Valikko
Kaupunki

Työllisten määrä kasvoi Helsingin seudulla – turistit loivat työpaikkoja

Viime vuonna työttömien määrä kasvoi kuitenkin työllisiä enemmän. Helsingin kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen iloitsee siitä, että edes joillakin aloilla menee hyvin.

Työllisten ja työpaikkojen määrät kasvoivat reippaasti viime vuoden lopulla Helsingin seudulla.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä työllisten määrä kasvoi reilut 1,5 prosenttia ja työpaikkojen jopa 2,5 prosenttia. Helsingin seudulla oli vuoden lopussa 715 300 työllistä ja 753 800 työpaikkaa.

Tiedot ilmenevät Helsingin seudun kauppakamarin teettämästä katsauksesta, jonka pohjana on tilastokeskuksen työvoimatutkimus.

Työllisten runsastuminen johtuu etenkin Helsingin seudun muuttovoitosta. Koko viime vuoden aikana seudun työikäinen väestö kasvoi noin 9 400 hengellä, mikä kuitenkin lisäsi työttömien määrää enemmän kuin työllisten.

Työikäisten lisäyksestä lähes kaksi kolmesta tilastoitiin työttömiksi ja vajaa kolmannes työllisiksi. Pieni osa lukeutui työvoiman ulkopuolella olevaan väestöön.

”Työllisyyden kasvun rinnalla työttömyyskin on lisääntynyt. Muuttovoitto kasvattaa yhtä aikaa sekä työllisyyttä että työttömyyttä”, sanoo johtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Pakarinen on sitä mieltä, että työllisten määrän kasvu on Helsingin seudulle varovaisen hyvä uutinen, vaikka työttömienkin määrä kasvaa.

”Mitä enemmän ihmisiä on töissä, sitä enemmän se tuo ostovoimaa ja positiivista näkymää alueelle. Asumisen kalleus on valitettavasti normaalin muuttoliikkeen tulppana.”

Helsingin seudun työllisen määrän kehitys eriytyi koko maan kehityksestä viime vuonna, sillä valtakunnallisesti työllisten määrä ei kääntynyt kasvuun vaan jopa pieneni hieman.

Helsingin seudun sisälläkin kehitys on epätasaista ja toimialojen välillä vallitsee juopa: palvelu-, matkailu- ja ravitsemusalat kasvavat, kaupan ja teollisuuden alat eivät. Tämä näkyy työpaikkojen määrän ohella palkkasumman ja liikevaihdon kasvussa.

Esimerkiksi liike-elämän palveluissa, kuten kiinteistö- ja tukitoimintapalveluissa, liikevaihto kasvoi neljä prosenttia puolessa vuodessa ja palkkasumma neljä prosenttia vuodessa. Toimialalla on 120 000 työpaikkaa.

”On mielenkiintoista, että myös matkailuala on pärjännyt todella hyvin – aasialaiset, etenkin kiinalaiset ovat täyttäneet venäläisten jättämää aukkoa”, Pakarinen sanoo.

Erityisen huonosti menee Helsingin seudun teollisuudella. Alan liikevaihto pieneni liki kymmenyksen vuoden aikana.

”Suomalaisyritykset ovat siirtäneet valmistustaan yhä enemmän Helsingin seudun ja Suomen rajojen ulkopuolelle. Kaupan ja teollisuuden liiketoiminnan kutistuminen puolestaan vähensi kuljetus- ja varastointialan kysyntää”, Pakarinen sanoo.

Helsingin seudun bruttokansantuote oli 73 miljardia euroa

 Työllisillä tarkoitetaan 15–74-vuotiaita Helsingin seudulla asuvia, jotka ovat olleet ansiotyössä tutkimusjakson aikana.

 Työpaikoilla tarkoitetaan niiden työllisten määrää, joiden työpaikka sijaitsee Helsingin seudulla.

 Helsingin seudun väkiluku oli ennakkotiedon mukaan 1 438 750 vuodenvaihteessa, joka on 26 prosenttia koko maan väestöstä.

 Alueen bruttokansantuote oli vuonna 2015 noin 73 miljardia euroa, joka on 36 prosenttia koko maan BKT:sta.

Lähde: Helsingin seudun toimialakatsaus 1/2016

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää