Valikko
Kaupunki

Kalliossa ja Punavuoressa aletaan myydä ruoanjämistä valmistettuja lounaita – ”Vähän kokkisotamainen fiilis”

Hävikkiruokaravintola From Waste To Taste saa raaka-aineet noin kymmenestä eri kaupasta.

Kallio. Voiko jämäruoasta tehdä jotain näin kaunista? Tätä ihmetteli Annikki Rossander syödessään maaliskuussa From Waste To Taste -hävikkiruokaravintolassa Helsingin Vaasankadulla.

Nyt Rossander on jälleen saman kysymyksen äärellä. Tällä kertaa tosin muutaman sadan metrin päässä Helsinginkadulla.

”Ruoka ei ollut ihan yhtä nättiä, mutta erittäin hyvältä se maistui”, työlounasta nauttiva Rossander hehkuttaa Rupla-kahvilan tiloissa.

Rupla tarjoaa Kallion ja Punavuoren kahviloissaan huhtikuusta eteenpäin From Waste To Taste -ravintolan kokkien hävikki­ruoasta loihtimaa lounasta noin kymmenen euron hintaan. Annosten raaka-aineet ovat peräisin pääosin Helsingin S-Marketeista.

”Jotkut ovat sanoneet hintaa kalliiksi, kun saamme raaka-aineet ilmaiseksi, mutta pitää muistaa, että meille aiheutuu paljon logistiikkakustannuksia”, sanoo From Waste To Tasten projektipäällikkö Johanna Kohvakka.

Esimerkiksi maanantaina From Waste To Tasten ruokalähetti Matias Rantanen toi Ruplaan myynnistä poistettuja tuotteita lähes kymmenestä kaupasta.

Pakettiauton lavalla oli pää­osin vihanneksia, hedelmiä ja leipiä, mutta mukaan mahtui myös esimerkiksi jauhelihaa.

”Vähän kokkisotamainen fiilishän näistä on ruokaa tehdä. Ei pääse leipääntymään, kun ei tee joka päivä samoja juttuja”, sanoo From Waste To Tasten kokki Ossi Paloneva.

Maanantaina Paloneva oli valmistanut hävikkiruoasta lihapullia juurespyreellä.

Kasvisversiossa lihan korvasivat sienet ja soijapavut. Molempiin annoksiin tarjolla oli myös runsas avokadolla, pinaatilla, sipulilla, paprikalla ja erilaisilla kastikkeilla höystetty salaatti.

Maistuuko ruoassa, että se on tehty jämäruoasta?

”No ei todellakaan”, vastaa lounastauolla oleva Tanja Antikainen. Hänen lautaseltaan löytyi lihapullat.

”Ruoka on todella hyvää, ja on mielettömän hyvä ajatus, että pystytään kierrättämään tälläkin tavalla ja käyttämään hävikkiruokaa.”

Ruokahävikkiä vastaan taisteleminen on ollut maailmalla kasvava trendi jo vuosia. Laadukasta hävikkiruokaa tarjoilevia ravintoloita toimii esimerkiksi Amsterdamissa ja Pariisissa.

Hävikkiruokaa suosiville ja ruoan roskiin heittämistä vastustaville on myös oma nimityksensä: freegan.

Freeganismi on nostanut päätään myös Suomessa. From Waste To Taste -ravintolahankkeen lisäksi ruoan heittämistä roskiin yritetään välttää muun muassa kahden erillisen mobiilisovelluksen avulla.

Sovellusten ideana on kar­keasti se, että ravintolat voivat tarjota lounaalta ylijääneitä ruokia ja asiakkaat voivat ostaa ne edullisesti mukaansa. Vantaalla hävikkiruokaa varten perustettiin viime syksynä suuri erillinen varasto.

From Waste To Taste -hankkeen mielestä Suomessa olisi yhä paljon kehitettävää ruoka­hävikin vähentämisessä.

”Luonnonvarakeskuksen mukaan kauppojen ruokahävikki Suomessa on yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa. Siitä vain 10–5 prosenttia lahjoitetaan tällä hetkellä ruoka-apuun. Koko elintarvikeketjussa arvioidaan haaskattavan jopa 460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa”, kirjoitetaan hankkeen nettisivuilla.

Kotitalouksilta vuodessa 125 euron edestä ruokaa roskiin

 Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin keskimäärin noin 125 eurolla vuosittain.

 Syömäkelpoista ruokaa kotitaloudet heittävät roskiin noin 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa. Se vastaa noin 100 000 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä.

Lähde: Motiva, valtion omistama asiantuntijayritys

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruokahävikki
  • Kallio
  • Ruoka

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    2. 2

      Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

    3. 3

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    4. 4

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    5. 5

      Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

    6. 6

      Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

    7. 7

      Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

    8. 8

      Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

    9. 9

      Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

    10. 10

      Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    2. 2

      22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

    3. 3

      Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

    4. 4

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    5. 5

      Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

    6. 6

      Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

    7. 7

      Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

    8. 8

      Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

    9. 9

      Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

    10. 10

      Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

    2. 2

      ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

    3. 3

      Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

    4. 4

      Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

    5. 5

      Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

    6. 6

      Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

    7. 7

      Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

    8. 8

      Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

    9. 9

      Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

    10. 10

      ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

    11. Näytä lisää