Kaupunki

Katupöly tappaa, mutta voisiko hiekoituksen oikeasti lopettaa? Kysyimme kaupungilta ja THL:ltä

Millä katupölyn haitat saisi kuriin? Tässä jutussa ehdotetaan hiekoituksen lopettamista, hengityssuojaimen käyttöä ja autojen siirtoa lakaisukoneiden tieltä.

Nyt on käsillä jokakeväinen piina, kaikista pahin katupölykausi, kun lumet ovat sulaneet mutta talven hiekoitushiekat pölisevät vielä kaduilla.

Katupöly haittaa etenkin astmaa sairastavia ja sydänvioista kärsiviä. Tyypillisiä katupölyn aiheuttamia ärsytysoireita ovat silmien kutina sekä kirvely, nuha ja yskä.

Sisätautien erikoislääkäri Kalevi Laitinen ehdotti keskiviikkona HS:n mielipidepalstalla, että kaupungit voisivat lopettaa hiekoittamisen kokonaan. Laitisen mukaan kansalaisten tulisi itse pitää huolta, että pysyvät talvella pystyssä. Keinoiksi hän ehdottaa nastakenkiä ja liukuesteitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Timo Lanki ei pidä Laitisen ehdotusta äkkiseltään kannatettavana.

”Liukastumistapaturmat ovat kovin yleisiä Suomessa. En olisi ollenkaan varma siitä, että ihmiset alkaisivat käyttää liukuesteitä, vaikka hiekoittaminen lopetettaisiinkin. Suurin osa ei ala automaattisesti suojautumaan”, Lanki toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2014 tietojen mukaan suomalaisille sattuu vuosittain lähes 390 000 kaatumista ja liukastumista, joista lähes puolet johtaa sairaala- tai lääkärinhoitoon. Liukastumiset aiheuttavat vuosittain jopa 26–28 miljoonan euron sairaalahoitokustannukset.

Liikenneturvan vuonna 2014 TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan noin puolet liukastumisista tapahtuu katu- tai tiealueella. Joka kolmas liukastumisista tapahtuu omalla pihalla.

Suurin osa katupölystä syntyy ajoneuvoliikenteen keskellä. Siksi tehokkaampi ratkaisu katupölyongelmaan olisikin Langin mukaan vähentää nastarenkaiden käyttöä, sillä juuri ne aiheuttavat tien päällysteen kulumista ja synnyttävät katupölyä.

Vaikeimpia kohteita katupölyn kannalta ovat huonosti tuulettuvat katukuilut, joissa nastarenkaiden tuottama pöly jää heikentämään ilmanlaatua pitkäksi aikaa.

Suuri osa katu katupölystä on hengitettäviä hiukkasia, joiden halkaisija on alle 10 mikrometriä. Niitä muodostuu tienpinnan, hiekoitusmateriaalien, renkaiden ja jarrujen kulumisesta.

Lisäksi katupölyssä on pienhiukkasia, joiden halkaisija on alle 2,5 mikrometriä. Pienhiukkaset ovat pääasiassa peräisin pakokaasuista, puunpoltosta ja kaukokulkeumasta Suomen rajojen ulkopuolelta.

Hengitysilman pienhiukkaset tappavat vuosittain noin 2 000 suomalaista. Lanki pitää kuolleiden määrää suurena ja huomauttaa, ettei siihen ole edes laskettu karkeiden hengittävien hiukkasten aiheuttamia kuolemia. Katupölyn aiheuttamista kuolemista ei ole tarkkoja tilastoja.

”Joka tapauksessa tiedetään, että lyhytaikainenkin katupölylle altistuminen lisää sydän- ja hengityselinsairauksista kärsivien sairaalakäyntejä ja kuolleisuutta. Esimerkiksi päivinä, jolloin katupölypitoisuus on erityisen korkea, todetaan tavanomaista enemmän sydäninfarkteja ja vakavia astmakohtauksia.”

Hengityssuojaimet ovat suomalaisten jalankulkijoiden keskuudessa kohtuullisen harvinainen näky. Langin mukaan hengityssuojaimen käyttöä kannattaa kokeilla, jos saa paljon oireita kevätaikaan, jolloin katupölypitoisuudet ovat korkeat.

”Suojaimen käyttö soveltuu perusterveille alle 65-vuotiaille. Kaikille suojain ei kuitenkaan sovi, sillä se aiheuttaa hengitysvastusta ja tekee siten hengittämisestä raskaampaa, jolloin suojain itsessään voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin katupöly”, Lanki sanoo.

Esimerkiksi keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa, keuhkoahtaumaa tai kroonisia sydän- ja verisuonitauteja sairastavien ei kannata käyttää hengityssuojainta.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto aloitti tällä viikolla jokavuotisen taistelunsa hiekkaa ja katupölyä vastaan, kun katujen pesu-urakka käynnistyi esikaupunkialueilla.

Viraston toimistopäällikkö Pekka Isoniemi komppaa Laitisen ja Lankin näkemyksiä katupölyn terveyshaitoista.

”Totta on, että katupöly on terveysriski. Siitä aiheutuu haittaa terveydelle, kuten myös kaikista muista ilmansaasteista. Pyrimme vähentämään tätä katujen kastelulla, jolla katupölyä sidotaan katujen pintaan pölyjaksoina varsinkin näin keväällä. Se on havaittu kaikista tehokkaimmaksi tavaksi toimia, kun pölyä on paljon katujen pinnoilla”, Isoniemi sanoo.

Mutta miksi katujen talvikunnossapidossa käytetään juuri hiekoitussepeliä, joka pöllyää keväällä pahiten? Suurin syy ovat kustannuskysymykset.

”Viime talvena kokeilimme vaihtoehtoisia tapoja. Meillä oli käytössä pariakin liukkaudenestoainetta, esimerkiksi Baanalla. Molemmat niistä ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia kuin hiekoitus ja suolaus. Kustannukset nousevat jopa kymmenkertaisiksi. Koska rahaa ei ole tulossa lisää, mahdollisuutemme muuttaa toimintatapoja ja käyttää kalliimpia aineita ovat vähäiset”, Isoniemi kertoo.

Ajoteillä jonkin verran käytetty suolaus ei sovellu kävelyteille, koska katupuut kärsivät sen käytöstä. Keskustan ydinalueiden vilkkailla jalankulkualueilla käytetyt sulanapitojärjestelmätkään eivät käy ratkaisuksi koko kaupunkiin korkeiden kustannusten vuoksi.

”Tämä on hyvin monesta tekijästä koostuva vyyhti, jossa mikään ratkaisuista ei tunnu olevan kovin hyvä. Ideaalimaailmassa ihmiset todella käyttäisivätkin nastakenkiä kaikissa tilanteissa, mutta sitä on käytännössä hyvin hankalaa toteuttaa. En usko, että sellaista pystyttäisiin todella reaalielämässä toteuttamaan.”

Isoniemen mukaan paras lopputulos saataisiin eri tekijöiden yhteistyöllä. Esimerkiksi kenkäkaupat voisivat osallistua talvisin entistä vahvemmin ihmisten informoimiseen ja pitävien kenkien tarjoamiseen.

”Mielestäni kenkäliikkeillä pitäisi olla ohjetaulukoita, joissa osoitettaisiin eri värein, mitkä kengät ovat pitäviä talviolosuhteissa – vähän samalla idealla kuin vaikkapa astianpesukoneita myydään. Tämä kuuluisi hyvään kulttuuriin ja valistukseen. Toivoisin, että liukuesteitä käytettäisiin huomattavasti enemmän”, Isoniemi sanoo.

Liikenneturvan vuonna 2014 TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 12 prosenttia suomalaisista ei varaudu liukkaisiin keleihin mitenkään. Kolme kymmenestä käyttää edes joskus kengissään liukuesteitä.

Myös autoilijat voivat vaikuttaa omilla toimillaan katusiivousurakan vauhdittamiseen. Kun autot siirrettäisiin mahdollisimman pian teiltä putsaustöiden tieltä, saataisiin myös kadut mahdollisimman nopeasti puhtaiksi.

Puhdistussuunnitelmat-verkkosivuilta jokainen voi katsoa kartalta, milloin mitkäkin kadut aiotaan puhdistaa. Sivuston kautta on myös mahdollista tilata puhelimeen maksuton viesti, joka ilmoittaa edeltävänä iltana, että autoa tulisi siirtää putsaustöiden tieltä”, Isoniemi sanoo.

Isoniemi kehottaa myös kiinteistönomistajia ja taloyhtiöitä lakaisemaan hiekat ajoradan puolelle esimeriksi edellisenä päivänä, kun kaupungin puhdistuskalusto liikkuu alueella.

Näin suojaudut katupölyltä

 Vältä liikkumista ongelma-alueilla kuivalla säällä pahimpaan pölyaikaan. Vilkkaimmin liikennöidyt kadut pölyävät eniten.

 Vältä ikkunatuuletusta.

 Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin tai ilmanvaihtokoneisiin niin kotona, työpaikalla kuin autossakin.

 Kokeile hengityssuojaimen käyttöä. Keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa, keuhkoahtaumaa tai kroonisia sydän- ja verisuonitauteja sairastavien ei kuitenkaan kannata käyttää hengityssuojainta.

 Hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten ihmisten olisi hyvä pitää lääkärin määräämä lääkitys mukana ulkona liikuttaessa.

Lähde: Hengitysliitto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • katupöly
 • Terveys
 • Ilmansaasteet
 • Kevät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Pian suljettava Vekkula houkutteli Linnanmäelle kaupunkilaisia jonoksi asti – video näyttää 7-vuotiaan Tony Ahtolan matkan läpi legendaarisen suosikin

  8. 8

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Republikaanit ovat jälleen koonneet voimansa kumotakseen Obamacaren – nyt sitä kokeillaan salamyhkäisesti valmistellulla esityksellä, jota yritetään ajaa läpi salamavauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Irakin kurdit äänestävät itsenäisyydestä maanantaina kansainvälisestä paineesta huolimatta – ”Vain itsenäisyyden kautta me voimme taata turvallisuutemme”
  3. Järjestö: Venäjän lentokoneet tappoivat 45 kapinallista Syyriassa
  4. ”Hattu-Tapio” Pulkkaselle uran arvokkain voitto ja paikka ensi kaudeksi golfin Euroopan-kiertueelle – ”Oli koko viikon huippuvire”
  5. Republikaanit ovat jälleen koonneet voimansa kumotakseen Obamacaren – nyt sitä kokeillaan salamyhkäisesti valmistellulla esityksellä, jota yritetään ajaa läpi salamavauhtia
  6. Kuntavaaliehdokkaiden rikostaustan selvittäminen jää kiireen jalkoihin, sanovat puoluesihteerit – ”Kaikkia rötöksiä on mahdoton selvittää”
  7. Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis
  8. Pian suljettava Vekkula houkutteli Linnanmäelle kaupunkilaisia jonoksi asti – video näyttää 7-vuotiaan Tony Ahtolan matkan läpi legendaarisen suosikin
  9. Bottiverkosto aktivoitui Saksan vaalien alla ja levittää Twitterissä äärioikeiston väitteitä vaalivilpistä
  10. Tunti sitten
  11. Innokkaat harrastajat ovat tehneet merkittäviä arkeologisia löytöjä metallinilmaisimien ansiosta.
  12. Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty
  13. Näytä lisää