Valikko
Kaupunki

Työllisten määrä kasvoi Helsingin seudulla – turistit loivat työpaikkoja

Viime vuonna työttömien määrä kasvoi kuitenkin työllisiä enemmän. Helsingin kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen iloitsee siitä, että edes joillakin aloilla menee hyvin.

Työllisten ja työpaikkojen määrät kasvoivat reippaasti viime vuoden lopulla Helsingin seudulla.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä työllisten määrä kasvoi reilut 1,5 prosenttia ja työpaikkojen jopa 2,5 prosenttia. Helsingin seudulla oli vuoden lopussa 715 300 työllistä ja 753 800 työpaikkaa.

Tiedot ilmenevät Helsingin seudun kauppakamarin teettämästä katsauksesta, jonka pohjana on tilastokeskuksen työvoimatutkimus.

Työllisten runsastuminen johtuu etenkin Helsingin seudun muuttovoitosta. Koko viime vuoden aikana seudun työikäinen väestö kasvoi noin 9 400 hengellä, mikä kuitenkin lisäsi työttömien määrää enemmän kuin työllisten.

Työikäisten lisäyksestä lähes kaksi kolmesta tilastoitiin työttömiksi ja vajaa kolmannes työllisiksi. Pieni osa lukeutui työvoiman ulkopuolella olevaan väestöön.

”Työllisyyden kasvun rinnalla työttömyyskin on lisääntynyt. Muuttovoitto kasvattaa yhtä aikaa sekä työllisyyttä että työttömyyttä”, sanoo johtaja Pia Pakarinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Pakarinen on sitä mieltä, että työllisten määrän kasvu on Helsingin seudulle varovaisen hyvä uutinen, vaikka työttömienkin määrä kasvaa.

”Mitä enemmän ihmisiä on töissä, sitä enemmän se tuo ostovoimaa ja positiivista näkymää alueelle. Asumisen kalleus on valitettavasti normaalin muuttoliikkeen tulppana.”

Helsingin seudun työllisen määrän kehitys eriytyi koko maan kehityksestä viime vuonna, sillä valtakunnallisesti työllisten määrä ei kääntynyt kasvuun vaan jopa pieneni hieman.

Helsingin seudun sisälläkin kehitys on epätasaista ja toimialojen välillä vallitsee juopa: palvelu-, matkailu- ja ravitsemusalat kasvavat, kaupan ja teollisuuden alat eivät. Tämä näkyy työpaikkojen määrän ohella palkkasumman ja liikevaihdon kasvussa.

Esimerkiksi liike-elämän palveluissa, kuten kiinteistö- ja tukitoimintapalveluissa, liikevaihto kasvoi neljä prosenttia puolessa vuodessa ja palkkasumma neljä prosenttia vuodessa. Toimialalla on 120 000 työpaikkaa.

”On mielenkiintoista, että myös matkailuala on pärjännyt todella hyvin – aasialaiset, etenkin kiinalaiset ovat täyttäneet venäläisten jättämää aukkoa”, Pakarinen sanoo.

Erityisen huonosti menee Helsingin seudun teollisuudella. Alan liikevaihto pieneni liki kymmenyksen vuoden aikana.

”Suomalaisyritykset ovat siirtäneet valmistustaan yhä enemmän Helsingin seudun ja Suomen rajojen ulkopuolelle. Kaupan ja teollisuuden liiketoiminnan kutistuminen puolestaan vähensi kuljetus- ja varastointialan kysyntää”, Pakarinen sanoo.

Helsingin seudun bruttokansantuote oli 73 miljardia euroa

 Työllisillä tarkoitetaan 15–74-vuotiaita Helsingin seudulla asuvia, jotka ovat olleet ansiotyössä tutkimusjakson aikana.

 Työpaikoilla tarkoitetaan niiden työllisten määrää, joiden työpaikka sijaitsee Helsingin seudulla.

 Helsingin seudun väkiluku oli ennakkotiedon mukaan 1 438 750 vuodenvaihteessa, joka on 26 prosenttia koko maan väestöstä.

 Alueen bruttokansantuote oli vuonna 2015 noin 73 miljardia euroa, joka on 36 prosenttia koko maan BKT:sta.

Lähde: Helsingin seudun toimialakatsaus 1/2016

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  8. 8

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  9. 9

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  10. 10

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  9. 9

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  10. 10

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää