Valikko
Kaupunki

Malmin lentokenttä ei pelastu – kaupunginvaltuusto päätti, ettei kuntalaisaloite aiheuta toimenpiteitä

Helsingin kaupunginvaltuustosta 55 äänesti kenttää vastaan ja 29 sen säilyttämisen puolesta.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkoiltana, ettei kuntalaisaloite Malmin lentokentän säilyttämisen puolesta aiheuta toimenpiteitä.

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Björn Månsson ehdotti asian palauttamista uuteen valmisteluun, mutta valtuusto hylkäsi ehdotuksen äänin 55 – 29.

Äänestystä edeltäneessä keskustelussa käytettiin 89 puheenvuoroa. Keskustelussa ehdotettiin asian viemistä neuvoa-antavaan kansanäänestykseen, mutta tämäkin ehdotus hylättiin.

Aloitteen allekirjoitti kaikkiaan 13 197 helsinkiläistä, joten se oli toistaiseksi Suomen suurin nykymuotoinen kuntalaisaloite.

Kuntalain mukaan aloite, jonka on allekirjoittanut yli kaksi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista, on otettava valtuustossa käsittelyyn kuuden kuukauden sisällä asian vireilletulosta.

Aloitteessa vaadittiin Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä siitäkin huolimatta, että valtio vetäytyy sieltä.

Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, ettei aloite anna aihetta enempiin toimenpiteisiin. 55 valtuutettua äänesti jaa ja 29 ei, joten aloite on nyt loppuunkäsitelty.

Malmin lentokentän kohtalo oli jo sinetöity valtion osalta. Valtio vetäytyy kentältä kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Asia päätettiin vuonna 2014, mutta Malmin lentoaseman ystävät ry kanteli päätöksestä oikeuskanslerille. Kantelun mukaan valtion kehysriihipäätös maaliskuulta 2014 olisi tehty ilman asiaankuuluvia tietoja ja valmisteltu virheellisin perustein.

Oikeuskansleri oli kuitenkin sitä mieltä, että valtion vetäytymispäätöstä ei ole tehty puutteellisin tai virheellisin tiedoin.

Helsinki suunnittelee Malmin lentokentän alueelle asuntoja noin 25 000 ihmiselle. Yleiskaavaehdotus, johon Malmin rakentaminen sisältyy, meni läpi kaupunkisuunnittelulautakunnassa viime marraskuussa.

”Vaikea kuvitella, että asuinrakentamista estää enää mikään”, kommentoi Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Henrik Wager HS:lle tuolloin.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n mielestä Malmin lentoaseman tulevaisuus pitäisi panna uudestaan poliittiseen puntarointiin muun muassa siitä syystä, että se on päässyt Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon. Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankki julkistivat valinnat toissa viikolla Venetsiassa.

Puolustajien mukaan kenttää ei pitäisi muuttaa asuinalueeksi siitäkään syystä, että se on arkkitehtonisesti ja luontoympäristöllisesti arvokas. Myös Museovirasto on ilmoittanut vastustavansa Malmin rakentamista.

Helsinkiin halutaan asuntoja

 Helsinki on laatimassa yleiskaavaa, jonka suurimpia haasteita on löytää lisää paikkoja asuntorakentamiselle.

 Yksi suunnitteilla oleva asuinrakennuskohde on Malmin lentokenttä. Alueelle suunnitellaan asuntoja 25 000 ihmiselle. Kaupunki omistaa jo Malmin kentän kiinteistöt.

 Hankkeen vastustajat laativat kuntalaisaloitteen, jossa vaadittiin Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä.

 Aloitteen oli allekirjoittanut kaikkiaan 13 197 helsinkiläistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Malmin lentokenttä
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Pääministeri Sipilän ”ihme” toteutui Sotkamossa: Terrafamen kaivos tuotti voittoa

  3. 3

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  6. 6

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  7. 7

   Laiska siivoaja, muista nämä vinkit – näin teet kodin, jonka siivous on helppoa

  8. 8

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  9. 9

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

   Vihreiden Niinistö syyttää Berneriä silmänkääntö­tempusta: ”Kansallis­omaisuus viedään pimeyteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää