Kaupunki

”Ympäristö on pimeänä” – epätietoisuus tulevasta siirtää Helsingin päätöksiä

HS:n kaupunkitoimituksen Päätösten takaa -juttusarja kertoo, mitä Helsingin, Espoon ja Vantaan politiikassa tapahtuu.

Helsingin kaupunginhallituksessa istuvien poliittisten ryhmien edustajat kokoontuivat viikko sitten viikonloppuna neuvottelemaan kaupungin talouden raamista vuodelle 2017.

Enää ei istuttu palokuntatalon vintillä, niin kuin vuosikymmenien ajan, vaan aivan proosallisesti kaupungintalon kabinetissa. Ehkä sekin kuvastaa nykyistä hehkutonta aikaa.

Sopimus syntyi harvinaisen helposti ja yksimielisesti, sillä neuvotteluissa ei sovittu mistään.

Tähän on syynä se, että ilmassa on paljon avoimia, Helsingistä riippumattomia tekijöitä, jotka vaikuttavat Helsinkiin enemmän kuin yhteenkään toiseen kaupunkiin.

”On totta, että koskaan aiemmin ei ole ollut näin paljon yksittäisiä tekijöitä, joita ei voi ennustaa”, totesi kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) Helsingin Sanomille keskiviikkona.

Yksi suurista Helsingin talouteen vaikuttavista yksittäisistä ja toistaiseksi avoimena olevista tekijöistä on kilpailukykysopimus.

Sopimuksen on tarkoitus pienentää työnantajan kuluja. Helsinki on 45 000 työntekijällään Suomen suurin työnantaja, joten mikäli sopimus syntyy, sen vaikutukset ovat Helsingille erittäin merkittävät.

Yhtä merkittävät ovat vaikutukset silloinkin, jos kilpailukykysopimusta ei synny, mutta toiseen suuntaan.

Muita Helsingin menoihin suuresti vaikuttavia avoimia kysymyksiä ovat muun muassa mahdollinen 30 prosentin pienennys lomarahoihin ja työajan pidennykset.

Lisäksi kuntapuolen työnantajien ja työntekijöiden liittokohtainen sopimus on auki.

Kaikkien edellä mainittujen yhteisvaikutus toisi onnellisimmillaan Helsingille jopa 50 miljoonan euron vuosittaisen voiton nykyisiin menoihin nähden.

Tosin sitäkään ei tiedetä, miten valtionosuuksien kompensoinnit järjestetään tulevaisuudessa eli mitä kautta valtio ottaa Helsingiltä takaisin sen helpotukset, vai ottaako?

Kun mikään ei ole varmaa, Helsinki joutuu laskeskelemaan rahojaan pimeässä. Siksi kaupunginhallituksen poliittiset ryhmät päätyivät harvinaiseen yksimieliseen ja riidattomaan sopuun: jätetään syssymälle!

”Ei paljon muutakaan voida nyt tehdä. Ei ne omat lyhdyt paljon auta, jos ympäristö on pimeänä”, mietti ryhmäjohtaja Otso Kivekäs (vihr) keskiviikkona.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) oli samoilla linjoilla. Syksyn mahdollisiin käyttötalouden menojen lisäyksiin jätettiin neuvotteluissa aukko: ”Sen takia päästiin suhteellisen helposti yhteisymmärrykseen talousraamista, kun jätettiin se auki”, hän totesi lakonisesti.

Helsingin kolmanneksi suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki (sd) totesi hänkin, ettei edes ensi syksyn rahoista voida vielä päättää.

”Ei voida vielä varmasti luvata esimerkiksi varhaiskasvatukselle tai muulle virastolle, paljonko rahaa te saatte, kun kaikki on vielä auki”, hän totesi.

Kaupungintalon kabinetissa Helsingin rahoitusjohtaja Tuula Saxholm ja talousarviopäällikkö Matti Malinen esittelivät valtuutetuille arvioitaan, paljonko rahaa Helsinki on tänä vuonna saamassa.

Kaupunki saa tulonsa kunta-, kiinteistö- ja yhteisöveroina sekä valtionosuuksina. Kun summa on tiedossa, on helppoa kertoa valtuutetuille, kuinka paljon rahaa he voivat jakaa ympäriinsä.

Mutta kun summa ei ole tiedossa, on Saxholmilla ja Malisella vaikeaa, kuten myös valtuutetuilla.

Kaiken kukkuraksi koko Helsingin johtamisjärjestelmä on menossa uusiksi vuonna 2017. Pormestari- ja toimialajärjestelmä ei tuone mukanaan lisää menoja: Helsinki tuottaa uudella järjestelmällään samat palvelut kuin ennenkin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää