Kaupunki

Neulakohun ryvettämä Huslab saa huutia entisiltä työntekijöiltä – ”20 vuotta muissa töissä olleita pakotettiin näytteenottoon”

Huslabin entiset työntekijät kritisoivat henkilökunnan kierrättämistä varsinaisista tehtävistä näytteenottoon. HS testasi käytössä olevan turvaneulamallin.

Miten verinäytteen ottaminen onnistui likaisella neulalla?

Tätä on miettinyt Huslabissa paljastuneen virheen jälkeen moni alan ammattilainen.

Näytteenotossa usein käytettävää turvaneulaa on vaikea sekoittaa käyttämättömään neulaan, sanovat Helsingin Sanomien haastattelemat alan ammattilaiset.

Turvaneula suljetaan välittömästi näytteenoton jälkeen turvasuojuksella, jota on lähes mahdotonta irrottaa uudelleen rikkomatta neulaa, kuvailee vuosia Huslabissa työskennellyt laboratorionhoitaja.

”Käytetty neula on myös ihan erinäköinen. Siinä ei ole suojamuovia, ja se on suljettu.”

Helsingin Kampissa sijaitseva laboratorio Huslab tiedotti maaliskuun lopussa käyttäneensä vahingossa likaisia neuloja verinäytteiden otossa.

Virheen takia 19 potilasta saattoi altistua tarttuville taudeille.

Neulavirhe on paljastanut kiistanalaisia yksityiskohtia Hus­labin toiminnassa. Näytteiden­ottoon osallistuvat myös sellaiset työntekijät, jotka eivät ole siihen halukkaita tai joilla ei ole siihen vaadittavaa kokemusta, kertovat HS:n haastattelemat entiset Huslabin työntekijät.

Näytteiden ottaminen on aivan erilaista työtä kuin laboratoriossa yksin tehtävä analyysityö, kuvailee Huslabissa vuosia työskennellyt laboratoriohoitaja. Hän siirtyi Huslabista pois muutama vuosi sitten, mutta muistaa edelleen, miltä tuntui ottaa verinäytettä potilaalta, jos ei ole tehnyt sitä moneen vuoteen.

”Ei siihen ole kunnon tuntumaa. Meillä pakotettiin silloin 20 vuotta ihan muissa töissä olleita näytteen­ottoon”, kuvailee HS:n nimettömänä haastattelema työntekijä.

Kiertäminen tehtävästä toiseen lisää riskiä vakaviin virheisiin, sanoo entinen Huslabin genetiikan yksikön päällikkö, professori ja syöpätutkija Sakari Knuutila.

Laboratoriohoitaja saattaa siirtyä esimerkiksi bakteerinviljelystä näytteenottoon tai päinvastoin.

”On olemassa sellainen riski, että siinä bakteereita viljellyt voi kuljettaa taudinaiheuttajaa potilaaseen ja aiheuttaa vaikka vatsataudin. Jotkut bakteerit ja virukset ovat herkkiä leviämään.” Knuutila korostaa, että hän ei tiedä näin tapahtuneen.

Knuutilan mielestä sukkulointi työpisteiden välillä voi kasvattaa myös neulavirheen kaltaisten tapausten riskiä.

Huslabin toimitusjohtajan Piia Aarnisalon mukaan bakteerien tai virusten kulkeutumista työpisteiden välillä ei tapahdu, mikäli ohjeita noudatetaan.

”Meillä on tarkat ohjeet käsihygieniasta, ja joskus voi olla tarve myös vaihtaa vaatetusta. Näistä pidetään kiinni myös siksi, etteivät näyteanalyysit vaarannu.”

Aarnisalo korostaa, että kaikilla laboratoriohoitajilla ja bioanalyytikoilla on koulutus sekä analyysityöhön että näytteidenottoon. Aarnisalon mukaan Huslab ei pakota työntekijöitään sellaisiin tehtäviin, mihin heillä ei olisi koulutusta tai perehdytystä.

”Ei meillä ketään pakoteta mihinkään, eikä toimita laittomasti. Meillä on erilaisia työtehtäviä ja mahdollisuus valita niistä.”

Hoitaja arvostelee silti entisen työnantajansa käytäntöjä.

”Kyllä siihen toki sai koulutusta, ja on heillä erittäin pätevä perehdytys. Se ei ehkä kuitenkaan ole paras tapa toimia, jos ihminen ei itse halua eikä ole siihen kouliutunut.”

Nykyisellä säästölinjalla ei osata hyödyntää työntekijöiden erikoiskykyjä riittävän hyvin, Sakari Knuutila huomauttaa.

”He jotka ovat erikoistuneet näytteenottoon ja haluavat tehdä sitä, ovat siinä usein hyvin taitavia”, Knuutila sanoo. ”Analyysityössä taas tarvitaan aivan erilaisia ominaisuuksia, ja heidät yleensä valitaan siihen työhön erilaisin perustein kuin näytteenottotyöhön.”

Knuutila itse vastusti alaistensa osallistumista näytteenottoon Huslabissa työskennellessään, sillä hänen mukaansa näytteidenottoon repäisty rikkoi päivittäistä pitkäjänteistä ja monivaiheista syöpädiagnostiikkaa ja lisäsi virhemahdollisuuksia.

Myöhemmin hänet vapautettiin päällikön tehtävistä ja erotettiin. Knuutila vei asian oikeuteen, mutta asia sovittiin osapuolten kesken.

Parin viikon takaista neulavirhettä tutkimaan perustettu työryhmä kokoontuu todennäköisesti ensi viikolla.

Ryhmää johtaa toimialajohtaja Hans Ramsay, ja siihen kuuluvat hallintoylihoitaja Kaarina Torppa, hallintopäällikkö Jaana Vento, kehittämispäällikkö Eija Isolahti sekä Husin ulkopuolelta Islabin toimitusjohtaja Kari Punnonen.

Hans Ramsay kertoo, että ryhmän täytyy tehdä selvitys­raportti tapahtuneesta toukokuun loppuun mennessä. Tähän mennessä jäsenet ovat keränneet aineistoa ja valmistelleet selvitystyötä. Toukokuun lopussa ryhmä antaa raportissa myös toimenpidesuosituksia, jos sellaisille näyttää olevan tarvetta.

”Työrauhan nimissä emme tiedota selvityksen etenemisestä ennen kuin raportti on valmis”, Ramsay sanoo.

Helsinkiläinen lääkäriyritys näytti HS:n pyynnöstä, miten Huslabin käyttämällä Vacutest Kima -neulalla otetaan verikoe. Kun neulavirheestä maaliskuun lopussa tiedotettiin, tapahtuma aiheutti myös kyseisen lääkäri­yrityksen laboratoriossa toimenpiteitä. Neuloja avattiin ja kokeiltiin, aukeavatko suljetut neulat helposti, eli voisiko kyseinen virhe sattua muuallakin.

Neula kyllä aukeaa, mutta ei kovin kevyesti. Turvahakasten ansiosta neula vääntyy uudelleen avaamisen yhteydessä helposti.

Kun HS kokeili käyttämättömän, suljetun neulan avaamista uudelleen, se onnistui kerran, mutta toisella kerralla neula vääntyi. Jos käytettyä neulaa ei sulje, se näyttää käyttämättömältä neulalta sillä erotuksella, että uudet neulat ovat steriileissä paketeissa ja niissä on erillinen läpikuultava neulasuoja.

Lähes 20 seurantaan

  Huslab ilmoitti maaliskuun lopussa käyttäneensä likaisia neuloja näytteenotossa.

  Enintään 19 potilasta saattoi altistua veriteitse tarttuville taudeille. He ovat verikoeseurannassa puoli vuotta.

  Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää tapahtumia. Lisäksi tapausta selvittämään perustettiin Huslabin ulkopuolinen työryhmä.

  Vanhoja neuloja käyttänyt työntekijä oli koulutukseltaan sairaanhoitaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Hus
 • Sairaanhoito
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  9. 9

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää