Kaupunki

47 vuotta vammautunutta miestään hoitanut Raisa Lardot ihmettelee, minne katosi puhe rakkaudesta – ”Sanotaan, että herranen aika, mitä läheisriippuvuutta”

Suomessa on noin miljoona läheistään säännöllisesti auttavaa ihmistä. Vammautunutta rakastaan 47 vuotta hoitanut Raisa Lardot sanoo, ettei halua luovuttaa miestään pitkäksi aikaa mihinkään hoitolaitokseen. Hän käyttää niistä sanaa ”säilömö”.

Kauniainen. Sairaalan ovella hoitaja sanoi, että kutsuu vartijat apuun, ellei vaimo häivy. Ei ole vierailuaika.

Kirjailija Raisa Lardot järkyttyi. Hän ei ollut vieras puolisolleen André Lardot’lle, joka oli joutunut sairaalaan lyhyeksi aikaa, vaan tulkki, avustaja ja omaishoitaja. Jo 47 vuoden ajan.

Eikä Raisa ollut helmikuussa tullut sairaalaan seurustelemaan vaan avuksi: kertomaan puhekyvyttömän miehensä puolesta vaikka sen, että tämä kammoaa sairaalan nostolaitteita.

Suomessa on noin miljoona läheistään säännöllisesti auttavaa ihmistä. Harvalle se on kuitenkaan puolen vuosisadan mittainen, ympärivuorokautinen pesti.

”Nykyisin sanotaan, että herranen aika, mitä läheisriippuvuutta. Enää ei puhuta rakkaudesta”, Lardot miettii.

Inhimillisyys on toinen sana, jota Lardot käyttää usein. Se on hänestä yhteiskunnasta hukassa, kun kaikkea mitataan ja lasketaan.

Niiaileva maalaistyttö ja twistiä pöydällä tanssiva nauravasilmäinen mies. Näin kirjailija kuvailee 1960-luvun alussa tavannutta paria. Nuori Raisa rakastui sekunnissa. Seurasi nopea avioituminen, tytär ja poika, muutto vuosiksi Egyptiin miehen työn vuoksi. Maailma oli avoinna, ja elämä eteni nopeasti.

Maaliskuussa 1969 oli toinen merkitsevä sekunti: vasta Suomeen palannut pariskunta joutui auto-onnettomuuteen. Raisa loukkaantui lievästi, mutta André oli tajuton kuukausia. Alkuun ei ollut selvää, heräisikö hän – ja jos heräisi, millaisena.

Kun André heräsi, hän oli toiselta puolelta halvaantunut eikä osannut enää puhua. Jouluksi hän pääsi ensimmäistä kertaa kotiin, silloinkin paareilla olohuoneen sohvalle.

”Minä nostin häntä, ja lapset auttoivat jaloista. Jotenkin selvisimme”, Lardot muistelee. Vaikka mies oli se vammautunut, onnettomuus teki koko perheestä uhrin.

”Tuntui kuin olisimme pudonneet rotkon pohjalle yhdessä.”

Sittemmin pikkuruinen vaimo on nostanut isoa miestään pystyyn lukuisia kertoja joka ikinen päivä. Mutta ei puolisosta huolehtiminen kuulemma mikään valinta ole ollut vaan kohtalo: heikkoa ei vain voi jättää yksin.

”Minä olen aina ollut hoivaaja. Lapsena hain pihalta kiviä ja tikkuja ja pidin niistä huolen. Nuorena opiskelin lastentarhanopettajaksi ja ajattelin, että teen sitä eläkeikään asti. Toisin kävi.”

1970-luku oli raskas mutta välillä onnellinenkin. Perheen saama tuki oli erilaista kuin nykyisin: kotiavulla oli aikaa vaikka leipoa karjalanpiirakoita. André ei pystynyt juuri puhumaan, mutta kirjoittaminen onnistui. Viesteissä eli edelleen se sukkela ja älykäs maailmanmies.

Raisa kirjoitti enemmän. Ensin syntyi muistiinpanoja ruutuvihkoon, sitten romaani, kaksi, nyt jo kahdeksantoista. Ne kertovat osin Raisan elämästä ja vepsäläisestä suvusta.

”Nuorempana minä aina kohdatessani epäoikeudenmukaisuutta ajattelin, että odottakaapas, minä kerron tämän vielä kaikille. Vaikka haaveilin kyllä, että minusta tulee runoilija.”

Lasten aikuistuttua Raisa yritti ottaa omaa tilaa toisellakin tavalla, ja mieskin halusi osoittaa pärjäävänsä itse. Raisa muutti hetkeksi pois kotoa, vaikka tapasikin puolisoa useita kertoja viikossa.

Ei siitä mitään tullut: ikävä pakotti palaamaan yhteen.

”Ihmiset aina sanoivat minulle, että ajattele itseäsi välillä. Tajusin, että parhaiten minä teen niin olemalla hyvä Andrélle.”

Nyt pariskunnan elämä on taas muuttunut. Alkuperäisen vamman rinnalle on tullut uusia koettelemuksia: sydäninfarkteja, syöpä ja muistisairaus. Sairaalajaksoja, mutta lyhyitä. Raisa ei halua luovuttaa miestään pitkäksi aikaa mihinkään hoitolaitokseen. Hän käyttää niistä sanaa ”säilömö”.

Niinpä pariskunta sinnittelee kotonaan Kauniaisissa, toki kotiavun turvin. Irtiotot arjesta tarkoittavat rouvalle nykyisin kävelylenkkiä ruokakauppaan ja takaisin.

Lardot kertoo, että on vuosien mittaan kohdannut ammattilaisia laidasta laitaan. Hänen mielestään koko systeemi on nykyään erilainen. Kaikkea lasketaan, mitataan ja katsotaan kellosta.

”On aina jokin ohjeistus, joka on potilasta tärkeämpi”, Lardot sanoo.

”Minä ymmärrän ihan hyvin tätä nykyistä vihapuhetta. Se tulee avuttomuuden tunteesta. Siitä, ettei voi itse vaikuttaa siihen, miten pyörän rattaissa pyörii.”

Raisa ei silti tunne itseään katkeraksi, mutta kovaksi tappelemaan kyllä. Jaksamisessa auttavat pikkuasiat, kuten suklaapala ruoan jälkeen, kirjoittaminen ja sisustaminen sekä jokailtainen Andrén ja Raisan yhteinen autuus. He makaavat vierekkäin katsomassa televisiota: uutisia, murhia, Emmerdalea.

”Hän on niin upea ihminen. Olen onnekas, että olen saanut elää hänen kanssaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Omaishoito
 • Kauniainen
 • omaishoitaja
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  7. 7

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  7. 7

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää