalla, että laitos pystyy tarvittaessa tuomaan lentoasemalle lisää poliiseja nopeastikin. ”Viimeksi tällä viikolla poliisilaitos nosti lentoasemalla valmiuttaan. – – Toisin sanoen kaikkia poliisin resursseja käytetään siellä, missä niitä tarvitaan”, tiedotteessa sanotaan.

Poliisilaitoksen mukaan keskustelu poliisin resursseista ”on aina paikallaan”.

Harjaluoma kertoo HS:lle, että hän haluaa osoittaa huolensa Suomen hallitukselle, jonka käsissä suunnitellut leikkaukset poliisin resursseihin ovat.

”En osoita tätä Itä-Uudenmaan poliisille, joka tekee kaikkensa niillä resursseilla, joita sillä on.”

”Nyt suunnitellaan lähes tuhannen poliisivakanssin vähentämistä vuoteen 2019 mennessä – kun nytkin tuntuu, ettei pärjää, niin entä sitten tulevaisuudessa”, Harjaluoma kysyy.

Suomessa on tällä hetkellä virassa noin 7 200 poliisia, mutta määrä voi pudota säästöjen vuoksi tuhannella vuoden 2019 loppuun mennessä.

Poliisin palkkalistoilla olevan henkilöstön määrä lentoaseman yksikössä romahti vuonna 2014. Samaan aikaan lakkautetun liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö siirrettiin tuolloin osaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta.

Poliisin tilastopalvelun tiedoista selviää, että poliisin lentoaseman yksikössä työskenteli alkuvuonna 2016 yhteensä keskimäärin 31 henkeä. Luvussa on mukana poliisien lisäksi myös muita työntekijöitä. Vuodesta 2005 alkaen määrä pysytteli keskimäärin hieman alle 50:ssä kunnes romahti nykytasolleen vuonna 2014.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten sekä muiden tehtävien määrä lentokentän alueella on vuosien varrella vaihdellut huomattavasti. Vuonna 2005 rikoksista ilmoitettiin noin 490 kertaa, vuonna 2009 noin 1 100 kertaa, viime vuonna noin 580 kertaa. Valtaosa tapauksista on liikennerikoksia.

Muita tehtäviä poliisilla oli vuonna 2005 noin 410, vuonna 2009 noin 890 ja vuonna 2015 noin 400 kappaletta. Esimerkiksi poliisilain perusteella tehtävien kiinniottojen määrä on viime vuosina lisääntynyt selvästi: niiden määrä liikkui pitkään sadan tuntumassa, mutta viime vuonna niitä oli yli 150 vuodessa.

Lentokentän alueelle tilastoidut rikosilmoitukset ja tehtävät eivät välttämättä ole tapahtuneet lentoasemalla.

Harjaluoma sanoo Keskisuomalaiselle, että poliisin alimiehitys ei ole tiettävästi johtanut vakaviin turvallisuuspuutteisiin lentoasemalla. Kuitenkin Rajavartiolaitos on joutunut tekemään poliisille kuuluvia tehtäviä asemalla, hän sanoo.

Niin sanottujen ”paikkapoliisien” käyttö asemalla ei Harjaluoman mukaan ole myöskään ratkaisu resurssipulaan. Lentoasemalla toimiminen vaatii erityisosaamista.

”Muun kuin lentokenttäpoliisin on kankeampi liikkua alueella, ja käytännössä ulkopuolinen tarvitsee jouhevaan työskentelyyn oppaan mukaan esimerkiksi kulkurajoitetuista ovista kulkemiseen ja terminaalialueella autoiluun”, hän sanoi Keskisuomalaiselle.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos puolestaan huomauttaa, että myös muuta poliisilaitoksen henkilöstöä on koulutettu liikkumaan ja toimimaan lentoasemalla ja sen ympäristössä.

LPY on entinen liikkuvan poliisin henkilöstöyhdistys ja kuuluu Suomen Poliisijärjestöjen liittoon. Valtaosa Helsinki-Vantaan poliiseista kuuluu LPY:hyn.

Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikkö siirrettiin vuoden 2014 alusta osaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  3. 3

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  4. 4

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  10. 10

   Hittinikkari Tiina Vainikainen, 27, sanoittaa ja säveltää Nikke Ankaralle ja Arttu Lindemanille – kun oma biisi meni Spotifyn ykköseksi, hän oli ”niin onnellinen, että se oli jo liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

  10. 10

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää